Sök
Patrik Karlkvist.
Foto: Pär Olert/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Vägde 110 kilo – nu är han en stjärna i Hockeyallsvenskan
Som ung prioriterade han bort den tråkiga fysträningen för att istället ägna sig åt det han själv tyckte var roligt. Efter att ha fått en liten ögonöppnare när han kom upp på seniornivå lade Patrik Karlkvist om träningen – och har nu vuxit ut till en stjärna i Hockeyallsvenskan.

Inför säsongen 12/13 hade Västervik precis spelat sig upp till division ett igen efter en ettårig sejour i division två. Utmaningarna var många, både sportsligt för laget och för organisationen att bli en stabil/etablerad klubb som skulle hålla för den nygamla nivån.

Coach Mattias Karlin och sportchefen Tomas Lind hade varit på ett utvecklingscamp i Stockholm för att kika på potentiella nyförvärv. Klubbens sportsliga ledning fastnade för framförallt en spelare, en forward.

BAR PÅ ETT GÄNG ÖVERFLÖDIGA KILON

Den här spelaren hade många fina verktyg i sin låda där spetsegenskaperna återfanns i skottet och förmågan att ”slå” sin kille. Men ryktet sa också att det var en kille som inte direkt var den mest ambitiösa, som hade ett gäng överflödiga extrakilon på kroppen samt en trött skridskoåkning.

Trots att han hade smaskat in 34 poäng i J20-SuperElit säsongen innan gjorde hans rykte, att vara en bekväm hockeyspelare, att det inte direkt fanns en uppsjö av klubbar att välja bland. Hans första seniorkontrakt blev således i Västervik som var nykomlingar i division ett.

Vilken jackpot det blev, för båda parter. Trots sina dåvarande brister som hockeyspelare vägde hans positiva egenskaper upp med råge. Första seniorsäsongen noterades han för 55 poäng för att fullständigt explodera år två. Andra säsongen gjorde den offensivt skicklige spelaren hela 77 poäng och belönades med ett allsvenskt kontrakt med Mora året därpå.

Ni som kan er hockey vet förstås att jag pratar om Patrik Karlkvist. Eller ni kanske känner honom bättre som ”Packe”, ”Karla”, ”Patrik k-pist” eller kanske ”lilla gubben”? Ja, kärt barn har många namn.

Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

LÖPNINGEN – INTE DIREKT PRIO ETT

Beskrivningen och ryktena var inte tagna ur luften utan stämde ganska väl in på Patrik Karlkvist. När jag berättar min minnesbild från tiden kring värvningen av honom till Västervik skrattar han gott och fyller i.
– Det ligger förmodligen en hel del i det du säger. Under min uppväxt gjorde jag det som var roligt. Att springa i löparspåret eller sitta på cykeln var inte direkt prio ett. Men slängdes det fram en boll eller puck var jag förmodligen den som var först på plats. Jag klarade mig bra på både fotbollsplanen och hockeyrinken ändå trots att jag kanske var uppe och nosade på 110 kilo i kroppsvikt.
– Det var väl först på seniornivå som jag började prioritera den lite tråkigare, mer fysiskt krävande träningen. Sedan har ju hockeyn förändras och jag har genom åren varit tvungen att adaptera mig och min spelstil till den allt snabbare hockeyn.

Efter Patriks andra säsong i Västervik fick han således kontrakt med allsvenska Mora. Den allsvenska karriären innebar ytterligare en omställning och Patrik fick initialt inte särskilt många minuter i Mora.

Ett gäng matcher in i säsongen med lite istid ville tränaren göra en bytesrockad med Hudiksvall i division 1. Mora var i behov av backar och Hudiksvall var i behov av forwards. 

Hur reagerade du på det? Blev du besviken eller knöt du näven i fickan ännu hårdare?
– Där och då var jag bara glad över att få lira hockey. Dessutom kände jag tränaren i Hudiksvall sedan tidigare vilket underlättade utlåningen. Väl där hittade jag snabbt mitt offensiva spel igen och kunde komma tillbaka till Mora med ett bättre självförtroende än innan.
– Väl tillbaka till Mora började saker och ting snurra på och jag red på mitt nyvunna självförtroende och kände att jag kunde skapa chanser även i Hockeyallsvenskan.

SKREV SHL-KONTRAKT

Efter debutsäsongen i Mora där Patrik gjorde 24 poäng har det rullat på i bra takt där han radat upp fyra raka säsonger i allsvenskan med över 30 poäng/säsong och etablerat sig som en av ligans bästa offensiva spelare. Han är dessutom på god väg mot en riktigt fin säsong även i år, både individuellt och för laget. Patrik ingår i MoDos nykomponerade ”leading-line” där han spelar tillsammans med Jonathan Johnson samt lagets senaste tillskott Adam Tambellini.
– Vi har på kort tid hittat en bra kemi där vi både ställer höga krav på oss själva och på varandra. Är det någon som tar ett ”eget” beslut vid fel tillfälle eller slår bort en passning får man höra det i båset. Vi är alla tre i en bra ålder där vi både har bra med erfarenhet men samtidigt inte är nöjda med att spela i Hockeyallsvenskan. Den kombinationen gör att vi vet vad som krävs för nivån men samtidigt har kvar hungern att utvecklas och bli bättre.

Patrik Karlkvist.Patrik Karlkvist.Foto: Jonas Forsberg/Bildbyrån

Faktum är att Patrik skrivit på ett SHL-kontrakt en gång i tiden, dock utan att ha spelat en enda SHL-match. När han värvades från Mora till MoDo, inför säsongen 2016/17, var MoDo ett SHL-lag. Trots degraderingen valde Patrik att stanna kvar i klubben som han nu gör sin fjärde säsong i.
– Jag trivs bra i staden och i klubben samt känner att jag hela tiden utvecklas. Att klubben har höga ambitioner och en hög målsättning bidrar också till att jag inte haft någon som helst anledning att byta klubb.
– Mina ambitioner är att spela i SHL och jag är väl införstådd i att en 27- eller 28-åring kanske inte står högst i kurs hos SHL-klubbarna vilket gör att den bästa vägen för mig själv att få chansen i SHL är att spela upp MoDo tillbaka till finrummet.

"MIN FAMILJ ÄR GANSKA OTROLIG"

Patrik är uppväxt i Trosa kommun som ligger mellan Nyköping och Södertälje. Hans största fans är förmodligen hans familj som ser så många matcher det bara går. Även hans morfar är en stor supporter, både av Patrik och hans karriär men även ett fan av hockey i övrigt. Som kuriosa stötte jag på hans morfar i Himmelstalundshallen under årets försäsong. Då var det inte ens Patrik som spelade utan det var en tidigare lagkamrat till Patrik han skulle kika på.
– Min familj är ganska otrolig, de ser i princip alla matcher på plats som är inom tre timmars bilfärd från hemmet. Sedan är de även på besök uppe i Ö-vik tre, fyra gånger per år också. Jag kan tänka mig att mina föräldrar ser upp emot 20-25 matcher på plats per säsong.

Ikväll spelas den häftigaste matchen på lång, lång tid uppe i Ö-vik när MoDo gör upp med Björklöven om serieledningen. Matchen är sedan en vecka tillbaka slutsålt och det kommer bli en mäktig inramning där åskådarna uppmanats att klä sig i sitt lags respektive färger.

Under samtalet nämner Patrik att han verkligen är sugen på att få vinna något då det är någonting han saknat under karriären. Det kanske blir ändring på det i år då MoDo känns oerhört starka.

Men närmast på Patriks ”to do"-lista är att skjuta Björklöven i sank under kvällens stekheta seriefinal.

Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.15
X 4.25
2 3.05
Tisdag 19:00
HV 71 - Färjestads BK
1 2.30
X 4.20
2 2.80
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten