Sök
Karri Rämö är glad över att vara tillbaka på isen igen.
Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån
SHL

”Inte långt ifrån att jag var borta från hockeyn helt och hållet”

När det förra säsongen stod klart att Karri Rämö skulle missa hela säsongen på grund av den knäskada han ådrog sig under en försäsongsmatch började oron att hockeykarriären var över att infinna sig hos den NHL-meriterade målvakten. I dag är den 33-årige Djurgårdsmålvakten glad över att fortfarande kunna ha puckmotandet som sitt yrke.
– Jag är bara glad att jag kan spela hockey överhuvudtaget, det var nog inte långt ifrån att jag var borta från hockeyn helt och hållet, säger Rämö till Hockeysverige.se.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Jag har gått igenom mycket i min karriär, så lite spelmässiga bakslag oroar mig inte speciellt mycket. Jag kan sätta det i ett lite större perspektiv.

Orden är Djurgårdsmålvakten Karri Rämös

Undertecknad möter upp den NHL-meriterade målvakten i Skellefteå Kraft Arenas katakomber. Djurgården har precis åkt på sin tredje förlust på de fyra senaste matcherna, men trots förlusten möts jag av en finländare med ett leende från ena örat till det andra. Och det är kanske inte så konstigt.

TRE JOBBIGA ÅR

För trots att det spelmässigt kanske inte klickat riktigt hundraprocentigt för Karri Rämö under dennes första tid i Djurgården har 33-åringen trots allt fått chansen att spela hockey igen.

Hade man frågat honom för ett halvår sedan hade det inte alls varit säkert att så skulle vara fallet. 
– Jag personligen var inte allt för orolig att karriären skulle vara över, men det krävs alltid två sidor för att få ihop det. Någon ska ju vilja ha en också, säger Rämö med ett snett leende.
– Jag har inte haft någon tvekan på min skadesituation och sådär, men det har nog andra. De vet inte hur jag känner, var jag varit i min återhämtning och så vidare. Det gör att jag är än mer tacksam idag över att ha fått den här chansen i Djurgården. Nu gör jag allt jag kan för att ta vara på den här chansen. Jag är fortfarande övertygad om att jag har min bästa hockey framför mig.

Skadesituationen som Rämö nämner är den knäskada som hållit honom borta från spel under stora delar av de tre senaste säsongerna. Hela fjolårssäsongen blev spolierad av skadan och säsongen innan det kom han bara till spel i totalt 24 matcher i finska KHL-klubben Jokerit. Säsongen innan det: totalt elva matcher i AHL och finska Liiga.
– Jag har tre väldigt, väldigt tuffa år bakom mig. Men jag kämpar fortfarande allt jag kan för att få fortsätta spela hockey på så hög nivå som möjligt. Jag tar allt dag för dag och försöker bara bli bättre varje dag.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

”DET VAR RIKTIGT TUFFT MENTALT”

Under fjolårssäsongen började tankarna krypa in i Rämös huvud att hans hockeykarriär kunde vara över helt och hållet. Den knäskada han ådrog sig under tiden i Nordamerika spökade fortfarande och under sommaren som föranledde fjolårssäsongen tog hans KHL-klubb Avangard Omsk beslutet att Rämö inte skulle spela några matcher den säsongen. I stället skulle han fokusera på att återhämta sig fullt ut.
– Det var riktigt tufft mentalt, det ska jag inte ljuga om. Jag ville satsa för att komma tillbaka redan förra säsongen, men situationen var inte optimal varken för mig eller för laget, så då blev det som det blev. 

Även om Rämö själv visste att han skulle återhämta sig från sin skada var han ändå inte säker på att han skulle få chansen att spela hockey på hög nivå igen. Hans skadehistorik hade skrämt bort en hel del klubbar och hans ålder gjorde väl, som han själv säger, inte direkt ”badade i anbud”.
– Rent hälsomässigt visste jag att jag förr eller senare skulle bli bra, men tittar man runt om i lagen i ligorna runt om i Europa så satsar klubbarna väldigt ungt. Jag närmar mig 35 år nu och har bara spelat en handfull matcher de senaste tre säsongerna, så det har inte direkt varit någon ideal situation för mig. Som tur är så har jag fått chansen att komma tillbaka och spela igen.

”ALLT HAR VARIT HELT FANTASTISKT”

Ja, chansen dök upp till slut för Rämö.

Robin Jensens skada tvingade Djurgården ut på en ofrivillig målvaktsjakt. Det blev Karri Rämös stora lycka. I början av oktober stod det klart att den 33-årige finländaren skrivit på ett kontrakt med mesta mästarna som sträckte sig säsongen ut, dock med en klausul hos klubben att bryta kontraktet om Rämö skulle slå upp sin skada under de sex första veckorna av kontraktet.
– Allt har varit helt fantastiskt. Jag skulle säga att det här har varit den lättaste klubben att kliva in i mitt under en säsong som jag upplevt under min karriär. Jag har gjort det ett par gånger under min karriär och det här har definitivt varit den klubb där det gått smidigast.
– De har förstått min situation hela tiden och det är jag tacksam över. Personligen har det känts bättre och bättre för varje dag som gått, dock känner jag att jag fortfarande är långt ifrån den bästa versionen av mig själv. Det krävs mycket för att komma tillbaka på den nivån jag vet att jag kan spela på, så det gäller att jag tar vara på alla chanser jag får att spela. 

Än så länge har Rämö startat tre SHL-matcher och ytterligare två CHL-matcher för Djurgården med en seger och fyra förluster som facit.
– Det har varit en stor, stor utmaning för mig. Det är hårt jobb varje dag som är melodin för mig, egentligen. Lägger jag bara ner det hårda arbetet som krävs så kommer jag att hitta tillbaka till den nivå jag vet att jag kan spela på. Samtidigt vill jag inte stressa framåt. Jag är bara glad att jag kan spela hockey över huvudtaget, det var nog inte långt ifrån att jag var borta från hockeyn helt och hållet.

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

IMPONERAD AV SHL

Karri Rämö har hunnit med en hel del under sin hockeykarriär. Han slog igenom redan som junior i HPK och fick chansen att representera Finland under JVM-turneringen säsongen 2005/06. Säsongen efter NHL-debuterade han för Tampa Bay Lightning innan han efter tre säsonger i Nordamerika vände hem till Europa för spel i den ryska storklubben Avangard Omsk.

Efter tre imponerande säsonger i Avangard fick Rämö en ny chans i NHL, då han skrev på ett tvåårskontrakt med Calgary, en sejour som senare blev tre år lång. Under sina tre år i Alberta-klubben spelade Rämö totalt 111 NHL-matcher innan knäskadan han ådrog sig i bortamatchen mot San Jose den 11 februari 2016 blev hans sista framträdande på en NHL-is. 

Skadan var början på ett mindre helvete för Rämö, som alltså bara spelade 38 matcher på tre säsonger efter att NHL-äventyret med Calgary var över. När 33-åringen stod på isen i Djurgårdens CHL-match mot Adler Mannheim den 8 oktober var det hans första match på ett och ett halvt år. 

Även om resultaten kanske uteblivit för Rämö i Djurgårdströjan än så länge så njuter finländaren av tillvaron.
– SHL är en riktigt bra liga. Supportrarna är bland de viktigaste vi har inom professionell idrott i allmänhet och inom hockey i synnerhet och här i Sverige är fansen riktigt högljudda och bra. Tanken på att det bara kommer att bli bättre ju närmare slutspelet vi kommer gör mig väldigt uppspelt.
– Rent hockeymässigt är det en väldigt jämn liga med många bra lag. Det finns inga lätta matcher i den här ligan där man vet att man kan kommer att plocka hem alla tre poäng redan innan pucken är släppt, vilket är en riktigt bra sak med den här ligan. Det är en liga där alla matcher spelar stor roll, till skillnad från kanske Finland där ligan numera är stängd vilket gör att matcherna kan kännas mer avslagna.

Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

”TAGIT LITE TID ATT VÄNJA SIG”

Rämö berättar också att han njuter av att få åka runt om i landet och spela på klassisk hockeymark.
– Det finns så många anrika klubbar här i Sverige. Jag ser framemot att få åka runt i landet och spela på nya platser och arenor som andas sån historia. Sånt tycker jag är fascinerande.
– Om du för några år sedan hade sagt att jag i framtiden skulle spela i Sverige hade jag förmodligen bara skakat på huvudet, men nu är jag här och jag njuter verkligen av att säga det.

Deadlinen som Djurgården hade möjlighet att riva kontraktet om Rämös gamla skada skulle slås upp igen infaller på fredag. Mycket talar alltså för att det kommer bli en fortsättning i huvudstaden för den OS-meriterade finländaren.
– Självklart vill jag bli kvar här hela säsongen, annars skulle jag aldrig skrivit på kontraktet. Det är inte i mina händer hur det blir i slutändan, men det är samtidigt ingenting som jag går runt och funderar på dagligen. Det enda jag kan göra är att försöka spela så bra jag kan varje gång jag kliver ut på isen.
– Upplägget vi kom överens om är bra för båda parter. Jag vill inte komma in och vara en börda för en klubb om det inte skulle falla väl ut, men jag är som sagt optimistisk. Sen gäller det att den andra parten känner sig bekväm också. Vi får se vad som sker, men jag hoppas så klart att jag får kalla Stockholm mitt hem under de kommande månaderna, säger Rämö som trivs riktigt bra i sin nya hemstad.
– Det har varit riktigt bra. Under säsongen har man så mycket saker som händer så man brukar oftast inte hinna se speciellt mycket, men jag har hunnit kika runt lite i stan och det är en riktigt vacker stad. Det har tagit lite tid att vänja sig vid att bo i Stockholm, men nu börjar jag hitta runt mitt kvarter rätt bra, säger han fortsatt med ett enda stort leende på läpparna.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten