Sök
Alexander Bergström är tillbaka i Sverige efter två år i KHL.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
SHL

"Jag ser väldigt stor potential i laget och klubben"

Två år i KHL fick räcka.
Under gårdagen meddelade HV71 att den OS-meriterade forwarden Alexander Bergström skrivit på ett treårskontrakt med klubben. För hockeysverige.se berättar 33-åringen om åren i Ryssland, tacksamheten mot Karlskrona och varför klubbvalet slutligen föll på HV71.
– Jag ser väldigt stor potential i laget och klubben. Samtidigt kände jag att jag skulle passa in bra här, säger Bergström till hockeysverige.se.

Tidigare i våras berättade Alexander Bergström för hockeysverige.se att han var inställd på åtminstone en säsong till i KHL. Efter en sommar och höst som kontraktslös stod det emellertid klart under gårdagen att 33-åringen tecknat ett treårskontrakt med HV71.

Två år i KHL fick räcka. Tryggheten hemma lyckades locka honom tillbaka till Sverige.
– När det blev så bra som det blev här med HV så känns det såklart helt underbart att kunna planera på  sitt eget liv på lite längre sikt. Det blir liksom en annan trygghet. Det känns som att det här kommer bli riktigt, riktigt bra och jag är väldigt inspirerad just nu, säger Bergström till hockeysverige.se.

2018-winter-olympics-day-6-ice-hockey-mens-preliminary-round-3-1562181055.jpegAlexander Bergström.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

"FÅTT EN VÄLDIGT FIN OCH BRA BILD AV HV"

Under tisdagen gjorde Bergström sitt första träningspass med sina nya lagkamrater HV71.
– Det var jäkligt kul. Framförallt var det kul att få träffa alla killar, det är alltid härligt att få vara med i ett lag igen och bara vara med i ”tugget” och gemenskapen i ett omklädningsrum, menar Bergström och fortsätter:
– Det är superroligt och jag är väldigt taggad på att komma igång. Det är inte så roligt att stå vid sidan av och titta när de andra spelar, man börjar sakna det rätt snabbt. Jag är riktigt sugen på att komma igång här nu.

Hur gick tankarna kring klubbvalet?
– Jag tycker att man spelat fantastiskt bra som lag, det ser ut som ett väldigt starkt lag. Sen har väl laget kanske inte fått en start som de är så nöjda med, men jag tycker ändå att det spelat rätt bra, trots att resultaten kanske inte gått som de velat alla matcher.
– Jag ser väldigt stor potential i laget och klubben. Samtidigt kände jag att jag skulle passa in bra här. De jag pratat med i laget, runtom laget och egentligen alla som jag känner som har haft något samröre med HV har bara haft bra saker att säga. Jag har fått en väldigt fin och bra bild av HV.

BÖRJADE SAKNA NERVEN OCH ADRENALINET

I vanlig ordning skötte Bergström sommarträningen hemma i Karlskrona tillsammans med förre stavhopparen Miro Zalar. När de svenska klubbarna sedan började gå på is i slutet av juli och början av augusti fick 33-åringen möjlighet att hålla igång med sin tidigare klubb Karlskrona, en möjlighet Bergström är mycket tacksam över.
– Det blev nästan som att man kände sig som en del i laget efter ett tag. Sen när jag tackade för mig här nu så kändes det nästan som att jag lämnade mina lagkamrater, trots att jag aldrig riktigt ingick i laget. Jag är jättetacksam över att jag fått köra med KHK, säger Bergström.

Att gå klubblös under våren, sommaren och hösten påverkade inte Bergström nämnvärt – fram till att serierna drog för några veckor sedan.
– Fram till starten av säsongen så var det inte så stor skillnad. Det enda var att jag inte spelade matcher, egentligen. När serien väl drog igång började man sakna de här nerverna och adrenalinet så klart.

Att det dröjde så pass länge ändå innan Bergström hittade en ny klubb beror inte på att det saknats anbud. Erbjudanden har funnits, men de som funnits har inte känts hundraprocentiga, berättar han.
– Jag hade något tidigt erbjudande från Ryssland som inte kändes rätt. Sen hade jag några andra utomlands, även nu på sluttampen, men de kändes inte heller rätt. Det är mycket som väger in i ett klubbval. Det är inte bara socialt, det ska även vara en bra ”fit” i laget. "Vad har de för spelare? Var kan jag passa in?" 
– Sen har jag haft lite erbjudanden här i Sverige också. Vi tittade lite här under hösten och sen när jag pratade lite med (Johan) Hult fick jag en väldigt bra bild av hur HV71 tänkte. Det var inte bara kring målsättningar och så, utan även en mer långsiktig plan och idéer. I slutet gick det ganska snabbt att sy ihop allt och det känns riktigt bra.

170126bb569-1570552204.jpgAlexander Bergström var en stabil poängplockare i Karlskrona.Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

"ETT JÄKLA ÄVENTYR"

Första säsongen i KHL spenderade Bergström i Sibir Novosibirsk, där han var lagkamrat med nuvarande Leksandsstjärnan Patrik Zackrisson. 33-åringen stod för fina 41 poäng (21+20) på 55 matcher under sitt första år i Ryssland, där hans fina spel tog honom hela vägen in i Rikard Grönborgs OS-lag till turneringen i Pyeongchang.
– Personligen fungerade det bra för mig spelmässigt under det första året. Jag hittade ett bra stäm i min kedja relativt snabbt där det blev väldigt bra i slutändan.

Fjolårssäsongen blev däremot tyngre för Bergström, som efter skadeproblem bara spelade 41 matcher. På dessa matcher stod han för 16 poäng.
– Under mitt andra år där borta hittade jag ingenting av det där. Vi hankade oss fram de första 20 matcherna och låg på gränsen till slutspel hela tiden. Vi hittade aldrig något spel, där vi blev räddade av powerplay till stor del. Jag hittade aldrig riktigt något stäm eller kemi och efter min skada så använde tränaren mig inte så mycket de sista 15-20 matcherna. Då hade de satt sina gubbar och sina kedjor.

Men två lärorika år ändå, gissar jag?
– Ja, verkligen. Framförallt var det ett jäkla äventyr. Jag har haft riktigt kul där borta och det är väldigt kul att få ha gjort det.

Med ett gäng lärdomar rikare är nu alltså Bergström tillbaka i Sverige för att hjälpa HV71 uppfylla deras guldambitioner. Senast 33-åringen spelade i SHL med Karlskrona säsongen 2016/17 stod han för 40 poäng, men Bergström vill ogärna prata om vilka förväntningar som är rimliga att ha på honom den här säsongen.
– Jag tror och hoppas att vi som lag kommer att vara med och utmana i toppen i år. Jag hoppas kunna hjälpa laget så mycket jag bara kan i varje byte jag är ute på isen. Sen vad jag gör och ska göra... Det är hur det går för laget som är det viktigaste, avslutar Bergström.

Idag 19:00
Kristianstad IK - HC Vita Hästen
1 2.75
X 4.05
2 2.20
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Almtuna IS
1 2.00
X 4.10
2 3.10
Idag 19:00
IF Björklöven - Södertälje SK
1 1.57
X 4.75
2 4.65
Idag 19:00
Timrå IK - Mora IK
1 1.50
X 4.95
2 5.10
Idag 19:00
Karlskrona HK - Västerviks IK
1 2.05
X 4.10
2 2.95
Idag 19:00
AIK - Modo Hockey
1 5.30
X 5.10
2 1.48
Idag 19:00
Västerås IK - BIK Karlskoga
1 2.15
X 4.40
2 2.65
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten