Tobias Viklund, Jens Jakobs, David Åslin och Rickard Palmberg är fyra svenskar som just nu står utan klubb.
Foto: Bildbyrån
Europa

LISTA: Tio klubblösa Europa-svenskar

Flera svenskar väljer att spela ute i Europa istället för i SHL eller Hockeyallsvenskan. Det finns dock en del svenskar ute i Europa som står utan klubb. Skulle någon av dessa vara aktuella för en återkomst till Sverige? 

Flera klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan förstärker sina lag mitt under brinnande säsong. Flera av nyförvärven är svenskar som kommer från utlandet. 

Här kommer en lista på tio av spelarna som har spelat ute i Europa under årets, eller fjolårets säsong, som fortfarande står utan klubb och som skulle kunna vara heta namn för flera klubbar i Sverige: 

Rickard Palmberg, center

Gjorde stor succé i SHL förra säsongen och var drivande i Timrås powerplay. Stod för 31 poäng (9+22) i sin debutsäsong i den svenska högstaligan. Något överraskande valde forwarden sedan att flytta till Tjeckien för spel i Zlin. Där blev det dock inte samma succé. 

På de elva matcher som han spelade så noterades Palmberg bara för två poäng (1+1) och efter det fick han lämna Zlin. 

Det här är dock fortfarande en spelare med en stor offensiv uppsida och som borde kunna slå sig in i nästan vilken SHL-klubb som helst. Han var i kontakt med flera av dem under sommaren, intresset borde finnas kvar trots att det inte riktigt blev som förväntat i Tjeckien. 

Jens Olsson, back

Lämnade Malmö efter att inte ha fått plats i lagets backuppsättning och fick senare kontrakt med schweiziska Genève-Servette. Nu bröts dock avtalet efter bara sju matcher trots att kontraktet var skrivet över hela årets säsong.

34-årige Olsson är en habil back på SHL-nivå som har en offensiv uppsida. Ryktades till Oskarshamn under sommaren, vore det en lösning nu när lagkaptenen Johan Alm förväntas missa resten av årets säsong? 

Jens Olsson.Jens Olsson.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Linus Videll, forward

Stod för sitt stora genombrott i fjol efter flera år i KHL och var en av ligans bästa offensiva spelare. Hans 24 mål var femte bäst i hela KHL och med 48 poäng på 49 matcher var han en av spelarna med bäst poängsnitt i ligan. Trots det står 34-åringen fortfarande utan kontrakt. 

Under hösten har Videll varit tillbaka i Södertälje, där han fick sitt genombrott för knappt tio år sedan, och tränat med klubben. En flytt till SSK ska dock inte vara aktuell för forwarden som ska bara har siktet inställt på att återvända till KHL. 

I början av oktober berättade Videll att han väntar på att rätt anbud ska dyka upp. 
– Det finns ju intresse och jag har erbjudanden som jag skulle kunna skriva på. Men man vill ha rätt summa och jag har varit lite kräsen. Jag hade ett väldigt bra år så tycker jag att jag kan vara kräsen. Så då har det dragit ut på tiden lite. Kanske man har varit för kräsen, jag vet inte, men det kommer lösa sig på något sätt, sade han till Länstidningen Södertälje då. 

Elias Fälth, back

Fälth har hunnit bli 38 år gammal nu men än är backen inte beredd på att lägga skridskorna på hyllan. Efter att ha tillbringat hela sin karriär i Sverige lämnade han förra sommaren för spel i den finska ligan men nu är Fälth klubblös igen. 

SM-guldvinnaren från 2016 uppgavs vara intressant för Oskarshamn när Oskar Nilsson blev skadad men nu verkar huvudspåret vara en återkomst till Luleå.
– Jag såg tyvärr att (Fredrik) Styrman gick sönder, det var tråkigt för honom. Han hade börjat säsongen bra. Det hade självklart varit skitkul att spela i Luleå och jag vet att de letar efter en back, berättade 38-åringen för NSD nyligen. 

Den rutinerade backen har tidigare spelat i Luleå, HV71, Frölunda och Brynäs i SHL och kan nu alltså vara på väg tillbaka. 

Kan Elias Fälth vara på väg tillbaka till SHL?Kan Elias Fälth vara på väg tillbaka till SHL?Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Jens Jakobs, forward

Är en av Hockeyallsvenskans största profiler genom tiderna men lämnade Almtuna i våras för spel i England. Där blev det dock en kort sejour och nu står Jakobs ännu en gång utan klubb.

Ingen har gjort fler poäng (316) i Hockeyallsvenskan sedan ligan tog sin nuvarande form under 2005. Förra året gjorde han 33 matcher i AIK och Almtuna och stod för 21 poäng (10+11). 

Lillebrorsan, Jeff Jakobs, är huvudtränare i Mora. Vore det aktuellt för en återkomst till gamla jaktmarker för masen? Speciellt då Mora just nu är det lag som skjutit näst sämst antal mål hittills. 

Tobias Viklund, back

Den 33-årige backen har gjort över 400 matcher i SHL men har spenderat de senaste åren i diverse KHL-klubbar. Nu står stjärnan dock utan klubb och det är oklart var han kommer att spela.

Den tidigare landslagsbacken har tränat med Modo under hösten i väntan på att det ska bli klart med en ny klubb utomlands. Viklund har dock berättat att det skulle kunna bli aktuellt med en återkomst till klubben där han gjorde sina första SHL-säsonger.
– Absolut kan det bli ett alternativ, men det är svårt att svara på. Vi vet var vi har varandra och det är bra att man kan ha det så. sade han till MODO Channel i slutet av augusti. 

Han berättade dock samtidigt att han främst blickar tillbaka utomlands. Förra säsongen spelade 33-åringen både i KHL och i Tyskland. 

Mikael Johansson, center

Den trefaldige SM-guldvinnaren har haft stora problem med skador under de närmaste säsongerna och har haft svårt att få spela en hel säsong. 

I fjol begränsades han till 21 matcher i den schweiziska ligan och under hösten har han saknat en ny klubbadress på grund av skada. En comeback ska dock finnas i sikte och enligt Mr. Madhawk kan värmlänningen vara på väg hem för spel i BIK Karlskoga i Hockeyallsvenskan.
– Han ska komma igång från en höftskada i första hand. Sedan får vi se när spel kan bli aktuellt, sade agenten Johan Finnström till Expressen-bloggaren i början av oktober.

Mikael Johansson var en stor stjärna i SHL innan han lämnade för utlandet och har gjort 275 poäng på 464 matcher i ligan. 

Mikael Johansson.Mikael Johansson.Foto: Icon Sportswire

David Åslin, forward

Såg ut att ha hittat rätt spelmässigt i Österrike efter några tuffa år på hemmaplan men lämnade när korttidskontraktet tog slut.

På tio matcher med Graz 99ers gjorde Åslin tio poäng på lika många matcher och sade själv att han hade hittat tillbaka till sin toppform.
– Det har passat mig och fungerat bra. Jag känner igen mig som den spelaren jag vill vara och har tagit mer initiativ. Nu känner jag mig väldigt redo och målinriktad för den här säsongen, sade han till hockeysverige.se i början av oktober. 

30-åriga Åslin har gjort flera säsonger i SHL och gjorde årets mål i ligan under tre raka säsonger (2015-2017). 

Mathias Porseland, back

Göteborgaren spelade i Tjeckien förra säsongen efter att ha spenderat två säsonger i den finska ligan. Den 33-årige backen fick dock inte stanna kvar i sin tjeckiska klubb och står nu fortfarande utan kontrakt. Ingenting är sagt om hans framtid och det är oklart om han är öppen för att flytta tillbaka till Sverige eller vill fortsätta utomlands. 

Försvararen har spenderat stora delar av sin karriär utanför Sveriges gränser och har även spelat i KHL förutom den finska och tjeckiska ligan. Totalt har han gjort tre säsonger i SHL med Brynäs och Rögle. Vore en bra förstärkning för de lag som behöver stabilisera sin backlinje. 

Mathias Porseland.Mathias Porseland.

Björn Svensson, forward

Den erfarne SHL-forwarden hoppade in i Pantern under våren förra säsongen och hjälpte laget att stanna uppe i Hockeyallsvenskan (åkte dock senare ut på grund av ekominska problem).

Innan det spelade 33-åringen i Tyskland innan det blev spel i Kroatien för Svensson. Han har gjort över 400 matcher i SHL samt över 100 matcher i Hockeyallsvenskan. Borde kunna kliva in och leverera poäng i en klubb som behöver fler offensiva pjäser. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 04 februari
12:00 Linköping - HV 71 SDHL
15:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:15 HV 71 - Malmö SHL
15:15 Skellefteå - Linköping SHL
15:15 Brynäs - Rögle SHL
15:15 Luleå - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Brynäs SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
18:00 Växjö - Färjestad SHL
18:00 Örebro - Leksand SHL
18:00 Timrå - Frölunda SHL
18:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:45 Bern - Biel National League
21:00 Pacific Division - Central Division NHL
22:00 Atlantic Division - Metropolitan Division NHL
söndag 05 februari
15:00 Djurgården - HV 71 SDHL
15:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Leksand SDHL
16:30 SDE - Brynäs SDHL
tisdag 07 februari
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
01:30 New Jersey Devils - Vancouver Canucks NHL
01:30 New York Rangers - Calgary Flames NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
19:00 Kristianstad - Västerås Hockeyallsvenskan
onsdag 08 februari
01:00 Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 09 februari
02:00 New York Rangers - Vancouver Canucks NHL
02:30 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
19:00 Tjeckien - Sverige Beijer Hockey Games
20:15 Schweiz - Finland Beijer Hockey Games
fredag 10 februari
01:00 Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers NHL
01:00 Florida Panthers - San Jose Sharks NHL
01:00 New Jersey Devils - Seattle Kraken NHL
01:00 Detroit Red Wings - Calgary Flames NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Vancouver Canucks NHL
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
19:00 Västervik - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten