Isak Rosén.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Juniorer

Talangen går i pappas fotspår

ANNONS
Namnet Rosén förpliktigar i Leksands-kretsar. Pappa Roger Rosén hade en framgångsrik sejour i klubben och hans farbror Johan var lagkapten i klubben i mitten på 00-talet. Nu är nästa generations Rosén på väg upp. 16-årige Isak Rosén öser in poäng i J20-laget och åker vid månadsskiftet till Kanada för att spela U17-VM för Sverige.
– Sedan jag började komma med i landslaget har U17-VM varit det jag sett fram emot mest, säger Rosén till Hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Han är J20 SuperElits bästa poängplockare bland 16-åringar så här långt den här säsongen. Pappa Roger spelade i elitserien för Västerås, men spelade även i allsvenskan för Mora, AIK, Leksand och Arboga. Nu ska han dessutom iväg och spela U17-VM i Nordamerika.

Den vi talar om är Isak Rosén som är född i Stockholm, men uppväxt i Leksand. Det är också på norra ståplatsläktaren i Tegera Arena som Hockeysverige.se först träffar forwardstalangen.
– Jag minns knappt inte när jag stod här första gången. Det var länge sedan. Nu blir det inte så mycket, men när jag var yngre stod jag mycket här, berättar Isak Rosén innan vi sätter oss på sittplatsläktaren för ett samtal samtidigt som ett tjugotal ”råddare” förbereder Leksand IF:s 100-årsfest på golvet där rinken normalt brukar finnas.

Isak Rosén.Isak Rosén.Foto: Ronnie Rönnkvist

"HÅLLER PÅ AIK LITE OCKSÅ"

Pappa till Isak Rosén är alltså Roger Rosén. Han spelade 230 matcher i elitserien för Västerås. Det blev 41 mål och totalt 102 poäng från hans klubba. Men när Isak föddes 2003 hade just Roger återvänt från spel med St. Petersburg i Ryssland till Sverige och AIK. Stockholmsklubben är också något som sonen har en speciell känsla för.
– Jag håller på AIK lite också, men vi flyttade hit nästan direkt och jag har bott här hela livet. Jag har faktiskt inte några minnen från då han spelade.

Vad har pappa betytt för dig som hockeyspelare?
– Han har kunnat hjälpa mig med ganska mycket, gett mig tips, hur man ska vara som person, attityd och allt sådant. Jag hade honom som tränare när jag var liten, då jag var 10-12 år kanske.

Rosén är en skaplig hockeysläkt. Förutom Isak och Roger har vi Johan Rosén som spelat i Luleå och Leksand men även Pål som spelat i bland annat Arboga. Givetvis blir det då en hel del hockeysnack under jularna hos familjen Rosén.
– Det blir rätt mycket (skratt). Jag skulle säga att det är dom tre bröderna som gillar hockey mest, men det finns några fler i släkten som också gör det. Sedan är det många som inte alls är lika intresserade. Det är en blandning.

Det är också ett par storys från brödragänget som hänger med och aldrig tycks bli utslitet. Bland annat den om när Johan Rosén blev svensk mästare med Luleå 1996.
– Ja, det har jag hört några gånger och självklart är det väldigt häftigt. Sedan har jag hört några gånger om när han är fri mot ”Pekka” (Peter Lindmark).

VALDE BORT FOTBOLLEN

Under slutet av Pekka Lindmarks sista säsong i Malmö kom Johan Rosén fri mot ”VBM” (Världens bästa målvakt). Strax före det att Rosén skulle sätta upp pucken i sjunde maskan välte Pekka helt enkelt målburen. ”Kommer man inte ihåg för min karriär så kanske man minns mig för det där istället”, har målvaktslegendaren berättat tidigare för hockeysverige.se.   

Det var såklart naturligt att det skulle bli hockey för Isak Rosén som inte var speciellt gammal då han började spela.
– Min pappa var tränare för min äldre bror Gabriel. När min mamma jobbade fick jag lov att åka med hit till hallen. Då blev det att jag tränade med dom. Jag var runt tre, fyra år då. Sedan fick jag vara med och på den vägen var det.
– Jag spelade även fotboll här i Leksand ganska länge. När jag var mindre spelade jag även en del innebandy, men det slutade jag med ganska tidigt.

Varför valde du bort fotbollen för hockeyn?
– Jag har alltid tyckt hockeyn varit mycket roligare. Sedan var jag även lite bättre på hockey än fotboll.  

POÄNGBÄST AV ALLA 16-ÅRINGAR I SUPERELIT

Sedan flera säsonger tillbaka har Isak Rosén och Arvid Eljas varit ett strävsamt radarpar som öst in poäng i olika serier.
– Vi började spela ihop i U13. Det var då han och hans bror Eric flyttade hit och sedan dess har jag spelat mycket med honom. Vi spelade tillsammans hela vägen upp till J18.
– Kemin? Jag vet inte, men vi är väldigt bra kompisar. Då blir det att vi kan snacka med varandra om nästan allting. Nu har jag spelat så pass länge med honom så jag vet ungefär vad han kommer göra på isen.

Bröderna Eric och Arvid Eljas är två av Leksands stora framtidsnamn. Isak Rosén tror sig veta varför dom är så lovande.
– Det är kanske för att dom är från Björbo, skrattar Isak Rosén och fortsätter:
– Båda har ett väldigt bra spelsinne och jag tror att man kommer väldigt långt på det. Dessutom brinner båda två för hockeyn.

Eric och Arvid Eljas.
Eric och Arvid Eljas. Foto: Ronnie Rönnkvist

Isak Rosén är i skrivande stund poängbäst av alla 16-åringar i J20 SuperElit. Rosén tror att den framgången handlar om att han har bra folk omkring sig i laget.
– Det har gått bra och jag har spelat med bra spelare som har höjt mig mycket också och gjort allt lättare för mig. Sedan tycker jag att det kunnat gå ännu bättre poängmässigt. Så känner jag i alla fall även om jag kanske inte kände innan säsongen att jag skulle göra mycket poäng i J20.
– Egentligen förväntade jag mig inte innan säsongen att jag skulle spela J20 utan jag var inställd på J18.

Hur ser du på din säsong så här långt?
– Jag har i alla fall fått en jättebra start. Nu gäller det att fortsätta från det och köra vidare.
– Så här långt har jag hela tiden spelat med (Nils) Åman. I början var det även med Christoffer Rapp. Nu har (Marcus) Karlberg kommit in där istället. Nu när Nisse är i Karlskrona ska jag spela med "Wille" Danielsen och ”Mackan”.

Marcus Karlberg utflykt till AIK blev inte vad han hade hoppats på och är nu alltså tillbaka i Leksand.
– Han tillför mycket energi och kör på hela tiden. Dessutom är han bra på att snacka i omklädningsrummet.

Leksand toppar J20 SuperElit på ett imponerande sätt. En stor anledning till lagets framgångar tror Rosén ligger i sammanhållningen i gruppen.
– Jag tror det handlar om att vi har en sådan glädje tillsammans. Sedan kör verkligen alla hela tiden och gör det vi ska. Det är ingen i laget som åker runt och glider.
– Utanför isen är alla jättebra kompisar och man kan egentligen snacka med vem som helst i laget. På isen, under träningarna, är vi kanske inte lika bra kompisar. Vi tävlar mycket på träningarna, men efteråt är vi bra kompisar igen. Jag tror att vi utvecklas mycket av det också.

"DET SKA BLI JÄTTEHÄFTIGT"

Inom kort väntar det så kallade U17-VM för Isak Rosén och landslaget. Turneringen går i Nordamerika och det blir första gången han kommer ställas mot USA och Kanadas landslag.
– Det ska bli jättehäftigt. Speciellt som turneringen spelas i Kanada. Sedan jag började komma med i landslaget har U17-VM varit det jag sett fram emot mest.
– Vi har bara mött Finland, Ryssland och andra europeiska länder tidigare så det ska bli coolt att möta USA och Kanada.  

Rosén ska spela U17-VM för Sverige.Rosén ska spela U17-VM för Sverige.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilka förväntningar har du på det?
– Jag vet faktiskt inte… Kanada kommer med två lag och jag tror att det kommer bli tuffa matcher.

Nu avslutas inte säsongen med U17-VM utan efter turneringen väntar ånyo spel med Leksands J20.
– För mig gäller det att fortsätta bra i J20 med slutspel och så vidare. Sedan kan jag tänka mig att det blir en del spel med J18 i allsvenskan, slutspelet och allt sådant. Det blir mycket hockey, vilket är roligt.

Finns det som målbild att redan den här säsongen få chansen att träna med A-laget?
– Klart att det finns med, absolut, men det är inget jag tänker på samtidigt som det är en jättekonkurrens bland spelarna i vårt lag, men visst, det kanske inte är omöjligt, avslutar Isak Rosén samtidigt som det slamrar på rejält i arenan då scenen ska på plats inför lördagens festkväll.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL