Sök
Erik Källgren.
Foto: Bildbyrån
SHL

"Magkänslan sa att jag skulle åka hem till Sverige igen"

Äventyret i Arizona blev inte riktigt vad Erik Källgren hade hoppats på. Tidigare i veckan bröt han avtalet med NHL-klubben. Efter några dagar som kontraktslös skrev Källgren på ett tvåårskontrakt med Växjö under söndagskvällen.
– Så som läget var där borta så sa magkänslan att åka hem till Sverige igen var ett bra beslut, säger Källgren till Hockeysverige.

Trots att Erik Källgren under ett par säsonger visat att han var en riktigt duktig målvakt på Hockeyallsvensk nivå var det nog en del som höjde på ögonbrynen när det i våras stod klart att den då 22-årige burväktaren skrivit ett tvåårskontrakt med Arizona Coyotes.

Drygt två månader in på sejouren i Nordamerika stod det tidigare i veckan klart att parterna brutit avtalet. Sedan ett par dagar tillbaka är Källgren tillbaka i Sverige i väntan på att det ska lösa sig med en ny klubbadress.
– Det känns bra att vara hemma i Stockholm igen. Arizona förstod mitt beslut och det var inga hard feelings alls mellan oss. Det var det här jag ville och det känns bara skönt att det gick att lösa, säger Källgren till Hockeysverige.

GICK PÅ MAGKÄNSLAN

Beslutet att bryta tvåårsavtalet var Källgrens eget, berättar målvakten för Hockeysverige.
– Jag hamnade nere i East Coast (ECHL) och organisationens läge på målvaktssidan har förändrats ganska rejält från det att jag skrev på mitt kontrakt i våras. Till slut kände jag bara att ville vara någonstans där jag verkligen kände att jag kunde utvecklas och ta kliv för att bli en bättre hockeyspelare och nå NHL.
– Så som läget var där borta så sa magkänslan att åka hem till Sverige igen var ett bra beslut. Möjligheterna att utvecklas känns större här hemma. Det var väl det som lade grunden till beslutet.

ECHL kändes inte som något bra alternativ, med andra ord?
– ECHL är vad det är, liksom. Det är en lite annorlunda typ av hockey där… Eller ja, allt är väl egentligen annorlunda med den ligan. Det hade säkert kunnat vara utvecklande att vara lite upp och ner mellan ECHL och AHL, men jag kände att det finns en miljö hemma i Sverige med målvaktstränare och en liten annan helhetsbild som jag kände lockade mer. För att jag ska bli så bra som jag vet att jag kan bli så tror jag att få utvecklas hemma i Sverige med lite mer tid men en målvaktstränare är det bästa i det här läget. 

Foto: Dennis Ylikangas/Bildbyrån

FINA SIFFROR

Under sina månader borta i Nordamerika hann Källgren med att spela totalt fem matcher, två i AHL med Tucson och de resterande tre i ECHL-laget Rapid City Rush. Den tidigare JVM-målvakten levererade fina siffror under sina fem framträdanden. I ECHL räddade Källgren 92,7 procent av de skott han ställdes inför, medan han i AHL var snäppet vassare med hela 96,7 procent i räddningsprocent.
– Det kändes jättebra alla matcher jag spelade där borta. Matcherna i AHL kändes riktigt bra, jag kände mig bekväm i den miljön och kände verkligen att jag höll för att spela på den nivån. Jag hade kunnat göra det bra där, men nu blev det som det blev. Det var kul att få känna på lite olika miljöer och allt som allt två riktigt lärorika månader.

Trots att speltiden kanske inte riktigt blev som han hade tänkt sig var tiden i Arizonas organisation väldigt utvecklande, enligt honom själv.
– Framförallt har jag lärt mig mycket om mig själv. Jag har verkligen fått testa mig själv och mina gränser utanför isen. Det har varit ett konstant resande under nästan två månaders tid.
– Jag hade kanske lite oflyt också, då jag var uppe och reste med AHL-laget för att komma tillbaka till Tucson för att sedan bli nedskickad till East Coast och direkt på en roadtrip med dem, så det kanske var lite olyckligt. Men det är så det är där borta, det är bara att köpa det och lära sig att hantera det. 

FICK NHL-CHANS UNDER FÖRSÄSONGEN: ”FULLSMOCKAT”

Vad tar du med dig mest från din tid i USA?
– Egentligen lärde jag mig nog mest om mig själv som person och hur man hanterar saker som händer utanför isen under de här månaderna. Jag lärde mig att inte distraheras av saker som pågår utanför isen, utan att istället prestera på topp trots att förutsättningarna kanske inte är direkt optimala.

Källgren fick även chansen att dra på sig Arizonas matchtröja en gång under försäsongen, då han vaktade Coyotes kasse i en period under träningsmatchen mot Vegas inför ett fullsatt T Mobile Arena i Las Vegas.
– Det var skitkul. Det var bara en försäsongsmatch men det var ändå fullsmockat på läktaren. Det var fantastiskt kul att få spela inför så många människor i Las Vegas och få känna på den atmosfären. Det var lärorikt och kul att få känna på den högsta nivån och möta några NHL-gubbar. Det var absolut någonting som jag kommer att komma ihåg och ta med mig från mina månader där borta.

Källgren fick uppleva stämningen i Vegas hemmaborg T-Mobile Arena.Källgren fick uppleva stämningen i Vegas hemmaborg T-Mobile Arena.Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

NY UTMANING I VÄXJÖ

Källgren behövde inte vänta speciellt länge på att få ett nytt kontrakt hemma i Sverige. Under söndagskvällen meddelade SHL-klubben Växjö Lakers att Källgren skrivit på ett tvåårskontrakt med klubben.
– Det känns riktigt bra att få komma till Växjö. Jag är jätteglad över att få den här chansen och jag tror verkligen att Växjö Lakers är rätt miljö för mig att fortsätta utvecklas i. Jag ser fram emot att få representera klubben, säger Källgren till Växjös hemsida.

För Hockeysverige berättar Källgren att målet hela tiden var att få ett SHL-kontrakt när det stod klart att kontraktet med Arizona skulle brytas.
– Jag vill visa vad jag kan även på den högsta nivån här i Sverige. Jag vill fortsätta utmana mig själv och hela tiden bli bättre.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten