Ylva Martinsen och Gizela Ahlgren-Bloom.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Landslag

Experten om Damkronornas trupp: "Inte så mycket att välja på"

En rad meriterade namn ställdes utanför Ylva Martinsens trupp till fyrnationsturneringen i Füssen om två och en halv vecka. Förre landslagsforwarden Gizela Ahlgren-Bloom ger här sin syn på truppen som får chansen att försvara Sveriges färger för första gången den här säsongen.

Damkronornas huvudcoach Ylva Martinsen har tagit ut truppen till en 4-nationersturnering i Bundesleistungszentrum (BLZ-Arena), Füssen, Tyskland, under tiden den 12-14 december 2019.

Deltagande länder i 4-nationersturneringen är Finland, Schweiz, Sverige och Tyskland.

Saknades i truppen gör bland andra Minatsu MuraseLovisa BerndtssonJohanna OlofssonJessica AdolfssonErika GrahmPernilla Winberg och Emma Nordin. Martinsen presenterade även två debutanter i truppen, Djurgårdens Josefin Bouveng och Brynäs Emma Murén.

Med oss på pressträffen hade vi tidigare VM-forwarden Gizela Ahlgren-Bloom som numera kan höras i SDHL-podden (Se länk nedan).
– Ylva (Martinsen) och Oscar (Dahlgren), som tar ut truppen, har inte hur många spelare som helst att välja mellan. Jag tänker att dom har tagit ut det bästa som finns att välja på just nu, berättar Ahlgren-Bloom när hockeysverige.se ber henne titta lite extra på truppen till första turneringen efter debaclet i VM tidigare i våras.
– Emma Nordin och Pernilla Winberg är skadade och har varit så under stora delar av säsongen. Däremot, Erika Grahm och Ylva har haft en dialog inför den här turneringen och hon har inte presterat på den nivå som hon gjort tidigare säsonger.
– Samtidigt kan det här vara bra eftersom Ylva bara har två turneringar på sig att se olika spelare innan hon ska ta ut en VM-trupp till Frankrike. Det kan vara ett ypperligt tillfälle att låta någon annan få platsen eftersom hon kanske redan vet vad Grahm går för.

Martinsen och Ahlgren-Bloom blickar igenom den svenska truppen.Martinsen och Ahlgren-Bloom blickar igenom den svenska truppen.Foto: Ronnie Rönnkvist

"FINNS INTE HUR MÅNGA SPELARE SOM HELST"

Kan du känna en oro inför VM att tre av våra offensiva nyckelspelare är borta av olika anledningar?
– Inte en oro, men är dom hela, friska och så bra som dom kan vara så är alla tre tongivande spelare som ska göra poäng och dra det stora lasset i landslaget. Då blir det såklart några andra som ska göra det istället och då är frågan vilka det är.

Om vi tittar på truppen, vilka är det som ska dra det är landslaget framåt? Målvakter: Sara Grahn och Lovisa Selander:
Ett jättebra val. Framförallt tycker jag det är bra att dom provar Lovisa som spelar i Boston och nu har möjligheten att komma loss. Överhuvudtaget är det är ett ypperligt tillfälle att prova andra spelare och inte bara dom som spelar i Sverige.
– Jag kan tänka mig att Lovisa är ett av valen inför VM och då en spelare som Ylva vill testa. Sedan tycker jag att Grahn är den bästa målvakten vi har.
– Vi har också Minatsu Murase som kan spela en fantastisk hockey och gjorde det bra på träningslägret i Falun, men jag tycker att dom målvakterna Ylva tagit ut är ett bra val.

Backar: Emmy AlasalmiMaja Nylén PerssonAnna KjellbinLinnéa AnderssonSofia EngströmLinnea HedinJohanna Fällman
– Som jag sa så finns det inte hur många spelare som helst att välja mellan. Dom som är uttagna är bra och duktiga backar. Kul att Sofia Engström blev uttagen eftersom hon inte var med på träningslägret i Falun.
– Det känns också som att Ylva vill prova några andra namn som exempelvis Linnéa Hedin, Sofia Engström, Anna Kjellbin, Linnéa Andersson och Emmy Alasalmi i en turnering.

En spelare som var på väg att sluta inför förra säsongen, men nu är med i Damkronorna igen är Linnéa Hedin. En spelare som Gizela Ahlgren-Bloom känner väl.
– Jag spelade med Linnéa i AIK under många år och även i landslaget. Hon var alltid en fantastisk spelare att spela med, en tjej som alltid ger sitt yttersta, tränar stenhårt och verkligen visade vägen.
– Det är kul att hon får komma tillbaka och visa om håller internationellt. Hon är ingen stor spelare, men spelar med ett stort hjärta. Det ska bli kul att se hur hon står sig internationellt efter att ha gått på college i fyra säsongen, men kom tillbaka till SDHL inför förra säsongen. 

Linnea Hedin.Linnea Hedin.Foto: Ronnie Rönnkvist

TESTAR UNGA LOVANDE SPELARE

Forwards: Hanna OlssonSabina KüllerErica Udén JohanssonFanny RaskJosefin BouvengEmma MurénOlivia CarlssonLisa JohanssonHanna SköldSofie LundinAlice ÖstenssonJulia ÖstlundMichelle LöwenhielmOlivia Carlsson 
– Hanna Olsson, om vi går tillbaka till vem som ska dra det stora lasset, det är henne jag ser som den stora spelare som ska dra det här laget.

Hanna Olsson hade en mindre lyckad fjolårssäsong, vad tror du ligger bakom hennes utveckling sedan flytten till HV71?
– Dels tror jag inte hon hade det så bra i Djurgården. Det var någon sorts konflikt, vilket nog inte undgått någon. Om man inte mår bra i sitt klubblag brukar det visa sig spelmässigt också, vilket jag tycker att det gjorde. Normalt är hon en fantastiskt duktig spelare. Hon fick inte ut sitt spel som hon borde fått i Djurgården.
– När hon kom till HV71 och jag nu ser henne spela så ser hon ut att ha kul, skrattar på isen, gör poängen hon bör göra och dom viktiga målen. Nu spelar hon med glädje, vilket är jättekul.

Det är alltså två landslagsdebutanter med i truppen, Josefine Bouveng och Emma Murén.
– Jag tycker det är kul att Ylva tar med dels unga lovande spelare som har under säsongen visat upp ett väldigt bra spel och hur skickliga dom är.

Josefine Bouveng debuterar i Damkronorna.Josefine Bouveng debuterar i Damkronorna.Foto: Ronnie Rönnkivst

"LAGT DET BAKOM SIG OCH BARA SER FRAMÅT"

En ”veteran” är tillbaka i landslaget i form av Erica Udén Johansson, 30.
– Helt rätt. Hon var överhuvudtaget inte med i landslaget förra säsongen. Jag tycker inte att hon förra säsongen visade upp dom kvalitéer hon faktiskt besitter. Den här säsongen känns det som att hon klivit in utan press, har roligt och använder sig av sitt fina skott samtidigt som hon har haft en jättebra säsong hittills. Då tycker jag att det är självklart att hon ska vara med.

Hur tror du konflikten har påverkat förbundskaptenen Ylva Martinsens jobb?
– Klart att det påverkat eftersom hon missat två turneringar. Hon tappar tid med laget där hon säkert skulle provat spelare och dels tappar hon tid och möjlighet tid att spela ihop sig inför kommande VM. Jag tror Ylva varit både stressad och känt att hon velat komma igång.
– Nu tror jag att hon lagt det bakom sig och bara ser framåt. Nu har vi två viktiga turneringar framför oss där vi ska hitta rätta laget inför VM.

Kommer det räcka tidsmässigt för landslagsledningen att få ihop ett slagkraftigt lag inför VM i Frankrike?
– Jag tycker att dom ska vara topp två i VM oavsett hur många turneringar eller samlingsdagar dom haft inför turneringen. Det ska inte vara något problem överhuvudtaget.

Vilka förväntningar ska vi har på det här laget i Füssen?
– Sverige möter Schweiz, Tyskland och Finland. Det är absolut tufft motstånd, men jag tycker att dom ska fokusera på prestationen, spela en riktigt bra hockey och inte titta för mycket på vart man slutar i turneringen.
– Resultatet är självklart också viktigt eftersom det är en resultatinriktad sport vi håller på med, men i den här turneringen tycker inte jag att man bara ska fokusera på placering eller vinst. Gå ut och försök göra en riktigt bra prestation.  

SDHL-podden finns på Spotify och i Podcaster och Acast appen om man söker på ”SDHL-podden”. Du kan även klicka här och komma till podden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 04 februari
12:00 Linköping - HV 71 SDHL
15:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:15 HV 71 - Malmö SHL
15:15 Skellefteå - Linköping SHL
15:15 Brynäs - Rögle SHL
15:15 Luleå - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Brynäs SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
18:00 Växjö - Färjestad SHL
18:00 Örebro - Leksand SHL
18:00 Timrå - Frölunda SHL
18:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:45 Bern - Biel National League
21:00 Pacific Division - Central Division NHL
22:00 Atlantic Division - Metropolitan Division NHL
söndag 05 februari
15:00 Djurgården - HV 71 SDHL
15:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Leksand SDHL
16:30 SDE - Brynäs SDHL
tisdag 07 februari
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
01:30 New Jersey Devils - Vancouver Canucks NHL
01:30 New York Rangers - Calgary Flames NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
19:00 Kristianstad - Västerås Hockeyallsvenskan
onsdag 08 februari
01:00 Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 09 februari
02:00 New York Rangers - Vancouver Canucks NHL
02:30 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
19:00 Tjeckien - Sverige Beijer Hockey Games
20:15 Schweiz - Finland Beijer Hockey Games
fredag 10 februari
01:00 Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers NHL
01:00 Florida Panthers - San Jose Sharks NHL
01:00 New Jersey Devils - Seattle Kraken NHL
01:00 Detroit Red Wings - Calgary Flames NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Vancouver Canucks NHL
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
19:00 Västervik - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 11 februari
12:00 Finland - Tjeckien Beijer Hockey Games
14:00 Tre Kronor Legends - Toronto Maple Leafs Legends Game for Börje
16:00 Sverige - Schweiz Beijer Hockey Games

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten