Ylva Martinsen och Gizela Ahlgren-Bloom.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Landslag

Experten om Damkronornas trupp: "Inte så mycket att välja på"

ANNONS
En rad meriterade namn ställdes utanför Ylva Martinsens trupp till fyrnationsturneringen i Füssen om två och en halv vecka. Förre landslagsforwarden Gizela Ahlgren-Bloom ger här sin syn på truppen som får chansen att försvara Sveriges färger för första gången den här säsongen.

Damkronornas huvudcoach Ylva Martinsen har tagit ut truppen till en 4-nationersturnering i Bundesleistungszentrum (BLZ-Arena), Füssen, Tyskland, under tiden den 12-14 december 2019.

Deltagande länder i 4-nationersturneringen är Finland, Schweiz, Sverige och Tyskland.

Saknades i truppen gör bland andra Minatsu MuraseLovisa BerndtssonJohanna OlofssonJessica AdolfssonErika GrahmPernilla Winberg och Emma Nordin. Martinsen presenterade även två debutanter i truppen, Djurgårdens Josefin Bouveng och Brynäs Emma Murén.

Med oss på pressträffen hade vi tidigare VM-forwarden Gizela Ahlgren-Bloom som numera kan höras i SDHL-podden (Se länk nedan).
– Ylva (Martinsen) och Oscar (Dahlgren), som tar ut truppen, har inte hur många spelare som helst att välja mellan. Jag tänker att dom har tagit ut det bästa som finns att välja på just nu, berättar Ahlgren-Bloom när hockeysverige.se ber henne titta lite extra på truppen till första turneringen efter debaclet i VM tidigare i våras.
– Emma Nordin och Pernilla Winberg är skadade och har varit så under stora delar av säsongen. Däremot, Erika Grahm och Ylva har haft en dialog inför den här turneringen och hon har inte presterat på den nivå som hon gjort tidigare säsonger.
– Samtidigt kan det här vara bra eftersom Ylva bara har två turneringar på sig att se olika spelare innan hon ska ta ut en VM-trupp till Frankrike. Det kan vara ett ypperligt tillfälle att låta någon annan få platsen eftersom hon kanske redan vet vad Grahm går för.

Martinsen och Ahlgren-Bloom blickar igenom den svenska truppen.Martinsen och Ahlgren-Bloom blickar igenom den svenska truppen.Foto: Ronnie Rönnkvist

"FINNS INTE HUR MÅNGA SPELARE SOM HELST"

Kan du känna en oro inför VM att tre av våra offensiva nyckelspelare är borta av olika anledningar?
– Inte en oro, men är dom hela, friska och så bra som dom kan vara så är alla tre tongivande spelare som ska göra poäng och dra det stora lasset i landslaget. Då blir det såklart några andra som ska göra det istället och då är frågan vilka det är.

Om vi tittar på truppen, vilka är det som ska dra det är landslaget framåt? Målvakter: Sara Grahn och Lovisa Selander:
Ett jättebra val. Framförallt tycker jag det är bra att dom provar Lovisa som spelar i Boston och nu har möjligheten att komma loss. Överhuvudtaget är det är ett ypperligt tillfälle att prova andra spelare och inte bara dom som spelar i Sverige.
– Jag kan tänka mig att Lovisa är ett av valen inför VM och då en spelare som Ylva vill testa. Sedan tycker jag att Grahn är den bästa målvakten vi har.
– Vi har också Minatsu Murase som kan spela en fantastisk hockey och gjorde det bra på träningslägret i Falun, men jag tycker att dom målvakterna Ylva tagit ut är ett bra val.

Backar: Emmy AlasalmiMaja Nylén PerssonAnna KjellbinLinnéa AnderssonSofia EngströmLinnea HedinJohanna Fällman
– Som jag sa så finns det inte hur många spelare som helst att välja mellan. Dom som är uttagna är bra och duktiga backar. Kul att Sofia Engström blev uttagen eftersom hon inte var med på träningslägret i Falun.
– Det känns också som att Ylva vill prova några andra namn som exempelvis Linnéa Hedin, Sofia Engström, Anna Kjellbin, Linnéa Andersson och Emmy Alasalmi i en turnering.

En spelare som var på väg att sluta inför förra säsongen, men nu är med i Damkronorna igen är Linnéa Hedin. En spelare som Gizela Ahlgren-Bloom känner väl.
– Jag spelade med Linnéa i AIK under många år och även i landslaget. Hon var alltid en fantastisk spelare att spela med, en tjej som alltid ger sitt yttersta, tränar stenhårt och verkligen visade vägen.
– Det är kul att hon får komma tillbaka och visa om håller internationellt. Hon är ingen stor spelare, men spelar med ett stort hjärta. Det ska bli kul att se hur hon står sig internationellt efter att ha gått på college i fyra säsongen, men kom tillbaka till SDHL inför förra säsongen. 

Linnea Hedin.Linnea Hedin.Foto: Ronnie Rönnkvist

TESTAR UNGA LOVANDE SPELARE

Forwards: Hanna OlssonSabina KüllerErica Udén JohanssonFanny RaskJosefin BouvengEmma MurénOlivia CarlssonLisa JohanssonHanna SköldSofie LundinAlice ÖstenssonJulia ÖstlundMichelle LöwenhielmOlivia Carlsson 
– Hanna Olsson, om vi går tillbaka till vem som ska dra det stora lasset, det är henne jag ser som den stora spelare som ska dra det här laget.

Hanna Olsson hade en mindre lyckad fjolårssäsong, vad tror du ligger bakom hennes utveckling sedan flytten till HV71?
– Dels tror jag inte hon hade det så bra i Djurgården. Det var någon sorts konflikt, vilket nog inte undgått någon. Om man inte mår bra i sitt klubblag brukar det visa sig spelmässigt också, vilket jag tycker att det gjorde. Normalt är hon en fantastiskt duktig spelare. Hon fick inte ut sitt spel som hon borde fått i Djurgården.
– När hon kom till HV71 och jag nu ser henne spela så ser hon ut att ha kul, skrattar på isen, gör poängen hon bör göra och dom viktiga målen. Nu spelar hon med glädje, vilket är jättekul.

Det är alltså två landslagsdebutanter med i truppen, Josefine Bouveng och Emma Murén.
– Jag tycker det är kul att Ylva tar med dels unga lovande spelare som har under säsongen visat upp ett väldigt bra spel och hur skickliga dom är.

Josefine Bouveng debuterar i Damkronorna.Josefine Bouveng debuterar i Damkronorna.Foto: Ronnie Rönnkivst

"LAGT DET BAKOM SIG OCH BARA SER FRAMÅT"

En ”veteran” är tillbaka i landslaget i form av Erica Udén Johansson, 30.
– Helt rätt. Hon var överhuvudtaget inte med i landslaget förra säsongen. Jag tycker inte att hon förra säsongen visade upp dom kvalitéer hon faktiskt besitter. Den här säsongen känns det som att hon klivit in utan press, har roligt och använder sig av sitt fina skott samtidigt som hon har haft en jättebra säsong hittills. Då tycker jag att det är självklart att hon ska vara med.

Hur tror du konflikten har påverkat förbundskaptenen Ylva Martinsens jobb?
– Klart att det påverkat eftersom hon missat två turneringar. Hon tappar tid med laget där hon säkert skulle provat spelare och dels tappar hon tid och möjlighet tid att spela ihop sig inför kommande VM. Jag tror Ylva varit både stressad och känt att hon velat komma igång.
– Nu tror jag att hon lagt det bakom sig och bara ser framåt. Nu har vi två viktiga turneringar framför oss där vi ska hitta rätta laget inför VM.

Kommer det räcka tidsmässigt för landslagsledningen att få ihop ett slagkraftigt lag inför VM i Frankrike?
– Jag tycker att dom ska vara topp två i VM oavsett hur många turneringar eller samlingsdagar dom haft inför turneringen. Det ska inte vara något problem överhuvudtaget.

Vilka förväntningar ska vi har på det här laget i Füssen?
– Sverige möter Schweiz, Tyskland och Finland. Det är absolut tufft motstånd, men jag tycker att dom ska fokusera på prestationen, spela en riktigt bra hockey och inte titta för mycket på vart man slutar i turneringen.
– Resultatet är självklart också viktigt eftersom det är en resultatinriktad sport vi håller på med, men i den här turneringen tycker inte jag att man bara ska fokusera på placering eller vinst. Gå ut och försök göra en riktigt bra prestation.  

SDHL-podden finns på Spotify och i Podcaster och Acast appen om man söker på ”SDHL-podden”. Du kan även klicka här och komma till podden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL