Samuel Fagemo och Rasmus Sandin är givna.
Bildbyrån
Juniorkronorna
KARLSSON: Här är min JVM-trupp
ANNONS
Det börjar närma sig nu. Den sista förberedande turneringen innan JVM-truppen ska tas ut är slut - och Hockeysverige.se's Måns Karlsson hjälper Tomas Montén på traven och plockar ut sin trupp till den stundande VM-turneringen.


Det här är en text som ursprungligen publicerades för Hockeysverige Plus för ett par veckor sedan. Vill du också bli plusmedlem och ta del av alla våra texter? Besök den här länken.

Det är lite upp till bevis för Tomas Montén  Montén är en väldigt bra ambassadör för svensk juniorhockey i sitt sätt att vara mot media, och med sin inställning som känns ganska ödmjuk både mot sig själv och spelarna. Men frågan är om han har råd med ett till tidigt uttåg, som det ifjol, när det blev respass i kvartsfinal mot Schweiz.

Förutsättningarna för att Sverige ska gå längre nu finns - men en gruppseger vore önskvärd. Finland känns som det enda hotet i gruppen men en andraplats skulle göra att det förmodligen blir Kanada, USA eller Ryssland i kvartsfinal. Om nu inte hemmanationen Tjeckien skräller. Som ni ser kommer det bli en tuff kvartsfinal oavsett vilka som väntar - men Sveriges lag är så pass bra att de inte skulle gå in som sådär vrålstora underdogs mot något annat lag.

JVM i Tjeckien i årsskiftet blir mitt första internationella mästerskap på plats, så jag hoppas förstås på en lång turnering för Juniorkronorna. Därför har jag nu hjälpt Tomas Montén på traven och tagit ut den trupp jag tror har störst förutsättningar för att gå långt. Jag har tagit ut tre målvakter, åtta backar och 14 forwards.

Notera att jag varken har med David Gustafsson eller Adam Boqvist som just nu spelar i NHL, men jag har med Rasmus Sandin och Tobias Björnfot som spelar i AHL. Jag sticker även ut hakan och gissar att Buffalo inte släpper Rasmus Dahlin till turneringen...

Den fjärde december släpper Tomas Montén sin trupp. Idag, den tolfte november, släpper jag min.

MÅLVAKTER

Jesper Eliasson, Almtuna/Växjö

Har varit med mycket i J-landslagen och därför tar jag med honom här, även om hans säsong kanske inte varit sådär superlysande. Jag väljer honom både före Jesper Myrenberg och Olof Lindbom  som egentligen väl har varit bättre i HockeyAllsvenskan, just av den anledningen och jag blir förvånad om inte Montén tycker likadant.

Sverige har många målvakter som är hyfsat jämna och därför tar jag in Eliasson som har lite mer rutin, om man kan ha det som 19-åring.

Hugo Alnefelt, HV71

Här har vi årets Samuel Ersson. Ersson gick förmodligen in i förra säsongen som tredjevalet bakom Adam Åhman och Olle Eriksson Ek, men när det vankades JVM var han solklar etta. Jag tror på en liknande utveckling för den underårige Hugo Alnefelt.

På sex matcher i SHL har han räddat 92,5 procent av skotten och bara släppt in 1,77 mål per match. Det är enorma siffror som till och med överglänser det Jacob Markström presterade i Elitserien i samma ålder. 

Så som landet ligger just nu skulle jag känna mig trygg i att gå in i JVM med Alnefelt som etta. Han verkar totalt oberörd och kliver in i alla situationer med en sån självklarhet.

Erik Portillo, Dubuque Fighting Saints (USHL)

Var förra säsongens bästa målvakt i J20 SuperElit och gjorde det bra när han fick chansen i Juniorkronornas turnering i Plymouth. Därför kommer han med, före de tidigare nämna Myrenberg och Lindbom. Här kan dock Lindbom mycket, mycket väl komma med i den riktiga truppen - och kanske till och med få speltid i turneringen. 

Portillo har stått åtta seriematcher under säsongen, visserligen på juniornivå, och det är fler än de övriga målvakterna som är aktuella för truppen. En storväxt målvakt som initialt kommer med som backup, eller kanske till och med som trea.

Hugo Alnefelt var med och skrev historia när Sverige vann sitt första guld på U18-VM någonsin.Hugo Alnefelt var med och skrev historia när Sverige vann sitt första guld på U18-VM. Foto: Bildbyrån

BACKAR

Rasmus Sandin, Toronto Marlies (AHL)

Om vi utgår ifrån att Chicagos Adam Boqvist inte kommer blir ju Sandin den store backstjärnan i det här laget. Han var bra redan förra året och känslan är att han tagit enorma kliv sedan dess, i båda riktningarna. Jag menar, grabben har till och med spelat sex NHL-matcher under hösten och jag tyckte han gjorde det ganska bra i de tre, fyra matcher jag såg honom.

I AHL är han dominant och snittar över en poäng per match. Det är rätt skapligt för en back som fortfarande är junior. Kommer han loss till JVM kan han till och med vara hela turneringens store backstjärna. Inte minst eftersom att han total-dominerat på juniornivå tidigare i karriären.

Victor Söderström, Brynäs

Förra året var han en av de som stod närmast truppen, men då valdes exempelvis Philip Broberg före. Nu är Victor Söderström given. Jag har sett i princip alla hans SHL-matcher och det är få spelare som är lika underhållande att titta på. Visst, han är fortfarande ganska svag runt egen kasse - men det är på SHL-nivå. På juniornivå tror i alla fall jag att Skutskärs-sonen kommer vara dominant.

Spelar stora minuter i Brynäs, bland annat i första PP, och har en ruskigt bra corsi i SHL. Eftersom JVM i år spelas på stor rink blir jag inte förvånad om Victor Söderström också kommer vara en av mästerskapets allra bästa backar.

Philip Broberg, Skellefteå

Kallades in i truppen redan förra året och gjorde det sen oväntat bra när han fick spela. Har, precis som Sandin och Söderström, sedan tagit stora kliv framåt. Han väntar fortfarande på det offensiva genombrottet, i alla fall om vi tittar på poäng, men är mycket nyttig i båda riktningarna och känns som en ledare för det här laget.

Philip Broberg har gått från att kallas in i sista stund till att vara den back jag tror Tomas Montén kommer luta sig mot när det bränner till.

Tobias Björnfot, Ontario Regin (AHL)

Det här är en 18-åring som gjort tre NHL-matcher och hyllats av Norris Trophy-vinnaren Drew Doughty.  Ändå känns det litegrann som att Tobias Björnfot hamnar i skymundan i den här backsidan. Det är lite sjukt.

I en backsida med mestadels offensivt begåvade spelare kommer Björnfot få en väldigt viktig roll. Även om Björnfot inte är helt oäven offensivt heller får han nog räkna med en mer defensiv roll i det här laget, med mycket spel i boxplay och knappast något alls i powerplay. Precis som de tidigare tre jag nämnt är han totalt given i truppen.

Nils Lundkvist, Luleå

En av höstens sensationer i SHL. Det där genombrottet vi trodde han skulle kunna få redan förra året har i stället kommit i år. Det finns dock ett litet frågetecken för honom och det är hur han ska användas i laget.

Han är nog inte given till spel i powerplay och frågan är om han kommer få förtroendet i boxplay. Nils Lundkvist behöver nog spela sig till en stor roll under turneringen - jag tror han kan hamna lite grann i kläm till en början.

Mattias Norlinder, MODO

Går det att peta honom efter den säsong han haft i MODO? Jag tycker inte det. Visst kanske det blir ett överflöd av offensiva backar och blablabla - det är ett junior-VM. Det är den här typen av spelare vi vill ha i svensk hockey. Då måste de få chansen.

Jag tror inte Mattias Norlinder kommer komma med i truppen men i min värld kommer han med som en joker.

Filip Johansson, Leksand

Har varit given i trupperna under hösten och kommer nog med i JVM också, tänkt som en spelare för ett tredje backpar. Har gjort det helt okej i Leksand och har tagit revansch efter ett ganska tungt fjolår, där han också petades från JVM.

Det säger dock något när en förstarundespelare från 2018 är på gnällen till att komma med i en trupp.

Simon Lundmark, Linköping

Skrällen i truppen? Kanske inte att Lundmark kommer med - men att jag inte väljer Adam Ginning. Adam Ginning var lagkapten för Juniorkronorna i turneringen i Finland så jag förstår att han kommer komma med - men jag ser ingen plats för honom i min trupp. Simon Lundmark har överglänst honom i LHC och därför väljer jag honom. På den stora rink turneringen spelas på tror jag han gör större nytta.

Dessutom kan Lundmark komma med som en sjunde, åttondeback och göra det bra när han väl får spela. Den rollen passar nog inte Adam Ginning lika bra.

Skulle Adam Boqvist komma loss är nog Lundmark och Norlinder de två backar som ligger i farozonen för att ratas hos mig.

Nils Lundkvist.Nils Lundkvist toppar juniorernas poängliga i SHL. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

CENTRAR

Jacob Olofsson, Skellefteå

Det kommer vila ett tungt ansvar på Jacob Olofssons axlar. Han är ingen offensiv stjärna på något sätt men med tanke på att konkurrensen på centersidan är svag kommer han kliva in i turneringen som etta - åtminstone så länge David Gustafsson inte kommer med.

Olofsson har inte fått det är poängmässiga genombrottet på seniornivå och lämnade förra årets JVM poänglös - men han är en av få centrar som i alla fall kan leda en kedja offensivt i den här turneringen.

Karl Henriksson, Södertälje/Frölunda

Av förklarliga skäl har han inte slagit sig in i Frölundas trupp under säsongen. Men jag blev kär av att se Karl Henriksson i U18-VM i våras och därför kan jag inte undvara honom i den här truppen. Han måste med!

Skridskoåkningen är väl kanske inte vad den borde vara men Henriksson är så pass smart och spelskicklig att han nog kan kompensera för det på juniornivå. Nu har han dessutom börjat bli varm i kläderna i Södertälje i HockeyAllsvenskan.

Oskar Bäck, Färjestad

En perfekt tredje- eller fjärdecenter. Det har blivit Oskar Bäcks lott i livet att beskrivas så - och det är inte fy skam. Oskar Bäck kommer fylla en viktig funktion i det här juniorlandslaget.

Spelade JVM redan i fjol och visade under förra säsongen i HockeyAllsvenskan att han har en offensiv uppsida också. Med tanke på hur svag Sveriges centersida är skulle Bäck därför kunna få en roll lite högre upp i hierarkin också.

Adam Edström, Rögle

Skulle David Gustafsson komma loss till JVM petas Adam Edström ut på en kant. Men tills vidare väljer jag honom som center. Varken Nils Åman, Marcus Westfält eller nån annan spelare som skulle kunna bli aktuell känns sådär vansinnigt spännande - så jag väljer Röglespelaren.

Edström är en skön spelartyp, en powerforward, som skulle kunna bli en favorit för tittarna hemma i TV-soffan under VM. En mångsidig spelare som kan spela på alla positioner och i alla roller, mer eller mindre.

Karl HenrikssonKarl Henriksson. Foto: Bildbyrån

FORWARDS

Samuel Fagemo, Frölunda

Även om han kanske inte producerat som många hade hoppats i Frölunda är väl det här Sveriges stora hopp på forwardssidan? Förra året spurtade han sig in i truppen via sin starka höst i Frölunda men nu ska han vara spjutspetsen framåt.

Hade en tung turnering för ett år sedan och det har Sverige inte råd med i år. Men jag skulle bli förvånad om Samuel Fagemo inte tar en stjärnroll i JVM. Han lär bli Sveriges skyttekung när vi summerar turneringen i början av januari.

Nils Höglander, Rögle

Till att börja med: Är det inte sjukt att Nils Höglander fortfarande är junior? Han har ju varit med hur länge som helst, känns det som!

Han kom, kanske något oväntat, inte med i truppen förra året men är given i år. En rivig, skön forward som också kan bryta mönstret. Det här är också en potentiell publikfavorit. Kanske kan han till och med göra om Robin Figrens klassiska JVM-mål? Man skulle ju inte bli chockad...


Alexander Holtz, Djurgården

Han har redan hunnit färga i SHL. 4+2 på 15 matcher är starka papper för en 17-åring. Jag hoppas han får chansen att färga även i Junior-VM. Jag tror nämligen han är redo för att ta en stjärnroll i laget redan nu - och jag både tror och hoppas Tomas Montén ger honom chansen att visa det.

Om Sverige ska vinna guld kommer några spelare behöver ta oväntade kliv - och det här är en av dem som kan göra det. Kommer ha en enorm uppmärksamhet på sig från scouter och media. Klarar han av att hantera det kan Holtz bli en nyckelpjäs för Sverige.

Lucas Raymond, Frölunda

Lucas Raymond har inte lyckats sätta avtryck i SHL på samma sätt som Alexander Holtz - men det beror ju bara på att Frölunda har ett bättre lag än Djurgården. När han väl spelat i SHL har Raymond gjort det bra.

Hattrickhjälte i finalen av U18-VM i våras och det är klar Lucas Raymond ska med här också. Vore det inte läckert att sätta honom med Henriksson och Holtz för att försöka återskapa magin från Småkronornas VM-guldresa?

Nikola Pasic, Karlskoga

Inför säsongen hade jag honom en bit ifrån en JVM-trupp - men efter hans otroligt fina höst i Karlskoga måste Nikola Pasic med. Han har gjort 14 poäng på 17 matcher i HockeyAllsvenskan och har matchata flitigt även i Juniorkronorna under säsongen.

I helgen gjorde han dessutom båda målen när Juniorkronorna 2-1-besegrade Tjeckien. Det kan ha varit målen som tog Pasic in i JVM-truppen. I min trupp är han i alla fall given, så som han spelat under säsongen.

Albin Eriksson, Skellefteå

Här har vi en spelare som hade behövts i förra årets trubbiga trupp. Då valdes han emellertid bort. I år har han haft det tungt och väntar forfarande på det första målet i SHL. Men nog måste Albin Eriksson med? I synnerhet eftersom Noel Gunler är ständigt petad från landslagsspel.

Med rätt omgivning kommer Albin Eriksson kunna producera, det är inget snack om saken. Men säsongsöppningen i Skellefteå (0+2 på tolv matcher) ger mig en del frågetecken. Han har bara gjort ett mål för Juniorkronorna under hösten också. Han behövs dock i truppen om du frågar mig.

Jonatan Berggren, Skellefteå

Här har vi nästa Skellefteå-spelare som väntar på mål. Berggren har dock gått 41 SHL-matcher utan en kasse. Han är dock mer av en speldosa än en målskytt, så vi ska inte förvänta oss målskytte i massor direkt.

Berggren är dock en ruggigt bra passningsläggare (sju assist på 15 matcher i SHL) och producerade en hel del poäng i U18-VM för två år sedan. Då vann han Sveriges poängliga. Det lär han inte göra nu, men Berggren kan bli en nyckelspelare för det här laget.

Jonatan Berggren kan bli en nyckelspelare.Jonatan Berggren kan bli en nyckelspelare. Foto: Bildbyrån.

Simon Holmström, Bridgeport Sound Tigers (AHL)

Kanske en liten skräll i truppen? Missade stora delar av förra säsongen men valdes ändå i förstarundan av NHL-draften. Åkte över till Nordamerika direkt och har gjort 3+1 på 16 matcher i AHL. Den tredje kassen kom så sent som igår kväll.

Här har vi också en mönsterbrytare som jag tror kan spela sig uppåt i hierarkin under turneringens gång om han tas ut. Bra på rören, bra handleder, bra "grit". Med Simon Holmström får du hela paketet. Därför hoppas jag Tomas Montén tar ut honom.

Carl Jakobsson, Färjestad

Bara fyra juniorer har gjort fler poäng i SHL än Carl Jakobsson (fem), och ingen har gjort fler mål (fyra). Ändå är jag inte övertygad om att Carl Jakobsson kommer med. Eller om han ska med. Jag tror spelare som Marcus KarlbergNils Åman och Filip Cederqvist (och kanske någon mer) ligger nära till hands att snuva Jakobsson på en plats.

Jag plockar dock med den odraftade forwarden. Man ska aldrig underskatta att plocka med spelare som kommer in med gott självförtroende efter en säsong som överträffat förväntningarna. Jag är dock på det klara med att det här är en grabb som kan, och kanske ska, petas om David Gustafsson kommer loss. I min bruttotrupp kommer han emellertid med som sista namn.

Filip Hållander, Luleå

Är såklart en stjärna i laget om han är skadefri. Men nu är han väldigt tveksam till spel, på grund av den skada som begränsat honom till blott två matcher under säsongen. För två år sedan fick vi en liknande situation med Jesper Boqvist som kom tillbaka precis före JVM men var riktigt svag där och petades under turneringens gång. Det hade såklart inte hänt om Boqvist hade haft en säsong utan skadebekymmer.

Nu tar jag ju ut 14 forwards och det är för att kunna ge Hållander en chans att kanske spela sig i form i träningsmatcherna precis före jul, om han inte är spelklar tidigare. Funkar det inte kan Montén skicka hem honom - och funkar det har han en härlig joker som kan betyda väldigt mycket för landslaget under VM. Med den rutin han samlade på sig förra året skulle Filip Hållander vara väldigt värdefull och nyttig för det här laget.

SAMMANFATTNING

Sverige kommer kliva in som en underdog. Laget är kanske något svagare än fjolårets upplaga men det finns spännande element som gör Sverige till en medaljkandidat. Backsidan är otroligt vass, även utan Adam Boqvist, och förhoppningsvis får ledarna ut max av den i år. Det fick de inte förra året. På backsidan finns också min stora skräll, och det är att Adam Ginning inte är med. Han kommer emellertid komma med i Monténs trupp är jag säker på.

Framåt behöver flera spelare ta kliv om det ska bli en lång turnering för Sverige. Inte minst är centersidan svag. Bland forwards finns det i alla fall några namn som kan bli stjärnor i turneringen.

Målvaktssidan då? Där är jag inte ett dugg orolig. Jag skulle satsa på att spela Hugo Alnefelt hela vägen. Han har spelat sig till en förstaspade.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL