Sök
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
SKOGLUND: ”Plocka in en egen junior istället för att låna”

Vi tar det här med spelarlån ännu en runda va?

Det är ofta som man delar saker på sociala medier med tillägget att man är totalt enig, eller för den delen oenig. Joakim Englunds krönika igår om hela haveriet med lånerestriktionerna som reglerar hur många spelare de allsvenska klubbarna får låna in från SHL faller under den förstnämnda kategorin. Sällan har jag varit så enig med någon annans text som här. Jag skulle vilja ta till överord som ”ett fullständigt haveri” gällande den här soppan. När jag tänker efter så är det inte överord.


Man måste ju kunna kommunicera så alla förstår. Det här är en överenskommelse mellan klubbarna, så ligaorganisationen ska inte behöva stå till svars känner jag. Men någon har väl taktpinnen i klubbarnas överenskommelse?

För er som följer min lilla vrå av världen här så kommer det knappast som någon överraskning att jag avskyr lånebegränsningen i dess nuvarande form. Dels ser jag ett värde i att unga talanger tillhörande SHL-klubbar kan beredas möjlighet att få fart på karriären i en allsvensk klubb genom ett lån. Som nummer två så tror jag inte riktigt att folk har koll på förutsättningarna för alla allsvenska klubbar.

Det är lätt att hojta ”Plocka in en egen junior istället för att låna” men då har man inte riktigt klart för sig hur det ser ut. Alla klubbar i Hockeyallsvenskan har inte juniorlag i Superelit att kunna plocka ifrån och steget mellan den näst högsta juniorserien, J20 Elit, och Hockeyallsvenskan är generellt sett alldeles, alldeles för stort. Jag skulle nog säga gigantisk. Det finns såklart undantag, men överlag så skulle många av klubbarna knappast göra sig själva eller junioren i fråga någon tjänst att kasta in honom på en nivå som han inte behärskar. Och troligtvis aldrig kommer kunna behärska heller.

Vi kör en liten frågestund här:

Fråga 1:
Av alla spelare som kan anses vara etablerade allsvenska spelare, hur många av dessa spenderade merparten av sina två sista juniorår i J20 Elit?

Fråga 2: 
Av alla spelare som kan anses vara etablerade allsvenska spelare, hur många av dessa spenderade merparten av sina två sista juniorår i J20 Supelit?

Jag kan inte svarat, men skulle tippa på att runt 95 procent (förmodligen en underdrift) av de som spelat juniorhockey i Sverige och numera är allsvenska spelare spenderade sina juniorår i ett Superelitlag. 

Som nummer tre så gillar jag inte dubbelmoral. De Hockeyallsvenska klubbarna slog fast att de tog ansvar för svensk hockey när de satte den här begränsningen för ett par år sedan. Jag kan förstå resonemanget i att man ville bygga egna profiler i ligan och så vidare. Men trots det så lånas det både in och ut hejvilt från Hockeyettan. Många menar på att godisbut...Förlåt, Hockeyettan ska införa en egen lånebegränsning. Men jag hävdar ändå att man bör leva som man lär.

Jag ser en fara för talangutvecklingen och att juniorer riskerar att bromsas upp i sin utveckling om de inte på ett smidigt sätt kan beredas möjlighet att testa på nästa nivå.

I samband med Englunds inlägg skickade spelaragenten Claes Eleefalk ut den här tweeten och det är bara att hålla med där med.

Min personliga uppfattning är att vi borde låta juniorer lånas fritt. De bör inte ingå i räkneverket. Detta för att främja utveckling o behålla dem i Sverige. @swehockeyse @HockeynewsSe @SHLse

I samband med att den här lånebegränsningen kom till så pratade jag med en annan spelaragent, inte Elefalk alltså, och frågade honom vad den skulle kunna göra mot talangutvecklingen inom svensk ishockey. Han svarade aldrig på frågan, utan slog självsäkert fast att ”Hittar vi ingen klubb i Sverige så finns alltid utlandet.”

Vill vi verkligen ha det så? Att våra talanger som är liiite för bra för Superelit, men inte riktigt har vad som krävs för att slå sig in i SHL direkt, ska åka utomlands och spela? Finland? Tyskland? När vi istället kan få njuta av dem på hemmaplan i Hockeyallsvenskan.


Jag tycker Elefalk är helt rätt på det. Ha gärna en begränsning på seniorer som lånas fram och tillbaka, men undanta juniorerna från den. Jag skulle till och med kunna tänka mig en U21-regel här.

Jag vet att detta är het potatis bland många, och jag menar inte heller att det hela ska funka som så att random SHL-klubb ringer upp en allsvensk dito och kräver att en junior ska få speltid. Men däremot när behovet uppstår hos den allsvenska klubben, då tycker jag inte att en begränsning ska behöva stå i vägen. Vi är den största talangproducenten i världen och det vill jag hävda beror i mångt och mycket på att vi kunnat ge spelare speltid på en nivå som passar dem just för stunden. Oavsett om de tillhört en annan klubb.

En annan lite ”rolig” sak med den här soppan med lån är det jag läste i LT igår. Både SSK och Karlskrona verkar ha brutit överenskommelsen gällande lån. Men inget straff verkar kunna delas ut. Om det nu är så så kan man ju undra varför klubbarna bara inte öser på med spelarlån? Överenskommelsen är ju helt tandlös vad det verkar.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten