Elite Prospects grundare Johan Nilsson.
Foto: Elite Prospects & Privat
ÖVRIGT

EliteProspects firar 20 år: "Jag kunde aldrig se detta framför mig"

Allt började som ett hobbyprojekt i ett studentrum i Kalmar. I dag firar EliteProspects 20 år och man gör det som en av hockeyvärldens absolut största hemsidor.
– Jag kunde aldrig se detta framför mig när jag startade sidan för 20 år sedan. Jag var en hockeynörd som hade fått upp ögonen för att skapa hemsidor, så jag ville bara skapa en sajt och ha lite skoj, säger EliteProspects grundare Johan Nilsson till Hockeysverige.se.

Den 2 december 1999 såg EliteProspects dagens ljus. Grundaren Johan Nilssons hobbyprojekt har därifrån vuxit från just ett hobbyprojekt till en av hockeyvärldens största hemsidor, där sajten vuxit ut till ett verktyg som många lag, spelare och agenter i mångt och mycket är beroende av.

För den europeiska publiken har EliteProspects varit den självklara hemvisten för att hålla koll på övergångar, statistik och diverse annan information gällande hockeyn. När sajten startade var dock inte syftet att bli den statistikportalen som sajten vuxit ut och blivit idag.
– När jag startade sajten hade jag inriktningen att jag skrev nyheter på engelska om de svenska talangerna för en nordamerikansk publik, där syftet var att de skulle få lite uppdateringar kring våra talanger här i Sverige. Det var en väldigt liten sajt under de inledande åren, säger grundaren Johan Nilsson till Hockeysverige.
– Det var bara ett hobbyprojekt från första början. Jag kunde aldrig se detta framför mig när jag startade sidan för 20 år sedan. Jag var en hockeynörd som hade fått upp ögonen för att skapa hemsidor, så jag ville bara skapa en sajt och ha lite skoj.

SPELARE, FÖRÄLDRAR OCH AGENTER HÖR AV SIG

Till en början var alltså sajten lite mer åt det nyhetsmässiga hållet. Det var också drivkraften att berätta om de svenska talangerna som fick Nilsson att starta upp hemsidan.
– Internet var ganska nytt under den tiden och jag minns att jag surfade runt på många nordamerikanska hockeyforum där många undrade hur det gick för deras lags prospects här i Sverige. På den tiden fanns ingen information överhuvudtaget att tillgå, så jag kände väl att det fanns ett litet tomrum där.
– Sedan var jag själv så pass nördig så att jag såg massa juniorhockey och följde talangerna redan då. Men det var liksom grundidén, att följa prospects. Sedan har det väl utvecklats lite från det.

Att det ”utvecklats lite” från det är en grov underdrift.

Johan Nilsson under NHL-draften 2014 i Philadelphia.Johan Nilsson under NHL-draften 2014 i Philadelphia.Foto: Privat

I dag har sajten vuxit ut till att bli en av hockeyvärldens absolut största hemsidor med över en miljon unika besökare i veckan. Nilsson har de senaste åren börjat inse hur stor sajten egentligen blivit för alla hockeyälskare runt om i världen.
– Framförallt har väl insikten börjat komma nu efter att vi lanserade EP Premium. Då såg man verkligen hur många det var som sajnade upp för att få tillgång till det materialet. Sedan har alltid spelare, föräldrar och agenter hört av sig till oss för att de vill att vi ska uppdatera saker, så man har väl insett hur viktig den ändå har varit för folk. Vi har blivit ett verktyg som många inom branschen nu är högst beroende av. Man skulle kunna säga att vi är lite som ett hockeyns LinkedIn.

NORDAMERIKA - DEN STÖRSTA UTMANINGEN

I Europa växte sajten tidigt ut att bli det självklara valet för alla hockeyintresserade. I Nordamerika tog det däremot längre tid innan sajten blev nummer ett bland de hockeyfrälsta. De senaste åren har dock EliteProspcets vunnit all större mark i USA och Kanada och är just nu störst även på andra sidan Atlanten.
– Den största utmaningen genom åren har nog varit att växa i USA och Kanada, något som vi äntligen börjat göra de senaste åren. Det tog många år innan vi blev störst där vilket väl berodde till stor del på konkurrenten HockeyDB som alltid funnits där. Men att få ut ordet i Nordamerika har varit en av de största utmaningarna vi ställts inför.
– Vi blev stora tidigt här i Europa och folk visste att man skulle gå till EP för att få de senaste övergångarna och för att hitta spelarstatistik och så vidare. Men i Nordamerika dröjde det till ungefär tre, fyra år sedan innan vi blev den största sajten där borta. I dag står de nordamerikanska besökarna för mellan 55 och 60 procent av alla besökare på sajten och det är en siffra som vi strävat efter väldigt länge.
– Tittar man bara tillbaka fyra år så låg den siffran på drygt 30 procent, så det har hänt en hel del där. Det är även där de stora målgrupperna och användarbasen finns. 

Vad är det som gjort er så framgångsrika?
– Det finns några saker. Om man kollar historiskt sett och det som fick EP att verkligen växa var runt 2005, då vi införde övergångar på sajten. Innan det fanns det bara lite spelarprofiler och sådär på sidan.
– Då började jag inleda mina dagar genom att skanna av nätet på hundratalet hemsidor för att snappa upp övergångar och rykten för att kunna publicera på EP. Efter det så spred sig ryktet om att man skulle gå till EP för att hålla koll på läget och se vilka som transfers och rykten som fanns därute.
– Det fick sajten att gå från en väldigt liten hemsida till en relativt stor sajt. Utöver det så är det väl att vi är så pass heltäckande som vi är. Vi har bevakning av alla världens hockeyligor. För gemene man säger det kanske inte så mycket, men ser man bara till USA och Kanada så har vi bevakning på över 200 ligor. Ett vanligt ishockeyfan kanske känner till, jag vet inte, sju-åtta ligor? Att vi verkligen täcker hela världens ishockey och att vi även visar så pass detaljerad statistik gör oss framgångsrika. Vi är den mest kompletta statistikportalen.

Foto: Privat

"DÅ KÄNNS DET SOM ATT JAG LYCKATS"

Sajten firar alltså 20 år i dag och har under dagen fått mycket kärlek i sociala medier. Just interaktionen med användarna har varit något som drivit både Johan Nilsson och sajten framåt.
– På något sätt har det alltid varit drivkraften att få bekräftelse att funktionerna jag kommit fram till och skapat används och är uppskattade av användarna. Släpper vi något nytt och vi får feedbacken att detta är något som användarna verkligen kommer få användning av... Då känns det som att jag lyckats. Det är alltid det som varit lite av min drivkraft. Feedback är väldigt viktigt och vi har genom åren fått väldigt bra förslag från besökare som sedan gjort sajten ännu bättre.

Under åren har sajten haft drygt 100 volontärer som jobbat med att föra in data på sajten. Utan dem hade EliteProspects aldrig varit den sida den är idag, menar Nilsson.
– Jag skulle vilja tacka hela den här stora volontärgruppen som vi har kring sajten. Några har kommit och gått, men det är väl ungefär 100 stycken aktiva som varit med och byggt upp allt innehåll på sajten. Detta är trots allt inte avlönade personer, men de lägger ändå uppemot 40 timmar av sin fritid på att mata in data och historik på sajten.
– Hade det bara varit jag under alla dessa år så hade det så klart varit betydligt mindre innehåll. De här volontärerna har så klart betytt otroligt mycket för Elite Prospects.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten