KHL

Återförenade – ett nytt blågult backpar i KHL: ”Väldigt länge sedan”

ANNONS
De spelade i samma backpar i juniorlandslaget. Nu är Patrik Hersley och Tobias Viklund återförenade i KHL. Efter en höst utan klubbadress valde den tidigare Modo-spelaren att skriva på för Spartak Moskva.
– Jag hade ingenting som jag ville åka på förrän nu, säger Viklund till Hockeysverige.

RIGA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Under hösten har han tränat med sin gamla klubb Modo i väntan på ett beslut om framtiden. Någon återkomst i Örnsköldsvik-klubben blev det dock inte. Istället valde Tobias Viklund att fortsätta i KHL. 

Den 4 november blev det officiellt att den 33-årige backen skrivit på för en säsong med Spartak Moskva. Ett lag han nu har hunnit spela två matcher med. 
– Det känns bra. Jag har precis kommit in i det efter att ha haft en bra vecka, säger Tobias Viklund till Hockeysverige efter 1–3-förlusten borta mot Dinamo Riga på torsdagskvällen.
– Det var ett tag sedan jag lirade matcher men jag tycker att det känns bra. Jag försöker hålla korta byten och spela enkelt. Så jag tycker att jag har kommit in i det på rätt sida om man säger så. Jag tycker att det finns en tydlig struktur från ledarsida och spelare, så det är bara att bygga vidare på det. 

Tobias Viklund, här i Kunluns färger.Tobias Viklund, här i Kunluns färger.Foto: Icon Sportswire

Det här är sjätte klubben som Viklund representerar i KHL. Och den här gången blev det en kär återförening med Patrik Hersley. Två lirare födda 1986 som faktiskt spelade tillsammans i juniorlandslaget en gång i tiden. En kemi som det nya svenska backparet i KHL kan bygga vidare på.
– Vi har lite rutin både två och jag tycker vi hittar varandra ganska bra. Han (Hersley) är lätt att spela med. Vi spelade också i samma backpar i juniorlandslaget även om det var väldigt länge sedan, säger Viklund.
– Han (Hersley) har haft en fantastisk karriär och varit med länge. Han är väldigt respekterad och det skottet han har går inte av för hackor. Det bara smäller.

"VI TÄNKER LIKADANT"

Patrik Hersley, som efter tre år med SKA St. Petersburg valde flytt till Spartak Moskva, gillar skarpt att han har fått sällskap av en vän och landsman.
– Det är jätteroligt och jag är jätteglad. Jag tycker att det är skitkul att han är här. Det är en bra kompis och en bra kille. Det underlättar när man kan prata och kommunicera och vi tänker likadant. Vi har inte varit inne på något mål bakåt än så länge. Så det är kul, vi är stabila, säger Hersley.
– Vi har båda spelat i ligan i många år så vi vet vad som gäller. Vi har samma mindset och man vet vad man behöver göra för att hålla sig kvar. Det kanske inte är exakt så man vill göra men man spelar som de vill här.

Patrik Hersley.Patrik Hersley.Foto: Bildbyrån

VALDE BORT SHL OCH MODO

När Tobias Viklund tränade med Modo så öppnade han även dörren på glänt för att göra comeback i sitt tidigare lag som han vann SM-guld med 2007. Men till slut blev det alltså inte spel i Sverige över huvud taget, även om det fanns intresse även från SHL.
– Det fanns det. Men det är ingen mening att gå in på det nu när jag är här. Jag är glad att jag är här nu, säger Viklund och tillägger.
– Jag hade ingenting som jag ville åka på förrän nu. Jag har alltid försökt att försöka spela på min högsta nivå och utvecklas både på match och träning. Det är min yttersta drivkraft och det tycker jag att jag får göra här borta (i KHL). Det är skickliga spelare och en kul liga att spela i.

 Så hur nära var det att du hamnade i Modo?
– Jag har en kontinuerlig dialog med Modo men min prioritet var att fortsätta här borta, i alla fall i år. Sedan får vi se vad som händer. Det är väl skrivet i stjärnorna.
– Jag är jättetacksam mot Modo att jag fick vara med där och jag tycker att de har ett riktigt bra gäng. De har väl elva raka (segrar) nu och det är jättekul att det går bra för dem. Jag hoppas verkligen att de tar steget upp för Modo hör hemma i SHL.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL