Sök
Södertäljes tränare Ulf Lundberg i diskussion med domare Johan Nordlöf i en match förra månaden.
Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Skrota fyrdomarsystemet!

Har införandet av ett fyrdomarsystem i Hockeyallsvenskan verkligen lett till förbättringar? Joakim Englund tycker inte det. Han anser att det borde skrotas. I går.

I mitten av maj skrev jag en text om mina tankar efter beslutet att införa fyrdomarsystem även i Hockeyallsvenskan. Eftersom ni kanske inte har den texten färskt i minne får ni den serverad här.

Där och då skrev jag ”jag är helt enkelt inte övertygad om att domarnivån blir så mycket bättre bara för att man kastar in ett par ögon till. I mina ögon måste den redan höga domarstandarden bli så pass mycket bättre att det motiverar kostnaderna det innebär”.

Frågan är fortfarande lika aktuell nu som den var då, nämligen; om domarstandarden blivit så pass mycket bättre att det motiverar den ökade kostnaden?

Jag var i våras inne på att vi redan har väldigt många bra domare i Sverige och jag skulle snarare säga att det kanske är där problemet ligger. Tillsammans med alla fantastiskt duktiga domare som genom åren byggt upp en stark och handlingskraftig organisation som ryggrad har äntligen börjat förstå sitt värde för sporten. Utan domare spelas heller inga hockeymatcher. Mot den bakgrunden är det betydligt lättare vid förhandlingsbordet och för det måste jag ge en eloge till domarkåren som höjt sin egen status.

"TVÅ PERSONER SOM UTFÖR SAMMA JOBB"

Jag vill påstå att det inte är spetsen som är problemet hos våra svenska domare, snarare är det bredden och återväxten inom yrket som är akilleshälen. Det går självklart att ana ett samband med att återväxten kan tänkas tillta om karriärmöjligheterna ökar vilket på sikt kanske är ett måste även om det här och nu inte spelar någon roll för kvalitén. 

Domarkårens strategi har i det här fallet varit att stärka sin egen organisation genom göra sig än mer oumbärliga för sporten. Man uttrycker sig självfallet inte i de ordalagen utan pekar istället på en ökad kvalité. 

”Alla andra proffsligor jobbar med fyrdomarsystem, varför skulle inte vi göra det”? 

Två proffsligor i samma land med samma system gör det även lättare för domarkåren att organisera och samordna sig. Ett slags utbildningssystem har även införts där mindre erfarna domare får möjligheten att döma tillsammans med mer erfarna, i både SHL och HA.

MILIMETERRÄTTVISA  

Men vad har vi fått? Har det renderat i en bättre produkt?

I mitt tycke har vi fått två personer som utför samma jobb som en person klarade av tidigare. Detta trots att vi sedan flera år tillbaka redan har tekniska hjälpmedel till gagn i form av videogranskning vid både målsituationer och grövre förseelser.

Jag kan tycka att det är lite märkliga situationer som uppmärksammas och beivras i högre utsträckning än tidigare. Exempelvis spel med för många spelare på isen eller andra tveksamma händelser som inte alls påverkar spelet.

Om jag fick bestämma skulle jag skrota fyrdomarsystemet i Hockeyallsvenskan. Helst redan i går. För det som har hänt är att det nu är åtta ögon på lönelistan som inte gör ett bättre jobb än vad sex ögon tidigare klarade av.

I och med regeländringarna vad gäller ”spelare i målgården” är känslan att en av huvuddomarna endast fokuserar på millimeterrättvisa vad gäller anfallande skridskor som tangerar målgården. Så fort en anfallande spelare är i gränslandet så blåses det i visselpipan, detta oavsett om pucken är fastlåst i sarghörnet eller om det vankas målchans. 

Stundtals blir matcherna väldigt sönderblåsta till följd av den nya målgårdsregeln. Jag förstår att domarna bara följer sina direktiv och gör som de blivit tillsagda att göra, men för produktens attraktionsvärde bör reglerna ändras så det blir ett större flyt i spelet. Om det inte vankas någon som helst tillstymmelse till målchans bör det heller inte blåsas av för offside i målgården.

STORA SKILLNADER I BEDÖMNINGEN

Om vi jämför med vår vanliga offsideregel så jobbar man där med avvaktande offside för att få ett mer flyt i spelet. Även inom fotbollen fungerar det som så att det är okej att stå i offsideposition så länge man inte påverkar spelet. Så skulle jag gärna vilja ha det med hockeyns målgårdsregler också.

Stör du inte målvakten samtidigt som det inte finns en tillstymmelse till målchans bör spelet fortsätta.

Om domarna varit oerhört konsekventa i sin bedömning gällande ”spelare i målgården” kan jag inte säga detsamma om den andra stora regelnyheten ”late hit”. ”Late hit” innebär utvisning vid tackling efter att pucken är bortspelad. Jag upplever stora skillnader i bedömningen från situation till situation. Till skillnad från målgårdsregeln har jag dock fått känslan av att domarna släpper ”late hit” som inte är särskilt hård utförd. Minst sagt förvirrande.

För att knyta ihop ett något rörigt inlägg om domarsystemet och olika bedömningar så hävdar jag att fyrdomarsystemet inte blivit till det bättre. Det har inte blivit en attraktivare och bättre produkt vilket även flertalet spelare jag pratat med även vittnat om. Jag ser inga större fördelar utan anser det finns större hål att lägga resurserna i.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten