FRAMTIDENS DAMKRONOR
Annelie Zander.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Framtidens Damkronor: Annelie Zander

ANNONS

I den sista delen av "Framtidens Damkronor", för den här gången, möter ni Modos 16-åriga backtalang Annelie Zander. Här berättar hon om den nervösa SDHL-debuten, planerna på att spela collegehockey samt förhoppningen om spel i Junior-VM. 

ENKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Under hösten har ni fått möta närmare 30 av svensk damhockeys talanger i serien ”Framtidens Damkronor”. Det finns en uppsjö av talanger som vi ännu inte har träffat på i intervjuform, men vi hoppas kunna få chansen att göra det framåt våren. Som sista spelare ut i serien den här hösten möter vi Modos talang, Annelie Zander, som från början kommer från Malmö.
– Efternamnet är vad jag förstått tyskt. Det är min pappa som är tysk, men jag har inga andra kopplingar dit, berättar den 16-åriga backen som är född i Ystad med växte upp i Bara lite öster om Malmö.
– Jag har två bröder och vi höll på med massor utav sporter. När vi kom till en viss ålder var vi tvungna att välja. Mina både bröder valde hockeyn. Då hängde jag och min syster på. Min ena bror (Johan Zander Helsingborg HC) spelar fortfarande liksom min syster (Sofie Zander Yale University), men min äldsta bror spelar inte längre. 

Spelade du med din syster Sofie i Malmö?
– Nej. Eftersom hon är tre år äldre än jag har det varit för stor åldersskillnad för det. Däremot spelade jag med henne under första året i Skånelaget eftersom det då var hennes sista. 

"HAR ALLTID HAFT TANKAR PÅ COLLEGEHOCKEY"

Vad fick henne att söka till Yale University?
– Hon vill bli läkare, men samtidigt hålla på med hockeyn. Det är lite svårare att gå på högskolan i Sverige och samtidigt spela hockey här.

Antar att du också vill till Yale?
– Ja, tankar på collegehockeyn har alltid funnits, men jag vill gå klart gymnasiet först, säger Annelie Zander som inte har några planer på att bli läkare som hennes syster.
– Jag vill bli arkitekt. Jag har det intresset och tycker det är kul att designa, att göra eget, designa egna hus. I och för sig vore det kul att även få inreda husen. Idag läser jag teknik på gymnasiet med inriktning på samhäll. Då blir det mycket arkitektur och vi får faktiskt testa på att designa hus där, vilket är kul. 

Annelie Zander.Annelie Zander.Foto: Ronnie Rönnkvist

Malmö toppar idag Division 1 södra och har på inledande sju matcherna bara släppt in åtta mål.
– Jag skulle säga att intresset för damhockeyn i Malmö har växt väldigt mycket. Vi har ett damlag som verkligen satsar för att gå upp i SDHL. Det är också ett härligt lag att spela i, men jag flyttade därifrån eftersom Malmö inte spelar i SDHL ännu.
– Av det jag har fått höra så har satsningen på damlaget i Malmö blivit ännu mer seriös. 

HAR SPELAT I BÅDE MALMÖ OCH PANTERN

Däremot tittade inte Annelie Zander på speciellt mycket damhockey då hon var yngre.
– Nästan ingenting faktiskt. Jag kollade på VM, men det andra hade jag inte koll på eftersom jag spelade killhockey till det jag flyttade till gymnasiet. Vi var fem tjejer som spelade i Malmö från början, men nu är det bara jag kvar som spelar.

Hur upplevde du att spela med killarna i Malmös ungdomslag?
– Jag spelade med både tjejer och killar, men Malmö hade inte damlag under hela min tid där. Jag spelade i två klubbar. Först Malmö och sedan Pantern. Det var tufft eftersom det inte var enkelt att vara ensam tjej i laget. Speciellt inte mot slutet. Malmö är en elitklubb och det blev mycket att killarna skulle ta plats så, om jag ska vara ärlig, blev jag lite petad.
– I Pantern, sista säsongen innan jag flyttade till gymnasiet, fick jag en ny tränare. Då blev det kul igen. Jag växte som spelare. Mina nya tränare (Linus Karlsson och Johan Lundberg) gav mig förtroende och dom ville att jag skulle lyckas. Jag kände verkligen att jag tillhörde det laget.

Annelie Zander spelade två säsonger i Damettan med Malmö. På 30 matcher svarade backen för ett mål och totalt åtta poäng. Då ska vi ha i minnet att hon inte ens fyllt 15 år då.
– Det var en annan sak att spela där. Jag fick ta egna beslut och initiativ. Med killarna var det mycket att passa snabbt, men med damerna fick jag hålla i pucken mycket mer och vara en ledande spelare. Jag tror att det här har hjälpt mig jättemycket på vägen.
– Hade jag inte fått den chansen så hade jag nog inte kommit dit där jag är idag. 

"KÄNDES RÄTT ATT GÅ TILL MODO"

Inför säsongen 2018/19 lämnade Annelie Zander Malmö och flyttade upp till Örnsköldsvik för att gå på hockeygymnasiet.
– Jag sökte alla gymnasier som vi tjejer har. Stockholm kändes som att det skulle bli för dyrt. Jag sökte även Leksand och Modo, men jag var bara i Modo och kollade.
– Jag hade fått höra hur det var på andra gymnasierna och summeringen av det jag hade hört var att Modo var dom som kunde erbjuda mig det bästa. Modo tar även upp väldigt många juniorer, har ett SDHL lag och så vidare. Dom ville ha ett svar ganska tidigt och Modo kändes rätt så då valde jag att gå dit. 

Annelie Zander.Annelie Zander.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur var första dagen som 15-åring i Örnsköldsvik?
– Allt var nytt så det var ganska spännande. Det var först då mina föräldrar lämnade som jag insåg ”nu är jag själv”. Det var lite läskigt, men det har gått bra.

Vad har varit den tuffaste biten?
– Att kunna kombinera hockeyn och skolan. Vi har väldigt mycket träningar samtidigt som jag inte går den lättaste linjen. Ibland blir det svårt att hinna eftersom hockeyn är som ett heltidsjobb samtidigt som jag har skolan.

Har du disciplinen för att hitta en bra balans i det?
– Ja, men jag får också mycket hjälp från skolan. Exempelvis nu då jag är här i Enköping med landslaget missar jag en hel vecka. Då får jag extra lektioner som jag kan komma till då jag har hål i schemat. Det kan även vara så att dom hjälper mig via nätet.
– Visst finns det vissa nackdelar också och allt är inte perfekt, men jag tycker ändå att det går bra. 

"ÄR FORTFARANDE NERVÖS NÄR JAG SPELAR I SDHL"

Redan under sin första säsong i Modo fick Annelie Zander debutera i SDHL. Totalt blev det 18 matcher den säsongen.
– Debuten? Jag var svinnervös (skratt). Det var nästan enda jag minne jag har kvar från den matchen. Jag har nog glömt resten.
– Vi mötte SDE hemma och Djurgården dagen efter. Jag fick ganska mycket speltid i dom matcherna om jag inte minns helt fel, men jag är fortfarande nervös när jag ska spela i SDHL.

Vad är det som gör att du fortfarande blir nervös då du kliver in på isen med Modo i SDHL?
– Jag har hört mycket om spelarna som spelar där. Till exempel har Sidney Morin vunnit OS-guld. Sedan kommer lilla jag och ska möta dom här tjejerna. På ett sätt blir det en mäktig känsla eftersom jag ska konkurrera med några av dom bästa spelarna i världen.
– Det har ändå gått bra även om jag inte är riktigt nöjd. Jag växer nog in i rollen och jag är fortfarande ung. Dom flesta i ligan, inte alla, är äldre än jag så det kommer nog. 

Annelie Zander väntar fortfarande på den första poängen i SDHL.Annelie Zander väntar fortfarande på den första poängen i SDHL.Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Modo har idag ett väldigt ungt lag där genomsnittsåldern är, enligt eliteprospects.com, 20 år.
– Ja, vi har ett jätte-ungt lag. Vi har en väldigt bra stämning i omklädningsrummet i och med att dom flesta är i en ganska lika ålder. 

"ATT FÅ REPRESENTERA SVERIGE I VM ÄR EN DRÖM"

Modo har haft en tung säsongsinledning och ligger inför omstarten av SDHL på en åttonde plats, bara en poäng ifrån att hamna i kval.
– Vi sätter inte våra lägen. Jag tycker att vi äger pucken och spelet i dom flesta matcherna. Jag tror att vi bara har en dipp nu och det blir väl bättre. Det ska bara lossna för oss.

Upplever du en stress i gruppen över att ni inte kommit upp på samma nivå som förra säsongen?
– Nej, ingenting alls faktiskt. Vi fokuserar inte på det och jag tycker att det är ganska lugnt. Jag märker i alla fall inte av någonting. Vi fokuserar bara på att göra det bättre i varje match. Alla vet att det löser sig bara vi spelar vårt spel. 

Tidigare i höst fick Annelie Zander vara med U18-landslaget till Tjeckien, vilket var hennes debut i landslagssammanhang.
– Det var kul och en mäktig känsla att få dra på sig landslagströjan, vilket har varit min dröm. Jag var reserv förra säsongen och när jag fick chansen den här säsongen blev jag jätteglad.

Vad skulle det betyda för dig att komma med till Junior-VM?
– Jättemycket. Att få representera Sverige i ett VM är också en dröm och milstolpe, avslutar Annelie Zander samtidigt som Finlands trupp kommer in genom hotellentrén.  

Annelie Zander har gjort ett flertal landskamper för U18-landslaget.Annelie Zander har gjort ett flertal landskamper för U18-landslaget.Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL