Sök
Oskar Osala.
Foto: Bildbyrån/Johan Bernström
ÖVRIGT

ENGLUND: Spelar golf – för att få tillbaka hockeysuget

Han har under flera säsonger varit en profilstark spelare i finska landslaget och KHL. Men den här säsongen låter Oskar Osala karriären ligga på is lite grann. Anledningen: han vill lägga mer tid på golfen. Joakim Englund ringde upp 31-åringen för att få insyn i hur han resonerar.
– Problemet för mig är att jag inte tycker hockey är lika roligt längre, säger han. 

Tänk dig att du tillhör ditt lands bästa spelare och har representerat landets färger i såväl VM som OS. Du har varit på andra sidan Atlanten och testat lyckan med en Calder Cup i AHL som en tung merit. Dina största framgångar har kommit från åtta framgångsrika säsonger i Ryssland som toppas av två inristningar i Gagarin Cup. 

Med andra ord har du uppfyllt dina drömmars mål inom sporten ishockey samtidigt som du har tjänat bra med pengar under resans gång. Tänk dig då att du i din ”prime” som hockeyspelare, vid 31 års ålder, inte känner dig lika motiverad längre och får för dig att testa på något helt annat. 

Golf till exempel.

Det här historien är verklighet för den finländska hockeyspelaren Oskar Osala. 

En vis man sa en gång att ”om något låter för bra för att vara sant, så är det oftast det”. Jag kände mig tvungen att få tag på Oskar på något sätt för att få höra hans version. Ett 20 minuter långt telefonsamtal senare var storyn i hamn.

Stämmer ryktena att du avslutar din framgångsrika hockeykarriär för att satsa på golf?
– Nja, jag har väl inte avslutat den direkt utan mer lagt karriären på is ett tag.

Hur kommer det sig?
– Problemet för mig är att jag inte tycker hockey är lika roligt längre. Förra säsongen tog jag en medveten paus från hockeyn och gick därför klubblös under hösten. Jag spenderade stora delar i Spanien där jag tillbringade största delen av min tid på golfbanan och i gymmet. Hockeysuget kom tillbaka under vintern och jag skrev kontrakt med Kärpät i den finska ligan.


"VILL SE HUR BRA JAG KAN BLI"

Oskar berättar vidare att han gärna ser ett liknande scenario den här säsongen. Sol, gym och en massa golf i Spanien kommer göra gott för motivationen och ge tillbaka suget efter hockey. Han har inga problem med träning, oavsett om det handlar om försäsongsträning inför en hockeysäsong eller golf.
– Träning har aldrig varit något problem för mig, jag älskar att träna. När jag är i min bostad i Spanien är det inte alls ovanligt att det blir sex dagar per vecka där träningstiden på åtta timmar per dag delas mellan försäsongsträning inför hockeysäsongen och golfträning.

Golfklubborna har han med sig överallt då han säger sig inte kunna vara utan dem. Han har dock lovat sin sambo att lämna klubborna i Spanien när det ska firas jul ett par veckor hemma i Finland. Men golfklubborna är självklart med nu när han tillbringar några dagar i Sverige.

Är golfen något du gör en seriös satsning på eller är det bara ett roligt tidsfördriv?
– Jag har spelat golf i 19 år och har älskat sporten sedan dag ett. Men det var först under förra säsongen som jag fick möjlighet att ägna golfen lite mer tid än jag gjort tidigare. Det är mer som ett roligt tidsfördriv även om jag självklart vill se hur bra jag kan bli.

Har du något mål med din golf? Vill du ut på exempelvis Europatouren?
– Nej, Europatouren är inget för mig. Ärligt talat tror jag inte att jag har talangen som krävs även om jag skulle träna dagarna i ända. Jag tror att om jag skulle satsa seriöst och ha ett tydligt mål att nå Europatouren är risken att jag tröttnar på det inrutade schemat med resor och tävlingar var och varannan vecka, precis som med hockeyn. Vi får helt enkelt se var resan tar vägen. Som det är nu bokar jag in mig på mellan fem och tio tävlingar per år och det känns lagom. Jag spelade nyss en tävling i Danmark, vilket gjorde det lämpligt med ett Sverigebesök nu efteråt.

LIKHETER MED DICK AXELSSON

Oskar har just nu har 3,9 i handicap, det kan jämföras med tourspelarna som ligger runt +5 i handicap. Det innebär att steget dit är enormt.

På frågan om hur länge han tänka sig att vänta med att skriva nästa hockeykontrakt svarar han blixtsnabbt att han är beredd att vänta ända till transferfönstret stänger. I Sverige är fönstret öppet till 15 februari nästa år. Han nämner även att han inte saknat förfrågningar. Både europeiska och svenska klubbar har visat sitt intresse. Det har dock inte lett till något konkret kontraktsförslag eftersom Oskar Osala varit tydlig med sina planer inför potentiella arbetsgivare.

Under samtalet kan jag inte undgå att reflektera över likheterna med Dick Axelsson. Han är i ungefär samma situation där han just nu inte alls verkar särskilt sugen på att spela hockey utan värderar tiden med sin familj högre än ett guldkantat SHL-kontrakt. Är det starten på ett nytt fenomen inom europeisk hockey, att duktiga hockeyspelare kortar ner sin egen säsong på grund av intressekonflikt med annat som kommer emellan?

Vilket lag eller vilken liga kan tänkas vara aktuell i januari/februari när du nästan haft ett uppehåll på ett helt år?
– För mig spelar det ingen större roll, det ska bara kännas rätt helt enkelt. Precis som det gjorde med Kärpät förra säsongen. Jag är disciplinerad och sköter min träning, vilket gör att startsträckan blir kort när jag väl bestämmer mig för att spela.

Vi pratade ingenting om ekonomi men han nämnde att han är en man som lever ett ganska enkelt och okomplicerat liv: 
”Så länge jag har tillgång till ett gym samt mina golfklubbor så är jag lycklig”. 

Ett enkelt liv i kombination med hela åtta säsonger i KHL gör att man kan anta att pengar inte är något större problem, vilket gör att en längre tid utan jobb inte bör svida alltför mycket i plånboken.

Jag, som har golf och hockey som mina främsta intressen, kommer med stor spänning följa Oskar i sina fortsatta karriärer inom båda sporterna. 

Vem vet, kanske tillhör han eliten i golf inom några år?

Idag 19:00
Almtuna IS - HC Vita Hästen
1 2.55
X 3.90
2 2.40
Idag 19:00
Timrå IK - Kristianstad IK
1 1.43
X 5.20
2 5.95
Idag 19:00
Modo Hockey - BIK Karlskoga
1 1.74
X 4.65
2 3.65
Idag 19:00
Södertälje SK - Västerviks IK
1 2.00
X 4.05
2 3.20
Idag 19:00
Mora IK - IF Björklöven
1 4.90
X 4.65
2 1.56
Idag 19:00
Karlskrona HK - AIK
1 1.67
X 4.50
2 4.25
Idag 19:00
Västerås IK - Tingsryds AIF
1 1.67
X 4.35
2 4.30
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten