Sök
Filip Ahl, nu och då.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Uppsnackad som junior - nu har det stora lyftet kommit

Han öste in mål och poäng i juniorlagen och slog sig in i HV71:s A-lag extremt tidigt. Efter spel i Kanada, Örebro och Tingsryd är det dock i år, som 22-åring, som det stora lyftet kommit för Filip Ahl. I BIK Karlskoga.

– Det gick snabbt för mig ett tag, men jag själv har alltid vetat vad jag kan, säger han till hockeysverige.se.

Han är ett mål ifrån skytteligaledning i HockeyAllsvenskan. Bara Henrik Björklund och kedjepolaren Tor Immo har gjort fler än Filip Ahls 13. I poängligan är han, med 26 poäng på 23 matcher, femma i hela HockeyAllsvenskan. Det går inte att beskriva Filip Ahl som något annat än en av HockeyAllsvenskans allra bästa värvningar säsongen 2019/2020.

Igår nätade han för tredje matchen i rad, när Karlskoga föll mot toppkollegan Timrå med 3-1.

– Vi spelar bra och skapar ganska mycket, speciellt i andra perioden. Vi hade lika gärna kunnat ha 2-2 med oss till sista...Men Timrå är bra hemma. Det får man ge dem. Det är klart det är skönt att göra mål, men den här förlusten svider alltså. Då är det inget man lägger så stor vikt vid. Vår femma kunde ha gjort fler mål igår tycker jag. Det är bara att ta nya tag, suckar Filip Ahl till hockeysverige.se.

Men även om gårdagens förlust var tung har hösten varit en enda lång succé för både Ahl och Karlskoga. Laget ligger trea med ett par poäng upp till tvåan Modo, och just att han spelar i ett topplag har hjälpt den storvuxne 22-åringen.

– Det här är väl första året för mig i HockeyAllsvenskan som jag spelar i ett lag som är väldigt bra och sammansvetsat. Jag spelar med oerhört bra spelare runt mig. Speciellt vår kedja, med Tor Immo och Oliver Eklind, har hittat en bra kemi. Det är väl den stora anledningen. Sen har jag ju tagit några ytterligare steg för egen del också.


Tor Immo och Filip Ahl utgör ett fruktat radarpar. Foto: Bildbyrån.

Går det att säga något konkret som gör dig till en bättre spelare än förra säsongen?

– Ja...Man kan väl säga att det här med att sommarträningen var oerhört bra i år. Jag har verkligen fått en extra push av den. Om jag ska säga något på isen så har jag blivit mer jämn i mitt spel. Jag vill ha en hög högstanivå men en lägsta nivå som inte är lika låg som jag haft tidigare. Jag tycker att jag har hittat den jämnheten nu.

REDAN BÄTTRE ÄN FÖRRA SÄSONGEN

Förra säsongen, Ahls första hela i HockeyAllsvenskan, blev det 11+9 i Tingsryds tröja. Både målnoteringen och poängnoteringen har han redan nu överträffat, inte ens halvvägs in i säsongen. Men Jönköpingssonen är inte överraskad.

– Förvånad skulle jag inte säga att jag är. Jag har alltid veta vilken spelare jag är, och jag har höga förväntningar på mig. Det hade jag i Tingsryd också. Så jag är inte förvånad, men det är klart att det är en boost att det gått så bra som det gjort. Men som jag sa innan, jag har jättebra spelare runt mig. Hela laget generellt är väldigt bra. Det underlättar.

Filip Ahl.

Filip Ahl har öst in poäng i Karlskoga. Foto: Bildbyrån.

Som ung var han en stor talang. Redan som 16, 17-åring fick han känna på A-lagsspel med HV71 och han noterades totalt för 33 SHL-matcher för dem. 2015 draftades han dessutom av Ottawa, i fjärderundan. Sedan genombrottet i tonåren har han alltid behövt leva upp till förväntningarna som kom på honom redan då.

– Press...Jo, det är klart, jag har alltid haft en press på mig. Jag fick chansen väldigt tidigt och blev ju lite uppsnackad då. Om det var för tidigt, om allt gick för fort, vet jag inte än idag. Det gick i alla fall väldigt snabbt för mig ett tag, men jag har själv alltid vetat vad jag kan och vilka verktyg jag har. Jag har alltid haft en drivkraft att bli bättre. Så ja, pressen har alltid funnits där. Men jag vet inte om jag själv känt den riktigt. Jag har nog lyckats hålla den ifrån mig hyfsat bra.

SUCCÉ I KANADA

Säsongen 16/17 valde Filip Ahl att lämna HV71 efter en säsong där han var utlånad till såväl HC Dalen som Asplöven och Sundsvall. I stället testade han på spel med Regina Pats i WHL.

Har du  någon gång tvivlat på dig själv längs vägen?

– Nej, det skulle jag faktiskt inte säga. När jag valde att ta steget till Kanada så kände jag själv att det var något jag ville göra. Säsongen i sig var otroligt bra, och det gick jättebra för laget också. Vi gick till final och för egen del gick det väldigt bra. Jag tror jag gjorde runt 30 mål (28 i WHL, fem i slutspelet). Jag har alltid haft ett bra självförtroende och trott på mig själv.

Filip Ahl.Filip Ahl i Örebro. Foto: Bildbyrån.

Efter succén i WHL blev det återigen SHL-spel, men det gick inte som planerat i Örebro. Det blev bara 15 matcher innan han lånades ut till Karlskoga. Samma Karlskoga han spelar för även nu.

– Det var otroligt många forwards på kontrakt i Örebro så det blev en väldig konkurrens. Jag vet inte om jag ens fick spela någon hel match. Kanske ett par stycken, jag minns inte exakt. Då är det rätt svårt. Men ibland är det så. Man kanske inte passar in just där man hamnar. 


"FULLT FOKUS PÅ KARLSKOGA"

Med tanke på den succé du gjort nu gissar jag att målet är SHL i framtiden igen?

– Absolut, det är det. Men just nu ska jag bara fortsätta jobba som jag gör och inte ha allt för många blickar mot framtiden. Jag ska jobba på och fortsätta utvecklas, jag är fortfarande ung och har mer att hämta.

Har du märkt av något intresse därifrån?

– Nja, det där får min agent ta hand om. Jag har fullt fokus på Karlskoga.

Och det fokuset har ju fungerat hittills, för den JVM-meriterade forwarden. Nu hoppas han och laget på revansch för gårdagens förlust, när serieledande Björklöven kommer till Nobelhallen på onsdag.

– Vi vet att vi har offensiven och vi har defensiven. Nu handlar det om de små marginalerna, och att vi kan prestera i toppmötena och knipa poäng i de matcherna. Vi ska inte släppa iväg motståndarna till en  tidig 2-0-ledning, som vi gjorde igår. Då ska vi kunna hänga med i toppen, konstaterar succéspelaren.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten