Sök
Det blir ett riktigt drama ikväll.
Skärmdump Stay-Live Kiruna AIF
Hockeyettan
MJÖRNBERG: Ödesmatcher och tränarkickning

Ikväll bjuds det på streckdramatik när sista omgången spelas och allt ska avgöras. Tillåt mig bjuda på några funderingar om varje streckstrid samt några ord om att Nyköping kickar Fredrik Mälberg.

De möter inte varandra i sista omgången, men uppgörelsen om den sista Allettan-platsen i norr står ändå mellan Kiruna IF och Kiruna AIF. Hur häftigt är inte det?

Och hur darrigt i knäna ska det inte vara för Kiruna IF ikväll?


För rent krasst är det ju så att det är IF som varit lite av ett succélag under hösten och som har haft ett gäng matchbollar att smasha in för att säkra platsen, men inte lyckats med det. Samtidigt har Kiruna AIF agerat under radarn och smugit sig in i racet till en position där de förvisso inte har allt i egna händer, men där det ändå känns som att de har slagläge för att ta den sista platsen.

Kan Kiruna IF vinna borta mot ett tungt skadedrabbat Piteå som slåss för serieseger? Klart att det är möjligt, men inte särskilt troligt. Kan Kiruna AIF lura tillräckligt många poäng av ett Boden som inte har särskilt mycket att spela för? Inte säkert, men det känns ändå mer troligt än att IF ska bli framgångsrika i Piteå.


Skulle ett dylikt scenario bli verklighet kör AIF om IF på upploppet. Klarar IF av det rent mentalt?

Ärligt talat, det skulle naturligtvis vara en fruktansvärd knäck för självkänslan. Att ovanpå sex raka nederlag mot rivalen i seriesammanhang dessutom behöva lägga en förlorad Allettan-plats till de svarta krigarna i sista omgången. Trots att man utifrån förutsättningarna gjort en riktigt stark höst.

Huva, den näsknäppan unnar jag ingen.


* * *

Jag snackade med de två Kiruna-gängens tränare Robert Lahti (Kiruna IF) och Christer Dreberg(Kiruna AIF) igår och ställde frågor dels om varför det ena laget är bättre än det andra, men också om vad det skulle innebära för hockeyn i Kiruna om respektive lag tog platsen i Allettan. Båda gav väldigt nyanserade och intressanta svar som på något sätt ramar in en oerhört unik och kokande rivalitet. Ni hittar dem här och här.

* * *

I den östra serien skulle man om man vill vara lite konspiratoriskt lagd kunna lägga fram det som att Väsby har läge att välja vilka av Vallentuna och Wings de vill ha med sig till den norra Allettan.

Vi får ju förutsätta att Wings gör sitt och vinner hemma mot Segeltorp ikväll. Gör man inte det har man ändå inte något i en Alletta att göra.

I sådant fall avgörs allt av mötet mellan Vallentuna och Väsby.

Att Väsby är ett bättre lag i det stora hela är så klart inte mycket att snacka om, men motivation slår klass och i den här fighten har de inte särskilt mycket att spela för. Seriesegern lär så att säga redan vara klar då Visby inte tar in tre poäng och 18 mål i en omgång.


Då är det så här: Vinner Vallentuna då går de vidare. Vinner Väsby då går Wings vidare.

Väsby kan alltså välja om de vill förta sig eller inte och det kan avgöra hela streckstriden. Vinst eller förlust, vad väljer de att gå för? Ett klart intressant läge.

I slutändan spelar det nog inte så stor roll. Sett till höstens resultat har Väsby en seger och en förlust mot Wings och en övertidsseger över Vallentuna så utifrån det bör de inte föredra det ena före det andra.


* * *

Uppgörelsen mellan Halmstad och Kalmar om den sista platsen i söderserien är lite som mötet mellan succén och fiaskot som kan få helt ombytta roller.

För det är ju så att Halmstad har varit höstens stora succé och trots nederlagstips legat i toppen i stort sett hela serien. Allt medan storsatsande popcorn-gänget Kalmar blandat och gett och aldrig hittat en position som ett stabilt topplag.

Men Halmstad har börjat vackla samtidigt som Kalmar visat rutin och trygghet och jobbat sig in i ett race man såg ut att falla ifrån. Skulle smålänningarna köra om i sista omgången ordnar de ändå den Alletta som var målet samtidigt som Halmstad åker på ett nederlag så svidande att succéstämpeln snabbt kan urvattnas.

Kalmar lär piska Tyringe på hemmaplan. Allt hänger på om Halmstads nerver håller borta mot Borås.

* * *

Utförliga snack om samtliga tre streckdraman kan ni förstås lyssna på i vårt, mitt och maestro Skoglunds, senaste podcast-avsnitt (#125 En första smak av Allettorna). Ett matigt avsnitt där vi också snackar om de stundande Allettorna och reflekterar över de största flopparna hösten haft att bjuda.


Vi snackar om NHL-söner, kommande förstärkningar och oväntade seriesegrare. Bland en massa annat.


Ni hör podden via iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller här: http://www.mjornberg.se/2019/12/09/125-en-forsta-smak-av-allettorna/

* * *

Sent igår meddelade Nyköping att man trots tvåårskontrakt kickar sin tränare och sportchef Fredrik Mälberg. Profilrekryteringen som skulle göra hockeyn i Nyköping het på allvar igen, men som inte lyckats med särskilt mycket alls under hösten.

Ser man till resultaten är det förstås inte särskilt konstigt. Trots en målsättning om Allettan och hög svansföring landar Nyköping långt ifrån femteplatsen och tvingas inleda ännu en vårsäsong i fortsättningsserien. Men sett till uttalanden i lokalpressen verkar det inte vara de sportsliga resultaten allena som ligger till grund för beslutet.

Rätt eller fel?


Jag måste nog skaffa mig mer kött på benen för att kunna analysera det ordentligt, men den initiala känslan är Ja! och Nej!. Ett njaaaaeee alltså.

För resultaten är skit och som sportchef har Mälberg till synes inte lyckats alls med att balansera flödet av spelare in och ut och lagbygget lämnar förstås mer att önska. Men samtidigt plockade klubben in honom som en långsiktig lösning för att nu tvinga bort honom efter endast en grundserie. Och vilka resurser har egentligen funnits att jobba med i klubben?


Den här sparkningen säger nog ganska mycket om Nyköpings påtagliga bräcklighet som förening.

Ett ämne som jag verkligen kommer få anledning att återkomma till.

Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.15
X 4.25
2 3.05
Tisdag 19:00
HV 71 - Färjestads BK
1 2.30
X 4.20
2 2.80
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten