Sök
Philip Broberg känner att Skellefteå AIK blev rätt för honom.
Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg
SHL

"Det var helt rätt beslut att spela i Skellefteå"

Inför säsongen var frågan om han skulle representera Skellefteå AIK eller dra flyttlasset till Nordamerika. Ett par månader i Västerbotten har övertygat Philip Broberg om att han tog helt rätt beslut.
– Jag stortrivs, säger backen till hockeysverige.se.

På midsommarafton valdes han som åttonde spelare av Edmonton Oilers i NHL-draften. Det kastade hans framtid i ovisshet. Philip Broberg hade så sent som i maj skrivit på för Skellefteå AIK och siktat in sig på att flytta från Stockholm, där han tidigare hade spelat med AIK, och upp till Västerbotten.

I samband med draften lät Edmontons nytillträdde general manager Ken Holland dock meddela att man skulle fundera på om det inte var bättre att behålla 18-åringen i Nordamerika. OHL-laget Hamilton Bulldogs, som äger Brobergs rättigheter i det kanadensiska juniorsystemet, var givetvis intresserade av att plocka in den nyblivne U18-världsmästaren, men fick i slutändan nobben.

I juli kom beskedet att Broberg skulle representera Skellefteå den här säsongen. Drygt fyra månader senare uttrycker han sin stora glädje över det.
 Jag tycker att det har varit jäkligt bra att komma hit, säger han entusiastiskt till hockeysverige,se.
– Det var helt rätt beslut att spela i Skellefteå, att flytta hemifrån igen och komma upp hit. Jag stortrivs och har fått ett bra välkomnande. 

STARKA UNDERLIGGANDE SIFFROR

Spelmässigt har de första månaderna varit en anpassningsperiod för ynglingen. På 17 matcher har han noterats för två assist och snittat 14.31 i speltid per match. Inga siffror som får folk att höja på ögonbrynen. 

Desto trevligare är Philip Brobergs underliggande statistik. Enligt SHL.se har Skellefteå ett spelmässigt övertag med backtalangen på isen. Hans corsi – en plus- och minusstatistik för det totala antalet avslut för en spelare i spel fem mot fem – ligger på dryga 53 procent inför kvällens möte med Brynäs. Skellefteå tar alltså mer än hälften av avsluten med Broberg på isen.
– Jag kommer in i det mer och mer. Det gäller att fortsätta gnugga på detaljerna, säger han. 
– Strukturen och passningsspelet är de största skillnaderna mellan allsvenskan och SHL. Skickligheten med puck också. Även om vi hade bra struktur i AIK förra året så är det ett steg uppåt i SHL. Här blir man straffad hårdare om man gör ett misstag just för att spelarna är lite bättre.

Wayne Gretzky och Philip Broberg.Wayne Gretzky och Philip Broberg.Foto: Bildbyrån

Att Philip Broberg känner sig mer och mer bekväm i SHL är ett bra besked inför JVM. I fjol var Juniorkronornas yngsta spelare i Victoria, Kanada, då han klev in som sjunde och sista back efter att ha ersatt skadade Timothy Liljegren

Juniorkronorna gick förra helgen segrande ur genrepsturneringen i Finland och Broberg ser med tillförsikt fram emot det som, rimligen, komma skall. För även om han själv inte vill prata om sig själv som given och konkurrensen på backsidan är mördande torde det krävas mycket för att han inte ska komma med.
– Jätteskönt att få med sig tre vinster i sista turneringen innan JVM. Det är en självförtroendeboost att vinna och det ska vi verkligen ta med oss till JVM, säger han. 
– Om jag kommer med vore det såklart en jättestor ära.
 Det var en jäkla upplevelse för mig att vara med i fjol, men precis som alla andra ville jag delta och hjälpa laget. Det var kanske lite svårare när man var tre år yngre. Vi spelade helt okej som lag då, men gjorde ingen toppmatch mot Schweiz i kvartsfinalen. Det var där det brast tyvärr.

SNEGLAR MOT EDMONTON

Samtidigt som Philip Broberg är fullt upptagen med SHL-spel och jakten på en JVM-tröja kastar han lystna blickar mot Nordamerika och närmare bestämt Edmonton. Hans Oilers har inlett NHL-säsongen över förväntan tack vare superduon Connor McDavid och Leon Draisaitl.
– Jag försöker hålla koll på stats och se hur det går för laget. Nu såg man att McDavid gjorde hattrick och sex poäng (mot Colorado Avalanche) senast. Det är kul att det går bra för folket i den staden älskar verkligen sin ishockey, konstaterar han.

Vad tänker du kring att tillhöra en organisation som Edmonton med en spelare som McDavid?
– Det är väldigt speciellt. De har en väldigt bra trupp som går som tåget med honom och Draisaitl i spetsen. Sedan har de en historik som är väldigt speciell.När jag var där på "dev campen" i somras fick jag intrycket av att det är en väldigt välskött och seriös organisation. De har bra faciliteter och en fin arena. Det var härligt att vara där och få uppleva det.

Han hoppas att det inte ska dröja alltför lång tid innan han själv är en del av laget.
– Jag tar det här året först. Sedan tänker jag på det som komma skall. Jag vill utveckla mig själv så mycket jag kan och vara redo att för att slåss om en plats. Visst vore det häftigt om det blev så redan nästa år, men jag har inte bråttom. Tar jag inte en plats får jag ta ett till år här.


Bakom kulisserna – Tampa Bay Lightning i Globen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten