Mariestad kan tjäna på att förlora mot rivalen Skövde.
Mikael Mjörnberg
Hockeyettan
MJÖRNBERG: Tre skäl till att de borde lägga sig
ANNONS

Ikväll spelas det derby igen. Ett häftigt rivalmöte mellan Mariestad och Skövde. En fight mellan bittra konkurrenter som utan tvekan tillhör Hockeyettans allra hetaste begivenheter...och en fight där hemmalaget ”borde” lägga sig.

Att förlora på hemmaplan mot värsta rivalen inför fullspikad salong, det svider naturligtvis värre än klamydia, men om man lägger allt vad emotionella och idrottsliga argument heter åt sidan finns det faktiskt ganska rimliga argument för att Mariestad ska vara det snälla syskonet som låter Skövde ta samtliga poäng ikväll.

Det skulle ju mest största tänkbara sannolikhet innebära att länskonkurrenten också följer med till Allettan och det innebär naturligtvis fördelar. Inte minst ekonomiskt. Hör här:

Ett ytterligare fullpackat hus
Det blir fullspikat i före detta Katrinhallen ikväll. Någonstans i runda slängar kring 2000 ylande supportrar kommer klämma in sig i den lilla ladan och det är naturligtvis mumma för kassören med allt vad biljettintäkter, kringförsäljning och så vidare kommer generera. Den här typen av matcher är sådant som kan bygga kassan för vidare satsningar uppåt i Hockeyettan-klubbar och om Mariestad får med sig Skövde till Allettan innebär det ju ett fullt hus ytterligare. Ännu fler friska slantar och möjligheter att göra positiva saker på sikt.

En mindre knölig resa
Ser man det ur rent ekonomiska termer är det naturligtvis bra att kapa utgifter. Får Mariestad med sig Skövde till Allettan innebär det inte endast ett till fullpackat hus på hemmaplan, det innebär också att en av bortaresorna i Allettan i stort sett blir ickeexisterande. Att rulla fyra mil över länsgränsen borde ge fördel så väl ekonomiskt som logistiskt. Nu är det förstås ingen jorden runt-resa att ta sig till Nyköping, men det är ändå tre timmar enkel väg i buss istället för trettio minuter till Skövde. Bra på alla sätt. Inte minst då för fansen som kan mobilisera och få till ännu en hockeyfest för Mariestad på bortaplan.

Sex lätta poäng
Nu vann Skövde förvisso hemma i det första seriederbyt för säsongen (2-1 efter straffar), men Mariestad är ett betydligt bättre lag än Skövde. Det har man visat med eftertryck de senaste säsongerna och även om de röda spottat upp sig och är betydligt mer av en big deal den här säsongen är det minst en storlek som skiljer lagen åt. I en Alletta, där Mariestad växlar upp och kör på alla cylindrar borde möten med Skövde innebära sex lätta poäng på ett helt annat sätt än vad möten med ett pånyttfött Nyköping kan lova. Det skulle dessutom vara ännu mer stärkande för självbilden att banka dit rivalen i två raka Allettan-derbyn än att vinna ett (för Bois läge i tabellen) ”betydelselöst” derby ikväll. Det skulle cementera bilden av vilka som är bäst i Skaraborg.

Men med detta sagt, det är klart Mariestad inte kommer lägga sig. Att spöa rivalen är alldeles för viktigt för att några av argumenten ovan egentligen ska ha någon relevans alls. Det går inte att cyniskt lägga emotionella och idrottsliga argument åt sidan.

Mariestad kommer gå på hörntänderna ikväll.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch