Sök
TALANG 2020
Oliver Tärnström är redo att föra familjetraditionen vidare i AIK.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Talang 2020

Nu kommer nästa generation Tärnström

I dag är det premiär för hockeysverige.se:s nya artikelserie Talang 2020. Här träffar Ronnie Rönnkvist spelarna som utgör svensk ishockeys framtid. Först ut: AIK-legendaren Dick Tärnströms son Oliver, som A-lagsdebuterade i Hockeyallsvenskan så sent som förra veckan.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

I dag inleder hockeysverige.se artikelserien Talang 2020. Här kommer Ronnie Rönnkvist att träffa nästa våg av talanger i svensk ishockey. Inte i första hand de som redan debuterat i SHL eller spelat till sig en plats i JVM, utan killar som fortfarande återfinns i de yngre juniorlandslagen, J18-serierna eller J20 SuperElit.

Vi börjar den här nya artikelserien med att ta en sväng till Hovet i södra delarna av Stockholm. Det är där AIK har sin hemmaborg. I taket hänger legendarer som Leif "Honken" HolmqvistBert-Ola NordlanderMats ThelinRolf "Råttan" EdbergLeif HolmgrenPeter Gradin och Roger Andersson. Snart kommer även Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilssons att göra dessa legendarer sällskap. 

I del ett av vår nya serie ska ni få träffa en annan AIK-legendars son. Det handlar om Oliver Tärnström. Pappa är Dick Tärnström som spelade 14 säsonger i klubbens A-lag. Oliver är född i Stockholm augusti 2002, alltså strax innan pappa Dick skulle inleda sin andra säsong i NHL.
– Jag tror mina första minnen är från Edmonton. Innan det var jag nog för liten för att komma ihåg något, säger Oliver Tärnström med ett leende då vi slagit oss ner på en restaurang i Globen-området. 

17-åringen berättar vidare vad han minns från tiden i USA och Kanada, där Dick Tärnström spelade drygt 300 NHL-matcher.
– I Edmonton kommer jag ihåg att jag hade en basketmaskin i rummet. Jag stod där hela dagarna. Mitt starkaste minne från Columbus är att jag hade ett innebandyrum i källaren där jag sprang runt och dribblade.Spelade du någon hockey borta i USA eller Kanada?
– Ja, i Edmonton. Sedan spelade jag då vi bodde i Schweiz (Lugano). Min första match? Jag vet faktiskt inte vilken det var. Antingen var det i Edmonton eller hemma i Värmdö. 

Oliver Tärnström, 14 månader, tillsammans med pappa och mamma i Pittsburgh.Oliver Tärnström, 14 månader, tillsammans med pappa och mamma i Pittsburgh.Foto: Bildbyrån/Andreas Hillergren

BEUNDRAR DATSIUK

Givetvis hade Oliver Tärnström sin pappa som förebild, men till skillnad från Dick Tärnström är sonen center.  Det finns därför ytterligare två spelare som han ser upp till som har samma position som honom själv.
– Förutom pappa kollade jag mycket på Pavel Datsiuk. Han kan göra saker med pucken som ingen annan kan. Det är coolt att titta på.
– På senare tid har jag kollat mycket på Elias Pettersson. Det är lite liknande där, att han kan göra fina dragningar, har ett bra skott och fina passningar.

Det finns också de som jämför AIK-forwardens spelstil med just Elias Pettersson. Han ser även själv likheter i deras spel.
– Lite grann kanske. Vi är båda ganska tunna och får klara oss mer på klubbteknik.

Släkten Tärnström är inte bara Oliver och Dick. I hockeykretsar hittar vi även farbror Tom, sportchef i Väsby, och kusinen Alexander, forward i Segeltorp. Man skulle kunna anta att det snackas en hel del hockey kring middagsbordet, men icke... 
– Vi försöker att inte prata för mycket hockey så att alla i familjen kan hänga med. Jag har dessutom en lillebror som inte tycker om hockey så mycket. Han spelar inte hockey och idrottar inte med något annat heller.

FÖDDES MED SJUKDOM

Oliver Tärnströms väg till A-lagsdebut i Hockeyallsvenskan har varit långt ifrån spikrak. I unga år hade han problem då han drogs med en sjukdom som gjorde att han inte kunde tillgodogöra sig näringen då han åt.
– Det här var från det jag föddes till det att jag var tio år. Det var värre då jag var yngre, men sedan blev det bättre och bättre. I dag är jag helt frisk ifrån det.


– Först visste vi inte riktigt vad det var. Jag växte inte på bredden. Vi kollade upp det flera gånger. Till slut fick vi reda på att jag saknade någon enzym i magen så jag inte kunde bryta ner kolhydrater.
– Jag fick en medicin och efter det blev allt bättre. Jag äter inte medicin längre och det här var något som man kunde växa ifrån i tonåren. 

Har du tappat en del i vikt i och med den sjukdom du hade?
– Ja, jag har alltid legat efter i vikt, men jag håller på att kämpa mig i kapp, säger AIK-talangen med ett leende.

LOSSNADE PÅ HOCKEYGYMNASIET

2008 återvände familjen till Sverige från Nordamerika vilket också innebar att Oliver Tärnström började spela för Värmdö HC.
– Jag spelade där till U13 eller U14. Efter det gick jag till AIK och har spelat där sedan dess. Det var kul i Värmdö och jag trivdes bra där.
– Många av mina klasskompisar spelade där också i Värmdö. Ingen av dem följde med till AIK, men den var en annan kompis från Värmdö som kom dit något år efter mig. Han är tillbaka nu och spelar i Nacka.

Varför valde du ta steget till AIK?
– Jag ville ta nästa nivå från Värmdö till en elitklubb för att få bättre konkurrens, träning och så vidare.
– Jag tycker omställningen var ganska enkel ändå och de tog hand om mig väl. Hockeymässigt, i början var det lite tufft. I AIK tränar man redan från unga åldrar skridskoteknik med skridskotränare. Där var jag jättelångt efter. Det var lite jobbigt, men blev bättre ganska snabbt.

Oliver Tärnström.Foto: Ronnie Rönnkvist
Senaste tre säsongerna har Oliver Tärnström haft en utveckling som pekat uppåt. Säsongen 2017/18 spelade han i AIK:s U16. Den här säsongen har han debuterade i AIK:s A-lag i Hockeyallsvenskan.
– Jag hade ett ganska jobbigt år i U15 när alla hade vuxit mycket med puberteten och allt sådant medan jag var ganska sen. Ibland fick jag inte spela så mycket. Sedan har det gått bättre och bättre hela tiden fram till nu. 

Vad har fått det att lossna som du ser det?
– Främst tror jag det är från att jag började på hockeygymnasiet. Där har vi haft förutsättningar för att kunna träna mer. Jag har alltid kunnat stanna kvar på isen och tränat extra.

Har du alltid förstått vikten av att behöva träna?
– Ja…

Har du fått det från pappa?
– Ja, han vet vad som krävs för att komma dit jag vill och har berättat för mig hur mycket man behöver träna.

Hur har du hanterat den mentala biten då allt gått väldigt fort framåt senaste säsongerna?
– Jag försöker ta det lugnt och bara spela så bra jag kan där jag är, göra mitt bästa hela tiden. När jag sedan fått chansen, först i J20, så har jag försökt göra det så bra som möjligt. Samma sak är det med A-laget. 

A-LAGSDEBUT

I förra veckan kom A-lagsbdebuten för AIK i Hockeyallsvenskan. Oliver Tärnström spelade 9.30 i 5–6-förlusten mot Karlskrona hemma på Hovet.
– Det var jättehäftigt och något jag drömt om sedan jag var väldigt liten. Jag har alltid, sedan jag var fem, sex år, åkt till Hovet och kollat på AIK:s matcher. Då var det väldigt coolt att nu få vara på isen också, säger 17-åringen med ett stort leende och fortsätter.
– J20-tränaren, Anders Hultin, ringde mig dagen innan och sa att jag skulle spela match med A-laget dagen efter. Jag blev lite nervös, men också väldigt glad. Sedan sprang jag ner och berättade för mamma, ringde pappa, morfar…, skrattar Oliver Tärnström.

Första bytet blev också lite speciellt för debutanten.
– Jag kom in och hade en tekning i mitt första byte. Jag ramlade vid tekningen så där skämdes jag lite, haha… Sedan gick det bra och nervositeten släppte lite, men inte helt. Det var fortfarande lite pirrigt.

Var det annorlunda känsla i andra matchen, den mot Västerås?
– Lite kanske. Det är lite annorlunda att spela hemma eller borta samtidigt som spelet var lite snabbare mot Västerås. 

Pappa Dick Tärnström i AIK-dressen.Pappa Dick Tärnström i AIK-dressen.Foto: Bildbyrån

LANDSLAGSCHANS

Senare i veckan drar Oliver Tärnström iväg på U18-landslagets elitcamp i Falun. 
– Det känns jättekul. Det blir första gången jag är på något sådant. Jag har inte varit med i några landslag tidigare och inte heller i TV-pucken så det ska bli spännande.

Finns ett hopp om U18-VM med i bakhuvudet?
– Klart att det finns med, men jag försöker inte ha för höga förhoppningar. Bara ta allt som det kommer och göra mitt bästa på campen.

Vad har du för målbild med hockeyn?
– Jag vill, precis som alla andra, spela i NHL. Det är största drömmen. Landslaget, VM…

Du har chans att draftas i sommar, hur tänker du kring det?
– Jag försöker inte tänka så mycket på det utan bara fokusera på mina matcher i AIK.  

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten