Adam Brodecki har påverkats av Oskar Lindbloms cancerbesked.
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård
SHL

Efter hyllningen till Oskar Lindblom: "Man fick gåshud och nästan lite tårar i ögonen"

ANNONS

Förlust med 0–6 mot Djurgården på Hovet. Men trots att nederlaget sved ordentligt fanns Brynäsforwarden Adam Brodeckis tankar på annat håll. Hos cancersjuke vännen Oskar Lindblom.
–  Jag har mått riktigt dåligt efter att jag fick reda på det, jag har haft svårt att sova, säger Brodecki till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det var i fredags som den chockerande nyheten om att Oskar Lindblom drabbats av cancerformen Ewings sarkom slog ned som en bomb i hockeyvärlden. Philadelphia Flyers-forwarden kommer inte att spela mer hockey den här säsongen till en följd av den behandling han ska påbörja inom kort.

I Gävle, där Lindblom är uppvuxen och hockeyfostrad i Brynäs, har känslorna böljat extra mycket. När Brynäs under torsdagen gjorde sin första SHL-match efter landslagsuppehållet blev det storstryk mot Djurgården på Hovet. Men trots 0–6 i baken och ett hattrick av backen Marcus Högström var det som stod ut mest med matchen fansens unisona hyllning till Lindblom i den första perioden.

"MÅTT RIKTIGT DÅLIGT"

I samband med en avblåsning vecklade gästernas supportrar ut banderoller med texten "#fuckcancer" samt "KÄMPA OSKAR #96".

– Man fick gåshud och nästan lite tårar i ögonen. 

Det säger nära vännen och tidigare lagkamraten Adam Brodecki till hockeysverige.se om reaktionen på hyllningen. Han är antagligen den i Brynäs som är närmast Lindblom efter att spelat tillsammans ändå från juniortiden och upp i SHL.

– Jag har spelat fem-sex år med Oskar. Vi var roommates nästan hela tiden, både i Brynäs oh juniorlandslagen. Jag har mått riktigt dåligt efter att jag fick reda på det, jag har haft svårt att sova. Oskar är en sådan fin kille och det har alla sagt i alla intervjuer... 

Adam Brodecki tystnar mitt i meningen innan han återupptar tråden.

– Man blir ledsen nu när man tänker på det, men då kanske en sådan här förlust inte spelar så stor roll när man tänker på hur Oskar har det.


EN ANNAN KOMPIS DRABBADES OCKSÅ

För Brodecki är det inte första gången han upplever att en kompis slåss mot cancer.

– Målvakten Viktor Östlund drabbades också. Han är en nära vän som klarade kampen, berättar Brodecki. 
– Det man får göra är att bara peppa Oskar. Jag har skrivit till honom, skickat styrkekramar och sagt åt honom att han kommer att klara sig igenom det här och komma ännu bättre tillbaka. Han skrev tillbaka och tackade för stödet.

Han tystnar igen och sänker blicken.

– Oskar är i alla fall på rätt ställe med medical teams och allting. Sedan får man bara hoppas att det är en cancer som går fort att bota.

Klistermärket på Brynässpelarnas hjälmar.Klistermärket på Brynässpelarnas hjälmar.Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

På Brynässpelarnas hjälmar fanns under matchen mot Djurgården ett klistermärke med texten "Vi kämpar med dig", ett hjärta med Linbloms initialer och 96 i.

– Det var första tanken som kom upp i laget att vi ville göra något för Oskar. Han betyder så mycket för oss och för Brynäs. Det där är det minsta vi kan göra för att hylla honom, ha med oss honom under resten av säsongen, säger Adam Brodecki.


Har ni pratat mycket om det här sinsemellan i laget?
– Det är många av oss som har spelat med honom. Så vi pratade om det en hel del när det var nytt och färskt.  Speciellt eftersom det tog ett tag innan Oskar svarade och det förstår man ju såklart. Vi undrade såklart hur det var med honom och vad som skulle hända. Nu ska han få vård och det är bara att hålla tummarna.
– Jag är säker på att han kommer att klara sig igenom det här.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL