Tobias Viklund, Jens Jakobs, David Åslin och Rickard Palmberg är fyra svenskar som just nu står utan klubb.
Foto: Bildbyrån
Europa

LISTA: Tio klubblösa Europa-svenskar

ANNONS

Flera svenskar väljer att spela ute i Europa istället för i SHL eller Hockeyallsvenskan. Det finns dock en del svenskar ute i Europa som står utan klubb. Skulle någon av dessa vara aktuella för en återkomst till Sverige? 

Flera klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan förstärker sina lag mitt under brinnande säsong. Flera av nyförvärven är svenskar som kommer från utlandet. 

Här kommer en lista på tio av spelarna som har spelat ute i Europa under årets, eller fjolårets säsong, som fortfarande står utan klubb och som skulle kunna vara heta namn för flera klubbar i Sverige: 

Rickard Palmberg, center

Gjorde stor succé i SHL förra säsongen och var drivande i Timrås powerplay. Stod för 31 poäng (9+22) i sin debutsäsong i den svenska högstaligan. Något överraskande valde forwarden sedan att flytta till Tjeckien för spel i Zlin. Där blev det dock inte samma succé. 

På de elva matcher som han spelade så noterades Palmberg bara för två poäng (1+1) och efter det fick han lämna Zlin. 

Det här är dock fortfarande en spelare med en stor offensiv uppsida och som borde kunna slå sig in i nästan vilken SHL-klubb som helst. Han var i kontakt med flera av dem under sommaren, intresset borde finnas kvar trots att det inte riktigt blev som förväntat i Tjeckien. 

Jens Olsson, back

Lämnade Malmö efter att inte ha fått plats i lagets backuppsättning och fick senare kontrakt med schweiziska Genève-Servette. Nu bröts dock avtalet efter bara sju matcher trots att kontraktet var skrivet över hela årets säsong.

34-årige Olsson är en habil back på SHL-nivå som har en offensiv uppsida. Ryktades till Oskarshamn under sommaren, vore det en lösning nu när lagkaptenen Johan Alm förväntas missa resten av årets säsong? 

Jens Olsson.Jens Olsson.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Linus Videll, forward

Stod för sitt stora genombrott i fjol efter flera år i KHL och var en av ligans bästa offensiva spelare. Hans 24 mål var femte bäst i hela KHL och med 48 poäng på 49 matcher var han en av spelarna med bäst poängsnitt i ligan. Trots det står 34-åringen fortfarande utan kontrakt. 

Under hösten har Videll varit tillbaka i Södertälje, där han fick sitt genombrott för knappt tio år sedan, och tränat med klubben. En flytt till SSK ska dock inte vara aktuell för forwarden som ska bara har siktet inställt på att återvända till KHL. 

I början av oktober berättade Videll att han väntar på att rätt anbud ska dyka upp. 
– Det finns ju intresse och jag har erbjudanden som jag skulle kunna skriva på. Men man vill ha rätt summa och jag har varit lite kräsen. Jag hade ett väldigt bra år så tycker jag att jag kan vara kräsen. Så då har det dragit ut på tiden lite. Kanske man har varit för kräsen, jag vet inte, men det kommer lösa sig på något sätt, sade han till Länstidningen Södertälje då. 

Elias Fälth, back

Fälth har hunnit bli 38 år gammal nu men än är backen inte beredd på att lägga skridskorna på hyllan. Efter att ha tillbringat hela sin karriär i Sverige lämnade han förra sommaren för spel i den finska ligan men nu är Fälth klubblös igen. 

SM-guldvinnaren från 2016 uppgavs vara intressant för Oskarshamn när Oskar Nilsson blev skadad men nu verkar huvudspåret vara en återkomst till Luleå.
– Jag såg tyvärr att (Fredrik) Styrman gick sönder, det var tråkigt för honom. Han hade börjat säsongen bra. Det hade självklart varit skitkul att spela i Luleå och jag vet att de letar efter en back, berättade 38-åringen för NSD nyligen. 

Den rutinerade backen har tidigare spelat i Luleå, HV71, Frölunda och Brynäs i SHL och kan nu alltså vara på väg tillbaka. 

Kan Elias Fälth vara på väg tillbaka till SHL?Kan Elias Fälth vara på väg tillbaka till SHL?Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Jens Jakobs, forward

Är en av Hockeyallsvenskans största profiler genom tiderna men lämnade Almtuna i våras för spel i England. Där blev det dock en kort sejour och nu står Jakobs ännu en gång utan klubb.

Ingen har gjort fler poäng (316) i Hockeyallsvenskan sedan ligan tog sin nuvarande form under 2005. Förra året gjorde han 33 matcher i AIK och Almtuna och stod för 21 poäng (10+11). 

Lillebrorsan, Jeff Jakobs, är huvudtränare i Mora. Vore det aktuellt för en återkomst till gamla jaktmarker för masen? Speciellt då Mora just nu är det lag som skjutit näst sämst antal mål hittills. 

Tobias Viklund, back

Den 33-årige backen har gjort över 400 matcher i SHL men har spenderat de senaste åren i diverse KHL-klubbar. Nu står stjärnan dock utan klubb och det är oklart var han kommer att spela.

Den tidigare landslagsbacken har tränat med Modo under hösten i väntan på att det ska bli klart med en ny klubb utomlands. Viklund har dock berättat att det skulle kunna bli aktuellt med en återkomst till klubben där han gjorde sina första SHL-säsonger.
– Absolut kan det bli ett alternativ, men det är svårt att svara på. Vi vet var vi har varandra och det är bra att man kan ha det så. sade han till MODO Channel i slutet av augusti. 

Han berättade dock samtidigt att han främst blickar tillbaka utomlands. Förra säsongen spelade 33-åringen både i KHL och i Tyskland. 

Mikael Johansson, center

Den trefaldige SM-guldvinnaren har haft stora problem med skador under de närmaste säsongerna och har haft svårt att få spela en hel säsong. 

I fjol begränsades han till 21 matcher i den schweiziska ligan och under hösten har han saknat en ny klubbadress på grund av skada. En comeback ska dock finnas i sikte och enligt Mr. Madhawk kan värmlänningen vara på väg hem för spel i BIK Karlskoga i Hockeyallsvenskan.
– Han ska komma igång från en höftskada i första hand. Sedan får vi se när spel kan bli aktuellt, sade agenten Johan Finnström till Expressen-bloggaren i början av oktober.

Mikael Johansson var en stor stjärna i SHL innan han lämnade för utlandet och har gjort 275 poäng på 464 matcher i ligan. 

Mikael Johansson.Mikael Johansson.Foto: Icon Sportswire

David Åslin, forward

Såg ut att ha hittat rätt spelmässigt i Österrike efter några tuffa år på hemmaplan men lämnade när korttidskontraktet tog slut.

På tio matcher med Graz 99ers gjorde Åslin tio poäng på lika många matcher och sade själv att han hade hittat tillbaka till sin toppform.
– Det har passat mig och fungerat bra. Jag känner igen mig som den spelaren jag vill vara och har tagit mer initiativ. Nu känner jag mig väldigt redo och målinriktad för den här säsongen, sade han till hockeysverige.se i början av oktober. 

30-åriga Åslin har gjort flera säsonger i SHL och gjorde årets mål i ligan under tre raka säsonger (2015-2017). 

Mathias Porseland, back

Göteborgaren spelade i Tjeckien förra säsongen efter att ha spenderat två säsonger i den finska ligan. Den 33-årige backen fick dock inte stanna kvar i sin tjeckiska klubb och står nu fortfarande utan kontrakt. Ingenting är sagt om hans framtid och det är oklart om han är öppen för att flytta tillbaka till Sverige eller vill fortsätta utomlands. 

Försvararen har spenderat stora delar av sin karriär utanför Sveriges gränser och har även spelat i KHL förutom den finska och tjeckiska ligan. Totalt har han gjort tre säsonger i SHL med Brynäs och Rögle. Vore en bra förstärkning för de lag som behöver stabilisera sin backlinje. 

Mathias Porseland.Mathias Porseland.

Björn Svensson, forward

Den erfarne SHL-forwarden hoppade in i Pantern under våren förra säsongen och hjälpte laget att stanna uppe i Hockeyallsvenskan (åkte dock senare ut på grund av ekominska problem).

Innan det spelade 33-åringen i Tyskland innan det blev spel i Kroatien för Svensson. Han har gjort över 400 matcher i SHL samt över 100 matcher i Hockeyallsvenskan. Borde kunna kliva in och leverera poäng i en klubb som behöver fler offensiva pjäser. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL