Sök
TALANG 2020
William Eklund.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

"Lill-Fimpen" drömmer om VM: "En sjukt mäktig upplevelse"

I artikelserien Talang 2020 träffar Ronnie Rönnkvist spelarna som utgör svensk ishockeys framtid. I dag möter ni Djurgårdsprofilen Christian "Fimpen" Eklunds son William Eklund som börjat göra sig ett egen namn på den svenska juniorscenen. 

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Idag rullar vi vidare serien där vi möter några av Sveriges största framtidslöften. Senaste mötet var med AIK:s Oliver Tärnström. Vi ska hålla oss kvar i Stockholm och möta ytterligare en spelare som har en pappa som varit framstående i svensk hockey. Det handlar om Christian "Fimpen" Eklunds son William Eklund.
– Mina första hockeyminnen är nog från 2010 när farsan och Djurgården var i final mot HV71. Det var en drömsäsong, berättar William Eklund då vi slagit oss ner på Hovets läktare där vaktmästarna är i full gång med att byta från CHL till SHL-reklam nere vid isen.

Foto: Ronnie Rönnkvist

SPRANG I DJURGÅRDENS OMKLÄDNINGSRUM

Finalserien, menar William Eklund, måste varit en upplevelse både för honom och alla som följde serien från läktarplats, men han kände inte något speciellt då det skreks från läktarhåll, både positivt och negativt, på hans pappa ute på isen.
– Jag var ganska lite då så jag tänkte nog inte på det. Han var min störta idol när jag var liten, men jag gillade även alla andra stora spelarna i Djurgården. Jag tyckte bara att det var sjukt mäktigt.

Hovet, där vi sitter och tittar ut över den klassiska arenan, har varit som ett andra hem för den 16-åriga centern.
– Under dom åren pappa spelade var jag mycket i omklädningsrummet och sprang. Adam Falk var också där. Hans farsa (Nichlas Falk) lirade i Djurgården. Jakob RagnarssonMarcus Ragnarssons grabb var också där. Även Lucas ÖlvestadJimmie Ölvestads grabb.
– Jag kommer ihåg att vi hade ett ställe i Globen där vi spelade bandy under varje match Djurgården hade. Man fick aldrig glömma att ta med sig klubban. Det var verkligen kul, säger Eklund med ett stort leende.

BARNDOMSKOMPISENS BRORSA – EN STOR IDOL

William Eklunds hockeyresa började i Haninge där pappa Christian avslutade sin.
– Första hockeyskolan började jag faktiskt på när farsan var i Tyskland och spelade. Det var i Augsburg Panthers och första gången jag var på is. Sedan kom jag till Haninge och gick på hockeyskolan där något år innan jag gick till ”Trånkan” (Trångsund) och lirade där ett par år.
– Filip Bratt var med där och vi är barndomspolare. Första gången jag kom dit var han där. "Jeppe" Bratt var också med på några träningar med oss och visade lite. Han var självklart en stor idol för mig då jag var liten.

Varför valde du att gå till Trångsund?
– Om jag skulle stannat i Haninge skulle jag vara kvar i hockeyskolan ett år till, men jag ville spela matcher. Då sa man att jag kunde få spela i Trångsund med dom som var ett år äldre. Då såg jag det som en bra chans att får spela matcher, vilket var det jag älskade.
– Jag trivdes jättebra där och det var grymt kul. Vi hade en rolig ledarstab och roligt lag så det blev en bra utveckling för mig.
– När jag var U13 eller U12 gick jag till Djurgården. Jag fick chansen att komma till dom som var ett år äldre där. Det såg jag som en jättebra chans eftersom 01:orna (Eklund är född 2002) hade ett väldigt bra lag. Jag fick vara kvar och spela där fram till det jag kom upp i U16 och J18, så nu har jag spelat här i snart fem säsonger.

Foto: Ronnie Rönnkvist

"ÅKTE RUNT MED EN PINGVIN FRAMFÖR MIG"

Vi återvänder till Tyskland och Augsburg där allt med vad skridskoåkning heter började, men det var inte enbart hockey som gällde för fyraåringen från Haninge.
– Farsan var mycket ute och spelade matcher så jag var oftast med mamma och åkte ”grillor”. Hon är gammal konståkerska och vi var nere vid ishallen där och åkte. Jag åkte alltid runt med en pingvin framför mig. Sedan fick jag en belöning om jag hade gjort det bra, skrattar William Eklund som idag inte ser sig själv som någon konståkare.
– Nej, jag är inte lika bra som morsan. Jag skulle ljuga om jag sa att jag kan åka konståkning.

Har du haft nytta i hockeyn av att du ändå har testat på en del konståkning?
– Mamma var ledare för några träningar i ”Trånkan”. Vi fick träna på ytterskär, innerskär och så vidare. Det här har hjälpt mig jättemycket i hockeyn och jag har på det sättet blivit en skickligare skridskoåkare.
– Idag tycker jag absolut att skridskoåkningen är en av mina styrkor samtidigt gillar jag att vrida, vända och sådana grejer.

William Eklund var med i det Djurgårdslag som vann U16-guld 2017 och senare även J18 SM-guld.
– Det var en drömresa. Vi satte upp ett mål direkt den säsongen, att vi skulle vinna SM-guld. Det var verkligen en lagsammanhållning hela vägen samtidigt som vi hade skickliga spelare. Även om Anton Larsson var sjuk så hade vi nästan lekstuga i slutspelet.
– Sammanhållningen skulle jag säga var också det som tar oss till U18-guldet. Det var ungefär samma gäng, men det var även med några 00:or som visade vägen. Det var killar som (Adam) ”Falken” och (Rasmus) Kahilainen. Som U16 spelare lärde man sig av dom lite äldre spelarna. Dom visade oss med att köra hårt i gymmet varje dag och sådana grejer. För oss var det bara att följa efter.
– Jag tror också att det här var anledningen till att vi tog guld till slut, att alla accepterade att det krävdes hårt jobb om vi skulle vinna guldet.

"ATT FÅ REPRESENTERA SITT LAND ÄR DET COOLASTE JAG VET"

Pappa Christian ”Fimpen” Eklund hade en fin karriär i främst Djurgården, men han fick aldrig vara med i TV-pucken. Det fick däremot hans son.
– Klart det var en rolig upplevelse. Det tror jag alla tycker som varit med i TV-pucken. Samtidigt är det ingenting jag stirrat mig blind på, att det är enda jag ska vara med på. Jag ser det som bonusgrej på vägen. Det var sjukt mäktig att ta brons där i alla fall.

Säsongen 2017/18 fick William Eklund chansen i U16-landslaget. På nio matcher svarade han för tolv assistpoäng.
– Jag kommer ihåg att jag var nervös inför första matchen. Alla var ju nervösa eftersom det var våra första matcher. Jag drog på mig den där tröjan, vilket är det coolaste jag vet. Vi mötte finnarna och det var väldigt jämt och avgjordes på straffar. Där fick jag göra ett mål på straff och vi vann den matchen. Att få representera sitt land är det coolaste jag vet och sjukt mäktigt.

Foto: Ronnie Rönnkvist

AKTUELL FÖR U18-VM

Vad ser du själv som din bästa hockeymatch i Juniorlandslaget?
– Måste bli då vi spelade ”Hlinka” och mötte USA. Vi låg under med 4–1 och vände. Det var sjukt mäktigt. Vi hade inte kommit upp till vår högsta nivå i matcherna innan, men vi visade ändå en stark lagmoral och vann den viktiga matchen.

Gjorde du något av målen i vändningen?
– Ja, jag hängde 4–4 när det var fem minuter kvar, vilket också var mäktigt, säger William Eklund med ett stort leende.

Var det en stor kontrast att kliva in i den internationella hockeyn jämfört med den U16-hockey du spelat med Djurgården?
– Det var ett snäpp upp. Jag var, som sagt var, väldigt nervös från start. Sedan går allt såklart mycket fortare. Nu spelade jag även J18 den säsongen och det gick ganska fort där också, men internationellt smäller det lite mer och man måste ta lite snabbare beslut. Det är största skillnaden.

Det låter ändå som en hockey som passar dig?
– Ja, det tycker jag. Det passade mig bra. Jag fick lira med (Alexander) Holtz och jag tycker att vi gjorde det bra.

William Eklund är aktuell för spel i U18-VM den här säsongen. Givetvis är det också något han hoppas att få uppleva.
– Det är självklart jag tänker på det. Kommer jag med så skulle det bli en sjukt mäktig upplevelse. Jag får jobba vidare i vardagen och försöka ta en plats där, avslutar William Eklund.


FAKTA

Fem snabbfrågor till William Eklund

  • Vem är världens bästa spelare just nu?
  • – (Connor) McDavid. Han är ligans överlägset bästa tillsammans med (Leon) Draisaitl
  • Sveriges bästa spelare just nu?
  • – Elias Pettersson eftersom han är så sjukt skicklig.
  • Bästa TV-spel?
  • – Jag gillar FIFA och NHL. Svårt att säga vilket som är bäst av dom.
  • Ditt guldkorn i Stockholm?
  • – Hovet gillar jag ju eftersom jag växt upp här också.
  • Vilket TV-program undviker du helst?
  • – Idol är jag inte jättemycket fan av.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten