Sök
Garpenlöv redo ta över efter Grönborg
Bildbyrån
Landslag

"Vill ha pirret i magen och utmana sig själv"

Det stundar nya tider för svensk landslagshockey. Sedan i våras är det Johan Garpenlöv som basar över Tre Kronor. En utmaning den nye förbundskaptenen ser fram emot.
– Jag tror det är lite därför jag håller på med det här och därför jag  själv också spelade, säger Garpenlöv.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

I augusti 2018 blev det klart. Johan Garpenlöv skulle ersätta avgående Rikard Grönborg som svensk förbundskapten efter säsongen 2018-19. På måndag presenterar han sin första landslagstrupp och kan på allvar inleda arbetet i den ärofyllda rollen. 

Det stora grundarbetet är däremot redan påbörjat sedan flera månader tillbaka: 
– Vi har tänkt på alla möjliga varianter, och det är det vi suttit med nu: hur vi ska göra det här. Man försöker prata med många spelare, om de är intresserade av landslaget och hur de tänker kring olika turneringar. Därifrån sedan kommer vi ta ett beslut när vi tar ut första truppen, vilken väg vi ska gå, berättar Garpenlöv för Hockeysverige under SHL:s upptaktsträff. 

Titeln som förbundskapten är ny. Men förberedelserna har inte sett särskilt annorlunda ut för Garpenlöv, som under sin ledarkarriär också haft roller som assisterande tränare i Djurgården, som Team Manager för Tre Kronor och som scout för NHL-klubben Dallas Stars. 
– Man förbereder sig, strukturerar upp säsongen. Man vet vad som kommer. Skillnaden i år är att jag kliver in i en ny roll så mycket tankar går till det, hur jag vill göra saker och ting. Jag försöker vara så produktiv jag kan, ser hur jag vill göra och sedan göra det när det blir matcher.
– Men mycket av det vi håller på med som tränare är att göra det varje dag och därifrån kan man vrida på saker. Vi står i startgroparna och längtar efter att kliva ut på isen. 

Garpenlöv var  assisterande förbundskapten till Rikard Grönborg sedan 2016-17. År som inneburit två VM-guld och ett silver. Men bara för att det är en ny huvudtränare på plats kommer förändringarna på isen inte att bli särskilt stora.
– Vi har en spelidé för alla landslagen, säger Garpenlöv.
–  Det är inget som varken Rikard (Grönborg) eller Per Mårts har hittat på. Det har legat med hela tiden. Sedan är det klart att vi försöker vända på saker efter senaste VM, på vad vi känner vi kan förbättra och vad som fungerade bra. Då kan vi göra förändringar därifrån.

VM i Schweiz blir Johan Garpenlövs som förbundskapten för Tre Kronor.Johan Garpenlöv. Foto. Petter Arvidson/Bildbyrån

GILLAR PRESSEN

Sverige åkte ut i kvartsfinal i VM i våras. Sedan dess har planeringen pågått och på måndag (28 oktober)  presenterar han sin första landslagstrupp. Karjala Cup i Finland blir första sidan av det nya kapitlet i 51-åringens tränarkarriär. Att vara förbundskapten medför förstås en hel del press och plats i rampljuset.
– Jag tror det är lite därför jag håller på med det här och därför jag  själv spelade. Man vill ha pirret i magen och utmana sig själv. Man vill känna pulsen och när man väl kliver in i matcherna inte veta vad resultatet kommer bli och vara en del i att försöka vinna matchen. 

Hur jobbar du som coach?
– Det är väl egentligen som jag gjort hela min karriär. Jag försöker göra så mycket jag kan, lägga ner tid, kraft och hårt jobb på det jag kan kontrollera och känna att jag blir nöjd med det. 

RELATIONEN MED NHL-SPELARNA VIKTIG 

I den senaste VM-turneringen hade Tre Kronor en namnkunnig trupp. Laguppställningen innehöll tre spelare från KHL. Resten var spelare vars säsonger i NHL fått ett tidigt slut. Relationen mellan förbundsledningen och spelarna i Nordamerika har blivit stark de senaste säsongerna och allt oftare har det blivit ett "ja, tack" från de som varit tillgängliga.
– Det är bara att fortsätta på den inslagna vägen. Vi kommer fortsätta på sättet vi jobbat. Mycket handlar om att bara ta resorna över, hålla kontakten med dem. Det är inga svårare saker, det handlar mer om att man bara ska göra det. De är också människor och gillar att få uppmärksamhet att man et vad de gör och deras vardag. Det gäller att lägga ner tid och jobb på att göra det.

Ragnarsson ska hjälpa GarpenlövRagnarsson ska hjälpa Garpenlöv. Foto: Bildbyrån

Till Karjala Cup kommer landslagstruppen bestå av spelare från de europeiska ligorna. Garpenlöv och hans kollegor Markus Åkerblom och Marcus Ragnarsson håller ständig koll på SHL, KHL, NLA med flera.
– Det är så svårt att ranka ligor mot varandra. Det är så olika spelsätt. Frågar vi de som håller på med SHL, då tycker vi det är bra. I Ryssland tycker man att den är bäst. Fördelen med det här jobbet är att jag får åka runt och titta. Men det är svårt att jämföra mellan länderna. Jag kan tycka att vår liga (SHL) håller yttersta toppen av världen av det jag sett. 

I november börjar den. Den nya eran i svensk landslagshockey. 

FAKTA:  

Karjala Cup spelas mellan den 7-10 november. Sverige möter Tjeckien i Leksand den 7 innan Ryssland och Finland väntar den 9 respektive 10 i Hartwall Arena, Helsingfors. 
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten