Mental träning har gjort Viktor Kokman till en stabilare målvakt.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Jag vill spela i SHL och det vill jag göra nästa år"

Han har varit en stabil sista utpost under säsongsinledningen. Viktor Kokman berättar att vägen till den jämna spelnivån har gått via en mental coach. Ett samarbete som påbörjades redan inför fjolårssäsongen och det gav SHL-intresse. Till nästa säsong vill han ta klivet till högstaligan.
— Det är en morot till att fortsätta gnugga på, berättar målvakten för hockeysverige.se.


Ifjol tvingades Vita Hästen kvala för sin existens i Hockeyallsvenskan och inför den nyss påbörjade säsongen var det många som spådde samma sak. Men än så länge har Norrköpings-laget visat tvivlarna fel och ligger med tolv omgångar spelade på en tionde plats. Laget känns stabilare än ifjol.
– Det har du rätt i. Det känns som vi är bättre än vad vi fått poäng för hittills. Vi har inte fått till det riktigt varje match, berättar målvakten Viktor Kokman för hockeysverige.se.
– Men vi spelar absolut mycket stabilare och om vi får till det över tid så tror jag vi kan bli riktigt bra.

Viktor Kokman fortsätter berätta om lagets säsongsstart.
– Jag tycker vi har ett stabilare grundspel som vi håller oss till. Nu har vi inte gjort så mycket mål, tyvärr. Men vi släpper inte till mycket lägen och vi har inte släppt in så mycket mål. Det gör att vi är med i alla matcher.

TURBULENT FJOLÅR

Han tillskriver den för säsongen nya tränarduon Tony Zabel och Niklas Czarnecki stor del av uppryckningen.
– De har kommit hit och satt sin prägel på det, hur de vill att vi ska spela. De är väldigt noga med det varje dag på träning och på match. De trycker på hur vi ska spela och inte anpassa oss jämnt utifrån de vi möter.


Ifjol var det turbulent i Vita Hästen och det gick knappt en dag utan att röran i klubben gav tidningsrubriker.
– Det är som natt och dag om man jämför med att komma till träning och match i år jämfört med förra året, säger Viktor Kokman och fortsätter:
— Det var inget fel på laget och lagsammanhållningen förra året, men det var mycket runtomkring. Det var en ordförande som avgick och det var mycket snack om att tränaren skulle avgå.

Ifjol låg man fast förankrade i botten hela säsongen. I år har det inte börjat på samma sätt och det är något som gör allting enklare menar Kokman.
– Nu ligger det lite mer i våra händer hur det ska gå känns det som. Det gjorde det inte hela tiden förra året, det känns som att det var ständigt uppförsbacke. I vissa matcher kändes det som att man försökte hålla ner siffrorna istället för att försöka vinna. Så är det inte i år.

Viktor Kokman har liksom sitt lag inlett säsongen stabilt.Viktor Kokman har liksom sitt lag inlett säsongen stabilt. Foto: Bildbyrån

En annan anledning till Vita Hästens stabilitet är målvakten Viktor Kokman som hållit en jämn och bra nivå under säsongsupptakten.
– Jag tycker väl alltid att jag haft det i mig. Men sen har det varit lite mycket upp och ner. När jag har haft en bra dag så har jag väl kunnat spela i vilken liga som helst höll jag på att säga, säger han och skrattar.
– Men lite så har det känts. Sen nästa dag har jag kunnat ha en riktigt dålig dag på jobbet istället och blivit utbytt efter tio minuter.

"DET SKITER JAG I"

Han berättar att han inför fjolårssäsongen tog hjälp av den välkände mentale tränaren Andy Swärd.
– Jag kände att jag alltid har bra fysik, bra grundspel och teknik. Så det har inte varit det som det varit fel på. Förra sommaren tog jag kontakt med Andy Swärd som jag jobbat ihop med sedan dess och det har väl gjort att jag har kunnat hålla en bättre nivå under längre tid.
– Men sen har ju jag... Alla har ju dåliga dagar och det behöver inte alltid bero på mig heller. Jag har accepterat att jag gör mitt och det jag ska 100 procent och det som jag inte kan påverka, det skiter jag i.
– Jag har blivit tryggare med mig själv och tryggare med allt runtomkring hockeyn och fokuserar på det jag ska göra. Det har gett resultat och jag kände redan förra säsongen att jag var på god väg.

Säsongen för Vita Hästen var turbulent ifjol och Viktor Kokman berättar att han själv började få betalt för sin mentala träning först i kvalserien. Då var han närmast att likna vid en vägg och var en stor bidragande faktor till att det allsvenska kontraktet klarades av.
– Sen har jag egentligen bara fortsatt på den inslagna vägen och inte ändrat på någonting. Jag är fortfarande samma målvakt, men har ett lite annat "mindset" när det kommer till träning och match som gjort att jag blivit lite stabilare.


Viktor Kokman utvecklar hur hans och Andy Swärds samarbete ser ut.
– Vi jobbar mycket med att ha en plan inför matcher. Så man har någonting som man kan vara lite förberedd på vad som kan hända och inte bara ställa sig där och hoppas att det går bra varenda gång.

De pratar också inför och efter varje match.
– Vi pratar om vad som gått bra och dåligt och vad jag kan ta med mig. Sen är det bara att stänga matchen i princip samma kväll oavsett om det gått bra eller dåligt.
– Jag har haft tendenser...Jag grubblar extremt mycket ibland och det är väl bra till en viss mån, det betyder ju att jag vill bli bättre. Men på den här nivån när det är så mycket matcher så gäller det att på kort tid glömma det väldigt snabbt, oavsett om det gått bra eller dåligt, och förbereda sig på en ny uppgift. Det har jag blivit mycket, mycket bättre på.

Han berättar att han också kopplar bort vad som skrivs om honom i tidningar och sociala medier.
– Om man gjort en bra match och söker på sitt namn på Twitter, då tror man att man är världens bästa målvakt. Har man gjort en dålig match och söker...Det gör ju inte självförtroendet gott alla gånger.
– Jag försöker hålla mig till min egen sanning lite och bara gnugga på och försöka bli en bättre målvakt. Det är ju trots allt det jag gör på isen och det jag tränar på på isen och i gymmet som kommer göra mig till en bättre målvakt. Att läsa om mig själv kommer inte göra mig så mycket bättre.

MER LUGN I SIG SJÄLV

Viktor Kokman säger att det är först på senare år som det här med mentala coacher blivit stort och han svarar på frågan om vad han tror det hade gjort för hans karriär om han tagit den här hjälpen tidigare:
– Jag tror att de åren jag gjorde i ettan efter mitt SHL-kontrakt med HV hade blivit färre. Eller när jag fick SHL-kontraktet i HV, att jag hade kunnat förvalta det på ett annorlunda sätt. Det vet man ju aldrig heller, men jag skulle kunna tro att jag gjort det bättre med den här hjälpen jag har nu. 

Viktor Kokman har gjort ett par SHL-inhopp under karriären. Han vill tillbaka till högstaligan.Viktor Kokman har gjort ett par SHL-inhopp under karriären. Han vill tillbaka till högstaligan. Foto: Bildbyrån

Viktor Kokman skrev 2013, som nybliven senior, på ett tvåårskontrakt med HV71. Han lånades ut till först Troja i allsvenskan och sedan HC Dalen i ettan. Sedan har det blivit en säsong vardera i Borlänge och Vimmerby innan han 2017 kom tillbaka till moderklubben Vita Hästen där han nu är inne på sin tredje säsong.
– Jag känner att jag blivit mer lugn i mig själv nu än om man jämför med de åren innan, när jag blev senior. Det var mycket runtomkring och jag hade a-lagskontrakt med HV. Det var en stor grej, och det blev att man gjorde det till en större grej än vad det var egentligen.
– Jag blev utlånad till Troja/Ljungby och första året med seniorhockey med publik och allt det där. Helt plötsligt började det stå saker om en på Twitter och såna saker. Så jag tror absolut att jag hade hanterat det annorlunda om jag vetat om Andy då. Absolut.


Han håller med om att hans egen utveckling den senaste tiden även kan ha med att han blivit äldre att göra. Med åren kommer också rutinen.
– Man har lärt sig att det alltid kommer finnas kritiker, det går inte påverka vad andra tycker om mig hela tiden. Det är bara att hålla sig till sin egen sanning och jobba hårt.

Viktor Kokman berättar att han hade SHL-intresse kring sig efter den förra säsongen. Han vill inte berätta vilka klubbar det handlade om.
– Bara att det fanns klubbar som hade koll på en var bara det extremt roligt. Det är en morot till att fortsätta gnugga på.

Nästa säsong siktar han på att byta liga.
– Jag siktar mot att spela i SHL. Sen är det väldigt hård konkurrens om platserna. Jag brukar kolla på SHL ibland och alla målvakter är ju riktigt bra. Det går inte en match i allsvenskan som jag spelar där man reflekterar efter matchen att den andre målvakten var jäkligt bra. Så det är extremt hög konkurrens på de platserna som finns i SHL, men jag vill spela i SHL och det vill jag göra nästa år.
– Det är ett mål och det är något man siktar mot. Det är väl det som gör att man gör de här sakerna. Exempelvis att jag tagit hjälp av Andy Swärd. Att vara så väl förberedd som möjligt för att ta en av de där platserna. Det gör min prestation bättre och det gör väl laget bättre också att jag har de målen och siktar högt.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten