Ronnie Rönnkvist
SDHL

Den ostoppbara målsprutan

Hon öste in mål i Linköping - hon öser in mål i Brynäs. I en intervju med hockeysverige.se hyllar Lara Stalder SDHL - och inte minst satsningen från hennes nya klubb.

– Jag kan inte önska mig något bättre än hur vi har det här, säger hon.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Brynäs Lara Stalder går fram som en orkanvind i SDHL. På 21 matcher har hon svarat för 28 mål och totalt 45 poäng. Kanske är det så att hon är världens bästa offensiva spelare just nu. Trots att hon bara är 25 år, alltså född 1994, gjorde hon sin första VM-turnering för Schweiz 2011. När hockeysverige.se träffar schweiziskan på Gavlerinken i Gävle är hon också nyss hemkommen från fyranationersturneringen i Tyskland. Där besegrade Schweiz Sverige i sista matchen med 4-0.
- Och vi vann hela turneringen, säger Lara Stalder med ett stort leende då vi slagit oss ner i arenans foajé.

Hon är nu inne på sin tredje säsong i SDHL, men sin första i Brynäs. Dit kom hon efter två säsonger i Linköping. Innan det gick hon fyra år på University of Minnesota-Duluth tillsammans med bland andra Brynässpelarna Michela Cava och Katerina Mrazova.
- Sedan första dagen jag kom hit har jag gillat ligan. Det är den bästa ligan i Europa. För mig är det perfekt att få spela på en hög nivå här efter college. Jag vill inte spela någon annanstans.
- Till den här säsongen har jag bytt lag samtidigt som jag tycker att ligan har blivit ännu bättre och jämnare. Alla lag kan slå alla. Även om vi spelar mot laget som ligger sist eller näst sist måste vi göra vårt bästa för att vinna. Det är verkligen coolt.

"ÄNNU MER PROFESSIONELLT"

Om du jämför SDHL med NCAA i USA där du spelade med Minnesota, är det stor skillnad?
- Egentligen är det ganska lika. Sedan är det också en del skillnader eftersom den nordamerikanska spelstilen är att gå mer på mål samtidigt som isen är mindre. Det är lite bättre scouting inför matcherna och du möter bara lagen där två gånger på en säsong där.
- Jag tycker att det är väldigt professionellt här också. Nu när jag bytt lag till Brynäs upplever jag det ännu mer professionellt, hur staben är och hur allt hanteras. 

Lara Stalder.Foto: Bildbyrån

Kommer du spela i en amerikanska ligan någon gång igen?
- Det är inte något jag planerar. Jag vill ha nära hem. Nu har jag bara två timmar med flyg så är jag hemma. Då jag var där borta var det lite längre att åka hem och hälsa på familjen och vänner.
- Jag föredrar att stanna här även om det startar en bra liga i USA. Det var ett bra beslut att komma till Sverige.


LÄNGTAR INTE HEM...

Däremot är inte poängdrottningen speciellt imponerad av ligan hemma i Schweiz.
- Den är inte så bra, men man jobbar på det. Landslaget har börjat få mycket support nu. Idag är det två, tre lag som dominerar i ligan.
- Första gången jag spelade i ligan var jag 13 år. Sedan spelade jag där fram till det att jag började på college. Ligan hemma är inte vad jag hoppats att den skulle vara. Det är också därför jag spelar här i Sverige. 

Ser du SDHL som den bästa ligan i världen idag?
- Ja, jag tror den är det just nu. I collegeligan är det många talangfulla unga spelare som spelar. I ligan i USA är det många som valt att inte spela, kanadensiska ligan har lagts ner och så vidare. Nu vet jag inte hur ryska ligan är, men den blir också bättre och bättre.

Just nu är det cirka 100 importer i SDHL. Lara Stalder är en av dessa. Redan i tidigare intervjuer har hon varit kritisk mot att det är så pass många utländska spelare eftersom det sinkar Damkronornas utveckling.
- Jag tycker att en del lag har för många importer. Nu är det ingen gräns, men jag tycker att det ska finnas en gräns speciellt om jag ser det med svenska landslaget ögon. Givetvis hämmar det här utvecklingen av svenska spelare. En bättre mix skulle vara bra.
- Jag tycker att det skulle finnas en gräns, men jag säger inte att toppspelarna inte ska spela i Sverige. Om vi ser till ligan, speciellt den här säsongen är det några lag som knappt har några svenska spelare alls.
- Hos oss, jag tycker att Erika (Grahm) gjort ett bra jobb. Hon ser också till vad som är bra för svensk hockey och landslaget. Hon vill hålla ner antalet importer och det tror jag är bra för framtiden. Jag hoppas också att det blir en gräns i framtiden.

Foto: Ronnie Rönnkvist

ÅTERFÖRENADES MED TIDIGARE LAGKOMPISAR

Efter två säsonger i Linköping valde alltså 25-åringen från Lucerne att skriva på för Brynäs.
- Jag pluggade i Linköping och gjorde min master där. Mitt kontrakt gick ut efter förra säsongen och jag var öppen för allt. Jag fick flera förslag. När jag besökte Brynäs tyckte jag att stan här verkade fin samtidigt som jag fick se hur professionell klubben är.
- Jag kände att jag ville prova på något nytt och så här långt är jag väldigt glad över valet jag gjorde. 

Givetvis hade Stalder lite kontakt med sin kompis från Minnesota, Michela Cava, innan hon skrev på.
- Vi hade lite kontakt eftersom jag visste att hon skrivit på innan mig. Att hon skulle spela här var givetvis bra för laget eftersom Brynäs är ett lag som vill vara med i toppen av liga igen. Det var också en anledning till att jag ville spela här, att Erika fått hit många nya spelare inför den här säsongen.
- Jag spelade tillsammans med Michela ett år i USA. Det var riktigt roligt. Spelet är, som sagt var, lite annorlunda där.
- Coacherna sa till mig att spela med nordamerikans hockey. Jag spelade även med tjeckiska tjejen, Katerina Mrazova där. Coacherna delade alltid på oss eftersom vi spelade för europeiskt. Här har det fungerat väldigt bra och vi har en bra kemi mellan oss. Det har blivit som en återträff här, att jag får spela med spelare som jag spelat med tidigare, säger Lara Stalder med ett leende.


Vad är Michela Cavas styrka som spelare?
- Hon är en väldigt skicklig skridskoåkare, en av dom mest explosiva. Dessutom har hon en ”killer instinct” och går alltid rakt på mål, alltså den typiskt nordamerikanska stilen.
- Vi behöver henne också till att sprida sin energi ute på isen. Hon kan få en match att ändra momentum och ändra en matchbild, vilket är bra.

Michela Cava.Michela Cava. Foto: Ronnie Rönnkvist.

"SUPPORTEN ÄR FANTASTISK"

Lara Stalder har mestadels spelat i samma kedja som Katerina Mrazova och Denisa Krizova, vilket har blivit en succé så här långt. Tillsammans har trion skrapat ihop 100 poäng på 21 matcher.
- Det har varit kul att spela med dom och vi har en bra kemi mellan oss. Som jag sa har jag spelat med Katerina tidigare. Jag visste att vi båda hade en bra kemi mellan oss då samtidigt som dom båda känner varandra väl från landslaget.
- Jag har fått många fina passningar av dom där jag, den här gången, fått göra en del mål. Vi är också bra vänner vid sidan av rinken. Det gör också det lättare för oss att klicka på isen.

Vilka är dina första intryck av Brynäs som förening?
- Jag trivs verkligen här och uppskattar hur dom behandlar damlaget. Tittar du på sociala medier så lyfter man fram båda lagen nästan lika mycket. Vi är en förening. Det som klubben gör för herrlaget gör man även för damlaget.
- Supporten är fantastisk. Ser jag till helheten har också Brynäs ett bra koncept med ”Bra start”. Hur allt det här fungerar har imponerat på mig. Dessutom är den ekonomiska biten bra och vi spelare har en bra deal. Jag kan inte önska mig något bättre än hur vi har det här.

Jobbar du vid sidan av hockeyn?
- Ja, jag ville ha något att göra på dagarna eftersom vi oftast tränar efter klockan 16. Jag vill kunna använda mig av det jag utbildat mig till samtidigt som det ger mig en balans till hockey.
- Just nu jobbar jag på Colabit Oil. Dom producerar fossilfri diesel. Först måste jag lära mig svenska så det gör jag på dagarna hos dom. Planen är att jag ska jobba med analys av marknaden utifrån tankkorten som används. Jag hoppas kunna börja med det om några månader då jag är bättre på svenska.

DET BÄSTA MED GÄVLE? BOCKEN!

Pratar du någon svenska idag?
- Jag förstår svenska, men att parata svenska är lite svårt, men jag försöker, säger Lara Stalder med ett leende. 


Lara Stalder gör succé i topplaget Brynäs.

Brynäs ligger trea i SDHL och Lara Stalder toppar poängligan tio poäng före Kennedy Marchment.
- Det har så här långt gått bra för laget, men individuellt har det ibland varit lite berg och dalbana.
- Vi hade en bra start och vann mot bra lag. För några matcher sedan vann vi mot HV71, vilket var väldigt bra, men sedan förlorade vi i matchen efter mot Leksand. Där förlorade vi poäng som är viktiga att få med sig i långa loppet. Jämfört med hur det var förra säsongen så har vi ändå gjort det bra.
- Personligen tycker jag att det var roligt att spela i det här laget och dessutom har jag fått göra mycket poäng, vilket är ”nice”.

Vad är hemligheten med att du lyckas göra poäng i den här omfattningen?
- Jag vet inte. Jag tänker väl inte så mycket (skratt). Jag spelar bara hockey och har kul där ute med mina lagkompisar. Jobbar man hårt varje dag och gör det som coachen vill att du ska göra så blir oftast slutprodukten bra. 

Vad är annars det bästa med Gävle som stad?
- Gävlebocken (skratt). Jag tog en bild med den innan jag åkte, men jag saknar snön. Annars gillar jag stan och allt vatten som är här. Det finns inga berg här, men det kan jag åka till där hemma om jag vill, avslutar Lara Stalder med ett leende.
 
 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten