Sök
Isak Rosén.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Juniorer

Talangen går i pappas fotspår

Namnet Rosén förpliktigar i Leksands-kretsar. Pappa Roger Rosén hade en framgångsrik sejour i klubben och hans farbror Johan var lagkapten i klubben i mitten på 00-talet. Nu är nästa generations Rosén på väg upp. 16-årige Isak Rosén öser in poäng i J20-laget och åker vid månadsskiftet till Kanada för att spela U17-VM för Sverige.
– Sedan jag började komma med i landslaget har U17-VM varit det jag sett fram emot mest, säger Rosén till Hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Han är J20 SuperElits bästa poängplockare bland 16-åringar så här långt den här säsongen. Pappa Roger spelade i elitserien för Västerås, men spelade även i allsvenskan för Mora, AIK, Leksand och Arboga. Nu ska han dessutom iväg och spela U17-VM i Nordamerika.

Den vi talar om är Isak Rosén som är född i Stockholm, men uppväxt i Leksand. Det är också på norra ståplatsläktaren i Tegera Arena som Hockeysverige.se först träffar forwardstalangen.
– Jag minns knappt inte när jag stod här första gången. Det var länge sedan. Nu blir det inte så mycket, men när jag var yngre stod jag mycket här, berättar Isak Rosén innan vi sätter oss på sittplatsläktaren för ett samtal samtidigt som ett tjugotal ”råddare” förbereder Leksand IF:s 100-årsfest på golvet där rinken normalt brukar finnas.

Isak Rosén.Isak Rosén.Foto: Ronnie Rönnkvist

"HÅLLER PÅ AIK LITE OCKSÅ"

Pappa till Isak Rosén är alltså Roger Rosén. Han spelade 230 matcher i elitserien för Västerås. Det blev 41 mål och totalt 102 poäng från hans klubba. Men när Isak föddes 2003 hade just Roger återvänt från spel med St. Petersburg i Ryssland till Sverige och AIK. Stockholmsklubben är också något som sonen har en speciell känsla för.
– Jag håller på AIK lite också, men vi flyttade hit nästan direkt och jag har bott här hela livet. Jag har faktiskt inte några minnen från då han spelade.

Vad har pappa betytt för dig som hockeyspelare?
– Han har kunnat hjälpa mig med ganska mycket, gett mig tips, hur man ska vara som person, attityd och allt sådant. Jag hade honom som tränare när jag var liten, då jag var 10-12 år kanske.

Rosén är en skaplig hockeysläkt. Förutom Isak och Roger har vi Johan Rosén som spelat i Luleå och Leksand men även Pål som spelat i bland annat Arboga. Givetvis blir det då en hel del hockeysnack under jularna hos familjen Rosén.
– Det blir rätt mycket (skratt). Jag skulle säga att det är dom tre bröderna som gillar hockey mest, men det finns några fler i släkten som också gör det. Sedan är det många som inte alls är lika intresserade. Det är en blandning.

Det är också ett par storys från brödragänget som hänger med och aldrig tycks bli utslitet. Bland annat den om när Johan Rosén blev svensk mästare med Luleå 1996.
– Ja, det har jag hört några gånger och självklart är det väldigt häftigt. Sedan har jag hört några gånger om när han är fri mot ”Pekka” (Peter Lindmark).

VALDE BORT FOTBOLLEN

Under slutet av Pekka Lindmarks sista säsong i Malmö kom Johan Rosén fri mot ”VBM” (Världens bästa målvakt). Strax före det att Rosén skulle sätta upp pucken i sjunde maskan välte Pekka helt enkelt målburen. ”Kommer man inte ihåg för min karriär så kanske man minns mig för det där istället”, har målvaktslegendaren berättat tidigare för hockeysverige.se.   

Det var såklart naturligt att det skulle bli hockey för Isak Rosén som inte var speciellt gammal då han började spela.
– Min pappa var tränare för min äldre bror Gabriel. När min mamma jobbade fick jag lov att åka med hit till hallen. Då blev det att jag tränade med dom. Jag var runt tre, fyra år då. Sedan fick jag vara med och på den vägen var det.
– Jag spelade även fotboll här i Leksand ganska länge. När jag var mindre spelade jag även en del innebandy, men det slutade jag med ganska tidigt.

Varför valde du bort fotbollen för hockeyn?
– Jag har alltid tyckt hockeyn varit mycket roligare. Sedan var jag även lite bättre på hockey än fotboll.  

POÄNGBÄST AV ALLA 16-ÅRINGAR I SUPERELIT

Sedan flera säsonger tillbaka har Isak Rosén och Arvid Eljas varit ett strävsamt radarpar som öst in poäng i olika serier.
– Vi började spela ihop i U13. Det var då han och hans bror Eric flyttade hit och sedan dess har jag spelat mycket med honom. Vi spelade tillsammans hela vägen upp till J18.
– Kemin? Jag vet inte, men vi är väldigt bra kompisar. Då blir det att vi kan snacka med varandra om nästan allting. Nu har jag spelat så pass länge med honom så jag vet ungefär vad han kommer göra på isen.

Bröderna Eric och Arvid Eljas är två av Leksands stora framtidsnamn. Isak Rosén tror sig veta varför dom är så lovande.
– Det är kanske för att dom är från Björbo, skrattar Isak Rosén och fortsätter:
– Båda har ett väldigt bra spelsinne och jag tror att man kommer väldigt långt på det. Dessutom brinner båda två för hockeyn.

Eric och Arvid Eljas.
Eric och Arvid Eljas. Foto: Ronnie Rönnkvist

Isak Rosén är i skrivande stund poängbäst av alla 16-åringar i J20 SuperElit. Rosén tror att den framgången handlar om att han har bra folk omkring sig i laget.
– Det har gått bra och jag har spelat med bra spelare som har höjt mig mycket också och gjort allt lättare för mig. Sedan tycker jag att det kunnat gå ännu bättre poängmässigt. Så känner jag i alla fall även om jag kanske inte kände innan säsongen att jag skulle göra mycket poäng i J20.
– Egentligen förväntade jag mig inte innan säsongen att jag skulle spela J20 utan jag var inställd på J18.

Hur ser du på din säsong så här långt?
– Jag har i alla fall fått en jättebra start. Nu gäller det att fortsätta från det och köra vidare.
– Så här långt har jag hela tiden spelat med (Nils) Åman. I början var det även med Christoffer Rapp. Nu har (Marcus) Karlberg kommit in där istället. Nu när Nisse är i Karlskrona ska jag spela med "Wille" Danielsen och ”Mackan”.

Marcus Karlberg utflykt till AIK blev inte vad han hade hoppats på och är nu alltså tillbaka i Leksand.
– Han tillför mycket energi och kör på hela tiden. Dessutom är han bra på att snacka i omklädningsrummet.

Leksand toppar J20 SuperElit på ett imponerande sätt. En stor anledning till lagets framgångar tror Rosén ligger i sammanhållningen i gruppen.
– Jag tror det handlar om att vi har en sådan glädje tillsammans. Sedan kör verkligen alla hela tiden och gör det vi ska. Det är ingen i laget som åker runt och glider.
– Utanför isen är alla jättebra kompisar och man kan egentligen snacka med vem som helst i laget. På isen, under träningarna, är vi kanske inte lika bra kompisar. Vi tävlar mycket på träningarna, men efteråt är vi bra kompisar igen. Jag tror att vi utvecklas mycket av det också.

"DET SKA BLI JÄTTEHÄFTIGT"

Inom kort väntar det så kallade U17-VM för Isak Rosén och landslaget. Turneringen går i Nordamerika och det blir första gången han kommer ställas mot USA och Kanadas landslag.
– Det ska bli jättehäftigt. Speciellt som turneringen spelas i Kanada. Sedan jag började komma med i landslaget har U17-VM varit det jag sett fram emot mest.
– Vi har bara mött Finland, Ryssland och andra europeiska länder tidigare så det ska bli coolt att möta USA och Kanada.  

Rosén ska spela U17-VM för Sverige.Rosén ska spela U17-VM för Sverige.Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilka förväntningar har du på det?
– Jag vet faktiskt inte… Kanada kommer med två lag och jag tror att det kommer bli tuffa matcher.

Nu avslutas inte säsongen med U17-VM utan efter turneringen väntar ånyo spel med Leksands J20.
– För mig gäller det att fortsätta bra i J20 med slutspel och så vidare. Sedan kan jag tänka mig att det blir en del spel med J18 i allsvenskan, slutspelet och allt sådant. Det blir mycket hockey, vilket är roligt.

Finns det som målbild att redan den här säsongen få chansen att träna med A-laget?
– Klart att det finns med, absolut, men det är inget jag tänker på samtidigt som det är en jättekonkurrens bland spelarna i vårt lag, men visst, det kanske inte är omöjligt, avslutar Isak Rosén samtidigt som det slamrar på rejält i arenan då scenen ska på plats inför lördagens festkväll.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten