Leon Bristedt har gjort succé.
Bildbyrån
SHL

Röglesuccén om NHL-intresset: "Folk har varit och kollat"

ANNONS
Leon Bristedts succé har, inte helt oväntat, dragit till sig intresse från NHL-klubbar. Det är något som både kan vara inspirerande och farligt att tänka på, menar Röglesuccén.

– Jag tror det är mer lyckosamt att hämta glädje och energi i vardagen, säger han till hockeysverige.se.

Leon Bristedt har precis kommit hem från Moskva där han var med och vann Channel One Cup med Tre Kronor. Men han får inte direkt vila när han nu kommit hem till Sverige heller.

Redan i kväll möter han och hans Rögle nykomlingen Oskarshamn i en halvlurig bortamatch.

– Det är en viktig match för oss. Det är viktigt att ta poängen i matcherna här runt jul. Vinner vi de matcherna kan vi vara topp-fyra och skulle vi torska kanske vi är på kval till kvartsfinalen... Så det är viktiga matcher som kommer. Och Oskarshamn borta är en kul uppgift. De är svårspelade hemma, säger Bristedt till hockeysverige.se några timmar före nedsläpp.

"PRATAR DU MED VÅRA FLICKVÄNNER SÅ..."

24-åringen säger själv att han 'kastades rakt in i hetluften' till kvällens match men ser inget negativt att ha varit iväg och spelat i Ryssland under helgen, där många av lagkamraterna varit spellediga.

– Pratar du med våra flickvänner så kanske de tycker det är jobbigt, men jag tror att vi som varit iväg bara tycker det varit roligt. Jag spelade inte jättemycket första matchen, eller den andra heller för den delen, så det har varit ganska mycket 'dö-tid'. Det har varit en träning om dagen och sen match. Så det har inte varit ett lika tufft schema som det är i SHL, faktiskt.

– Fysiskt har det inte varit så jobbigt, och psykiskt har jag bara känt att det har varit roligt och inspirerande. Så för min del har det inte varit något negativt. Det är bara häftigt och en ära att få representera landet, och jag är i det läget i min karriär där jag behöver ta alla chanser som ges. Men frågar du mig om tio år kanske du får ett annat svar...

Leon BristedtFoto: Bildbyrån.

Så du känner dig pigg inför SHL-omstarten?

– Det är ingen fara faktiskt. Sen har jag ju en bebis hemma som håller en vaken i bland. Men nej, det var bara kul att få vara iväg. Att få höra en ny röst, hämta lite motivation och spela mot andra riktigt bra spelare... Det tempot som jag byggt upp i kroppen ska jag försöka ta med mig till SHL nu så jag kan fortsätta på min och klubbens resa.

Är du nöjd med vad du hann prestera i Tre Kronor under helgen?

– Äh, helt okej. Jag tycker jag växte in mer i turneringen. Med mer förtroende växte mitt spel också, så den sista matchen var bra. Då spelade jag på den nivå jag vill hålla. Då skapade jag chanser och fick saker att hända. Det är det jag vill. Sen var det ju tufft motstånd, så det tar lite tid att ställa om till det. Det som funkar hemma kanske inte funkar mot de bästa ryska backarna liksom. Men det är sånt man bara kan lära sig av att spela den typen av matcher. Så jag är helt okej nöjd, men tror att jag med fler chanser kommer kunna göra det bättre.

UTVECKLADES - AV MOTGÅNGEN

Det som tog Leon Bristedt till Tre Kronor var förstås det han presterade i SHL innan uttagningen. Kraftpaketet har producerat 17 poäng på 20 matcher och ser ut att kunna förbättra den redan starka poängskörden från förra säsongen, då det blev 33.

Då var Bristedt en stor överraskning. Det har han inte varit den här säsongen.

– När jag kom hem kanske jag inte förväntade mig att jag skulle ta en så stor roll, eftersom jag hade en tung säsong i bagaget på college. Men egentligen, fram till den sista säsongen där borta så hade jag inte haft så många motgångar. Så det kanske var bra att jag fick den. Jag fick mjukna lite, bli lite ödmjuk och förstå att jag har mycket arbete kvar, även om jag alltid tränat bra och varit målmedveten också. Jag har aldrig riktigt tvivlat på mig.

– Sen fick jag in foten här och det började kännas bra. Då var det bara att fortsätta titta framåt, för får man lite framgång och utveckling vill man alltid ha mer. Därför har jag bara fortsatt på samma sätt.

Är det något speciellt du utvecklat till den här säsongen, för det känns som att du tagit ett steg till?

– Jag har börjat få lite mer rutin, framför allt. Jag är mer trygg i mig själv. Förra säsongen var det mest tuta och köra, då körde jag ett hundra hela tiden. Nu försöker jag mer växla mellan hundra och att dra ned på tempot. Jag försöker både vara en energispelare och en kylig passningsspelare. Det är två olika sidor hos mig som jag tror gör mig svår att möta. Just kyligheten och noggrannheten har jag jobbat mycket på, och det fortsätter jag jobba på för där finns det en del uppsida som jag har kvar att utveckla.

Leon Bristedt har gjort stor succé.Leon Bristedt har gjort stor succé. Foto: Bildbyrån.

OM NHL-INTRESSET

Leon Bristedt har en spelstil som går hem i SHL - men som kanske efterfrågas än mer i Nordamerika. Och jodå, det finns förstås NHL-intresse för den underhållande Röglestjärnan.

– Det är inget jag tänker så jättemycket på, men att få spela där har varit ett mål från när man var liten. Ja, intresse finns det. Det kan jag väl säga. Jag vet att det är folk som varit och kollat på mig. Samtidigt fokuserar jag på Rögle nu och så får vi se efter säsongen vad som händer. Men det är ju upp till mig i slutändan. Är jag tillräckligt bra så kommer jag kunna få chansen. Det är trots allt det jag gör nu och presterar nu som gör att jag kanske får ett förslag. Jag fokuserar bara på att bli bättre dag för dag, då kommer resultaten komma också.

Går det att använda NHL som en motivation, eller är det svårt när det är så abstrakt och långt borta?

– Jo, men det kan fungera som det. Men det kan också vara farligt att hämta inspirationen där.  I så fall bygger du upp förväntningarna på något som är så långt borta som det trots allt är. Jag tror det är mer lyckosamt att hämta inspiration och glädje i vardagen, och sen får det i sin tur kanske leda till att det händer något i framtiden. 

"DÅ HAR DET VARIT I ONÖDAN"

Att på allvar fundera på NHL kan göra att drömmen kommer allt längre bort, menar Leon Bristedt.

– Det är viktigt att vara här och nu och må bra och spela bra. Gör jag inte det så kommer det inte komma något erbjudande ändå. Då har jag lagt den energin på att fundera på de där sakerna i onödan. Jag vet att det finns intresse från NHL och det är inte omöjligt att jag får ett erbjudande en dag. Men den dag jag börjar fokusera på det, då är den dagen bara längre bort.

Annars då? Annars fokuserar Bristedt på Rögle, och längtar efter att de ska få spela med fullt lag igen. Säsongen har varit fylld av skador och avstängningar på nyckelspelare. Det är en parameter som kan göra att Rögle kommer kunna klättra från sin nuvarande sjätteplats.

– Vi behöver vara ännu mer konsekventa och förstå vad som gjort oss duktiga. Vi behöver spela med en tajt defensiv, ha ett rakt spel och högt tempo och hålla oss till det. Dessutom behöver vi få upp siffrorna i special teams lite också. Sen går det inte att komma runt att vi saknat spelarna vi haft borta. Jag ser verkligen fram emot när vi får spela med fullt lag. Då kommer vi vara svåra att möta. Det är vi redan nu, men vi kan bli ännu svårare...


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL