Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom ger sin syn på den nordamerikanska ledarkulturen.
Foto: Bildbyrån
Landslag

"Det var ett språk som var väldigt olämpligt"

ANNONS
Ledarskap och värderingar. Dessa två ämnen är just nu i fokus i NHL. Hur jobbar svensk hockey med detta och hur såg det ut från en spelares perspektiv när NHL-coacherna började skrika?

– Det var ett språk som var väldigt olämpligt, säger Marcus Ragnarsson till Hockeysverige.se om tränarkulturen i Nordamerika.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Calgary Flames sparkade sin huvudtränare Bill Peters förra veckan. Det efter att ex-spelare till den 54-åriga kanadensaren anklagat honom för har använt fysiskt våld i spelarbåset, men även rasism. Marcus Ragnarsson assisterande förbundskapten för Tre Kronor berättar om hur jargongen var när han spelade borta i Nordamerika.

– Det var ju ett väldigt grovt språk, och det gällde att kunna hantera det som spelare. Det är klart att man tänkte till vissa gånger, om det språket de använde var lämpligt. Klart att man har haft tränare som slängt ut sig det ena eller det andra. Man måste tänka till och ha rätt värderingar, säger assisterande förbundskapten Marcus Ragnarsson till Hockeysverige.se.

Ragnarsson spelade över 632 matcher borta i NHL, det blev totalt 37 mål och 177 poäng. Den defensiva backen var åtta säsonger i San Jose Sharks innan han blev trejdad till Philadelphia Flyers. Han har även två SM-guld på meritlistan med Djurgården.


I svenska ishockeyförbundet jobbar man mycket med värderingar och hur man ska behandla varandra. Det menar Markus Åkerblom assisterande förbundskapten, som kom från U-17-landslaget innan han blev inkallad till Tre Kronor och förbundskapten Johan Garpenlövs ledarstab.

Rätt värderingar

– Vi jobbar med massa olika sätt. Börjar med ledarstaben där vi på svenska ishockeyförbundet har en väldigt stark utgångspunkt vilka värderingar vi som vuxna. På alla elitläger och camper så är vi ute och pratar hur vi ska uppföra oss mot varandra, och inte minst hur vi ledare ska uppföra oss mot spelarna.

Åkerblom är starkt förknippad med Leksand IF, då han som spelare gjorde nio säsonger i klubben. 2017/2018 var Markus huvudtränare för Leksand när klubben spelade i hockeyallsvenskan. Men fick sparken mitt under säsongen.
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL