Sök
Kaptenen Christoffer Liljewall fångar upp en inkastad halsduk efter Södertäljes möte med Vita Hästen tidigare i månaden.
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Supportrarnas rop på förändring var omöjlig att missa
Idag 19:00
Södertälje SK - Timrå IK
1 2.85
X 4.05
2 2.10

Södertälje SK:s kräftgång i Hockeyallsvenskan ledde härom dagen till att tränaren Ulf Lundberg fick lämna sin post. Joakim Englund tittar närmare hur det inte bara var förlusterna som gjorde att Lundberg fick sparken. Det bristande intresset kring klubben låg också till grund för förändringen.

Pengar är en betydande maktfaktor inom dagens elitidrott. Med pengar kommer makten att kunna göra förändringar. 

Södertälje hade under förra veckan finbesök hemma i Scaniarinken i form av topplagen BIK Karlskoga och Björklöven med två dagars mellanrum där sportklubben ”bara” lyckades sälja drygt 2 000 biljetter per match. Det är dåliga publiksiffror för ett Södertälje som senaste två säsongerna snittat över 3 000 per match.

Jag såg matchen mot Karlskoga förra onsdagen där Södertälje faktiskt gjorde en bra match mot topplaget. Men som så många gånger förr, när botten möter toppen, handlar det om till synes slumpmässig tur eller otur där nästan alltid topplaget tycks dra det längsta strået. 

SSK ledde med 3–1 med tio minuter kvar för att sedan fullständigt rasa ihop som ett korthus i matchens slutskede. 3–3-målet med drygt fem minuter kvar symboliserade det allra bäst; SSK spelade boxplay och skulle bara lägga ner pucken 60 meter när man istället sköt den i ryggen på en lagkamrat och pucken ramlade ner till en fristående Jesper Kokkonen mitt i slottet.

INTE SÅ FÅ ÅSKÅDARE ENS I ALLSVENSKAN

Ganska talande för ett lag där spelarna är livrädda för att förlora. Karlskogas ledningsmål någon minut senare kom därför ganska väntat och stolarna i Scaniarinken gapade skrämmande tomma. Inte bara i matchens slutskede utan även tidigare under matchen var min känsla att jag inte kunde minnas senast jag såg så lite folk på plats. Inte ens under tiden i Hockeyettan var det så få åskådare.

Även om den officiella publiksiffran var 2 155 fick jag känslan, genom tv:n förvisso, att den faktiska publiksiffran bara var hälften av den officiella.

Supportrarnas rop på förändring var omöjlig att missa. På sociala medier har det under en tid varit många som yttrat sitt missnöje genom att skriva texter i stil med att det är alltför smärtsamt att ta sig till Scaniarinken när det ser ut som det gör. Det måste till någon slags förändring!

En förändring på ledarsidan i SSK kanske var oundviklig ändå, även om supportrarna ställt upp och faktiskt kommit till hallen. Men det går inte att komma ifrån vilken enorm makt klubbens finansiärer har i liknande lägen som nu SSK befunnit sig i.

Initialt kommer Ulf Lundbergs tidigare assisterande tränare Nichlas Falk och Dennis Bozic att leda laget i ett delat ledarskap. Jag hoppas, för fansens skull, att den nya tränarduon lyckas hitta nycklar som både leder till att publiken hittar tillbaka till Scaniarinken samt att poängkontot fylls på i en högre takt än tidigare. 

FINANSIÄRER HAR MAKT

Jag menar inte att det är supportrarna som entledigat Uffe Lundberg från sin tjänst, men det går inte att blunda för att missnöjet från supportrarna förmodligen spelat roll. En välfylld Scaniarinken och utan större påtryckningar hade förmodligen inneburit en större arbetsro och ett större tålamod.

Den enskilda supportern har ingen makt i sig men om man lyckas samordna sig till den grad att gruppens sammanlagda summa pengar blir betydande för klubben så ökar också makten. 

Det har även förekommit att sponsorer haft så pass mycket makt att man lyckats få till förändringar kring spelartruppen. En spelarrekrytering är inga konstigheter då det bara är att skjuta in mer medel så löser klubben en ny spelare. Det kan däremot bli betydligt smutsigare om det handlar om en specifik person eller spelare som någon vill bli av med. 

Under tiden i Hockeyettan var det en stor sponsor till Vita Hästen som ville bli av med en specifik spelare i laget. Efter en tids utstrypning fick sedan sponsorn sin vilja igenom trots att spelaren i fråga var en av lagets bästa spelare och hade heller inte gjort sig skyldig till något kontraktsbrott.

Om spelreglerna ibland kan kännas diffusa för spelarna på isen så är det ingenting mot vad de kan vara utanför densamma.

För tre veckor sedan skrev jag en text som handlade om vilka tränare som låg pyrt till att få sparken. Den texten hittar ni här.

Södertäljes bottenkollega i tabellen, AIK, är i liknande läge som SSK. En sportslig kräftgång, kraftigt sviktande publiktrend och en klubb som dessutom befinner sig i kontrollår.

Hur länge vågar man hoppas att skeppet vänder, både vad gäller sportsliga resultat och publikmässigt, innan man agerar? Har man ens råd att göra förändringar? Har man råd att inte göra förändringar? Blir resultatet bättre av förändringar eller sitter man redan på den optimala lösningen?

Tuffa frågor där svaren kräver en större insyn än vad jag har i klubben.

Idag 19:00
AIK - Almtuna IS
1 2.40
X 4.00
2 2.50
Idag 19:00
HC Vita Hästen - Tingsryds AIF
1 1.74
X 4.10
2 4.05
Idag 19:00
Karlskrona HK - Mora IK
1 2.35
X 4.05
2 2.55
Idag 19:00
Södertälje SK - Timrå IK
1 2.85
X 4.05
2 2.10
Idag 19:00
Västerås IK - Västerviks IK
1 1.65
X 4.40
2 4.35
Idag 19:00
Modo Hockey - IF Björklöven
1 2.35
X 4.10
2 2.55
Idag 19:00
Kristianstad IK - BIK Karlskoga
1 3.65
X 4.65
2 1.74
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten