Garpenlöv redo ta över efter Grönborg
Bildbyrån
Landslag

"Vill ha pirret i magen och utmana sig själv"

ANNONS

Det stundar nya tider för svensk landslagshockey. Sedan i våras är det Johan Garpenlöv som basar över Tre Kronor. En utmaning den nye förbundskaptenen ser fram emot.
– Jag tror det är lite därför jag håller på med det här och därför jag  själv också spelade, säger Garpenlöv.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

I augusti 2018 blev det klart. Johan Garpenlöv skulle ersätta avgående Rikard Grönborg som svensk förbundskapten efter säsongen 2018-19. På måndag presenterar han sin första landslagstrupp och kan på allvar inleda arbetet i den ärofyllda rollen. 

Det stora grundarbetet är däremot redan påbörjat sedan flera månader tillbaka: 
– Vi har tänkt på alla möjliga varianter, och det är det vi suttit med nu: hur vi ska göra det här. Man försöker prata med många spelare, om de är intresserade av landslaget och hur de tänker kring olika turneringar. Därifrån sedan kommer vi ta ett beslut när vi tar ut första truppen, vilken väg vi ska gå, berättar Garpenlöv för Hockeysverige under SHL:s upptaktsträff. 

Titeln som förbundskapten är ny. Men förberedelserna har inte sett särskilt annorlunda ut för Garpenlöv, som under sin ledarkarriär också haft roller som assisterande tränare i Djurgården, som Team Manager för Tre Kronor och som scout för NHL-klubben Dallas Stars. 
– Man förbereder sig, strukturerar upp säsongen. Man vet vad som kommer. Skillnaden i år är att jag kliver in i en ny roll så mycket tankar går till det, hur jag vill göra saker och ting. Jag försöker vara så produktiv jag kan, ser hur jag vill göra och sedan göra det när det blir matcher.
– Men mycket av det vi håller på med som tränare är att göra det varje dag och därifrån kan man vrida på saker. Vi står i startgroparna och längtar efter att kliva ut på isen. 

Garpenlöv var  assisterande förbundskapten till Rikard Grönborg sedan 2016-17. År som inneburit två VM-guld och ett silver. Men bara för att det är en ny huvudtränare på plats kommer förändringarna på isen inte att bli särskilt stora.
– Vi har en spelidé för alla landslagen, säger Garpenlöv.
–  Det är inget som varken Rikard (Grönborg) eller Per Mårts har hittat på. Det har legat med hela tiden. Sedan är det klart att vi försöker vända på saker efter senaste VM, på vad vi känner vi kan förbättra och vad som fungerade bra. Då kan vi göra förändringar därifrån.

VM i Schweiz blir Johan Garpenlövs som förbundskapten för Tre Kronor.Johan Garpenlöv. Foto. Petter Arvidson/Bildbyrån

GILLAR PRESSEN

Sverige åkte ut i kvartsfinal i VM i våras. Sedan dess har planeringen pågått och på måndag (28 oktober)  presenterar han sin första landslagstrupp. Karjala Cup i Finland blir första sidan av det nya kapitlet i 51-åringens tränarkarriär. Att vara förbundskapten medför förstås en hel del press och plats i rampljuset.
– Jag tror det är lite därför jag håller på med det här och därför jag  själv spelade. Man vill ha pirret i magen och utmana sig själv. Man vill känna pulsen och när man väl kliver in i matcherna inte veta vad resultatet kommer bli och vara en del i att försöka vinna matchen. 

Hur jobbar du som coach?
– Det är väl egentligen som jag gjort hela min karriär. Jag försöker göra så mycket jag kan, lägga ner tid, kraft och hårt jobb på det jag kan kontrollera och känna att jag blir nöjd med det. 

RELATIONEN MED NHL-SPELARNA VIKTIG 

I den senaste VM-turneringen hade Tre Kronor en namnkunnig trupp. Laguppställningen innehöll tre spelare från KHL. Resten var spelare vars säsonger i NHL fått ett tidigt slut. Relationen mellan förbundsledningen och spelarna i Nordamerika har blivit stark de senaste säsongerna och allt oftare har det blivit ett "ja, tack" från de som varit tillgängliga.
– Det är bara att fortsätta på den inslagna vägen. Vi kommer fortsätta på sättet vi jobbat. Mycket handlar om att bara ta resorna över, hålla kontakten med dem. Det är inga svårare saker, det handlar mer om att man bara ska göra det. De är också människor och gillar att få uppmärksamhet att man et vad de gör och deras vardag. Det gäller att lägga ner tid och jobb på att göra det.

Ragnarsson ska hjälpa GarpenlövRagnarsson ska hjälpa Garpenlöv. Foto: Bildbyrån

Till Karjala Cup kommer landslagstruppen bestå av spelare från de europeiska ligorna. Garpenlöv och hans kollegor Markus Åkerblom och Marcus Ragnarsson håller ständig koll på SHL, KHL, NLA med flera.
– Det är så svårt att ranka ligor mot varandra. Det är så olika spelsätt. Frågar vi de som håller på med SHL, då tycker vi det är bra. I Ryssland tycker man att den är bäst. Fördelen med det här jobbet är att jag får åka runt och titta. Men det är svårt att jämföra mellan länderna. Jag kan tycka att vår liga (SHL) håller yttersta toppen av världen av det jag sett. 

I november börjar den. Den nya eran i svensk landslagshockey. 

FAKTA:  

Karjala Cup spelas mellan den 7-10 november. Sverige möter Tjeckien i Leksand den 7 innan Ryssland och Finland väntar den 9 respektive 10 i Hartwall Arena, Helsingfors. 




Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL