Sök
Ronnie Rönnkvist
Damkronorna

Framtidens Damkronor: Tuva Kandell

Hon är en av många talanger med Leksand som klubbadress. I den här episoden av "Framtidens Damkronor" är målsprutan från TV-pucken, Tuva Kandell, huvudperson. Hon berättar bland annat om varför hockeyn var det självklara valet - trots att det inte fanns ett naturligt intresse i familjen.

–  Hockeyintresset kommer inte från familjen. Ingen av mina föräldrar har spelat hockey, säger hon.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Just nu rasar det fram talanger i Leksand. I serien framtidens kronor har ni tidigare fått träffa 
Annie Silén och Nicole Hall som båda spelar i klubben. Både Silén och Hall har flyttat till Leksand från Huddinge respektive Borlänge. Idag ska ni få träffa en som är uppväxt i Leksand. Hon heter Tuva Kandell, är 15 år och har redan spelat elva matcher för Leksand i SDHL den här säsongen.
- Hockeyintresset kommer inte från familjen. Ingen av mina föräldrar har spelat hockey. Det var en barndomskompis (Felix Söderlund, son til (
Cenneth Söderlund) som fick mig att åka på allmänhetens och jag tyckte det var kul, berättar Tuva Kandell då vi slagit oss ner på Tegera Arenas läktare för en intervju.
- Jag testade att spela med killar. Då var det en pappa (
Herman Hultgren) som var tränare åt killarna i min ålder som frågade om jag ville fortsätta. Sedan dess har jag spelat med det laget fram till den här säsongen. 

Hur var det att växa upp som hockeytjej i Leksand?
- Alla killar och tränare har respekterat och behandlat mig väldigt bra. Det har inte varit någon skillnad bara för att jag är tjej. 


Tuva Kandell och 
Cenneth Söderlund. Foto: Ronnie Rönnkvist

"Hockeyn i Leksand är nästan allt"

Samtidigt som vi sitter på läktaren och gör den här intervjun ställs det ordning för stor 100-årsfest där normalt isen brukar vara. Dagen innan har Leksand mött Örebro i hallen inför drygt 5000 åskådare och en liten bit bort står sportchefen Thomas Johansson och blir intervjuad. På Konditori Siljan har ”experterna” analyserat herrarnas förlustmatch mot Örebro som tränas av Niklas Eriksson och Christer Olsson som båda tidigare spelat i Leksand. Erikssons tröja hänger dessutom i arenans tak.
- Intresset är sjukt stort här. Man kan säga att hockeyn i Leksand nästan är allt.
- Första gången jag var här? Oj, det måste varit då jag knappt kunde gå ännu, säger Kandell med ett leende. 

Det är i regel mycket folk på herrlagets hemmamatcher, men då damerna spelar är det bara några hundra som letat sig till Tegera Arena. Lite märkligt med tanke på att hela orten verkligen andas hockey.

Hur ska ni få mer folk att gå även på era matcher?
- Jag vet faktiskt inte, men kanske genom att göra lite mer reklam för matcherna och verkligen berätta att det inte är så dålig hockey som en del folk tror. Det är ändå bra fart på våra matcher och kul att titta på.
- Sedan tycker jag att det har blivit bättre reklam om våra matcher, men sedan vet jag inte varför folk inte väljer att gå hit.

Det är också många på Noret (centrala Leksand) som snackar hockey med Tuva Kandell.
- Ja, så är det. Många stannar mig och frågor om hur matchen gick…

Då finns det ett intresse för era matcher också?
- Ja, verkligen.

"Vill ha mer tacklingar"

Tuva Kandell har spelat med killar fram till och med den här säsongen. En del av det hon saknar från den hockey som spelas där är den fysiska biten.
- Det jag saknar är det här med närkamperna. Sedan saknar jag givetvis alla killar som gjort mig till den spelare jag är idag och som behandlat mig bra och varit schysta.
- Skillnaden är framförallt det här med tacklingarna. Det är fortfarande närkamper i SDHL och man måste vara fysiskt starkt, men jag skulle vilja ha mer tacklingar i damhockeyn för det är något jag saknar. 


Foto: Ronnie Rönnkvist.

Förra säsongen spelade Tuva Kandell i Leksands U16 för killar. Där svarade hon för åtta poäng, samtliga assist, på 15 matcher.
- Det var en bra säsong. Jag känner att jag utvecklades mycket när grabbarna blev större. Det var också mycket mer fart i spelet förra säsongen, vilket även det utvecklade mig och har tagit mig till att jag nu spelar med damerna i SDHL. 

15-åringen kände inte heller att just den fysiska biten var något större problem då hon spelade med U16-laget förra säsongen.
- Det fysiska tycker jag att jag klarade av bra. Sedan är olika där också eftersom många av killarna inte kommit in i puberteten medan andra har det.
- Dom som har kommit in i puberteten är starkare, men det får man ta. Jag tycker ändå att jag hängde med. 

Har Fanny Rask som förebild

Tuva Kandell är eller har varit en mångsysslare då det kommer till idrott. Hon har bland annat testat på orientering, slalom och fotboll.
- (Skratt) Orienteringen var inte så länge. Det var nog bara någon gång med ”Skogs-mulle” eller var det hette. Orientering var inget för mig, men det är något mina föräldrar har hållit på med sedan dom var små.
- Däremot har jag hållit på med slalom och fotboll rätt länge. Slalomen slutade jag med förra säsongen. Vi tränade här hemma på Granberget, men vi åkte runt och tävlade i stora delar av norra Sverige. Fotbollen slutade jag med för några år sedan.

Varför valde du just hockeyn när du även hade andra sporter att välja på?
- Alltid då något krockade valde jag hockeyn. Just hockeyn är det jag brinner för och tycker är roligast.

Hade du några förebilder inom hockeyn under uppväxten?
- Ja, jag har alltid haft Fanny Rask som en stor förebild. Jag har kollat mycket på henne och tycker att hon är en väldigt duktig spelare. Den här säsongen har jag mött henne (Rask spelar i AIK) och det var coolt faktiskt. 

Fanny Rask.
Fanny Rask är förebilden.

Då kom SDHL-debuten

I höstas kom chansen för Tuva Kandell att spela i SDHL med Leksand. Debuten fick hon göra borta mot HV71 och som backpartner till Frida Peterson.
- Jag var väldigt nervös innan. När jag väl var på isen släppte nervositeten och jag spelade mitt spel. Vi mötte HV71 och jag tycker att det gick bra.
- Den här säsongen har varit sjukt bra, lärorik och utvecklande. Sedan är det mycket framöver som jag ser fram emot. TV-pucken går ju om några dagar och efter det ska jag åka med U18-landslaget.

Hur tänker du kring Leksands insats så här långt där ni för tillfället ligger sist i SDHL?
- Vi har förlorat mycket, men jag tycker att vi har en positiv stämning i laget, försöker göra det bästa av situationen och krigar på för att komma in i det ännu mer.
- Det känns som allt börjar sätta sig. Matchen mot Brynäs gjorde vi sjukt bra. Synd bara att vi inte tog tre poäng för det hade varit skönt. 

Har öst in mål i TV-pucken

På fredag spelar Tuva Kandell i Dalarnas första slutspelsmatch i TV-pucken. På lagets fem första matcher i turneringen har hon svarat för 12 mål och totalt 14 poäng.
- Jag har såklart spelat med bra medspelare. Många av våra spelare är sådana som är duktiga på att spela fram, men samtidigt är det många som gjort mycket poäng i vårt lag.
- Det har varit sjukt coolt att få vara med och spela TV-pucken nu då det är första året. 


Tuva Kandell.

Är det stor skillnad medialt och intresset kring turneringen jämfört med föregångaren Stålbucklan?
- Ja, det tycker jag verkligen. Det var inte många som visste vad Stålbucklan var. Nu är det många som vet att det är TV-pucken för tjejer också.

Kommande vecka åker alltså Tuva Kandell till Enköping för att debutera i U18-landslaget, något hon ser fram mycket emot.
- Jag är väldigt taggad och det ska bli sjukt kul att få spela med alla duktiga tjejerna där. Nu har jag ännu inte så mycket förväntningar på landslaget utan nu tänker jag mest på TV-pucken.

Finns tankar på att komma med till Junior-VM redan nu med i bakhuvudet?
- Ja, såklart, men först får jag se hur det går i Enköping samtidigt som det är en sjukt stor konkurrens i laget.  

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten