Niklas Fogström siktar högre än Hockeyettan.
Bildbyrån
Hockeyettan

Centern jagar jobb: "Känns för tillfället som första valet"

ANNONS

I onsdags presenterade Forshaga i Hockeyettan en värvningsbomb när Niklas Fogström blev klar för dem. I en intervju med hockeysverige.se berättar den 37-årige centern återkomsten till landets tredjeliga. Han avslöjar också att det inte handlar om någon nertrappning – Men han börjar bli lite smått nervös över att inga jobb verkar dyka upp.
– Om jag inte hittar någon klubb så har jag inga problem med att hänga upp skridskorna.


Våren 2018 lämnade centern Niklas Fogström SHL och Färjestad för att testa lyckan i Norge.
– Jag hade svårt att gå från SHL där det är strukturerat och gå till Norge där det är division ett-inspirerat. Ibland kan det bli att de forecheckar med fyra killar. Man vet ungefär vad som händer i SHL rent taktiskt. Jag hade svårt i början, men jag tycker jag blev bättre och jag får vara nöjd med mina insatser. Det var en rolig säsong, summerar han en senaste säsongen för hockeysverige.se.

INGEN SLUTSTATION

Säsongen i Storhamar slutade med ett mästerskapssilver och Fogström tycker hockeyn i Norge är på gång.
– Det var en ganska ojämn serie. Jag tycker vi hade ett ganska bra lag i Storhamar, precis som vilken allsvensk förening, nästan SHL, som helst. Men det blir ojämnt när det finns tre topplag, tre mittenlag och två-tre ganska dåliga lag, nästan division ett-nivå.
– Det var synd, för just Storhamar, Stavanger och Vålerenga är bra lag och det blev bra hockeymatcher. Men de är på gång i Norge.

bb150220ps074-1562225636.jpegNiklas Fogström från sin tid i Luleå. Han har även representerat Linköping och Färjestad i SHL. Foto:  Bildbyrån

Efter den förra säsongen har det varit relativt tyst kring Niklas Fogström. Men i onsdags slog bomben ner: Han presenterades som klar av Hockeyettan-klubben Forshaga.
– Jag och min familj bor i Karlstad efter Färjestads-tiden, så det är den enkla orsaken.
– Men framförallt vill jag ha speltid. Jag har tränat med J20 här i Karlstad, men förr eller senare behöver jag matcher i kroppen. Det är helt annat att spela match än att träna.

Han berättar att det handlar om tre matcher till att börja med i den klassiska klubben.
– Sen siktar jag uppåt i seriesystemet.

Du siktar uppåt säger du. Är det SHL, allsvenskan eller utlandet du kikar på?
– Nja, SHL får jag väl glömma. Som Ledin har sagt: Åldersdiskriminering, säger 37-åringen och skrattar innan han fortsätter:
– Dyker det upp något där så är jag självklart intresserad. Men allsvenskan känns för tillfället som första valet för mig. Jag trivdes bra i Norge också och får kika på Danmark. Men jag vill hitta ett jobb och vill inte sluta. Kroppen känns bra och jag vill spela hockey.

Har du haft några anbud under sommaren?
– Jag har avsiktligt tagit det ganska lugnt under sommaren och väntat. Det är den här tiden jag väntat på, men ännu har det inte dykt upp något ordentligt. Min strategi håller, men jag börjar bli nervös, säger han och fyrar av ännu ett skratt.
– Det har funnits intresse från flera håll, men alla trupper ser fräscha ut och alla är friska och krya. Så det finns inget behov för tillfället.
– Jag vet av erfarenhet att det brukar dyka upp, Så det gäller bara att vara redo för min del. 

TAR EN SÄSONG I TAGET

En fortsättning i Hockeyettan över hela säsongen ser han som i det närmaste uteslutet.
– Jag är kanske lite tveksam till det. Jag har stor respekt för de som spelar i division ett och kombinerar jobb med hockey. Det är ingen dans på rosor och jag tycker de gör det jättebra.
– Men för min del är det inte på tapeten. Jag vill kunna leva på hockeyn framöver.

Niklas Fogström berättar på klingande finlandssvenska att han inte satt något definitivt slutdatum för karriären. Han kör på så länge det funkar.
– Det är en säsong i taget som gäller och jag vill lira så högt upp som möjligt. Just division ett blir svårt eftersom man har barn och allt det där. Sen om jag inte hittar någon klubb så har jag inga problem med att hänga upp skridskorna.
– Jag har haft en bra karriär, framförallt har jag fått vara skadefri. Så jag kommer inte gneta på i division ett. Det tror jag inte.
– Men man ska aldrig säga aldrig, skyndar han sig att tillägga.

INLEDDE I TINGSRYD

Niklas Fogström har en lång svensk karriär bakom sig. 2005 kom han till Tingsryd, som då höll till i Hockeyettan och sedan dess jobbade han sig uppåt i det svenska seriesystemet. Först med sex säsonger i allsvenskan för Nyköping och Mora innan han 2012 värvades av Luleå. Sedan dess har det blivit sex säsonger även i SHL för Luleå, Linköping och Färjestad innan han ifjol styrde kosan till Norge. Att han i onsdags kväll var tillbaka i Hockeyettan, där allting började för honom i Sverige, var dock inget som väckte någon déjà vu-upplevelse.
– Nej. Jag kände inte igen det. Jag hade mest problem med flåset. Jag kände att jag hängde med, men jag blev trött och det blir man ju oberoende av om man spelar sin första match i SHL eller i division ett. Trött blir man.
– Men det blir lite annan hockey än i SHL, det blir lite High Chaparal och går det så går det. Men det är publikvänlig hockey.

Fogström blev målskytt i sin första match för Forshaga och han håller med om att det på något vis blev ett kvitto för honom själv.
– Ja, jag kände ändå att jag kunde hänga med och bidra fast jag hade hjärtat i halsgropen nästan. Sen har jag erfarenhet också och det kan nog underlättat för min del. Det är lite andra ytor i division ett. Det märkte man direkt.

Härnäst väntar Surahammar, med Conny Strömberg i laget, borta på söndag för Fogström och hans Forshaga.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL