Per Åslund
Bildbyrån
SHL

Gör succé - efter mörka tiden: "Riktigt knäckande"

Tolv SHL-matcher och en slutspelsmatch var vad Per Åslund spelade förra säsongen. Fylld av tvivel, inte minst från sig själv, gick han in i den här säsongen. Nu är tvivlen som bortblåsa. Per Åslund gör succé, efter ett fjolår där han funderade om det ens var lönt att fortsätta.

– Hade testerna visat annorlunda hade jag tagit ett annat beslut, säger han till hockeysverige.se.

"I början av säsongen visste jag inte vilken nivå jag skulle ligga på, om jag ens skulle hänga med", säger Per Åslund i ett citat som vi återkommer till senare i den här intervjun. Man kan lugnt konstatera att oron inte var befogad, att värmlänningen 'hänger med' i SHL. Hittills har han till och med, egentligen mot alla odds, faktiskt varit en av seriens bästa spelare.

Ska vi vara ärliga var det var dock långt ifrån givet att det skulle bli så. Det har nu hunnit gå ett år sedan den 27 oktober 2018, Per Åslund fick en tackling av Jesper Jensen som kunde ha släckt Färjestadsspelarens karriär. Ett par dagar senare kom beskedet att han fått en hjärnskakning. Sen var det tyst kring publikfavoriten. Först tre månader senare meddelade Färjestad att säsongen med största sannolikhet var över för den då 32-årige forwarden. Men efter ett halvår utan spel gjorde han, som bekant, en högst sensationell comeback i match sju av semifinalserien mot Djurgården. Det blev förlust för Färjestad och Åslunds mörka säsong fick också ett trist slut.

Det blev alltså bara tolv matcher i SHL och en slutspelsmatch på hela säsongen för den hjärnskakningsdrabbade stjärnan.

Per Åslund har spelat färdigt för säsongen.
Per Åslund efter tacklingen från Jesper Jensen. 

Hyllar kedjepolarna

Nu spolar vi fram till november 2019, och läget är helt annorlunda mot för ett år sedan. Nu leker hockeylivet. Per Åslund har gjort 15 poäng på 16 matcher och ser ut att kunna knäcka sitt personliga poängrekord på 39.

Hur är det egentligen möjligt?
– Jag känner att vi som kedja spelat bättre och bättre, vi har hittat både spelet och varandra mer, jag, Victor (Ejdsell) och Linus (Johansson). Vi är på gång allihopa, så det känns såklart bra, säger Kils AIK-produkten till hockeysverige.se.
– Jag kände innan skadan förra året att jag hade bra saker på gång också, så spelet har varit bra under en längre tid. Men nu har ju poängen kommit också, vilket kanske inte är så vanligt. Men som sagt, spelet har varit bra och spelar du bra så förtjänar du kanske att göra dina poäng också. Det är kul när poängen kommer, även om det kanske inte är det viktigaste.

Ni spelar en väldigt frejdig hockey i Färjestad också.
– Ja, precis. Vi får mycket frihet framåt. Det hjälper till, såklart. Vi har många offensiva spelare och skapar många chanser. Vi känner oss väldigt trygga i anfallsspelet. Det påverkar till det positiva, förstås.

"Det var en jobbig tid"

Vi blickar tillbaka till den mörka hösten 2018 och den lika mörka starten på 2019. Då Per Åslund var med om det som allt för många hockeyspelare drabbas av numera. Han åkte på en hjärnskakning som inte ville ge med sig.
– Som jag sa innan kändes det som att jag spelade riktigt bra innan skadan. Så det var ju riktigt knäckande när det hände. Med tanke på åldern också så...när månaderna gick visste jag ju inte hur jag skulle komma tillbaka och i vilket slag jag skulle vara då. Det är klart det var jobbigt. Nu försöker jag mest glömma det som var. Det var en jobbig tid.

Tvivlade du på om du skulle kunna spela igen över huvud taget?
– Ja, det gjorde man ju. Jag visste ju inte hur det skulle gå. Samtidigt sa alla läkare att testerna jag gjorde såg bra ut och så, och då blir man ju mer lugn i situationen också, även om det fanns stunder som jag tänkte annorlunda.

Funderade du någonsin på om det var värt att ens försöka kämpa sig tillbaka?
– Det var lite både och, det där. Det är klart att de stunderna fanns och om testerna hade sett annorlunda ut hade jag tagit ett annat beslut än jag gjorde. Men jag kände mig ganska trygg i det hela ändå. Jag hade liksom aldrig riskerat något, eller chansat med mitt liv, om någon läkare hade sagt att jag inte skulle spela igen. Då hade jag jag inte chansat på något sätt.

Nu leker hockeylivet för Per Åslund.Nu leker hockeylivet för Per Åslund. Foto: Bildbyrån

"Lätt att det sätter sig psykiskt"

Per Åslund hymlar inte med att det var ovissheten av att inte veta hur han skulle må nästa dag som var det allra jobbigaste.
– Du har aldrig någon aning om hur du kommer känna. Du vet inte om det kommer släppa om två dagar, två veckor eller två månader. Det är det som är det jobbiga. Det skiljer sig lite mot exempelvis en knäskada. Så det är lätt att det sätter sig psykiskt till slut.

Nu när det gått en tid sedan den där perioden – går det att se något positivt med allt som hände?
– Jag vet inte...Det är väl att man fått en distans till hockeyn på något sätt. Man kanske uppskattar det mer nu, när man varit borta så länge. Det är roligt att göra de tråkiga sakerna också nu, och det är ju otroligt frustrerande att inte få vara med och spela. Så det kan nog ha varit det positiva med det. Med lite distans kan jag se det som att jag fått en andra chans. Det är skitkul med hockey nu.

Uttalar sig om framtiden

Det kan man ju förstå att han tycker. Per Åslund är fyra i hela SHL:s poängliga och är, vid 33 års ålder, fortfarande i en fas där han utvecklas som spelare.
– De sista åren har jag känt mig bra och jag tyckte som sagt det kändes riktig bra innan skadan. Jag har haft en stigande kurva i min karriär. Så även om jag är 33 år känns det inte som det just nu. Jag känner mig inte som en 33-åring. I början av säsongen visste jag inte vilken nivå jag skulle ligga på, om jag ens skulle hänga med. Så nu tar jag det mer en match i taget och försöker fokusera så.

Du har utgående kontrakt, är du sugen på att sticka utomlands igen eller är du i Färjestad för att stanna?
– Vi är öppna för det mesta just nu. Det är skitkul att spela hockey så jag vill spela vidare. Men var jag spelar får vi se. Jag trivs såklart jättebra här i Färjestad, men vi får se vad som dyker upp, avslutar den glödheta Per Åslund.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten