Olle Alsing har fått en smakstart på sin andra säsong med Djurgården.
Foto: Bildbyrån/Kenta Jönson
SHL

"Hade de inte gått med på det hade jag aldrig skrivit på för dem"

ANNONS

Ifrågasatt när han värvades till Djurgården inför förra säsongen. Nu har Olle Alsing tystat alla kritiker – och dessutom spelat till sig ett NHL-kontrakt. Men det hade kanske aldrig skrivits om han inte hade fått löfte om att stanna i SHL en säsong till.
–  Jag kände inte att jag var riktigt klar här, förklarar han för hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var en framspelning som fick många att höja på ögonbrynen. 

Olle Alsing tycktes ha ett bra skottläge, men i stället för att försöka ta ett avslut själv såg han luckan som få andra hade upptäckt. Han spelade pucken diagonalt från sin backposition, rakt genom slottet till den framstörtande backkollegan Tom Nilsson. Han behövde bara hålla klubban i isen för att sätta dit kvitteringen till 3–3 mot Brynäs i tisdags.

Över lag gjorde Djurgården en blek insats, fick lagkaptenen Jacob Josefson skadad och lämnade till slut isen som förlorare efter 3–4 i baken. 

Men matchen var ändå ännu en påminnelse om vilka kliv Olle Alsing fortsätter att ta som hockeyspelare. Det blev 1+1 från Uppsalasonens klubba och inför mötet med Färjestad har Uppsalasonen gjort sex poäng (1+5) på sex matcher. Med det är han delad tvåa i backarnas poängliga bakom Rögles Kodie Curran.

SKEPTISKA FANS

När den 23-årige backen värvades till Djurgården från Leksand inför fjolårssäsongen var många skeptiska. Och det var fullt förståeligt. Alsing kom från en säsong i Hockeyallsvenskan där han mer eller mindre hade förlorat en ordinarie plats i laget i slutet på säsongen.

Vad skulle en sådan spelare kunna göra i SHL?
– Det var nog många som undrade varför Djurgården sajnade mig och om jag verkligen var redo för att spela här, säger han med ett snett leende.
– Det har varit samma sak varje gång jag har sajnat med ett nytt lag. Fansen har varit skeptiska och lite så. Men då fick jag verkligen bevisa förra året att jag kunde spela i SHL, att jag platsar i Djurgården och hör hemma här.

Det gjorde han. 

För redan i fjol visade Alsing att talangen han besitter kan leda honom långt när självförtroendet finns där. Flytten frigjorde den potential som fanns instängd i den skicklige backen.

Då blev det 15 poäng på 49 matcher och ytterligare åtta i slutspelet. 

bb190908jn050-1-1570112735.jpgFoto: Bildbyrån/Jonathan Näckstrand

Det ledde hela vägen till ett tvåårskontrakt med NHL-klubben Ottawa Senators. Men i stället för att åka över till Nordamerika på en gång och försöka slå sig in i NHL via AHL-spel valde Olle Alsing att stanna. Det var till och med ett krav från hans sida i förhandlingarna att han skulle bli utlånad till Djurgården.
– Vissa klubbar är inte villiga att erbjuda den lösningen, de vill att man spelar i AHL. Men Ottawa var en klubb som tyckte det var en bra idé. Vi kom överens om det och det känns bra, säger han.
– Hade de inte gått med på det hade jag aldrig skrivit på för dem.

GJORDE SOM JOEL PERSSON

Att skriva kontrakt och sedan bli utlånad till SHL har blivit lite av en trend för odraftade svenska free agents. Joel Persson sajnade med Edmonton Oilers bara för att bli utlånad till Växjö i fjol och Carl-Johan Lerby skrev kontrakt med Calgary Flames efter sin genombrottssäsong i fjol – bara för att bli kvar i Malmö Redhawks.

Olle Alsing poängterar att han inte tycker att det ena eller andra alternativet är rätt eller fel.
– Det får man se. Det här kändes rätt för mig nu eftersom jag trivs så jäkla bra i Djurgården, men det kan lika gärna vara rätt att åka över och köra i AHL ett år och ha det gjort. Spela på liten rink, vänja sig vid livet där och bli mer bekväm. Jag tror inte att det är fel att dra över. Det här kändes bara rätt för mig.

Han utvecklar varför det låg i hans intresse att spela SHL-hockey ett år till.
– Jag trivdes jäkligt bra här i Djurgården förra året och hade en jäkligt bra utveckling. Jag tycker det är grymma killar, en grym förening och grym stad. Jag kände inte att jag var riktigt klar här, som jag har mer att ge här innan jag åker över. Jag behöver bygga på mig fysik och bygga på mig självförtroende i mitt spel i helhet så jag är ännu mer redo nästa år när jag ska åka över.

Vad hade du gjort om ingen NHL-klubb hade godtagit en utlåning?
– Oj, då hade det blivit svårt. Jag vet faktiskt inte om jag hade låtit chansen gå mig förbi och stanna i Djurgården eller om jag skulle sajnat ändå. Men nu blev det den bästa situationen för mig och det får jag vara nöjd med.

bb190921sm004-1-1570113034.jpgFoto: Bildbyrån/Suvad Mrkonjic

"DET VET FOLK NU"

Innan det blir aktuellt att försöka slå sig in i Ottawa Senators har han en lång säsong med Djurgården framför sig. Jämfört med i fjol känner Olle Alsing att han inte spelar med samma press på sig. Han har redan bevisat att han kan prestera i SHL och har till och med skrivit NHL-kontrakt.
– Jag känner bara att ska göra en bra säsong och spela mitt spel. Jag behöver inte bevisa någonting, utan jag ska spela mitt spel och vi ska vinna matcher. Det är min inställning just nu.

Om du jämför Olle Alsing som klev in i SHL med Djurgården då med dagens Olle Alsing, vad är stölrsta skillnaden?
– Jag är lugnare. Jag känner att jag har en stabil plats i laget. I fjol var det mer osäkert vem som skulle vara sjätte, sjunde och åttonde back. Jag hade lite tur och tog den chansen. Nu har jag kommit in och lirat bra ihop med Tom Nilsson, som jag älskar att spela med. Det känns som jag kommit in med bättre självförtroende och fått en större roll i laget. Jag tar mer ansvar därute och kanske inte känner att jag måste bevisa att jag kan spela hockey. Det vet folk nu.

Och nästa steg, Tre Kronor kanske?
– Det är klart att det är en dröm att få sätta på sig landslagströjan. Den riktiga landslagströjan, om man säger så. Jag har haft på mig en juniortröja i två turneringar. Det öppnas upp för en del platser nu under säsongen där lite nya får testa på att spela där. Det hade varit grymt kul.

Om en knapp månad tar Johan Garpenlöv ut sin första landslagstrupp som förbundskapten. Då får vi se om Olle Alsings heta SHL-start tar honom hela vägen till Tre Kronor.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch