Sök
Jonas Junland.
Henrik Skoglund
Schweiziska ligan

"Det alternativet som jag vill främst om jag flyttar hem"

Det är nästan fyra år sedan han senast spelade i Sverige. Jonas Junland fyller snart 32 år och spelar hockey i en stad där trycket på läktaren är enormt. Men han berättar att tankarna på en hemflytt börjat komma och han vill vinna SM-guld innan karriären är över.
– Vi får se, men det är klart att Linköping ligger varmt om hjärtat, säger han till hockeysverige.se.

LAUSANNE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att besöka Lausanne för första gången är att kastas mellan hopp och förtvivlan. Området nere vid den hysteriskt vackra Genevésjön är som balsam för själen. Längre upp är det förvisso även där en okulär fröjd, men att navigera sig med hjälp av Google maps är ett hopplös företag. Staden är uppbyggd i tre olika nivåer höjdmässigt och vägarna upp till nästa platå är skriande få, i alla fall känns det så för en stressad journalist som gärna vill hinna till arenan i god tid för mötet Lausanne mot Lugano.

img-3125-1571217927.jpgVy att vila ögonen på nere vid OS-parken i Lausanne.Foto: Henrik Skoglund

Staden Lausanne tillhör den franska delen av Schweiz och den ger ett avslappnat intryck. Trots att det är en stad med bara 130 000 invånare, är pulsen hög. Något som kanske kan tillskrivas alla turister som är på besök. I staden ligger OS-högkvarteret och nere vid Genevésjön ligger det olympiska museet.– De är galna, skrattar Jonas Junland när han tar emot i det NHL-inspirerade omklädningsrummet i splitternya Vaudoise aréna. En arena som bland annat ska härbärgera Tre Kronor kommande vår i samband med VM.

img-3064-1571218101.jpgHär ska Sverige spela sina gruppspelsmatcher i VM i vår.Foto: Henrik Skoglund

Jonas Junland syftar på fansen i ovan citat och det var ett mäktigt tryck från den gigantiska ståplatssektionen i söndagens möte mot Lugano.


Det känns som att det är ett jäkla hockeytryck i den här stan?

– Ja, det är...Fansen är som en vägg när man åker ut. De sjunger hela matcherna och de sjunger och hejar. Det är på gott och ont, de sätter lite press på oss också. Vi har en ny arena och 8-9 000 på hemmamatcherna. Hela staden andas någonstans att de vill ha framgång.

FLYTTAT FRAM POSITIONERNA

Med ett fotbollslag på dekis har hockeyn tagit över som solklar etta i staden och det är en klubb som sakta men säkert flyttat fram sina positioner de senaste åren. Från att ha varit ett jojo-lag mellan NLA och NLB har man nu positionerat sig som en toppklubb i högstaligan och fjolårets tredjeplats och semifinal är klubbens största framgång hittills. Jonas Junland har från sin backplats varit en viktig bricka på vägen framåt.
– Det har varit en lång, lång resa för den här klubben. Från att vara ganska nya i ligan och ingen respekterade oss till att nu, fyra år senare, ha ett lag där vi rullar på med ganska jämn speltid på alla. Det är första gången nu som vi verkligen har ett bra lag. Tidigare har några spelat alldeles för mycket och inte orkat mot slutet av säsongen. Nu har vi mycket större spridning på poängskörd och istid, berättar han och tystnar innan han fortsätter.
– Det är rätt häftigt faktiskt att ha varit med på hela den resan.

Det känns som att det är ett bygge som pågår här.
– Ja, men så är det. Det är inte lätt att få schweizare som skriver långa kontrakt. Det tar tid att få en bra klubb och det är många här som jobbat hårt.

I år spelar man för första gången i CHL där man vann sin grupp. En annan faktor som ska hjälpa till att hålla Lausanne i toppen är den nybyggda arenan.
– Nu har vi förväntningar på oss för första gången. Vi har värvat bra spelare, har två powerplay som fungerar, vi har många som vill spela och någonstans är det väl den pressen som man behöver i ett bra lag för att orka hela vägen till slutet.

bb171211ae050-1-1571218298.jpgJonas Junland har testats ett flertal gånger i Tre Kronor.Foto: Bildbyrån

Klubbarna i Schweiz får bara använda sig av fyra importer under match. Men det tillhör inte ovanligheterna att de har fler importer i sina trupper och växlar mellan dem. En situation som såklart kan innebära en extra press för en icke-schweizare.
– Så är det lite grann. Tidigare år när vi varit lite sämre så har man väl känt mer press att göra poäng och så vidare. Men nu känner man inte att man ska vara någon form av ankare.
– Men, så är det ju. Går det inte bra så plockar de ju bort en av oss och tar in en ny import. Många lag har ju fem eller sex i truppen, och man får bara ha fyra per match. Så det är klart man känner press, men det går inte bry sig om det där. Då kan man ju inte spela.

Jonas Junland gör sin fjärde säsong i Lausanne och det har hänt mycket vid sidan av isen för honom personligen.
– Vi kom hit med ett barn, nu har vi två och ett tredje på väg. Självklart har det hänt mycket och Lausanne har blivit någon form av andra hem. Det är inte så att vi rotat oss på det sättet, men vi trivs jättebra.

"VILL VINNA SM-GULD"

Det är lätt att förstå den höga trivselfaktorn i staden för familjen Junland, när hockeysverige.se är på besök är 20 grader och strålande sol. I mitten av oktober. Detta ackompanjerat av de höga bergen omkring med snöbeklädda toppar. Men, med ett tredje barn som beräknas anlända i februari, så medger Junland att det kanske är läge att se sig om efter något på hemmaplan till nästa säsong.
– Tre barn och bo utomlands...Det är klart att det blir en fråga om man klarar av, eller om man måste ha ett större nätverk runt sig för att klara av och spela hockey. Hemma i Sverige har man ju lite mer hjälp av föräldrar och så där. Det är något vi måste kolla i familjen vad som passar.
– Det är vissa dagar här som man går på hörntänderna med två småbarn och ett tredje på väg. Det är klart man ställer sig frågan. Men jag känner att prio ett får bli barn i februari och prio två får bli vart fan jag spelar hockey. Det får bli nästa bekymmer. Vi får se, jag orkar inte tänka på det just nu.

Jonas Junland har Linköping som moderklubb och berättar att han följer deras öden och äventyr.
– Det gör jag absolut. Niklas Persson är en god vän till mig och nu är han sportchef. Jag spelade både med Casparsson och Uffe Söderström som är materialare. Sen ”Sebbe” Karlsson, Andrew Gordon...Jag har kontakt med flera stycken. 

bb160323jo066-1-1571218532.jpgJonas Junland senast det begav sig i LHC.Foto: Henrik Skoglund

Hockeysverige träffar Jonas Junland dagen efter Linköping tvålade dit Leksand med 5-2 på bortaplan.
– Det känns som att de är på väg mot det hållet de vill, även om det verkar ha varit en ganska tuff inledning.

Om det blir så att du flyttar hem till nästa säsong, är det Linköping som är förstaalternativet då?
– Någonstans måste man hålla alla dörrar öppna. Jag har lärt mig förut att inte säga för mycket. Men det är klart att Linköping är där jag tittar först, det är ju det alternativet som jag vill främst om jag flyttar hem.
– Skulle jag flytta hem så vill jag ju vinna SM-guld, det är ju nummer två: Vem klarar av att vinna SM-guld, för det är något jag skulle vilja göra.
– Ska jag vara kvar här, då får man ställa sig frågan vad man vill ha här: Ska man ha betalt eller ska man vinna? Ska man byta land, eller så där. Vi får se, men det är klart att Linköping ligger varmt om hjärtat.

Lausanne ligger just nu trea i NLA och det vore inte helt omöjligt med en guldfest för Jonas Junland redan till våren.
– Vi satsar på att vinna, det är inget snack om det. Sen är det inte lätt och den här föreningen har aldrig gått längre än till semifinal som vi gjorde förra året. Så någonstans ska man vara ödmjuk och förstå att det är svårt också. Men vi har de förväntningarna på oss av någon anledning och vi har framförallt de förväntningarna på oss själva, att vi ska kunna gå hela vägen. Sen om vi lyckas eller inte, det blir ju nästa fråga, avslutar Jonas Junland.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten