Jonas Junland.
Henrik Skoglund
Schweiziska ligan

"Det alternativet som jag vill främst om jag flyttar hem"

ANNONS

Det är nästan fyra år sedan han senast spelade i Sverige. Jonas Junland fyller snart 32 år och spelar hockey i en stad där trycket på läktaren är enormt. Men han berättar att tankarna på en hemflytt börjat komma och han vill vinna SM-guld innan karriären är över.
– Vi får se, men det är klart att Linköping ligger varmt om hjärtat, säger han till hockeysverige.se.

LAUSANNE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att besöka Lausanne för första gången är att kastas mellan hopp och förtvivlan. Området nere vid den hysteriskt vackra Genevésjön är som balsam för själen. Längre upp är det förvisso även där en okulär fröjd, men att navigera sig med hjälp av Google maps är ett hopplös företag. Staden är uppbyggd i tre olika nivåer höjdmässigt och vägarna upp till nästa platå är skriande få, i alla fall känns det så för en stressad journalist som gärna vill hinna till arenan i god tid för mötet Lausanne mot Lugano.

img-3125-1571217927.jpgVy att vila ögonen på nere vid OS-parken i Lausanne.Foto: Henrik Skoglund

Staden Lausanne tillhör den franska delen av Schweiz och den ger ett avslappnat intryck. Trots att det är en stad med bara 130 000 invånare, är pulsen hög. Något som kanske kan tillskrivas alla turister som är på besök. I staden ligger OS-högkvarteret och nere vid Genevésjön ligger det olympiska museet.



– De är galna, skrattar Jonas Junland när han tar emot i det NHL-inspirerade omklädningsrummet i splitternya Vaudoise aréna. En arena som bland annat ska härbärgera Tre Kronor kommande vår i samband med VM.

img-3064-1571218101.jpgHär ska Sverige spela sina gruppspelsmatcher i VM i vår.Foto: Henrik Skoglund

Jonas Junland syftar på fansen i ovan citat och det var ett mäktigt tryck från den gigantiska ståplatssektionen i söndagens möte mot Lugano.


Det känns som att det är ett jäkla hockeytryck i den här stan?

– Ja, det är...Fansen är som en vägg när man åker ut. De sjunger hela matcherna och de sjunger och hejar. Det är på gott och ont, de sätter lite press på oss också. Vi har en ny arena och 8-9 000 på hemmamatcherna. Hela staden andas någonstans att de vill ha framgång.

FLYTTAT FRAM POSITIONERNA

Med ett fotbollslag på dekis har hockeyn tagit över som solklar etta i staden och det är en klubb som sakta men säkert flyttat fram sina positioner de senaste åren. Från att ha varit ett jojo-lag mellan NLA och NLB har man nu positionerat sig som en toppklubb i högstaligan och fjolårets tredjeplats och semifinal är klubbens största framgång hittills. Jonas Junland har från sin backplats varit en viktig bricka på vägen framåt.
– Det har varit en lång, lång resa för den här klubben. Från att vara ganska nya i ligan och ingen respekterade oss till att nu, fyra år senare, ha ett lag där vi rullar på med ganska jämn speltid på alla. Det är första gången nu som vi verkligen har ett bra lag. Tidigare har några spelat alldeles för mycket och inte orkat mot slutet av säsongen. Nu har vi mycket större spridning på poängskörd och istid, berättar han och tystnar innan han fortsätter.
– Det är rätt häftigt faktiskt att ha varit med på hela den resan.

Det känns som att det är ett bygge som pågår här.
– Ja, men så är det. Det är inte lätt att få schweizare som skriver långa kontrakt. Det tar tid att få en bra klubb och det är många här som jobbat hårt.

I år spelar man för första gången i CHL där man vann sin grupp. En annan faktor som ska hjälpa till att hålla Lausanne i toppen är den nybyggda arenan.
– Nu har vi förväntningar på oss för första gången. Vi har värvat bra spelare, har två powerplay som fungerar, vi har många som vill spela och någonstans är det väl den pressen som man behöver i ett bra lag för att orka hela vägen till slutet.

bb171211ae050-1-1571218298.jpgJonas Junland har testats ett flertal gånger i Tre Kronor.Foto: Bildbyrån

Klubbarna i Schweiz får bara använda sig av fyra importer under match. Men det tillhör inte ovanligheterna att de har fler importer i sina trupper och växlar mellan dem. En situation som såklart kan innebära en extra press för en icke-schweizare.
– Så är det lite grann. Tidigare år när vi varit lite sämre så har man väl känt mer press att göra poäng och så vidare. Men nu känner man inte att man ska vara någon form av ankare.
– Men, så är det ju. Går det inte bra så plockar de ju bort en av oss och tar in en ny import. Många lag har ju fem eller sex i truppen, och man får bara ha fyra per match. Så det är klart man känner press, men det går inte bry sig om det där. Då kan man ju inte spela.

Jonas Junland gör sin fjärde säsong i Lausanne och det har hänt mycket vid sidan av isen för honom personligen.
– Vi kom hit med ett barn, nu har vi två och ett tredje på väg. Självklart har det hänt mycket och Lausanne har blivit någon form av andra hem. Det är inte så att vi rotat oss på det sättet, men vi trivs jättebra.

"VILL VINNA SM-GULD"

Det är lätt att förstå den höga trivselfaktorn i staden för familjen Junland, när hockeysverige.se är på besök är 20 grader och strålande sol. I mitten av oktober. Detta ackompanjerat av de höga bergen omkring med snöbeklädda toppar. Men, med ett tredje barn som beräknas anlända i februari, så medger Junland att det kanske är läge att se sig om efter något på hemmaplan till nästa säsong.
– Tre barn och bo utomlands...Det är klart att det blir en fråga om man klarar av, eller om man måste ha ett större nätverk runt sig för att klara av och spela hockey. Hemma i Sverige har man ju lite mer hjälp av föräldrar och så där. Det är något vi måste kolla i familjen vad som passar.
– Det är vissa dagar här som man går på hörntänderna med två småbarn och ett tredje på väg. Det är klart man ställer sig frågan. Men jag känner att prio ett får bli barn i februari och prio två får bli vart fan jag spelar hockey. Det får bli nästa bekymmer. Vi får se, jag orkar inte tänka på det just nu.

Jonas Junland har Linköping som moderklubb och berättar att han följer deras öden och äventyr.
– Det gör jag absolut. Niklas Persson är en god vän till mig och nu är han sportchef. Jag spelade både med Casparsson och Uffe Söderström som är materialare. Sen ”Sebbe” Karlsson, Andrew Gordon...Jag har kontakt med flera stycken. 

bb160323jo066-1-1571218532.jpgJonas Junland senast det begav sig i LHC.Foto: Henrik Skoglund

Hockeysverige träffar Jonas Junland dagen efter Linköping tvålade dit Leksand med 5-2 på bortaplan.
– Det känns som att de är på väg mot det hållet de vill, även om det verkar ha varit en ganska tuff inledning.

Om det blir så att du flyttar hem till nästa säsong, är det Linköping som är förstaalternativet då?
– Någonstans måste man hålla alla dörrar öppna. Jag har lärt mig förut att inte säga för mycket. Men det är klart att Linköping är där jag tittar först, det är ju det alternativet som jag vill främst om jag flyttar hem.
– Skulle jag flytta hem så vill jag ju vinna SM-guld, det är ju nummer två: Vem klarar av att vinna SM-guld, för det är något jag skulle vilja göra.
– Ska jag vara kvar här, då får man ställa sig frågan vad man vill ha här: Ska man ha betalt eller ska man vinna? Ska man byta land, eller så där. Vi får se, men det är klart att Linköping ligger varmt om hjärtat.

Lausanne ligger just nu trea i NLA och det vore inte helt omöjligt med en guldfest för Jonas Junland redan till våren.
– Vi satsar på att vinna, det är inget snack om det. Sen är det inte lätt och den här föreningen har aldrig gått längre än till semifinal som vi gjorde förra året. Så någonstans ska man vara ödmjuk och förstå att det är svårt också. Men vi har de förväntningarna på oss av någon anledning och vi har framförallt de förväntningarna på oss själva, att vi ska kunna gå hela vägen. Sen om vi lyckas eller inte, det blir ju nästa fråga, avslutar Jonas Junland.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL