Junior-VM 2020
KÅGSTRÖM: Ett riktigt tråkigt öde – vem ska ersätta honom?
ANNONS
Under fredagseftermiddagen kom ett riktigt hårt slag mot de svenska JVM-gulddrömmarna. Skellefteåcentern Jacob Olofsson tvingas tacka nej till turneringen på grund av skada – och nu ligger Sveriges JVM-hopp mer eller mindre i Winnipeg Jets händer och huruvida de släpper iväg David Gustafsson till turneringen eller inte.

Det är väl inte direkt någon hemlighet att forwardssidan som Tomas Montén skrapat ihop till årets JVM-turnering i Tjeckien är en av de svagare upplagorna Juniorkronorna ställt på banan på många, många år. Visst, det finns så klart en del spännande namn i supertalangerna Lucas Raymond och Alexander Holtz och en viss "star power" i en sån som Samuel Fagemo, men överlag är forwardssidan inte direkt något som sätter skräck i motståndarnas försvar.

Inte blev det bättre av att det i dag stod klart att Jacob Olofsson tvingas tacka nej till turneringen efter att ha åkt på en oturlig skada under träning den här veckan. Efter en tung start på hösten har Olofsson kommit igång ordentligt uppe i Skellefteå den senaste månaden och har tagit stora kliv under vad som varit upploppet inför JVM-turneringen.

Det går så klart inte annat än att tycka synd om Olofsson, som förtjänat en plats i det här laget och förmodligen skulle få en betydande roll i Monténs lagbygge. Jag pratade med Olofsson för några veckor sedan och frågade då lite smått om hur tankarna gick kring JVM och han hade då svårt att dölja sin entusiasm inför turneringen. 

Fullt förståeligt, med tanke på hur stor den här turneringen kunde blivit för honom. Nu blir det ingen resa till Tjeckien för 19-åringen som istället får fokusera på att rehabiliteringsträna under de kommande veckorna.

Ursäkta franskan, men fy fan vilket tråkigt öde.

ÖDET I WINNIPEGS HÄNDER

I mina och många andras ögon så var Olofsson den givne förstacentern i den här JVM-truppen. Nu står man utan ett givet förstanamn på centerpositionen, vilket gör att Sveriges öde mer eller mindre vilar i Winnipeg Jets händer. Släpper man David Gustafsson eller inte? Skulle Gustafsson skulle han så klart vara en fullgod ersättare till Olofsson, det råder det inga tvivel om.

Gustafsson skulle kliva rakt in som förstacenter i det här landslaget och göra det med den äran, det är jag fullkomligt övertygad om. Visst, han har på intet sätt visat framfötterna i NHL den här säsongen och har den senaste tiden till och med stått utanför laget (vilket förmodligen är bra för hans JVM-chanser), men det är inte direkt busenkelt att kliva in som junior i världens bästa hockeyliga, heller.

Men tanken var ju aldrig att det skulle vara antingen Olofsson ELLER Gustafsson. Det skulle åtminstone vara Olofsson, helst båda. Nu blir det, i bästa fall, ”bara” Gustafsson, vilket ju i sig inte direkt är någon nedgradering, men det var inte Olofsson som skulle ut ur den här centerekvationen.

VEM ERSÄTTER?

Om inte Gustafsson släpps, då? Vem är den naturlige ersättaren?

Ska jag vara ärlig så ser jag ingen naturlig ersättare i dagsläget. Södertäljes Hugo Gustafsson känns som ett spännande namn som säkerligen skulle göra ett bra jobb i ett JVM, men han är så klart ingen rak ersättare till Olofsson. 

Nils Åman, kanske? Han har haft en otroligt produktiv höst i Leksands J20-lag och även visat framfötterna i Hockeyallsvenskan med Karlskrona, men bristen på seniorspel ligger nog Åman i fatet. 

Ett annat namn skulle kunna vara Frölundas gigant Elmer Söderblom som sett minst sagt spännande ut under hans framträdanden både i SHL och CHL, men liksom i Åmans fall ligger nog hans brist på seniorframträdanden honom i fatet. 

IN MED LULEÅSNIDAREN!

Annars gillar jag tanken på att plocka in Luleåsnidaren Noel Gunler i truppen även fast han inte är center. Det går laborera lite så att Gunler får plats i det här laget, där han definitivt har alla spelmässiga kvalitéer för att ta en plats. I mina ögon skulle han vara med redan i den ursprungliga truppen, men han har inte fått chansen i Juniorkronorna tidigare under säsongen och lär väl förmodligen inte få det nu heller, tyvärr. 

Tråkigt, tycker jag, då Gunler är en mycket underhållande spelare att följa och som jag tror skulle kunna bli lite av en favorit bland de svenska supportrarna.

Den som lever får se, helt enkelt. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch