Sök
Sidney Crosby och hans Pittsburgh är på väg mot förändring.
Foto: Charles LeClaire/Reuters
NHL
SIBNER: Vinter på väg i Pittsburgh – men hur lång blir hösten?

Våren grönskar, knoppar brister, det blomstrar, gulnar, vissnar och dör. Allt förändras. Även Pittsburgh Penguins.

Det var dukat för storkalas i Amalie Arena igår. Två mångåriga topplag med gott om bitter rivalitet och varsin färsk förlust i bagaget skulle ta sig tillbaka upp på vinnartåget. Kucherov mot Crosby. Sullivan mot Cooper. NBC sände på rikstäckande TV, det var storartad hyllning före första nedsläpp av 46 militärer som alla dekorerats med the Congressional Medal of Honor och till och med självaste ligabossen Gary Bettman dök upp på pressläktaren och stod länge kvar och pratade med Scotty Bowman. Störst av allt: Bjurman och Ekeliw från Aftonbladet var där.

Men ändå. Något saknades. 

2016 och 2017, två år på raken, stod jag på isarna i San Jose respektive Nashville och såg segerrusiga pingviner fira nybärgade Stanley Cup-titlar. Crosby, Malkin, Letang och Kessel utgjorde där och då NHL:s bästa stomme med en suverän supporting cast av unga talanger och pålitliga veteraner omkring sig och inget tycktes kunna besegra dem mer än möjligtvis de själva. 

Drygt två efter segerfesten i Nashville måste jag ägna nästan hela första perioden åt att kika i laguppställningen och på Eliteprospects för att ens klura ut vilka hälften av de gulklädda spelarna på isen är.

Efter något års gnissel med coach Sullivan är Phil Kessel borta, utbytt mot Alex Galchenyuk som är skadad och i ärlighetens namn inte är Phil Kessel ens när han är frisk. Evgeni Malkin är fortsatt skadad och kan inte spela. Carl Hagelin är bortbytt. Brian Dumoulin är inte med. Bryan Rust är skadad, Conor Sheary är borta. Matt Cullen har gått i pension. Olli Määttä är borta. Ian Cole är borta, Trevor Daley är borta, Marc-André Fleury är borta. Ron Hainsey.

Nu hittar vi Zach Aston-Reese i första PP. En back jag aldrig tidigare sett på skridskor heter John Marino, de har en lettländare som heter Teddy Bluegers. Jag ser amerikanen Sam Lafferty och tänker att han ser pigg ut, men han bränner också två fina chanser som Phil Kessel under sina dagar i klubben hade stänkt upp i nättaket lika lätt som han svalt en hotdog och en bira på golfbanan under sommaren. 

Ett lag som leds av Sidney Crosby kan man aldrig räkna bort. Men det är lite som att se Guns N’ Roses för fyra-fem år sedan, när Axl Rose körde bandet på egen hand.

Är det nu det händer, tänker jag? Är det den här säsongen som Pittsburgh Penguins börjar gå in i full nedmontering och som alla andra storklubbar i modern tid tvingas börja om och bygga nytt? Nog är det början till slutet, alltid. Men precis som sommaren gradvis övergår i vinter via hösten går en hockeyklubb aldrig direkt från klang och jubel till fritt fall. Det är en utdragen plåga, precis som det i tur och ordning varit för Detroit, Los Angeles Kings och Chicago. 

Ännu är det inte riktigt vinter i Pittsburgh. Säg så här: om man ställer sin andremålvakt i kassen borta mot Tampa Bay Lightning, släpper till 48 skott och ändå går in i tredje perioden i ledning och sedan är en snusprilla ifrån att knipa en eller kanske rentav två poäng? Då är jag imponerad alldeles oavsett vad som står på ryggarna.

Pittsburgh kom med arbetshandskarna på och ledde ju matchen med 2-1 en bra bit in i tredje perioden. Erik Gudbranson slogs med både Pat Maroon och Cédric Paquette, ”Bengan” Hörnqvist var på sedvanligt spelhumör och var inblandad i en del stök även han. Brandon Tanev, gnuggaren med det obegripliga långtidskontraktet förvandlades plötsligt till Kent Nilsson och smekte upp kvällens snyggaste mål i nättaket bakom Vasilevsky

Tampa fick inte mycket ut av Kucherov, Point och Stamkos i spel fem mot fem och kunde inte ta sig förbi den tidigare så ifrågasatte Tristan Jarry de gånger de fick lägen. De nötte till sist ner Penguins och var det klart bättre laget i tredje perioden, men det var egentligen främst ett par olyckliga utvisningar i slutminuterna som gjorde att Victor Hedman kunde stänka in det avgörande målet till 3-2 med knappa minuten kvar.

Ändå sprattlade Crosby och Penguins till. Med en sekund kvar av matchen skickade Kris Letang en puck på mål som kanske rentav var inne. Det tog flera minuters videogranskning innan domaren på uppdrag av videorummet i Toronto till slut förkunnade matchen över.
– De var ju ganska nära att kvittera ändå… Vi vet att de är ett bra lag som leds av en av världens bästa spelare, som fortfarande bara verkar bli bättre och bättre, sa matchhjälten Victor Hedman i omklädningsrummet efteråt. 

Där slår han huvudet på spiken. Crosby tycks nämligen inte ha något bäst-före-datum.

32-åringen från Nova Scotia har varit en best under hela säsongsinledningen. Trots att Pittsburgh tappat så mycket skicklighet, så mycket stjärnglans och dessutom har en hel femma på skadelistan var laget 6-4 inför matchen mot Tampa. Tre gånger på tio matcher har de skjutit sju mål, varav två gånger på bortaplan. Alex Galchenyuk är kanske ingen Phil Kessel, men Jake Guentzel ser ut att kunna bli. 

Connor McDavid är världens bästa hockeyspelare. Nathan MacKinnon är med i diskussionen. Nikita Kucherov är ligans poängkung. Patrick Kane är den bästa teknikern. Men ge mig 2-2 inför tredje perioden i en avgörande Stanley Cup-final och jag hade fortfarande valt Sidney Crosby framför alla de andra.

Men likväl. 

Sometimes my burden is more than I can bear

It’s not dark yet, but it’s getting there

Crosby kan mycket väl leda sina mannar till ännu ett slutspel. Väl där kan de fortfarande vara otroligt besvärliga, för de är inget roligt lag att spela mot. En frisk Malkin förändrar direkt balansen i laget till det bättre, men det är nog tyvärr större risk att vi får se 2019 än 2017 års Malkin.

Det är ofrånkomligt att Pittsburgh Penguins inte är vad de har varit. Winter is coming. Frågan är bara hur lång hösten blir.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten