Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Annelie Zander.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Annelie Zander

I den sista delen av "Framtidens Damkronor", för den här gången, möter ni Modos 16-åriga backtalang Annelie Zander. Här berättar hon om den nervösa SDHL-debuten, planerna på att spela collegehockey samt förhoppningen om spel i Junior-VM. 

ENKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Under hösten har ni fått möta närmare 30 av svensk damhockeys talanger i serien ”Framtidens Damkronor”. Det finns en uppsjö av talanger som vi ännu inte har träffat på i intervjuform, men vi hoppas kunna få chansen att göra det framåt våren. Som sista spelare ut i serien den här hösten möter vi Modos talang, Annelie Zander, som från början kommer från Malmö.
– Efternamnet är vad jag förstått tyskt. Det är min pappa som är tysk, men jag har inga andra kopplingar dit, berättar den 16-åriga backen som är född i Ystad med växte upp i Bara lite öster om Malmö.
– Jag har två bröder och vi höll på med massor utav sporter. När vi kom till en viss ålder var vi tvungna att välja. Mina både bröder valde hockeyn. Då hängde jag och min syster på. Min ena bror (Johan Zander Helsingborg HC) spelar fortfarande liksom min syster (Sofie Zander Yale University), men min äldsta bror spelar inte längre. 

Spelade du med din syster Sofie i Malmö?
– Nej. Eftersom hon är tre år äldre än jag har det varit för stor åldersskillnad för det. Däremot spelade jag med henne under första året i Skånelaget eftersom det då var hennes sista. 

"HAR ALLTID HAFT TANKAR PÅ COLLEGEHOCKEY"

Vad fick henne att söka till Yale University?
– Hon vill bli läkare, men samtidigt hålla på med hockeyn. Det är lite svårare att gå på högskolan i Sverige och samtidigt spela hockey här.

Antar att du också vill till Yale?
– Ja, tankar på collegehockeyn har alltid funnits, men jag vill gå klart gymnasiet först, säger Annelie Zander som inte har några planer på att bli läkare som hennes syster.
– Jag vill bli arkitekt. Jag har det intresset och tycker det är kul att designa, att göra eget, designa egna hus. I och för sig vore det kul att även få inreda husen. Idag läser jag teknik på gymnasiet med inriktning på samhäll. Då blir det mycket arkitektur och vi får faktiskt testa på att designa hus där, vilket är kul. 

Annelie Zander.Annelie Zander.Foto: Ronnie Rönnkvist

Malmö toppar idag Division 1 södra och har på inledande sju matcherna bara släppt in åtta mål.
– Jag skulle säga att intresset för damhockeyn i Malmö har växt väldigt mycket. Vi har ett damlag som verkligen satsar för att gå upp i SDHL. Det är också ett härligt lag att spela i, men jag flyttade därifrån eftersom Malmö inte spelar i SDHL ännu.
– Av det jag har fått höra så har satsningen på damlaget i Malmö blivit ännu mer seriös. 

HAR SPELAT I BÅDE MALMÖ OCH PANTERN

Däremot tittade inte Annelie Zander på speciellt mycket damhockey då hon var yngre.
– Nästan ingenting faktiskt. Jag kollade på VM, men det andra hade jag inte koll på eftersom jag spelade killhockey till det jag flyttade till gymnasiet. Vi var fem tjejer som spelade i Malmö från början, men nu är det bara jag kvar som spelar.

Hur upplevde du att spela med killarna i Malmös ungdomslag?
– Jag spelade med både tjejer och killar, men Malmö hade inte damlag under hela min tid där. Jag spelade i två klubbar. Först Malmö och sedan Pantern. Det var tufft eftersom det inte var enkelt att vara ensam tjej i laget. Speciellt inte mot slutet. Malmö är en elitklubb och det blev mycket att killarna skulle ta plats så, om jag ska vara ärlig, blev jag lite petad.
– I Pantern, sista säsongen innan jag flyttade till gymnasiet, fick jag en ny tränare. Då blev det kul igen. Jag växte som spelare. Mina nya tränare (Linus Karlsson och Johan Lundberg) gav mig förtroende och dom ville att jag skulle lyckas. Jag kände verkligen att jag tillhörde det laget.

Annelie Zander spelade två säsonger i Damettan med Malmö. På 30 matcher svarade backen för ett mål och totalt åtta poäng. Då ska vi ha i minnet att hon inte ens fyllt 15 år då.
– Det var en annan sak att spela där. Jag fick ta egna beslut och initiativ. Med killarna var det mycket att passa snabbt, men med damerna fick jag hålla i pucken mycket mer och vara en ledande spelare. Jag tror att det här har hjälpt mig jättemycket på vägen.
– Hade jag inte fått den chansen så hade jag nog inte kommit dit där jag är idag. 

"KÄNDES RÄTT ATT GÅ TILL MODO"

Inför säsongen 2018/19 lämnade Annelie Zander Malmö och flyttade upp till Örnsköldsvik för att gå på hockeygymnasiet.
– Jag sökte alla gymnasier som vi tjejer har. Stockholm kändes som att det skulle bli för dyrt. Jag sökte även Leksand och Modo, men jag var bara i Modo och kollade.
– Jag hade fått höra hur det var på andra gymnasierna och summeringen av det jag hade hört var att Modo var dom som kunde erbjuda mig det bästa. Modo tar även upp väldigt många juniorer, har ett SDHL lag och så vidare. Dom ville ha ett svar ganska tidigt och Modo kändes rätt så då valde jag att gå dit. 

Annelie Zander.Annelie Zander.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur var första dagen som 15-åring i Örnsköldsvik?
– Allt var nytt så det var ganska spännande. Det var först då mina föräldrar lämnade som jag insåg ”nu är jag själv”. Det var lite läskigt, men det har gått bra.

Vad har varit den tuffaste biten?
– Att kunna kombinera hockeyn och skolan. Vi har väldigt mycket träningar samtidigt som jag inte går den lättaste linjen. Ibland blir det svårt att hinna eftersom hockeyn är som ett heltidsjobb samtidigt som jag har skolan.

Har du disciplinen för att hitta en bra balans i det?
– Ja, men jag får också mycket hjälp från skolan. Exempelvis nu då jag är här i Enköping med landslaget missar jag en hel vecka. Då får jag extra lektioner som jag kan komma till då jag har hål i schemat. Det kan även vara så att dom hjälper mig via nätet.
– Visst finns det vissa nackdelar också och allt är inte perfekt, men jag tycker ändå att det går bra. 

"ÄR FORTFARANDE NERVÖS NÄR JAG SPELAR I SDHL"

Redan under sin första säsong i Modo fick Annelie Zander debutera i SDHL. Totalt blev det 18 matcher den säsongen.
– Debuten? Jag var svinnervös (skratt). Det var nästan enda jag minne jag har kvar från den matchen. Jag har nog glömt resten.
– Vi mötte SDE hemma och Djurgården dagen efter. Jag fick ganska mycket speltid i dom matcherna om jag inte minns helt fel, men jag är fortfarande nervös när jag ska spela i SDHL.

Vad är det som gör att du fortfarande blir nervös då du kliver in på isen med Modo i SDHL?
– Jag har hört mycket om spelarna som spelar där. Till exempel har Sidney Morin vunnit OS-guld. Sedan kommer lilla jag och ska möta dom här tjejerna. På ett sätt blir det en mäktig känsla eftersom jag ska konkurrera med några av dom bästa spelarna i världen.
– Det har ändå gått bra även om jag inte är riktigt nöjd. Jag växer nog in i rollen och jag är fortfarande ung. Dom flesta i ligan, inte alla, är äldre än jag så det kommer nog. 

Annelie Zander väntar fortfarande på den första poängen i SDHL.Annelie Zander väntar fortfarande på den första poängen i SDHL.Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Modo har idag ett väldigt ungt lag där genomsnittsåldern är, enligt eliteprospects.com, 20 år.
– Ja, vi har ett jätte-ungt lag. Vi har en väldigt bra stämning i omklädningsrummet i och med att dom flesta är i en ganska lika ålder. 

"ATT FÅ REPRESENTERA SVERIGE I VM ÄR EN DRÖM"

Modo har haft en tung säsongsinledning och ligger inför omstarten av SDHL på en åttonde plats, bara en poäng ifrån att hamna i kval.
– Vi sätter inte våra lägen. Jag tycker att vi äger pucken och spelet i dom flesta matcherna. Jag tror att vi bara har en dipp nu och det blir väl bättre. Det ska bara lossna för oss.

Upplever du en stress i gruppen över att ni inte kommit upp på samma nivå som förra säsongen?
– Nej, ingenting alls faktiskt. Vi fokuserar inte på det och jag tycker att det är ganska lugnt. Jag märker i alla fall inte av någonting. Vi fokuserar bara på att göra det bättre i varje match. Alla vet att det löser sig bara vi spelar vårt spel. 

Tidigare i höst fick Annelie Zander vara med U18-landslaget till Tjeckien, vilket var hennes debut i landslagssammanhang.
– Det var kul och en mäktig känsla att få dra på sig landslagströjan, vilket har varit min dröm. Jag var reserv förra säsongen och när jag fick chansen den här säsongen blev jag jätteglad.

Vad skulle det betyda för dig att komma med till Junior-VM?
– Jättemycket. Att få representera Sverige i ett VM är också en dröm och milstolpe, avslutar Annelie Zander samtidigt som Finlands trupp kommer in genom hotellentrén.  

Annelie Zander har gjort ett flertal landskamper för U18-landslaget.Annelie Zander har gjort ett flertal landskamper för U18-landslaget.Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten