Mikael Johansson tackar för sig.
Bildbyrån
SHL
KARLSSON: En utdöende spelartyp som går i graven
ANNONS
Igår kom beskedet att Mikael Johansson slutar spela ishockey. Ett besked jag sörjer. Det finns nämligen ingen spelartyp jag tycker om mer.

Mikael Johansson har varit en spelare och en karaktär som genom sin karriär fått ta emot en den hånfulla kommentarer. Han har ofta beskrivits som långsam, lat, lite sävlig och nästan lite eljest. Är det helt taget ur luften? Kanske inte. Men nog fasen ska Mikael Johansson få mer credd än vad han fått för sin karriär.

I Leksand blev han aldrig populär. Hos fansen sågs han snarare som en flopp, och kallades för "chips-Micke". Han blev inte mer populär för att han i en intervju med mig gick ut och klart konstaterade att det inte var samma kvalité på träningarna som hos Färjestad. Vilket ju är ett klart rimligt påstående. 

Var Mikael Johansson så dålig i Leksand då?

Ptja, han vann poängligan före superhyllade Patrik HersleyJohan Ryno och den då mycket populära fan-favoriten Jacob Blomqvist. Avgör själva vad ni tycker.

När han var som allra bäst i Färjestad slutade han under fyra säsonger mellan 2007 och 2012 (han var i AHL en sväng under den där perioden också) tvåa, fyra, tvåa och etta i lagets interna poängliga. Och sen etta även i Leksand. Det är inte illa pinkat. Sen var han i Schweiz ett år, slutade trea i Rapperswils poängliga, återvände till Färjestad och kom tvåa. Han var så otroligt stabil mellan 35 och 40 poäng år efter år efter år efter år.

Mikael Johansson.Foto: Icon Sportswire

När Mikael Johansson nu lägger av bildas ett tomrum inom svensk hockey. Inte för att han någonsin var en superstjärna eller för att han de facto varit speciellt saknad nu när han varit borta från svensk hockey ett par år. Nej, jag kommer sakna Mikael Johansson för att det känns som en era som går i graven.

Johansson var en av de sista "old school"-centrarna vi hade i svensk hockey. Ni vet de där som plockar upp pucken i egen zon, tar ett par skär, vickar lite på höfterna, har en nacke som går 270 grader och letar spelvägar, och sen levererar en flippmacka. Jag och min kollega och kompis Johan Ekberg, från Värmlands Folkblad, hade en diskussion på twitter där vi kom fram till att Mikael Johansson är den i svensk hockey som gjort flest poäng per skridskoskär.

Han är lite av en light-version av Nicklas Bäckström.  De behöver inte vara snabbast, skjuta hårdast, åka mest skridskor. De klarar sig ändå. Men de, och i viss mån Joe Thornton i NHL, är mer eller mindre de sista i sitt slag. Den moderna centern ser helt annorlunda ut.

Den här centertypen åldras ju generellt väldigt väl och det gjorde Mikael Johansson också. Men dessvärre satte skadorna stopp för en karriär som egentligen borde ha hållit på länge till. Jag tror absolut han hade kunnat gå in i SHL och levererat sina flippmackor, gjort sina uppåkningar och höft-vrickningar även den här säsongen. Men kroppen sa ifrån.

Och jag sörjer. Det här kan ha varit spiken i den så kallade kistan för old school-centern i svensk hockey. Det finns ingen spelartyp jag tycker om mer än just den. Därför kommer jag sakna #85 på de svenska isarna.


#TBT: Målvakts-Kajsa – en movember-utmaning

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL