Jamie Benn.
Foto: Christopher Hanewinckel-USA TODAY Sports
NHL med Uffe Bodin
Stjärnornas dalande stjärna
I veckans upplaga av NHL med Uffe Bodin på Hockeysverige Plus tittar undertecknad med oroande blick på en före detta poängkung i utförsbacke. Dessutom tio tankar från den gångna NHL-veckan och Veckans lag.


I fjol kallades de ”horse shit” av Dallas Stars vd Jim Lites. Då blev Tyler Seguin och Jamie Benn ilskna och höjde sig faktiskt under andra halvan av säsongen.

Hur de reagerar på coachen Jim Montgomerys utspel tidigare i veckan återstår att se.

Montgomery nämnde visserligen varken Seguin eller Benn vid namn när han uttryckte sin besvikelse efter förlustmatchen mot Winnipeg Jets. Men alla förstod självklart vad de handlade om när han uttalade sig om lagets ”förstacenter” och ”toppforward”.
– De måste bestämma sig för att de ska göra skillnad, sade han frustrerat om sina tilltänkta toppspelare.

Jim Montgomery bad om ursäkt till spelarna efteråt – ”Vi vinner och förlorar som ett lag”, konstaterade han – men nog finns det fog för oro och frustration över hur stjärnduon har inlett säsongen. Dallas har lyft sig efter den bleka inledningen på säsongen, där man förlorade sju av de nio första matcherna, men det är inte i första hand tack vare Seguin och Benn.

Gemensamt har de gjort ynkliga fem mål på 20 matcher. 

I Seguins fall tror jag bara att det är en tidsfråga innan det lossnar. Han sköt säsongens fjärde mål i nattens bortavinst mot Vancouver Canucks och har sett bättre och bättre ut. 

I Jamie Benns fall är jag mer osäker.

BLIR HAN EN NY LUCIC?

30-åringen, som bara har skjutit ett mål så här långt, är en klassisk powerforward med en hel del mil på kroppen. Han har visserligen varit rätt förskonad från svårare skador under karriären, men vi har sett en hel del exempel på hur stora, tunga forwards åldras sämre än andra spelare. Milan Lucic är antagligen det mest frapperande exemplet på det.

Benn har varit en del upp och ned under sin karriär. Vi pratar trots allt om en spelare som blev poängkung i hela ligan när han stod på sin absoluta höjd (2015). Men fjolårets grundserie skapade en del farhågor om att han var på väg i fel riktning. Han stannade på 53 poäng – hans sämsta notering sedan rookieåret 2009/10.

Att döma av inledningen på den här säsongen, där han har sju poäng på 20 matcher, ser den nedåtgående trenden ut att fortsätta. Det finns det även underliggande siffror som tyder på. 

KOMMER TILL FÄRRE AVSLUT  

Innan nattens vinst mot Vancouver hade Jamie Benn exempelvis skjutit 6,34 skott per spelad timme. Det är i snitt 1,3 skott färre än i fjol och hans klart sämsta siffra i karriären. I kontexten för det här kan vi nämna att Ottawas Brady Tkachuk toppar den här statistiken i NHL med nästan 14 avlossade skott per timme.

Varför är det här av intresse då?

Jo, just skottfrekvensen brukar skvallra en hel del om i vilken riktning en spelare utvecklas. När det börjar gå utför är det en av de statistiska kolumner som brukar vika nedåt. 

Finns det något hopp om ett trendbrott?

Bland Dallas fans finns det en "hönan eller ägget"-diskussion kring Benn. En falang lägger skulden på coach Montgomerys sätt att leda laget. För några år sedan var Stars det lag i ligan som spelade den roligaste och mest publikfriande hockeyn av alla. Dock utan någon större hänsyn till det defensiva spelet, vilket ledde till en instabilitet som inte resulterade i några större framgångar.

I dag är det tvärtom.

Sedan Montgomery tog över har Stars dragit ned på farten och blivit mer av ett defensivt spelande lag. Vissa hävdar därför att Benn och även Seguin fallit offer för det, att de är hämmade av spelsystemet. Om det finns någon sanning i det lär trenden fortsätta. 

Det är under alla omständigheter svårt att se att Jamie Benn kommer att bli att räkna med som stjärnspelare igen. Hans kontrakt med en lönetaksträff på 9,5 miljoner dollar till och med 2024/25 riskerar att bli ett stort problem för Dallas Stars de närmaste åren.

Andrew Ladd.Andrew Ladd.Foto: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Tio tankar från NHL-veckan

* Mardrömssommaren 2016
Apropå det dollarstinna kontraktet som Jamie Benn sitter på... Det skrevs sommaren 2016, en sommar som innefattade flera av de, ur klubbarnas perspektiv, värsta kontrakten som existerar i NHL just nu. I samband med att New York Islanders satte upp Andrew Ladd på waivers under torsdagen – ännu en powerforward som inte åldrats speciellt bra – publicerade min gode vän Dimitri Filipovic en riktig mardrömslista över kontrakten som skrevs den 1 juli den sommaren. 

Det är skräckläsning för flera general managers – och fans.

* Växelverkan?

Sidney Crosby opererades i veckan och blir borta minst sex veckor. För nästan vilket annat lag som helst hade det varit en förlust som det inte går att hämta sig ifrån, men Pittsburgh Penguins har som bekant Jevgenij Malkin.

Traditionellt sett har Crosby och Malkin varit bra på att växeldra Penguins. När Malkin hade sin skadeproblem i fjol var Crosby i det närmaste på Hart Trophy-nivå, och när Crosby tidigare har varit borta har Malkin haft en förmåga att höja sig. 

Nu är den stora frågan om Jevgenij Malkin kan göra det igen. Den store ryssen hade totalt sett en av sina sämre NHL-säsonger i fjol och har begränsats till sju matcher på grund av skador så här långt den här säsongen. Är han fortfarande att räkna med har Penguins inget att frukta, men annars kan de närmaste månaderna bli jobbiga för Penguins.

* Skräckbilderna
Det var inte kul att följa rapporterna från Calgary Flames träning i går. Backen T.J. Brodie föll ihop på isen och började krampa mitt under träningspasset. Han lämnade isen på bår innan det slutligen kom lugnande rapporter om att han var vid förhållandevis god vigör. Tidigt i morse fick han lämna sjukhuset.

Min första tanke när nyheten slog ned var hur vi pratar alldeles för lite om vad elitidrottare utsätter sina kroppar för. Hockeyspelare kanske inte ligger på gränsen på samma sätt som längdskidåkare eller mellan- och långdistanslöpare, för att ta några extrema exempel. Men i NHL spelar man 82 matcher i grundserien, reser en hel del och tar samtidigt fysiskt stryk på daglig basis.

Vad vill jag ha sagt med det?

Egentligen att det är konstigt att sådant här inte inträffar oftare.

* Vad händer i Toronto?
På måndag flyger jag till Las Vegas för att ratta årets första NHL-resa. Det första laget Vegas Golden Knights tar emot på den resan är Toronto Maple Leafs, som man väl får kalla en av NHL:s största besvikelser så här långt. Resultaten har verkligen inte gått Leafs väg så här långt och mycket av det tycker jag går att hänvisa till det stabbiga försvarsspelet som laget visat upp.

Det är lätt att lägga skulden på backarna och målvakten Frederik Andersen, som har svajat en del. Men känslan är att Leafs som lag inte har det totala försvarsspelet för att hantera spelet i NHL just nu. För många av lagets unga, skickliga forwards är för endimensionella och har för stort fokus på att göra mål och poäng. 

Just nu ser Leafs inte ens ut som ett slutspelslag. Skulle Mike Babcock, eller för den delen Kyle Dubas, överleva ett sådant fiasko?

* Det har lyft för Tampa Bay Lightning
Två raka segrar mot Buffalo Sabres i Globen följdes upp av 9–3 mot New York Rangers i natt. Har Tampa Bay Lightning slutligen hittat tillbaka till sin identitet igen? Tre raka segrar är onekligen en positiv indikation. Det kanske mest positiva av allt är att Nikita Kutjerov har börjat peta in en del poäng. Det är någonting som har saknats under inledningen av säsongen.

* Adjö, Don Cherry!
Kanadas kanske mest legendariska hockeypersonlighet satte sin sista potatis förra lördagen. Sportsnet och CBC valde att sparka Don Cherry efter hans förvirrade och surmagade attack på folk som inte köper en vallmo-pin för att hedra krigsveteranerna i landet i samband med Remembrance Day. På något sätt lyckades han göra det till en fråga om härkomst. Cherry har inte direkt smugit med sina fördomar tidigare heller, men i lördags blev det tydligare än någonsin att han har passerat sitt bäst före datum som tv-persona.

När den här skandalen utspelade sig slog det mig hur lite tid jag lagt på att bry mig om Don Cherry. För fem-sex år sedan missade jag aldrig hans segment Coach's Corner eftersom det gav upphov till en hel del skratt på grund av hur absurd han och hans utfall är. Men med tiden har Cherrys utspel blivit allt mer röriga och intetsägande. Så även om man bortser från hans sunkiga inställning till invandrande kanadensare – vilket är svårt – kommer jag inte att sakna honom.

Det är svårt att påstå att han fyllde någon riktig roll längre.

* Lossnar det för Erik Karlsson och San José Sharks nu? 
Poängmässigt har Erik Karlsson onekligen hittat rätt med fem assist på de fyra senaste matcher. Han är numera poängbäst bland de svenska NHL-backarna med 15 poäng på 19 matcher. Defensivt finns det fortfarande en del som skaver. Karlssons skridskoåkning har inte sett klockren ut och han blir överspelad med jämna mellanrum av just den anledningen. Samtidigt har han under den senaste veckan svarat för flera riktigt fina offensiva initiativ som antyder att det inte är något fel på självförtroendet.

Sharks som lag har vunnit fem raka matcher och börjat röra sig uppåt i tabellen. Mycket tack vare hur Karlsson och de andra stjärnorna har lyft sig i offensiven. Antalet insläppta mål är dock fortfarande ett problem. Även under segersviten har man snittat nästan tre mål i baken per match. Det finns trots de positiva resultaten sista tiden saker att jobba på för Sharks. Jag är inte helt övertygad om att Sharks kommer att vända på det här. Inte än. 

* Två superstjärnor räcker
Inför säsongen ifrågasatte jag om Edmonton Oilers hade bredden för att resa sig efter två tunga säsonger. Bakom Connor McDavid och Leon Draisaitl finns ju just ingenting i offensiv väg. Men tydligen är det inga problem. Inte om McDavid och Draisaitl fortsätter att agera Gretzky & Kurri och uppträda som om det är 1984 i stället för 2019.

I nattens överkörning av Colorado stod duon för övermänskliga elva (!) poäng. Draisaitl har 41 poäng på 21 matcher och McDavid 37. 

Jag börjar tro att bristen på bredd är skit samma i det här fallet. När lagets toppspelare är så pass dominanta som McDavid och Draisaitl är så går det att ta sig till slutspel ändå.

Jakob Silfverberg.Jakob Silfverberg.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

* Silfverberg krossar sitt personbästa
Det har varit en smula frustrerande att följa Jakob Silfverbergs NHL-karriär. Inte för att den på något sätt varit dålig, men för att det känts som att han inte fått ut all sin offensiva potential. Inte minst då i form av utdelning i målprotokollet med tanke på skottet han besitter.

Men kanske kommer allt retroaktivt den här säsongen. 

20 matcher in på säsongen 2019/20 har han nio mål. Det är visserligen svårt att se att han ska göra mål på var femte skott han tar över en hel säsong. Men även om målskyttet bedarrar vad det lider ligger hans personbästa på 24 mål respektive 49 poäng i farozonen att bli krossade.

* Dahlin eller Makar?
I senaste avsnittet av NHL-timmen ställde Linus Hugosson mig och Jonatan Lindquist inför den svåra frågan: vem får den bästa NHL-karriären – Rasmus Dahlin eller Cale Makar

Jag ska vara ärlig och säga att den ställde mig. 

Tillsammans med Miro Heiskanen i Dallas är Dahlin och Makar de tre mest intressanta unga backarna i NHL just nu. Alla tre har en otroligt fin offensiv uppsida, men även en hel del olikheter. Baserat på de första två månaderna av den här säsongen skulle det vara lätt att svara Makar. Han har varit fantastisk medan Heiskanen varit ungefär som förväntat och Dahlin haft en nedåtgående trend sista tiden.

Men sett över en hel karriär? Jag lade efter många tveksamheter min röst på Dahlin i slutändan. Dels för att han är lite yngre än Makar, dels för att han har lite mer storlek att ta av, vilket jag tror kommer att hjälpa honom i det defensiva spelet på sikt.

Hur som helst är det här tre spelare som lär slåss om en hel del Norris-troféer på sikt. Jag gissar att alla tre kommer att ha vunnit minst en innan de väljs in i Hockey Hall of Fame om 20-25 år.  

Imago SportsFoto: Imago Sports

Veckans NHL-lag

Målvakt:

Mikko Koskinen, Edmonton

Det har funnits goda skäl att vara skeptisk till den store finländaren. Hans fjolår i Edmonton var en berg- och dalbana och kontraktet han tilldelades av dåvarande general managern Peter Chiarelli fick många att slå sig för pannan. Men utöver McDavid och Draisaitl har han och kollegan Mike Smith varit Oilers bästa spelare så här långt. Den gångna veckan stoppade Koskinen 60 av 62 skott och vann bägge sina starter.

Backar:

Keith Yandle, Florida

Som innehavare av Yandle i mitt fantasy-lag har jag under stundom varit frustrerad av hans brist på produktion under inledningen av säsongen. Åtminstone innan den gångna veckan. Då slog han nämligen till med sju poäng (1+6) på fyra matcher. Inte helt otippat kom många av dem i powerplay.

Victor Hedman, Tampa Bay

Jag kunde tyvärr inte vara på plats i Globen för att se matcherna mellan Tampa och Buffalo. Men från tv-soffan njöt jag i fulla drag av Hedmans dominanta uppträdanden. Han har dessutom fått i gång sin poängproduktion på ett imponerande sätt och har fem poäng (1+4) på de senaste tre matcherna efter tre assist i utklassningen av New York Rangers.

Forwards:

Leon Draisaitl, Edmonton

Ska vi få en tysk poängkung i NHL? Leon Draisaitl håller till och med självaste Connor McDavid på behörigt avstånd i toppen av poängligan. Den senaste veckan slog han till med tolv poäng (2+10) på fyra matcher. Löjligt bra!

Connor McDavid, Edmonton

Inte för att Connor är så långt efter... Sex mål och elva poäng på fyra matcher är fruktansvärt bra. Frågan är om inte McDavid/Draisaitl är det bästa radarparet NHL har sett sedan Gretzky och Kurris dagar.

Anze Kopitar, Los Angeles 

Jag är ruskigt imponerad av vad Kopitar gör för Los Angeles den här säsongen. Det här är ett lag som bevisligen inte är på väg någonstans med nuvarande trupp. Det har inte hindrat lagkaptenen från att spela riktigt bra hockey. Efter sex poäng (3+3) på tre matcher den gångna veckan leder han Kings interna poängligan med tio poängs marginal – trots att laget inte ens hunnit spela sin 20:e match ännu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 26 januari
18:00 Leksand - Modo SDHL
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Luleå - Rögle SHL
19:00 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 Örebro - Oskarshamn SHL
19:00 Malmö - Färjestad SHL
19:00 Linköping - Växjö SHL
19:00 Brynäs - Timrå SHL
fredag 27 januari
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
01:00 Washington Capitals - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Minnesota Wild - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Nashville Predators - New Jersey Devils NHL
02:00 Winnipeg Jets - Buffalo Sabres NHL
03:00 Colorado Avalanche - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - St Louis Blues NHL
03:00 Calgary Flames - Chicago Blackhawks NHL
18:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:30 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
lördag 28 januari
01:00 Carolina Hurricanes - San Jose Sharks NHL
01:00 Florida Panthers - Los Angeles Kings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators NHL
01:00 New York Islanders - Detroit Red Wings NHL
02:30 Dallas Stars - New Jersey Devils NHL
04:00 Seattle Kraken - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Columbus Blue Jackets NHL
15:15 Malmö - Brynäs SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
15:15 HV 71 - Luleå SHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 Södertälje - AIK Hockeyallsvenskan
18:00 Leksand - Örebro SHL
18:00 Oskarshamn - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 HV 71 - AIK SDHL
19:45 Davos - Zug National League
21:00 Colorado Avalanche - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
söndag 29 januari
01:00 Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Winnipeg Jets - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Minnesota Wild - Buffalo Sabres NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Seattle Kraken - Columbus Blue Jackets NHL
04:30 Anaheim Ducks - Arizona Coyotes NHL
14:40 Leksand - Luleå SDHL
15:00 Almtuna - Björklöven Hockeyallsvenskan
15:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
15:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Östersund - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Modo - Västerås Hockeyallsvenskan
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
23:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
måndag 30 januari
19:00 Linköping - Djurgården SDHL
19:00 Brynäs - Luleå SDHL
tisdag 31 januari
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Växjö - Örebro SHL
19:00 Brynäs - Skellefteå SHL
onsdag 01 februari
01:00 Montreal Canadiens - Ottawa Senators NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Washington Capitals NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Los Angeles Kings NHL
18:00 Luleå - Modo SDHL
19:00 Södertälje - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
torsdag 02 februari
01:30 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:30 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Brynäs SHL
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Leksand - Rögle SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Luleå - Linköping SHL
19:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten