Sök
TALANG 2020
Marcus Broberg
Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Nu kommer lillebror Broberg: "Vore kul att köra med brorsan"

I artikelserien Talang 2020 träffar Ronnie Rönnkvist spelarna som utgör svensk ishockeys framtid. I dag möter ni JVM-backen Philip Brobergs lillebror Marcus, som börjat göra sig ett egen namn på den svenska juniorscenen i AIK:s färger.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Philip Broberg har klivit fram som en av Sveriges mest lovande backar. Till vardags spelar han i Skellefteå och är draftad av Edmonton i NHL. Igår samlades han tillsammans med övriga J20-landslaget i Uppsala inför Junior-VM i Tjeckien. 18-åringen från Örebro har dessutom en lovande lillebror. Det handlar om 16-åriga Marcus Broberg.

Även om Marcus Broberg spelar i AIK sedan 2018 och hans storebror spelat i klubben under knappt två säsongen var det i Örebro allt tog fart.
- Jag tror jag var fyra år gammal första gången jag gick på is. Sedan blev det i Örebro Ungdom som jag började spela. Farsan (Mattias) var tränare, berättar Marcus Broberg då vi slagit oss ner på en av alla Juicebarer på Mall of Scandinavia. 
- Där spelade jag fram till U16, innan det blev Örebros riktiga U16 elitlag. 

Örebro är för många starkt förknippat med fotboll och bandy. I alla fall en av sporterna har även Marcus Broberg varit aktiv.
- Ja, jag körde mycket fotboll och hockey, men det var ganska enkelt att välja hockeyn eftersom jag inte var speciellt bra i fotboll. Jag är inte heller den vassaste på fotbollscirkeln nu med laget. 
- Det var i Sturehov jag och brorsan lirade fotboll. Farsan var tränare där också, säger 16-åringen med ett skratt.

Hur stort skulle du säga att intresset för hockeyn är i Örebro idag?
- Ganska stort. Jag vill påstå att det vuxit ännu mer nu. Det märks att deras hockeygymnasium har blivit större och man tar in fler spelare utifrån, men det kändes inte lika stort då jag var liten. 


Foto: Ronnie Rönnkvist.

Givetvis var drömmen hos en ung Marcus Broberg att en dag ta klivet in i Örebros A-lag.
- Ja, så var det. Det enda jag ville vara komma upp i A-laget och köra där. 

"HAN HAR HJÄLPT MIG MYCKET"

Det är två år mellan Philip och Marcus Broberg. Uppväxten i Örebro kantades givetvis då av hockey och landbandy på gatan utanför. Men dom var långt ifrån ensamma om matcherna som spelades under gatubelysningen.
- Det var framförallt väldigt mycket inlines på trottoaren. Vi stod också mycket på skottrampen.
- Vi har faktiskt fått byta garageporten eftersom den har gått sönder två, tre gånger. Det var ju något dom klagade på när vi skulle sälja huset. 
- Vi spelade mycket med våra grannar eftersom vi bodde i ett område där tre hockeyfamiljer bodde. Det går bra med hockeyn för dom som var med från andra familjerna. (Erik) Norén har gjort A-lagsdebut i SHL. Sedan var även (Douglas) Byrkjeland med. Det är riktigt kul att se hur bra det gått för dom. Det var mycket tjafs mellan oss, en tackling och sedan var trashtalket igång.
- Min bästa kompis, Gustav Norén, är i Västerås nu och det går bra för honom också. Han och jag har en jättebra kontakt och det var ofta han och jag mot våra storebrorsor. 

Hur tajta har du och Philip varit genom åren?
- Vi har såklart snackat mycket hockey vid matbordet. Mest är det skojsnack, men också en hel del seriöst när det kommer till hockeyn. Vi pratar med varandra om vad vi kan göra bättre och utveckla.
- Han har hjälpt mig mycket i min utveckling och är såklart en jag kan se upp till. Det har gått superbra för honom, vilket är jätteroligt att se. Att han gick i förstarundan i draften är verkligen mäktigt.
- Att se honom har fått mig att förstå vad som krävs för att kunna utvecklas, det här med extraträning och allting. 

"AIK SOM GÄLLER FÖR MIG"

I en intervju med hockeysverige.se berättade Philip Broberg att han tackade nej till spel i den kanadensiska juniorligan OHL. Lillebror Marcus har inte heller några direkta tankar på att åka över till USA eller Kanada för att spela juniorhockey.
- Nej, det AIK som gäller för mig. Jag får mycket förtroende där och det är en jättebra förening. 

Philip Broberg flyttade till Stockholm ett år innan Marcus och övriga familjen flyttade till Solna.
- Han bodde själv ett år, men hela familjen hade intresse av att flytta till Stockholm, en större stad och så vidare. Morsan arbetade redan nästan i Stockholm och pendlade hela tiden. Pappa jobbade också nära så det blev ganska naturligt för hela familjen.
- ”Fille” bodde ju själv men då kunde vi istället bo tillsammans ett år, vilket var vad vi ville. Då visste jag också att AIK hade jättebra NIU-träningar. Då blev det ett ganska enkelt beslut. 


Philip Broberg i AIK-tröjan. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Marcus Broberg gör ingen hemlighet av att han trivs i AIK.
- Det har varit riktigt bra. Jag spelade i U16 förra säsongen och det gick bra i det laget. Den här säsongen har det gått superbra i J18. 

Hur har det varit att bo i Stockholm?
- Det är större, men Örebro är inte så litet som man kan tro. Dom i U16 förra året frågade om vi ens hade ”MAX” (Hamburgekedja) i Örebro. ”Klart vi har MAX” ha ha…  Dom verkade tro att Örebro är en håla.

Vad saknar du mest från Örebro?
- Kompisarna såklart. Annars det här med att dom en plan där man spelar bandy. Där kunde vi alltid åka allmänhetens på vintern. Vi kunde dra dit efter skolan med ett stort gäng för att köra smålagsspel. Det var riktigt roligt.
- Jag tror det här gett mig mycket som hockeyspelare också, att träna extra och allt sådant gör en bättre. Att bara leka med en puck ger ett bättre spelsinne och man lär sig hitta dom här öppnande passningarna.

Skulle du säga att spelsinnet och hitta öppnande passningar är din styrka som hockeyspelare?
- Jag skulle säga att det är min spelförståelse och att jag är rörlig i skridskoåkningen. Jag och brorsan har kört mycket egenträning med skridskoteknik som har gett utdelning. 

EN TUNG SÄSONG FÖR AIK

AIK:s J18-lag hade inledningsvis Emil Alengård som coach, men när klubbens A-lag hade det tungt fick han kliva upp där som assisterande tränare till först Jussi Salo och sedan Bobbo Simensen.
- Han var en jättebra coach och hade bra övningar. Klart att det var lite jobbigt när vi inte hade någon coach under ett tag. Då fick Jonathan (Westerlund) ta laget själv. Sedan kom Johan (Olsson) in. Han har gjort det jättebra han också. 

Det går knackigt för A-laget, märks det av även nere i ungdomsverksamheten?
- Nej, inte alls. Klart att det är väldigt synd att det går dåligt för dom, men det påverkar inte oss alls. Det är mer att det ger oss möjligheter uppåt eftersom det har blivit att dom måste satsa mer på juniorer. Det gör att folk får känna på bättre nivåer.
- Det här gör då också att J20-laget blir bättre eftersom spelarna där fått testa på A-laget.

Vad är din målbild med hockeyn?
- Att komma till NHL. Vinna OS-guld, VM-guld… Det är målet. 

"KAN INTE GLIDA RUNT"

Hur ska du ta dig hela vägen dit?
- In i gymmet och köra, gnugga extra, vilket är det som behövs. Men också att vilja bli bäst. Jag kan inte glida runt och bara tro det kommer att hända. Jag måste själv ta tag i det. Det är då det blir skillnad. 


"
Jag kan inte glida runt och bara tro det kommer att hända". Foto: Ronnie Rönnkvist.

Är du beredd att lägga ner det arbetet?
- Ja, det är jag verkligen (svaret kommer blixtsnabbt).

Philip Broberg är draftad av Edmonton, men själv har han ännu inte funderat speciellt mycket över sitt eget draft-år.
- Det är tre år kvar till dess så det är långt kvar. Det är inte så att jag riktigt börja tänka på det. Skulle det hända att jag blir draftad så skulle det vara helt fantastiskt och det skulle vara en jättebra möjlighet för mig att komma till NHL. 

Om Edmonton ringer säger du inte nej antar jag?
- Nej, det vore kul att få köra med brorsan, avslutar Marcus Broberg med ett skratt.


FAKTA

Fem snabba med AIK-talangen Marcus Broberg

Marcus Broberg svarar på fem frågor.

  • Vem är världens bästa spelare just nu?

  • - Connor McDavid. Han är så otroligt snabb, helt galet. Highlights-målen han gör, passningarna… 

  • Sveriges bästa spelare just nu?

  • - Victor Hedman. Stabil, bästa back i NHL just nu. Allmänt bra.
  • Hur tillbringar du helst somrarna?
  • - Med en kombination av gymmet och stranden.
  • Vilka vinner SM-guld 2020?
  • - Brorsan gör det med Skellefteå. Eftersom han spelar där måste jag heja på Skellefteå
  • Vad vet du om Philip Broberg som inte vi andra vet?
  • - Han är dålig på att spela NHL.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten