Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Ida Boman är en av Sveriges största målvaktstalanger.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Ida Boman

Redan som 15-åring höll Ida Boman två nollor i SDHL. Nu, ett år senare, hoppas målvaktstalangen från Sollentuna kunna ta större kliv och vara en av burväktarna som tas ut i JVM-truppen till vintern. 
– Jag hoppas att jag blir en av dom som får åka dit, det vore väldigt kul, säger hon till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nu är vi framme vid den 22:a delen av Framtidens Damkronor. Här ska ni få träffa en av landets stora målvaktstalanger, 16-åriga Ida Boman. Hon tillhör Djurgårdens damlag, men spelar för tillfället med Väsbys J18-lag. Hon debuterade redan förra säsongen i SDHL med att hålla nollan två matcher i rad. Då ska vi komma ihåg att hon då bara var 15 år.
– Jag tror att det var brorsan som fick mig att börja både med hockey och innebandy eftersom han spelade både och då han var liten, säger Ida Boman då hockeysverige.se träffar henne för en intervju på ett café invid Globen i Stockholm.
– Han ställde mig i mål då jag var runt tre år, men jag började som utespelare på hockeyskolan. Direkt då vi kom upp och blev ett eget lag ville jag vara målvakt eftersom jag tyckte det var så coolt med alla stora målvaktsgrejer.

Är det lika coolt fortfarande då du ska släpa alla stora grejer på tunnelbanan eller pendeltåget?
– Nej, men jag tar ingenting på tunnelbanan. Det kan vara någon plock jag tar med mig fram och tillbaka ibland. 

Hockey, innebandy… har du testat fler idrotter?
– Jag testade inlines i somras, men det har jag lagt ner nu eftersom jag skadade mig i början av sommaren. Jag åkte ihop med en kille och drog armbågen ur led.

Har du lidit av det under den här säsongen?
– Ja, lite. Den är inte helt återställd utan fortfarande lite böjd, men det är på väg att bli bättre.
– Jag missade inte mycket av sommarträningen, men jag har inte kunnat köra någon överkropp alls. Jag har inte heller kunnat gå på med tunga vikter på överkroppen, men ben och kondition fungerar jättebra.
Ida Boman.Ida Boman.Foto: Ronnie Rönnkvist

"GILLAR DET HÄR LITE KAXIGARE SOM KILLARNA HAR"

Ida Boman var inte ensam i sitt tjejkompisgäng som idrottade under deras uppväxt.
– Jag tror att i sort sett alla mina kompisar spelar innebandy eller ishockey. Bland annat Selma (Tyreskog) som spelar här, men även Julia (Tärnblom), Maria (Lindberg) och Lova (Blom) som också spelar här.
– Annars är det mest innebandykompisar som jag spelar tillsammans med i Täby. Jag har också några få vänner som är utanför sporten. 

Det blir en hel del innebandy för målvaktstalangen, men fokuset ligger i första hand på ishockeyn.
– Jag försöker få tid för en träning i veckan med innebandyn även om vi har tre och en match i en av serierna. Ibland hoppar jag även in då det behövs i den andra serien.
– Som det ser ut nu är det hockeyn jag satsar på. Sedan vet man aldrig vad som händer, men jag tror det blir hockeyn.

Djurgårdsmålvakten har under hela tiden spelat med killar. Först i Sollentuna och nu alltså i Väsby. En resa som haft både toppar och dalar.
– Det har till och från varit lite tufft, men det har ändå fungerat väldigt bra. jag tycker att det varit lite roligare att spela med killar eftersom det gått lite fortare och så vidare.
– Jag har inte heller haft något tjejlag i närheten så det har blivit att jag spelat med killar av den anledningen också. Sedan har det fortsatt så. Jag gillar också det här lite kaxigare som killarna har. Det är också därför jag fortsätter spela med killar nu också.

När du säger att det varit tufft ibland på vilket sätt menar du då?
– Fysen har varit lite tuffare, men det har även varit tufft ibland att vara ensam tjej på cuper och sådant. Jag tycker att det fungerat bra ändå.

Har du haft nytta av innebandyn i din hockey?
– Ja, i innebandyn är det mycket snabba reaktioner, vilket jag tror att jag haft hjälp av i hockeyn. Sedan kan det vara skönt att komma bort från killarna ibland och bara vara i ett tjejlag, säger Ida Boman med ett leende.

Du spelar alltså fortfarande med killar, hur länge kan du hålla på att dubblera?
– Jag vet inte, men jag och Djurgården har kommit överens om att ta en säsong i taget. Som det ser ut är det den här säsongen, men jag vill spela med killar så länge det går. Förhoppningsvis nästa säsong också.
Ida Boman är en stor målvaktstalang.Ida Boman är en stor målvaktstalang.Foto: Ronnie Rönnkvist
Det hör inte direkt till vanligheterna att ett lag i Hockeyettan plockar upp en 16-årig damspelare att ställa i mål på deras träningar. Men så är fallet i Väsby eftersom Boman har presterat så pass bra i Väsbys J18-lag under säsongen att A-lagstränaren, Viktor Tuurala, valde att låta henne vara med på deras träning. 

"HÅLLER PÅ NIVÅN SOM ÄR BRA FÖR J18-KILLAR"

Väsbys sportchef, Tom Tärnström själv före detta Division 1-målvakt, berättar för hockeysverige.se:
– Hon var i Sollentuna tidigare med vår nuvarande huvudtränare för J18-laget, Nicklas Stensson. Han tog med henne till oss inför den här säsongen. Egentligen var det inte en fråga om det var en tjej eller kille utan vi visste att hon är väldigt duktig. Nicklas har dessutom haft henne under flera säsonger tidigare.
– Vi såg direkt att hon är en duktig målvakt på J18-nivå så det var egentligen ganska odramatiskt. Vi behövde en målvakt till A-laget. Då kollade vi J18 och där hade Ida gjort det väldigt bra. Hon är väldigt seriös till sin idrott samtidigt som det är en glad prick som sprider positiv energi.

Tärnström är också imponerad av Ida Bomans prestation på A-lagsträningen.
– Hon gjorde det jättebra. Det var inga konstigheter. Sedan är det självklart så att det är skillnad på vilken J18-målvakt som helst och två riktigt bra Hockeyettan målvakter och som är på gränsen till Hockeyallsvenskan.
– Det är ett hopp upp till att spela i Hockeyettan, vilket det ska vara, men Ida håller absolut nivån som är bra på J18.

När hockeysverige.se frågar Ida Boman själv om sin första A-lagsträning med Väsby så berättar hon att det var en kul upplevelse.
– Dom ville ha en målvakt på träningen. Jag vet egentligen inte varför eftersom dom har sina två målvakter (Edvin Olofsson och Linus Ryttar). Antagligen var det för att dom skulle få vila samtidigt som vi skulle få testa på A-laget om någon av dom skulle skada sig. Samtidigt har vi inte något J20-lag.
– Jag tycker att det gick bra på träningen, men det blev också ganska mycket snack i laget efteråt ”A-lags målvakten”, skrattar Ida Boman och fortsätter:
– Vi har även några i laget som var uppe i A-laget och tränade redan förra säsongen. Sedan tror jag även att en av våra andra målvakter, Emil (Björklund), varit uppe där och kört både den här och förra säsongen.
Ida Boman tillhör Djurgårdens damlag men spelar med Väsbys U18-killar.Ida Boman tillhör Djurgårdens damlag men spelar med Väsbys U18-killar.Foto: Ronnie Rönnkvist
Var det en stor omställning att träna med ett herrlag i Hockeyettan?
– Det gick lite fortare och skotten var lite hårdare, men vi ska ju bara stoppa puckarna.
– Killarna i A-laget sa att jag gjorde det bra. Sedan sa dom andra två målvakterna lite på skämt att man istället borde skickat upp någon målvakt som dom inte behövde konkurrera med.

VORE STORT ATT MÖTA BRORSAN

Vad skulle du säga om chansen kom att spela en match i A-laget?
– (Skratt) Jag vet inte och har inte tänkt tanken, men det skulle vara kul att få stå och öppna båsdörren mot Sollentuna. Då skulle det varit mot brorsan (Simon Boman) vilket hade varit stort, säger Ida Boman med ett leende.

Vad är bakgrunden till att du hamnade i just Väsby?
– Jag hade kunnat välja Sollentuna som är min moderklubb, men jag valde Väsby eftersom jag kommer bra överens med coachen, Nicklas Stensson. Han förstår det här med att jag vill spela innebandy också och alltid tyckt att det var okej. Det här blir min fjärde säsong med honom.

Ida Boman tycker också att det har fungerat bra i Väsby förutom att hon för tillfället dras med en hjärnskakning.
– Jo, med det har fungerat bra. Vi har spelat tre seriematcher så här långt. Jag har stått en av matcherna, mot Enköping, och då torskade vi. Det var nog vår absolut sämsta match någonsin, säger 16-åringen med ett skratt.

Förra säsongen fick alltså Ida Boman debutera i SDHL. Det blev totalt tre matcher mellan stolparna varav två där hon höll nollan.
– Det var nervöst från början när jag fick reda på det, men sedan var det inte så när jag kom ut och spelade. Det var ett högt tempo och ganska likt killarna jag spelar med. Det var inte någon jättestor skillnad och jag var ganska nöjd med mina matcher.

DRÖMMER OM JVM: "VORE VÄLDIGT KUL"

Ett mål som Ida Boman har är att få chansen i Juniorlandslaget.
– Det skulle vara väldigt kul. Jag har alltid haft som mål att få spela i Juniorlandslaget och även, om det ligger ännu längre bort, damlandslaget. Vara med där för att se vad jag går för.

Junior-VM?
– Jag hoppas att jag blir en av dom som får åka dit, det vore väldigt kul.

Nu dras du med en hjärnskakning, hur mår du idag och hur ska du nå till Junior-VM?
– Just nu blir det vila. Sedan får vi se. Eftersom jag bara har en lättare hjärnskakning så blir jag nog inte borta så länge. Dessutom har jag ganska bra läkkött och brukar vara tillbaka ganska snabbt efter det att jag haft skador. 

Valentina Lizana Wallner är en förebild för Ida Boman.Valentina Lizana Wallner är en förebild för Ida Boman.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur har du mått efter hjärnskakningen?
– Jag har varit väldigt trött och haft väldigt ont i huvudet, men jag har inte tyckt det varit så jobbigt i skolan. Det har bara varit jobbigt sista lektionerna.
– Sedan har jag bara gått halvdagar eftersom jag inte kunnat vara med på ”HG” (hockeyträning i skolan). Dom som är skadade har då börjat klockan elva. Då har jag gått elva till fyra och det har fungerat ganska bra.
– Däremot har dagarna som varit från åtta till fyra varit jobbiga och jag har då haft svårt med koncentrationen mot slutet.

En som betytt mycket för Ida Boman som målvakt är tidigare OS-målvakten Valentina Lizana Wallner.
– Jag blev väldigt glad då vi hade henne i Stålbucklan som coach. Nu är hon även med i U18-landslaget och jag kommer väldigt bra överens med henne.
– Hon är en jättebra målvaktstränare och coach som peppar mig. Hon har betytt jättemycket för mig, avslutar Ida Boman.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten