Tobias Enström
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Hockeyallsvenskans fem bästa backar

Joakim Englund fortsätter sin ranking av de bästa spelarna i Hockeyallsvenskan för Hockeysverige Plus. I dag listar han ligans bästa backar.

För ett par dagar sedan skrev jag en text där jag rankade seriens bästa målvakter. Har ni missat den kan ni läsa här. I dag har det blivit dags att utse ligans bästa backar.

Den här listan är en högst subjektiv bedömning på backar som under hösten gjort störst avtryck hos mig.

5) Tobias Enström, Modo

Man vill gärna minnas tillbaka till Tobbes glansdagar inom det svenska seriesystemet då han var fullständigt dominant. Sin senaste sejour inom svensk hockey avslutades med ett SM-guld med Modo säsongen 06/07. Då dominerande han isarna i SHL mycket tack vare sin skridskoåkning som var outstanding. När det blev powerplay för Modo var det Tobias som bar in pucken i anfallszonen, varenda gång. Det är inget understatement att påstå att Tobbe var en stark bidragande orsak till SM-guldet som även tog honom till världens bästa liga.

Tobias har nu hunnit bli 35 år och har kanske inte samma bett i skridskoåkningen som för tio år sedan. Dessutom präglas förmodligen hans spel av ett decennium på andra sidan Atlanten med en roll och ett spel som sett annorlunda ut än när han lämnade.

Med andra ord är han inte längre den x-faktor han en gång var. Faktum är att Modo nästan har en handfull backar med mer x-faktor än Tobias. Med x-faktor menar jag spelare som gör det oväntade, det sevärda och har förmågan att nästan på egen hand avgöra matcher. 

Men det är inte heller på de grunderna Enström tar plats på den här listan. I stället vill jag lyfta fram hans förmåga att i princip aldrig göra en dålig match. Det är ytterst sällan, för att inte säga aldrig, man ser honom slå bort en passning eller ”går bort sig” i defensiva situationer. 

Jag skulle vilja påstå att det inte finns någon som har en lägre felprocent på sina aktioner på isen som Tobias har, därför tar han plats på den här listan.

Simon Fernholm.Foto: Bildbyrån/Josefine Loftenius

4) Simon Fernholm, Vita Hästen

Simon värvades från AIK inför säsongen för att utgöra ett defensivt nav i ett annars ganska framtungt Vita Hästen. Han är rörlig på skridskorna sin enorma storlek till trots. Placeringssäker som få och även en viss kyla med pucken gör att han kvalar in på fjärde plats på min lista över ligans bästa backar.

Även om han har defensiven som sin starkaste sida är han inte oanvändbar i den andra delen av banan. Med en istid som ofta landar på över 22 och i princip aldrig under 20 minuter förstår man att hans höga, jämna nivå premieras av tränarna. Man kan väl minst sagt hävda att han växer med ansvaret. Faktum är att Simon, med sina sju poäng, dessutom är den poängbästa backen i Vita Hästen. 

Vita Hästens starka offensiv i all ära men jag vill lyfta upp Simons pondus i backspelet som den främsta orsaken till lagets lyft i tabellen. I november har nämligen Vita Hästen vunnit sju matcher av åtta möjliga där bland andra topplagen BIK Karlskoga och Modo krigats ned. Som sagt har Fernholm en stor del i det.

För att prata hockeyspråk är det sällan man ser Fernholm ”släppa någon över bron” och det är bland annat därför han tar plats på den här listan.

Tom Hedberg.Foto: Bildbyrån/Johan Löf

3) Tom Hedberg, Modo

Är egentligen bara en i mängden bland unga backtalanger som Modo förfogar över. Tillsammans med Victor Berglund och Mattias Norlinder turas man om att växeldra Modos offensiv från backplats.

Efter att ha debuterat för HV 71 i SHL säsongen 17/18 lånades han senare ut till Oskarshamn som också råkade vara det lag Björn Hellkvist coachade för tillfället. Han följde alltså med Hellkvist i flytten till Modo inför förra säsongen och står nu inför, vad jag skulle vilja kalla ett genombrott på seniornivå.

Tom är ofta den spelare i laget som spelar mest av alla. Trots sin ringa ålder har han mycket kloka värderingar på isen och den offensiva radarn är alltid påslagen. Dock utan att för den sakens skull riskera alltför mycket om det inte skulle gå vägen.

I min värld har han ett hockeytänk redan nu som han vore minst fem år äldre. Han är en av ligans absolut bästa backar och jag ser inga tendenser på att utvecklingen ska stagnera. Snarare tvärtom, nämligen att det är sista säsongen vi ser honom i Hockeyallsvenskan. För så bra är han.

Alexander DeilertFoto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

2. Alexander Deilert, Björklöven

Deilert, som hunnit bli trettio år, har alltid levererat på allsvensk nivå men aldrig riktigt lyckats i SHL. Men frågan är om han någonsin varit en bättre hockeyspelare än vad han är just nu? Jag tror inte det.

Förra säsongen var han en stark bidragande faktor till AIK:s framgångar och har fortsatt på den inslagna vägen även i år. Även om han missat hela sex matcher på grund av en avstängning har han levererat urstarka elva poäng på tolv matcher. Med den poängskörden har han bäst poängsnitt av samtliga backar som spelat fler än bara någon enstaka match. En av ligans allra spelskickligaste backar.

Sportchef Kenttä visste självfallet vad han värvat då båda två dels har många års erfarenhet av Hockeyallsvenskan och hade dels tuffa bataljer mot varandra när Deilerts AIK mötte Kenttäs Oskarshamn i den fem matcher tuffa finalserien förra säsongen. Även om man hade önskat att han hade spelat fler matcher vore det att ljuga om man hävdar att han inte infriat förväntningarna. 

Jerome Leduc.Jerome Leduc.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

1. Jerome Leduc, Västerås

När Västerås mitt under sommaren tappade Josef Ingman till SHL och Brynäs var sportchef Zetterberg tvungen att ge sig ut på marknaden för att hitta en ersättare. Lättare sagt än gjort då det, i mitten av juli, råder brist på klasspelare som dessutom motsvarar en allsvensk plånbok.

Då den svenska marknaden var högst begränsad på klassbackar riktades blickarna till utlandet och initialt måste jag erkänna att det kändes som en chansning.

Jag var i Norrköping på försäsongen och kommenterade Vita Hästen-Västerås och såg redan där vilken enormt skicklig spelare Jerome är. Där och då förstod jag att det behövs inte många videor för att förstå att det är en klasspelare. Han är inte bara Hockeyallsvenskans bästa back utan jag vill även påstå att han är den skickligaste.

Med en blick som aldrig tittar ner på pucken behöver han således inte spilla fokus på själva puckbehandlingen och han har dessutom stenkoll på sin omgivning. När Jerome har pucken och en öppning uppenbarar sig hos lagkamraterna är han alltid redo att leverera gummit. 

Jag skulle säga att Jerome är Hockeyallsvenskans svar på SHL:s Kodie Curran.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten