Bill Peters får sparken som tränare för Calgary Flames.
Foto: Reuters/Bildbyrån
NHL

Beskedet: Efter rasistanklagelserna – NHL-coachen sparkas

ANNONS
Bill Peters tid som tränare för Calgary Flames är över. Efter att anklagelser om rasism och fysiskt våld mot sina spelare kommit till ytan meddelar klubben nu att Bill Peters tvingas bort från klubben med omedelbar verkan. 

Calgary Flames sparkar Bill Peters

Det står klart efter en presskonferens som hölls av klubbens general manager Brad Treliving där han berättar att klubben har gått skilda vägar med coach Peters. 
– I morse mottog vi en avskedsansökan från Bill Peters och den godkände vi. Han är inte längre en del av vårt lag, säger Treliving på presskonferensen och fortsätter:
– Ämnet som har varit uppe på tapeten över de senaste dagarna är både svårt och jobbigt och reflekterar inte på något sätt de värden som Calgary Flames står för. Det har varit en tuff tid men vi kommer att fortsätta att jobba framåt. Jag träffade våra spelare tidigare under dagen och vi är redo att gå vidare från detta och fokusera på spelet på isen.

På isen har det även funnits mer att begära från Peters och hans Flames. På 28 spelade matcher har laget samlat ihop 28 poäng och ligger därmed utanför slutspelsplats just nu. Klart underkänt för det topptippade laget som vann Pacific Division samt kom tvåa i hela NHL under fjolåret. 

"ANVÄNDE 'N-ORDET' FLERA GÅNGER"

Det var tidigare i veckan som Peters anklagades för rasism av den tidigare SHL-spelaren Akim Aliu. På Twitter skrev Aliu att coachen använde rasistiska tillmälen när de båda befann sig i Chicago Blackhawks farmarlag 2010. 
"Han använde 'n-ordet' mot mig flera gånger i omklädningsrummet för att han inte gillade musiken jag spelade", skrev Aliu bland annat. 

Flera andra spelare vittnade om att Alius anklagelser inte var tagna ur luften utan att de stämde. 

Bara en dag senare skrev den tidigare NHL-backen Michal Jordán, som hade Peters som tränare under två säsonger i Carolina, på Twitter och berättade att Peters använt fysiskt våld mot honom.
"Du får vad du förtjänar, Bill. Värsta coachen och upplevelsen som jag har haft. Sparkade mig och slog en annan spelare i huvudet under match", skrev Jordán och fortsatte: 
"Sedan låtsades du som att det inte hände. Kunde inte tro mina ögon, att detta hände i världens bästa liga. Glad att jag inte behöver gå igenom sånt längre. 

DOLDIS TAR ÖVER CALGARY

Efter anklagelserna kände sig Peters tvungen att be om ursäkt till klubben Calgary samt till dess general manager.
"Jag ber om ursäkt till honom (Treliving) och hela Calgarys organisation för det stötande språket jag använde för ett decennium sedan", skrev han i ett öppet brev. 

Ursäkten räckte alltså inte. Istället är det Geoff Ward som blir tillfällig coach för Calgary Flames. Det är första gången i hans karriär som han kommer att var huvudtränare för ett NHL-lag.
– Geoff är en erfaren kille som har varit runt mycket. Det som vi har gått igenom just nu är väldigt turbulent. Jag tror att stabilitet är väldigt viktigt för oss som klubb och Geoff är en bra man och en bra coach. Han känner våra spelare och har en bra relation med dem. Direkt när det här hände kände jag att Geoff skulle vara rätt man för jobbet, säger Flames GM Brad Treliving på presskonferensen.

Bill Peters står nu utan klubb efter knappt en och en halv säsong i Calgary. Det återstår att se om Peters kommer att få något nytt jobb i NHL i framtiden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL