Sök
En leende Bibic i Österrike
Bildbyrån
Europa

En flytt som lyft förre SHL-backen: "Hamnade lite i ett fack"

Hockeykarriären har tagit ny riktning för Alen Bibic, både på och utanför isen. I Österrike har den förre Leksand- och Röglebacken kunnat plocka fram nya sidor i sin spelstil.
– Där hemma sågs jag som en defensiv back som kunde tacklas. Jag försöker röra mig mer med pucken nu, slå fina passningar och hela tiden pusha gränserna, säger Bibic till Hockeysverige.se.

(HOCKEYSVERIGE.SE)

Alen Bibic är ute på promenad i ett, som han beskriver, soligt Villach när hockeysverige.se når honom via telefon. Hans lag, Villacher SV, har en ledig dag efter helgens två matcher. Ett par månader in på säsongen har den 28-årige backen kommit in allt mer i livet som utlandsproffs.
– Det är en omställning jämfört med hemma i Sverige. Jag kom från Rögle och har spelat i Sverige under hela min karriär. Allt är annorlunda utomlands, på alla plan förutom på isen och rinken.

Men han trivs med sin nya livsstil. I Villach har han sällskap av svenske Anton Karlsson som förra säsongen representerade Leksand.
– Det har underlättat att ha Anton här. Det är skönt att kunna snacka svenska, men i hockeyvärlden är det många importer i lagen. Vi har några finländare, kanadicker och så. Det har gått smidigt att komma in i gruppen och hela den biten. Men visst är det kul att ha en annan här från samma land.

När det blev klart att han skulle lämna Rögle efter fem säsonger var det inte givet att det skulle bli just Österrike. Bibic väntade länge på att rätt erbjudande och utmaning skulle dyka upp. Han körde försäsong på egen hand innan kontraktet blev klart den 22 juli.
– Jag och min agent pratade om vad jag ville och kollade egentligen på flera ligor. Valet föll på Villacher SV efter att ha pratat med tränaren Jyrki Aho. Klubben har varit ett topplag, men har det tungt de senaste åren. Han vill göra en resa, implementera nya saker i hockeyn och ta klubben tillbaka till toppen. Han hade en roll som passade mig bra.

Bibic packade trunken och drog till Österrike
Alen Bibic packade trunken och drog till Österrike. Foto: Bildbyrån

Hemma i Sverige har Alen och hans bror Almen Bibic många gånger fått stämpeln som defensiva och fysiska backar. Det vet han om, men flytten till Alperna har gjort att han kunna utveckla andra delar i sitt spel. 
– Jag har fått mycket förtroende och ligger runt 20 minuter i snitt per match, säger Alen som snittade 10:50 per match i Rögle förra säsongen.
—  Vi började bra som lag och då får man också framgång personligen. Första tiden har jag kunnat utveckla de delar jag ville utveckla. Jag har tagit steg i andra områden än de jag var bra på i Sverige. Jag försöker röra mig mer med pucken nu, slå fina passningar och hela tiden pusha gränserna.

Var det därför du stack utomlands?
– Det var det här jag ville. Jag ville se hur långt jag kunde utveckla de sidorna. Vet att jag är riktigt bra på att göra de saker som jag gjort hemma i Sverige. Utvecklingen har gått framåt. Jag vill hitta passningarna och spela mig ur situationer istället för att ”chippa ut”. Ibland kanske hålla i pucken en extra sekund.

"DET ÄR STÖRSTA SKILLNADEN MOT SHL"

Villacher SV har i skrivande stund spelat 12 matcher av grundserien. Det har resulterat i sex segrar, fyra förluster efter ordinarie tid och två efter förlängning eller straffar. Bibic har stått för två assist och spelat plus-5 på sina första nio matcher i klubben.
– Den största skillnaden är att det är mycket mer fram-och-tillbaka-hockey än hemma. SHL kan ibland vara som ett schackspel, man väntar på att ett lag ska göra ett misstag och sedan smäller det. Här det lite annorlunda och ett mer öppet spel. Det blir fler chanser. Som defensiv back drar man sig ibland lite i håret när man ser vissa misstag som görs. Man kan få en två-mot-etta emot sig, då blir man inte så jätteglad.

Med facit i hand har han inte ångrat flytten en sekund.
– Just nu tycker jag att det varit värt det. Sedan är det alltid bra med ett miljöombyte. Jag övervägde om jag skulle vara var i Sverige, där jag kanske hamnat lite i ett fack. Det är inte alltid man kan spela utomlands under en karriär och just nu passade det rätt bra i livet. Sedan vet man inte vad som händer i framtiden med familj och så vidare. Det var rätt tid nu.

Anton Karlsson en av lagkamraterna i Villacher
Anton Karlsson en av lagkamraterna i Villacher. Foto: Bildbyrån

Staden Villach ligger i södra Österrike, inte långt från den italienska gränsen och har ett invånarantal på drygt 62 000.
– Det finns en hel del att göra. Men jag gör inte så mycket under säsong, när man är ledig försöker man bara återhämta sig. Men vill man göra något finns det mycket. Stan ligger nära Italien och när när vi hade ett par lediga dagar för ett tag sedan åkte jag till Venedig och hängde där.

Hur är det med tyskan då – löser du den?
– (haha) Jag läste lite tyska i skolan mellan årskurs 7 och 9. Jag försöker lära mig lite nu, men det är mest dåliga ord nu i början. Man jag jobbar på det i alla fall och jag kan förstå en del när andra pratar om man lägger ihop ett och ett. Men att föra en egen diskussion är nog nästa utmaning.

TAR EN DAG I TAGET  

Alen Bibic har ett ettårskontrakt med Villach. Vad som händer sen vet han inte, och det är inget han heller vill fokusera på i nuläget heller.
– Jag kommer ta ett år i taget. Jag har ett ettårskontrakt. Det är helt nytt för mig det här så jag kommer utvärdera efter säsongen och ta det därifrån. Just nu försöker jag leva i nuet och göra det mesta av situationen.

Att han numera spelar i Österrike innebär inte att han inte följer SHL. Alen har stenkoll:
– Jag tycker det är rätt skönt att kolla hockey ibland. Rögle går bra, men det förvånar mig inte ett dugg. De har ett riktigt bra lag på pappret. Leksand har det lite tuffare, men de är nykomlingar och serien är fortfarande ung.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten