Sök
Adam Werner står i vägen för Kyle Connors skott i sin bejublade NHL-debut.
Foto: Terrence Lee/Icon Sportswire
NHL

"Helt ärligt har det varit rätt tufft"

Succé i NHL-debuten med 40 räddningar och en hållen nolla för Colorado Avalanche. Men första tiden i Nordamerika har inte varit någon dans på rosor för målvakten Adam Werner. För hockeysverige.se berättar han om tvivel och hemlängtan.
– Det har varit många dagar då jag funderat på om jag är på rätt ställe, erkänner han.

Inför den här säsong valde Adam Werner att lämna Färjestad för spel i Nordamerika. Först och främst i AHL för Colorado Eagles, som är Colorado Avalanche farmarlag. Det var också där han inledde säsongen.


Men för bara några dagar sedan kallades han upp till NHL för första gången då Avalanches förstakeeper Philipp Grubauer skadat sig. I går kom så chansen att debutera i NHL mot Winnipeg då Pavel Francouz skadade sig redan efter 31 sekunders spel. 

Och som han debuterade. 

Adam Werner räddade samtliga 40 skott och höll nollan då hans Colorado vann med 4–0.
– Det var jättestort då jag blev uppkallad, men det har varit svårt att ha haft det som mål. Det händer när det händer och bara försöka göra det så bra som möjligt där nere (AHL) varje dag och bli bättre, berättar den 22-åriga målvakten från Mariestad för hockeysverige.se och fortsätter:
– Givetvis var det väldigt kul när jag fick reda på efter vår (Eagles) match att jag skulle upp och vara med några matcher här. Bara det var jättestort. 

Hur var känslan att dra på sig alla målvaktsskydden och åka ut på din första uppvärmning innan en NHL-match?
– Det var häftigt och allt är så mäktigt och mycket större. Bara inramningen… Det är bra inramning redan på värmningen här borta. Att dra på sig tröjan, glida ut på isen och se att det är ett motståndarelag på andra sidan, det är sådant jag bara har drömt om tidigare. 

Adam Werner höll nollan i sin NHL-debut.Foto: James Carey Lauder-USA TODAY Sports

GLÖMDE HJÄLMEN I OMKLÄDNINGSRUMMET

Debuten blev på många sätt speciell. Han hann inte mycket mer än att sätta sig på bänken innan beskedet kom att han skulle ut på isen och debutera i världens bästa liga. 
– Då jag kom ut på bänken sa jag till ”matrisen” att jag hade glömt hjälmen i omklädningsrummet. Vi hade båset på andra sidan, men han sa ”Det är lugnt, jag skickar andra 'matrisen' för att hämta den. Det händer ändå inget…”. Sedan gick det ganska fort…, skrattar Adam Werner och fortsätter:
– Egentligen hann jag inte tänka så mycket. Klart att det darrade lite i benen när jag klev ut där och första minuterna innan jag fått känna på pucken. Nu fick jag känna på den ganska tidigt och kom in i det ganska direkt.
– Jag trodde att jag skulle bli mer nervös än vad jag var, men nu blev allt på ett bra sätt även om det är tråkigt då det blir skador. Jag tror att det var bra för mig att få en sådan förstamatch, bara hoppa rakt in i det.

Hur snabbt blev det ”en vanlig hockeymatch” för dig?
– Ganska fort eftersom jag fick känna på pucken tidigt och då första avsluten satt i magen. Det är rätt viktigt att få en sådan start och komma in i det.
– Klart att jag kände att det var ett stort ögonblick och så där. Samtidigt försökte jag bara hålla mig lugn och tänka på sakerna som jag vet är viktiga för mitt spel. Det gick rätt fort att komma in i det ”moodet”.

Du tar samtliga 40 skott, gör några ”idioträddningar” och håller nollan, hur skulle du sammanfatta din match?
– Som jag sa fick jag en bra start och fick tidigt känna på pucken. Dessutom fick jag göra någon bra räddning på (Patrik) Laine i deras powerplay. Klart jag växte då jag fick göra en sådan räddning.
– Grabbarna hjälpte mig väldigt mycket och jag tycker att vi spelade riktigt bra. Jag såg mycket puckar och fick en behaglig match på så sätt.
– I första perioden hade jag lagom mycket att göra. Lite mer i andra och i tredje bombade de på rätt bra så jag fick växa in i matchen. Det blev ett bra upplägg att få i första matchen.

Givetvis har också hans NHL-debut uppmärksammats medialt.
– Jag tror aldrig jag har varit med om något liknande. Det har varit ruskigt mycket. Klart att det är jättekul, men som jag sa gör vi det här tillsammans och laget hjälpte mig otroligt mycket. Utan dem skulle jag inte sitta i den här situationen i dag. Nu blev det speciellt eftersom det var min första match.
– Sedan har jag fått jättemånga grattis från kompisar och familj, men även från folk som jag inte har en aning om vilka det är. Det är kul. Jag har inte hunnit läsa igen om alla och tacka, men det betyder såklart jättemycket när jag får en massa grattis. Det uppskattar jag jättemycket. 

"MÅNGA TROR ATT DET ÄR LYXLIV..."

Adam Werner inledde säsongen i Colorado Eagles. Även om det har fungerat bra på isen har resan där inledningsvis varit ganska tuff för honom.
– Jag tycker att jag kom in i det bra nu. Det har ändå tagit lite tid att komma in det här med träningar och så vidare. Samma sak var det då jag kom upp hit, att det tog några dagar.
– Jag tror att jag haft en liten fördel av att jag gjort sådana här resor lite innan. Jag menar att gå från juniorerna upp till allsvenskan var en sådan resa och framför allt steget därifrån till SHL. Nu vet jag att jag behöver ha lite tålamod för att komma in i tempot, inte stressa upp mig och jaga någonting. Sådant brukar komma av sig själv.
– Nu har jag fått spela många matcher, men självklart har jag fått uppleva väldigt många olika situationer. Jag har blivit utbytt och även fått spela ”back-to-back” redan så här tidigt på säsongen. Även om jag inte vill bli utbytt så kan jag lära mig mycket av det också och ta med mig dom delarna.

Men alla dagar vid sidan av hockeyn har inte varit toppen i Adam Werners nya liv så här långt.
– Jag bor i Fort Collins. Det ligger ungefär en timmes bilresa från Denver. Helt ärligt har det varit rätt tufft. Det har varit många dagar då jag funderat på om jag är på rätt ställe.
– Många tror att det är lyxliv… Det är absolut inte så att jag vill klaga eftersom att spela här borta är min dröm, men det är tufft att vara långt ifrån familj och vänner. Det har varit en liten omställning. Nu har jag kommit in i det mer och mer. Jag har även kommit in i vardagen mer här borta.
– Samtidigt har jag haft ett otroligt stöd från familj, vänner och min tjej. Det är många som hjälpt och stöttat mig, men jag kan inte säga att det har varit en spikrak väg.

Hur har du hanterat den här biten mentalt för det är inte ”bara” att lägga det bakom sig?
– Nej, det gör man absolut inte. Som jag sa har det varit många tuffa dagar och i början var det många dagar jag kände mig lite ensam. Det var mycket nytt. Du ska fixa lägenhet, bil och så vidare. Klart att alla sådana saker satt i huvudet när jag skulle gå ut till träning, att jag funderade på dom sakerna innan det hade satt sig.
– Jag har mycket bra folk runt omkring mig. Bland annat Markus Ekman som jag hade i Björklöven som målvaktstränare. Han kan jag prata mycket med. Även ”Masken” (Maciej Szwoch) som jag hade i Karlstad betyder oerhört mycket för mig. Självklart också familj och vänner så det finns många jag kan ringa till och tjata lite med då jag har lite jobbigt. Det betyder såklart jättemycket att folk runt omkring ställer upp. 

Adam Werner.Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

FLICKVÄNNEN KVAR I SVERIGE

Adam Werners flickvän bor dessutom än så länge kvar i Sverige.
– Klart det också är speciellt och påverkar. Det ska jag inte sticka under stolen med. Hon har plugg och det är minst lika viktigt som min hockey. Vi får försöka hitta en väg och lösningar och det brukar alltid lösa sig på något sätt.

Vad väntar närmast för dig hockeymässigt?
– Vi har precis tränat här i Edmonton och ska spela här i morgon (läs: i natt). Vi får se vad som händer, om jag ska spela eller inte.
– Jag vet inte så mycket mer just nu. Det gäller att försöka njuta lite idag och försöka tacka alla som har grattat mig. Givetvis ska jag inte nollställa helt för jag ska ta med mig det positiva, men samtidigt är det bara en match och det kan jag inte leva på hela karriären, skrattar Adam Werner och fortsätter:
– Det gäller att jobba vidare, vara ödmjuk inför nästa uppgift och redo om det skulle hända något mer.


TV: Erik Brännström om första tiden i NHL

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten