Sök
Johan Fransson.
Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson
SHL med Måns Karlsson
Hör ni varningsklockorna?

I veckans "SHL med Måns Karlsson" krönikerar hockeysverige.se:s skribent om ett brännhett ämne kring SHL och analyserar samtliga lag i Sveriges högstaliga.

Alexander Bergström fyller 36 år den 18 januari 2022. Fyra månader senare går hans kontrakt med HV71 ut. HV:s värvning av den rutinerade forwarden är det senaste av många långa SHL-kontrakt som skrivits med veteraner.

2017 skrev Joel Lundqvist som 35-åring på ett treårskontrakt med Frölunda. Ett kontrakt som då kändes onödigt långt och vi var många som undrade om sportchefen Fredrik Sjöström verkligen gjort ett så smart val. Nu är kontraktet inne på sitt sista år och det är knappast någon som undrar längre. Joel Lundqvist har åldrats bättre än vad jag och många med mig trodde. Nyss skrev han på ett nytt ettårskontrakt som sträcker sig till 2021. Då är han 39 år. Jag utesluter inte att han skriver ännu ett kontrakt då.

En växande trend

Men alla spelare åldras ju inte lika väl som Joel Lundqvist och det tror jag vi kommer få se tydliga bevis på de kommande åren. För av någon anledning har SHL-klubbarna börjat kasta ut långa kontrakt till stjärnspelare, gärna till äldre sådana, den senaste tiden.

  • 34-årige Johan Fransson och 32-årige Patrik Zackrisson skrev på för fyra år med Leksand.
  • Joakim Lindström är född 1983 och skrev förra året på ett kontrakt med Skellefteå till 2022. 
  • Som jag nämnde i inledningen skrev 33-åringen Alexander Bergström på för tre år med HV. Lika långt kontrakt skrev Nicklas Danielsson med Brynäs inför förra säsongen. Han är född i december 1984. 
  • 30-årige Nicklas Lasu, som är en breddspelare i SHL, skrev på till 2023 när han återvände till Frölunda. Ett kontrakt som dessutom är ekonomiskt saftigt.
  • En skadedrabbad Anton Rödin, som fyller 29 om en dryg månad, har kontrakt i fem år med Brynäs.

För att förstå hur lång tid fem år är kan jag påminna er om ett kontrakt som skrevs en gång i tiden. Ni minns väl när lagkaptenen Johan Ryno skrev på för fem år med Leksand? Det kontraktet går egentligen inte ut förrän i vår. Sedan det kontraktet skrevs har Leksand hunnit åka ur SHL två gånger och gått upp lika många gånger.

Det sätter de längre kontrakten i lite perspektiv.

Går inte att jämföra med NHL

Det här med kontrakt är inte så mycket värt i svensk hockey. De som skrivs i HockeyAllsvenskan undertecknas med en vetskap om att det slutar gälla om en SHL-klubb viftar med ett lockande kontrakt under sommaren. Och vice versa med SHL mot NHL (samt KHL och NLA i vissa fall). Dessutom upphör ju kontrakten att gälla när ett lag åker ur. (Kanske är det det Leksand räknar med att de ska göra inom de där fyra åren?!)

Jämför vi med NHL kan ju en klubbs omedelbara framtid närmast sättas på spel om en spelare slutar i förtid (som Roberto Luongo)  eller om en spelare lessnar på att spela i New Jersey och vill hem till Ryssland (som Ilja Kovaltjuk). Ändå skrivs de långa åttaårsavtalen med veteraner som Brent BurnsErik Karlsson och Marc-Édouard Vlasic

Det där är tre exempel bara i San Joses allt mer åldrande backsida. 

Men okej, vad är egentligen problemen med de långa kontrakten i SHL då? Jag vet inte om det finns några andra problem än att det möjligen är så att Johan Fransson och Joakim Lindström kanske inte är värda sina pengar när de är 38 år. Att den löneposten kanske ligger där och flinar mot Thomas Johansson och Erik Forssell och att det kanske försvårar i jakten på spelare X som efter några år i KHL vill vända hem och avrunda karriären i Sverige.

Tror "Tjomme" förstår det

Så, vad är poängen med kontrakten? Ptja, ur spelarnas perspektiv är det väl ganska givet. De vill säkra upp en inkomst under de sista åren i karriären. För att exempelvis Johan Fransson ska spela vidare efter sina fyra år med Leksand har jag svårt att se. Dessutom kan svenska klubbar, inte minst för svenska spelare, erbjuda en social trygghet för både spelaren själv och dess familj. Det är exempelvis väldigt fördelaktigt att spelarnas barn växer upp i Sverige, och deras partner kan såklart få det enklare i Sverige också.

Och ur klubbens perspektiv så…ja, jag tror att även Thomas Johansson misstänker att ”Frallan” inte är lika bra om fyra år som nu, men det kanske helt enkelt krävdes ett fyraårskontrakt för att Fransson skulle skriva på. Med tanke på Leksands situation och att de måste etablera sig i SHL nu kanske det helt enkelt är värt att få två bra år av Fransson och två år som kanske är lite sämre. Dessutom finns det såklart en poäng i att skriva kontrakten med tanke på att de yngre stjärnorna bara stannar ett par år innan de försvinner iväg mot flottare äventyr och fler nollor på kontrakten. Ska du hitta en stomme kanske det här helt enkelt krävs för SHL-sportcheferna. Vi kanske får se ett mer "NHL-liknande" upplägg på trupperna framöver, med många äldre spetsspelare som måste fyllas ut med billiga juniorer i de lägre kedjorna innan de kanske gör en säsong i en toppkedja och drar över Atlanten.

Men även om kontrakten inte är lika kännbara för SHL-klubbar som NHL-klubbar hör jag i alla fall lite varningsklockor ringa när kontrakt efter kontrakt skickas ut till åldrande spelare med allt mer slitna och skadebenägna kroppar, och en skridskoåkning som i många fall snarare andas 2014 än 2019. Kontrakt som dessutom är dyra för svenska klubbar som ju inte direkt har obegränsat med pengar. Det kan gå snabbt utför när spelare, framför allt de som varit skadebenägna, börjar nå en ålder på drygt 30.

Vi får väl se hur många gånger Leksand hinner åka ur och gå upp innan Johan Franssons och Patrik Zackrissons avtal löper ut våren 2023. Det är till och med ett halvår efter att fotbolls-VM spelats i Qatar.

bb191012ow025-1-1570907981.jpgLäget är minst sagt bekymmersamt för Magnus Sundqvist och Brynäs.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

14 SHL-lag - 14 tankar

Brynäs – 3-18. Nej, det är inte arbetstiderna för en person som uppenbarligen jobbar alldeles för mycket, utan Brynäs målskillnad de fyra senaste matcherna. Allt fler röster höjs för att Magnus Sundquist ska få sparken och det går väl inte att ifrågasätta det. På torsdag väntar dock Oskarshamn på hemmaplan och det är en tacksam match att få i det här läget. Vid förlust även då tror jag dock att Sundquists dagar är räknade. Vid seger där så köper han sig tid. För jag tror ändå inte han får sparken före den matchen.

Djurgården  Sverige har inte speciellt många heta forwards till vinterns JVM, medan det på backsidan i vanlig ordning ser utmärkt ut. Kanske kan Albin Grewe spurta sig till en plats där? Igår gjorde den ettrige forwarden i alla fall sitt första SHL-mål i karriären. Han har en spelstil som är lätt att tycka om och därför tror jag att han som underårig kan ta plats i truppen - om han får fortsätta spela SHL-hockey vill säga.

Frölunda – På tal om JVM så lär Samuel Fagemo bli Sveriges stora forwardsstjärna. Han gjorde två mål igår när Frölunda vann prestigemötet med Luleå. Det var den matchen jag spanade in på lördagseftermiddagen och jag blev imponerad av båda lagen. Men Fagemo stack ut, och har nu 3+2 på sex SHL-matcher under säsongen. Inte illa för en junior som dessutom fått en lite sönderryckt säsongsstart eftersom han inledde i Nordamerika. Han lär bara bli bättre och bättre och jag tror han kan nosa på SHL:s skytteligatopp när vi summerar säsongen. 

Färjestad – Wow! Precis som förra veckan var Färjestad inblandade i veckans häftigaste match. De vände 1-3 till 4-3 mot HV71 efter att Gustav Rydahl av alla, gjort 3+1. Otroligt imponerande såklart. Samtidigt känns Färjestad ganska nyckfulla. De ligger bra med i tabellen men spelet som helhet har inte imponerat så här långt. Högstanivån är enorm, men sen då? Det är uppenbart att Johan Pennerborn behöver stabilisera upp saker och ting innan guldkandidaten verkligen kan ses som en sådan på allvar.

– När vi gör det vi ska är det inte många som tar oss, sade hattrickhjälten Rydahl till C More.

Och där har han ju rätt. Färjestad har SHL:s högsta högstanivå. Högre än serieledande Rögle. Högre än mästarna Frölunda.

HV71 HV71 smällde in veckans tyngsta värvning när Alexander Bergström valde att vända hem efter två år i Ryssland. Jag berörde värvningen lite kort i min krönika men väljer att gå på djupet här. Jag vill klargöra att jag tycker Alexander Bergström i mångt och mycket är en kanonvärvning. Han gjorde stor succé senast det begav sig i SHL och spelade OS för Sverige 2018. I ett HV med en bred, men inte speciellt spetsig, forwardssida kommer han kunna bidra ordentligt. Det känns som en perfekt värvning för säsongen 19/20. I gårdagens debut blev det bara 8:22 i speltid men det kommer bli mer väldigt snart, var så säkra. Jag ser Bergström som en förstakedjespelare i HV den här säsongen.

IK Oskarshamn Välkomna till verkligheten! Efter den flygande starten har Oskarshamn nu sex raka förluster och när nästa vecka är över kan de vara nere på kvalplats. Trots det är jag imponerad över hur de studsade tillbaka efter hemska 12-0 för en dryg vecka sen. De stod upp bra mot Frölunda i torsdags och igår kändes det som att det var tillfälligheter som gjorde att det blev förlust mot Örebro. Likt mot Brynäs förra veckan gjorde Örebro tre blixtsnabba mål som avgjorde matchen. Den här gången kom fullträffarna på 1:24.

På torsdag möter Oskarshamn just Brynäs och vid förlust även där kommer krisrubrikerna börja omgärda det så nederlagstippade laget. Men det är också en utmärkt match för IKO att hoppa upp på vinnarhästen igen.

Leksand Defensiven har fallerat. Den här veckan blev det elva insläppta mål på två matcher. De senaste fyra har de 18 insläppta. De senaste fem 23. Bara Oskarshamn har släppt in fler mål än Leksand, och det har ju att göra med 12-0-matchen förra helgen.

Leksand har haft flertalet tunga backpjäser borta under säsongsupptakten, de måste såklart lyftas fram, men problemet känns större än så. De har ett svagt boxplay, ett svagt målvaktsspel och släpper till ganska mycket skott i skottsektorn. Deras Corsi är också bland de tre svagaste i ligan.

Egentligen är det inga siffror som är speciellt förvånande sett till att Leksand trots allt är en nykomling. Men i ett läge där förlusterna radas upp på ett löpande band är det värt att lyfta hur det ser ut, även sett till siffrorna. Johan Fransson gav dock en bra och betryggande intervju i Hockeypuls, där han förklarade att både han och laget är på det klara vad som gått snett och att de vet bra vad som behöver justeras. Det är steg ett. Steg två blir att utföra det.

Linköping Jag har i ett par år tjatat om att Olle Lycksell kommer få sitt genombrott. Jag såg exempelvis honom som en nyckelspelare i förra årets JVM-lag, innan säsongen drog igång. Sen petades han ur truppen efter en ganska tung SHL-höst. Men nu verkar det äntligen har lossnat! 

Han gjorde tre poäng i segern mot Leksand igår, trots blygsamma 12:26 i speltid, och har nu sju poäng på tio matcher. Med det är han bäst i laget, och på god väg att krossa förra säsongens skörd på tio poäng.

Olle Lycksell är en spelartyp som är lätt att tycka om så jag är väldigt glad att det ser ut att ha lossnat för 20-åringen nu.

Luleå – Luleås bortamöte med Frölunda var som sagt en av matcherna jag såg igår och det var en uppvisning i uselt powerplay-spel av gästerna. Trots sex chanser i powerplay kändes Luleå heeelt ofarliga. Då har man ändå erkänt skickliga PP-spelare som Niklas Olausson (drygt 23 minuters istid igår!), Robin Kovács och Erik Gustafsson att tillgå.

Jag tycker Luleå gjorde en bra match igår och med en vettig utdelning i PP hade de kunnat få med sig någon eller några poäng. I stället bjöd de på ett uruselt spel i numerärt överläge och de kostade dem matchen, eftersom de dessutom släppte in ett mål i sitt eget PP-spel.

Malmö Redan förra veckan var jag inne på att jag trodde Malmö skulle få det svårt att prestera offensivt. Men jag trodde såklart inte det skulle gå så här trögt. 0-4 mot Skellefteå i torsdags följdes upp av 0-4 mot Djurgården igår. Inte ett enda mål under veckan och bara två mål på de tre senaste matcherna. Mot Skellefteå gjorde de väl en okej insats, men igår mot Djurgården var de helt uddlösa. Läge att känna oro, månne?

Rögle BK Det är oftast den offensiva bredden som lyfts fram i Rögle. Men vi måste prata om defensiven. Två insläppta mål under veckan, tre raka matcher med bara ett insläppt mål och fem mål på de fyra senaste imponerar. I torsdags räddade Christoffer Rifalk 34 skott. Igår räddade Roman Will 33. De är etta och tvåa i SHL:s målvaktsliga - och har samtidigt fått god hjälp av ett försvarsspel som till stora delar sitter perfekt.

Rögle är på riktigt. Om nu någon trodde något annat fortfarande.

Skellefteå Förra veckan lyfte jag fram den klena utdelningen från Skellefteås nyförvärv, och att laget kan vara mycket nöjda med säsongsstarten (poängmässigt) sett till att många spelare inte alls kommit igång. Den här veckan gjorde både Jesper Frödén och Rickard Hugg sina första mål, och Tom Pyatt sitt blott andra. Frödén fick även med sig en assist.

Välbehövlig utdelning för Skellefteå, som smyger med i toppen.

Växjö Jag fattar ingenting. Så, nu har jag sagt det. Jag såg Växjös match mot Rögle igår och även om det inte var någon dålig insats så kändes det hela tiden som att "det här vinner Rögle". Jag vet inte vad som händer i Växjö. Två nya förluster under veckan och bara två gjorda mål. Från Fredrik Karlström och Ilari Melart.

Var är Roman Horák? Var är Emil Pettersson? Var är Richard Gynge

När slår Henrik Evertsson till med säsongens "håll käften-värvning"? Som det känns nu måste den komma snart. Veckan som kommer blir en nyckelvecka med möten med Frölunda och Brynäs. Fortsätter offensiven svika måste något hända.

Örebro I Örebros 4-1-vinst mot Växjö blev snackisen Brendan Shinnimins spearing på Mathias Bromé som gav Shinnimin 2+2+10 minuters utvisning och Örebro ett fem mot tre-spel som de utnyttjade genom att göra mål. Shinnimins agerande var korkat, för att uttrycka det milt.

Men att fira hans utvisning som Mathias Bromé gjorde, då han jublade som om han gjort mål, är i mitt tycke också smaklöst. Det är som de här dryga fotbollsspelarna som kramas och firar när en spelare fixat en straff. Fira när du slagit in straffen i stället. Fira när ditt lag utnyttjar utvisningen i stället. Annars blir det bara fånigt.

Du kanske även vill läsa:
Var finns respekten?
Var finns respekten?
Tog Erik Karlsson fel beslut?
Tog Erik Karlsson fel beslut?
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten