Oskar Osala.
Foto: Bildbyrån/Johan Bernström
ÖVRIGT

ENGLUND: Spelar golf – för att få tillbaka hockeysuget

ANNONS
Han har under flera säsonger varit en profilstark spelare i finska landslaget och KHL. Men den här säsongen låter Oskar Osala karriären ligga på is lite grann. Anledningen: han vill lägga mer tid på golfen. Joakim Englund ringde upp 31-åringen för att få insyn i hur han resonerar.
– Problemet för mig är att jag inte tycker hockey är lika roligt längre, säger han. 

Tänk dig att du tillhör ditt lands bästa spelare och har representerat landets färger i såväl VM som OS. Du har varit på andra sidan Atlanten och testat lyckan med en Calder Cup i AHL som en tung merit. Dina största framgångar har kommit från åtta framgångsrika säsonger i Ryssland som toppas av två inristningar i Gagarin Cup. 

Med andra ord har du uppfyllt dina drömmars mål inom sporten ishockey samtidigt som du har tjänat bra med pengar under resans gång. Tänk dig då att du i din ”prime” som hockeyspelare, vid 31 års ålder, inte känner dig lika motiverad längre och får för dig att testa på något helt annat. 

Golf till exempel.

Det här historien är verklighet för den finländska hockeyspelaren Oskar Osala. 

En vis man sa en gång att ”om något låter för bra för att vara sant, så är det oftast det”. Jag kände mig tvungen att få tag på Oskar på något sätt för att få höra hans version. Ett 20 minuter långt telefonsamtal senare var storyn i hamn.

Stämmer ryktena att du avslutar din framgångsrika hockeykarriär för att satsa på golf?
– Nja, jag har väl inte avslutat den direkt utan mer lagt karriären på is ett tag.

Hur kommer det sig?
– Problemet för mig är att jag inte tycker hockey är lika roligt längre. Förra säsongen tog jag en medveten paus från hockeyn och gick därför klubblös under hösten. Jag spenderade stora delar i Spanien där jag tillbringade största delen av min tid på golfbanan och i gymmet. Hockeysuget kom tillbaka under vintern och jag skrev kontrakt med Kärpät i den finska ligan.


"VILL SE HUR BRA JAG KAN BLI"

Oskar berättar vidare att han gärna ser ett liknande scenario den här säsongen. Sol, gym och en massa golf i Spanien kommer göra gott för motivationen och ge tillbaka suget efter hockey. Han har inga problem med träning, oavsett om det handlar om försäsongsträning inför en hockeysäsong eller golf.
– Träning har aldrig varit något problem för mig, jag älskar att träna. När jag är i min bostad i Spanien är det inte alls ovanligt att det blir sex dagar per vecka där träningstiden på åtta timmar per dag delas mellan försäsongsträning inför hockeysäsongen och golfträning.

Golfklubborna har han med sig överallt då han säger sig inte kunna vara utan dem. Han har dock lovat sin sambo att lämna klubborna i Spanien när det ska firas jul ett par veckor hemma i Finland. Men golfklubborna är självklart med nu när han tillbringar några dagar i Sverige.

Är golfen något du gör en seriös satsning på eller är det bara ett roligt tidsfördriv?
– Jag har spelat golf i 19 år och har älskat sporten sedan dag ett. Men det var först under förra säsongen som jag fick möjlighet att ägna golfen lite mer tid än jag gjort tidigare. Det är mer som ett roligt tidsfördriv även om jag självklart vill se hur bra jag kan bli.

Har du något mål med din golf? Vill du ut på exempelvis Europatouren?
– Nej, Europatouren är inget för mig. Ärligt talat tror jag inte att jag har talangen som krävs även om jag skulle träna dagarna i ända. Jag tror att om jag skulle satsa seriöst och ha ett tydligt mål att nå Europatouren är risken att jag tröttnar på det inrutade schemat med resor och tävlingar var och varannan vecka, precis som med hockeyn. Vi får helt enkelt se var resan tar vägen. Som det är nu bokar jag in mig på mellan fem och tio tävlingar per år och det känns lagom. Jag spelade nyss en tävling i Danmark, vilket gjorde det lämpligt med ett Sverigebesök nu efteråt.

LIKHETER MED DICK AXELSSON

Oskar har just nu har 3,9 i handicap, det kan jämföras med tourspelarna som ligger runt +5 i handicap. Det innebär att steget dit är enormt.

På frågan om hur länge han tänka sig att vänta med att skriva nästa hockeykontrakt svarar han blixtsnabbt att han är beredd att vänta ända till transferfönstret stänger. I Sverige är fönstret öppet till 15 februari nästa år. Han nämner även att han inte saknat förfrågningar. Både europeiska och svenska klubbar har visat sitt intresse. Det har dock inte lett till något konkret kontraktsförslag eftersom Oskar Osala varit tydlig med sina planer inför potentiella arbetsgivare.

Under samtalet kan jag inte undgå att reflektera över likheterna med Dick Axelsson. Han är i ungefär samma situation där han just nu inte alls verkar särskilt sugen på att spela hockey utan värderar tiden med sin familj högre än ett guldkantat SHL-kontrakt. Är det starten på ett nytt fenomen inom europeisk hockey, att duktiga hockeyspelare kortar ner sin egen säsong på grund av intressekonflikt med annat som kommer emellan?

Vilket lag eller vilken liga kan tänkas vara aktuell i januari/februari när du nästan haft ett uppehåll på ett helt år?
– För mig spelar det ingen större roll, det ska bara kännas rätt helt enkelt. Precis som det gjorde med Kärpät förra säsongen. Jag är disciplinerad och sköter min träning, vilket gör att startsträckan blir kort när jag väl bestämmer mig för att spela.

Vi pratade ingenting om ekonomi men han nämnde att han är en man som lever ett ganska enkelt och okomplicerat liv: 
”Så länge jag har tillgång till ett gym samt mina golfklubbor så är jag lycklig”. 

Ett enkelt liv i kombination med hela åtta säsonger i KHL gör att man kan anta att pengar inte är något större problem, vilket gör att en längre tid utan jobb inte bör svida alltför mycket i plånboken.

Jag, som har golf och hockey som mina främsta intressen, kommer med stor spänning följa Oskar i sina fortsatta karriärer inom båda sporterna. 

Vem vet, kanske tillhör han eliten i golf inom några år?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL