Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Den ostoppbara målsprutan

ANNONS

Hon öste in mål i Linköping - hon öser in mål i Brynäs. I en intervju med hockeysverige.se hyllar Lara Stalder SDHL - och inte minst satsningen från hennes nya klubb.

– Jag kan inte önska mig något bättre än hur vi har det här, säger hon.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Brynäs Lara Stalder går fram som en orkanvind i SDHL. På 21 matcher har hon svarat för 28 mål och totalt 45 poäng. Kanske är det så att hon är världens bästa offensiva spelare just nu. Trots att hon bara är 25 år, alltså född 1994, gjorde hon sin första VM-turnering för Schweiz 2011. När hockeysverige.se träffar schweiziskan på Gavlerinken i Gävle är hon också nyss hemkommen från fyranationersturneringen i Tyskland. Där besegrade Schweiz Sverige i sista matchen med 4-0.
- Och vi vann hela turneringen, säger Lara Stalder med ett stort leende då vi slagit oss ner i arenans foajé.

Hon är nu inne på sin tredje säsong i SDHL, men sin första i Brynäs. Dit kom hon efter två säsonger i Linköping. Innan det gick hon fyra år på University of Minnesota-Duluth tillsammans med bland andra Brynässpelarna Michela Cava och Katerina Mrazova.
- Sedan första dagen jag kom hit har jag gillat ligan. Det är den bästa ligan i Europa. För mig är det perfekt att få spela på en hög nivå här efter college. Jag vill inte spela någon annanstans.
- Till den här säsongen har jag bytt lag samtidigt som jag tycker att ligan har blivit ännu bättre och jämnare. Alla lag kan slå alla. Även om vi spelar mot laget som ligger sist eller näst sist måste vi göra vårt bästa för att vinna. Det är verkligen coolt.

"ÄNNU MER PROFESSIONELLT"

Om du jämför SDHL med NCAA i USA där du spelade med Minnesota, är det stor skillnad?
- Egentligen är det ganska lika. Sedan är det också en del skillnader eftersom den nordamerikanska spelstilen är att gå mer på mål samtidigt som isen är mindre. Det är lite bättre scouting inför matcherna och du möter bara lagen där två gånger på en säsong där.
- Jag tycker att det är väldigt professionellt här också. Nu när jag bytt lag till Brynäs upplever jag det ännu mer professionellt, hur staben är och hur allt hanteras. 

Lara Stalder.Foto: Bildbyrån

Kommer du spela i en amerikanska ligan någon gång igen?
- Det är inte något jag planerar. Jag vill ha nära hem. Nu har jag bara två timmar med flyg så är jag hemma. Då jag var där borta var det lite längre att åka hem och hälsa på familjen och vänner.
- Jag föredrar att stanna här även om det startar en bra liga i USA. Det var ett bra beslut att komma till Sverige.


LÄNGTAR INTE HEM...

Däremot är inte poängdrottningen speciellt imponerad av ligan hemma i Schweiz.
- Den är inte så bra, men man jobbar på det. Landslaget har börjat få mycket support nu. Idag är det två, tre lag som dominerar i ligan.
- Första gången jag spelade i ligan var jag 13 år. Sedan spelade jag där fram till det att jag började på college. Ligan hemma är inte vad jag hoppats att den skulle vara. Det är också därför jag spelar här i Sverige. 

Ser du SDHL som den bästa ligan i världen idag?
- Ja, jag tror den är det just nu. I collegeligan är det många talangfulla unga spelare som spelar. I ligan i USA är det många som valt att inte spela, kanadensiska ligan har lagts ner och så vidare. Nu vet jag inte hur ryska ligan är, men den blir också bättre och bättre.

Just nu är det cirka 100 importer i SDHL. Lara Stalder är en av dessa. Redan i tidigare intervjuer har hon varit kritisk mot att det är så pass många utländska spelare eftersom det sinkar Damkronornas utveckling.
- Jag tycker att en del lag har för många importer. Nu är det ingen gräns, men jag tycker att det ska finnas en gräns speciellt om jag ser det med svenska landslaget ögon. Givetvis hämmar det här utvecklingen av svenska spelare. En bättre mix skulle vara bra.
- Jag tycker att det skulle finnas en gräns, men jag säger inte att toppspelarna inte ska spela i Sverige. Om vi ser till ligan, speciellt den här säsongen är det några lag som knappt har några svenska spelare alls.
- Hos oss, jag tycker att Erika (Grahm) gjort ett bra jobb. Hon ser också till vad som är bra för svensk hockey och landslaget. Hon vill hålla ner antalet importer och det tror jag är bra för framtiden. Jag hoppas också att det blir en gräns i framtiden.

Foto: Ronnie Rönnkvist

ÅTERFÖRENADES MED TIDIGARE LAGKOMPISAR

Efter två säsonger i Linköping valde alltså 25-åringen från Lucerne att skriva på för Brynäs.
- Jag pluggade i Linköping och gjorde min master där. Mitt kontrakt gick ut efter förra säsongen och jag var öppen för allt. Jag fick flera förslag. När jag besökte Brynäs tyckte jag att stan här verkade fin samtidigt som jag fick se hur professionell klubben är.
- Jag kände att jag ville prova på något nytt och så här långt är jag väldigt glad över valet jag gjorde. 

Givetvis hade Stalder lite kontakt med sin kompis från Minnesota, Michela Cava, innan hon skrev på.
- Vi hade lite kontakt eftersom jag visste att hon skrivit på innan mig. Att hon skulle spela här var givetvis bra för laget eftersom Brynäs är ett lag som vill vara med i toppen av liga igen. Det var också en anledning till att jag ville spela här, att Erika fått hit många nya spelare inför den här säsongen.
- Jag spelade tillsammans med Michela ett år i USA. Det var riktigt roligt. Spelet är, som sagt var, lite annorlunda där.
- Coacherna sa till mig att spela med nordamerikans hockey. Jag spelade även med tjeckiska tjejen, Katerina Mrazova där. Coacherna delade alltid på oss eftersom vi spelade för europeiskt. Här har det fungerat väldigt bra och vi har en bra kemi mellan oss. Det har blivit som en återträff här, att jag får spela med spelare som jag spelat med tidigare, säger Lara Stalder med ett leende.


Vad är Michela Cavas styrka som spelare?
- Hon är en väldigt skicklig skridskoåkare, en av dom mest explosiva. Dessutom har hon en ”killer instinct” och går alltid rakt på mål, alltså den typiskt nordamerikanska stilen.
- Vi behöver henne också till att sprida sin energi ute på isen. Hon kan få en match att ändra momentum och ändra en matchbild, vilket är bra.

Michela Cava.Michela Cava. Foto: Ronnie Rönnkvist.

"SUPPORTEN ÄR FANTASTISK"

Lara Stalder har mestadels spelat i samma kedja som Katerina Mrazova och Denisa Krizova, vilket har blivit en succé så här långt. Tillsammans har trion skrapat ihop 100 poäng på 21 matcher.
- Det har varit kul att spela med dom och vi har en bra kemi mellan oss. Som jag sa har jag spelat med Katerina tidigare. Jag visste att vi båda hade en bra kemi mellan oss då samtidigt som dom båda känner varandra väl från landslaget.
- Jag har fått många fina passningar av dom där jag, den här gången, fått göra en del mål. Vi är också bra vänner vid sidan av rinken. Det gör också det lättare för oss att klicka på isen.

Vilka är dina första intryck av Brynäs som förening?
- Jag trivs verkligen här och uppskattar hur dom behandlar damlaget. Tittar du på sociala medier så lyfter man fram båda lagen nästan lika mycket. Vi är en förening. Det som klubben gör för herrlaget gör man även för damlaget.
- Supporten är fantastisk. Ser jag till helheten har också Brynäs ett bra koncept med ”Bra start”. Hur allt det här fungerar har imponerat på mig. Dessutom är den ekonomiska biten bra och vi spelare har en bra deal. Jag kan inte önska mig något bättre än hur vi har det här.

Jobbar du vid sidan av hockeyn?
- Ja, jag ville ha något att göra på dagarna eftersom vi oftast tränar efter klockan 16. Jag vill kunna använda mig av det jag utbildat mig till samtidigt som det ger mig en balans till hockey.
- Just nu jobbar jag på Colabit Oil. Dom producerar fossilfri diesel. Först måste jag lära mig svenska så det gör jag på dagarna hos dom. Planen är att jag ska jobba med analys av marknaden utifrån tankkorten som används. Jag hoppas kunna börja med det om några månader då jag är bättre på svenska.

DET BÄSTA MED GÄVLE? BOCKEN!

Pratar du någon svenska idag?
- Jag förstår svenska, men att parata svenska är lite svårt, men jag försöker, säger Lara Stalder med ett leende. 


Lara Stalder gör succé i topplaget Brynäs.

Brynäs ligger trea i SDHL och Lara Stalder toppar poängligan tio poäng före Kennedy Marchment.
- Det har så här långt gått bra för laget, men individuellt har det ibland varit lite berg och dalbana.
- Vi hade en bra start och vann mot bra lag. För några matcher sedan vann vi mot HV71, vilket var väldigt bra, men sedan förlorade vi i matchen efter mot Leksand. Där förlorade vi poäng som är viktiga att få med sig i långa loppet. Jämfört med hur det var förra säsongen så har vi ändå gjort det bra.
- Personligen tycker jag att det var roligt att spela i det här laget och dessutom har jag fått göra mycket poäng, vilket är ”nice”.

Vad är hemligheten med att du lyckas göra poäng i den här omfattningen?
- Jag vet inte. Jag tänker väl inte så mycket (skratt). Jag spelar bara hockey och har kul där ute med mina lagkompisar. Jobbar man hårt varje dag och gör det som coachen vill att du ska göra så blir oftast slutprodukten bra. 

Vad är annars det bästa med Gävle som stad?
- Gävlebocken (skratt). Jag tog en bild med den innan jag åkte, men jag saknar snön. Annars gillar jag stan och allt vatten som är här. Det finns inga berg här, men det kan jag åka till där hemma om jag vill, avslutar Lara Stalder med ett leende.
 
 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga