FRAMTIDENS DAMKRONOR
Olivia Klaar
Foto: Ronnie Rönnkvist
Damhockey

Framtidens Damkronor: Olivia Klaar

ANNONS
Efter ett par tunga år med killarna har Olivia Klaar nu hittat tillbaka till glädjen med hockey igen. Nu satsar 15-åringen från Uppsala på att växa ut till en ledande spelare i Almtunas division 1-lag.
– Jag vill komma med i toppen av poängligan och göra fler poäng än förra säsongen. Samtidigt vill jag fortsätta utvecklas, säger Klaar till hockeysverige.se. 

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Olivia Klaar kommer från en gedigen hockeysläkt. Pappa Johan har spelat för RA73 och morbror Urban Jakobsson var med i det Väsby-lag som spelade i elitserien säsongen 1987/88. Nu är det alltså dags för 15–åringen från Uppsala att sätta sitt avtryck i hockeyvärlden. Bland annat är hon uttagen i den trupp som ska representera Sverige i ungdoms-OS i Lausanne.
 – Det är för det första kul att komma med i stor-truppen som tagits ut nu. Den slutliga truppen tas ut i december. Vi får se om jag kommer med, vilket jag hoppas på, berättar Olivia Klaar då hockeysverige.se träffar henne i en kylslagen Gränby ishall där ett gäng juniorer intagit isen och tycks köra en form av egenträning.

klaar-3-1570091823.jpgOlivia Klaar.Foto: Ronnie Rönnkvist

BÖRJADE KOLLA HOCKEY SOM SJUÅRING

Det var också här i Gränbys ishall i Uppsala som Olivia Klaar fick upp sitt intresse för hockeyn.
– Första gången jag såg hockey var nog inte på TV utan här i ishallen då Almtuna, herrarna, spelade mot något lag.
– Jag, min mamma (Annelie) och syster (Alicia) gick och kollade på matcher här. Det började med att min syster spelade hockey innan mig. Sedan hade min mamma en jobbarkompis som stod i mål här i Almtuna förut, Alexander Hamberg. Vi var och kollade mycket på honom.

Storasyster Alicia Klaar är numera 18 år och spelar för Linköping, men har ännu så länge inte fått chansen i klubbens SDHL-lag.
– Min syster började spela ganska sent så det var inte så att jag var i ishallen när jag var liten. Jag var runt sju, åtta år började jag kolla hockey. När jag var här och kollade på hockey hade jag inga tankar på att jag själv skulle börja.

Vad fick dig att börja?
– Det var min mamma som tyckte att jag skulle börja. Eftersom min syster spelade frågade hon även mig om inte jag också skulle prova på och sedan blev det så.

Har din syster varit en förebild för dig som hockeyspelare?
– Ja, lite, men jag har egentligen inga förebilder inom hockeyn. Det finns många som är otroligt duktiga idag. Klart att Maria Rooth ändå är en jag sett upp till. Jag var varit på hennes hockeyläger flera gånger och är lite av en förebild.
– Hon var första svenska kvinnan i internationella Hall of Fame. Jag gillar hennes personlighet och det hon åstadkommit är hel otroligt.

"FICK MIG ATT RUTTNA LITE PÅ KILLHOCKEYN"

Olivia Klaar är uppväxt i Uppsala och som hockeytjej har det till och från varit ganska tufft.
– När jag började med hockey spelade jag med killar och gjorde så fram till säsongen 2018/19. Säsongen 2017/18 spelade jag parallellt med damer och killar. Efter det spelade jag bara i damlaget eftersom jag inte trivdes alls i kill-laget.
– Tränaren där verkade inte gilla tjejer som spelade hockey, vilket också fick mig att ruttna lite på killhockeyn.

Det gick så långt att det var nära att Almtuna-forwarden var nära att sluta med hockeyn.
– Jag ville inte riktigt släppa hockeyn, men visst tänkte jag dom tankarna eftersom jag var rätt less där ett tag. Idag är jag jätteglad att jag inte slutade och att jag fortsatte kämpa.

Var du ensam tjej i det här laget?
– Nej, vi var ganska många ett tag, uppemot sju första säsongen. Sedan droppade det av tjejer och sista året där var det bara jag och en till tjej som spelade.
– Jag har alltid haft tjejerna med mig, men när man inte trivs i killgruppen blir det ändå lite svårt. 

klaar-2-1570091821.jpgOlivia Klaar.Foto: Ronnie Rönnkvist

A-LAGSDEBUTERADE SOM 13-ÅRING

Under Olivia Klaars uppväxt fanns det inte underlag för att ha flicklag i Almtuna, men nu börjar det se allt ljusare då det gäller den biten.
– Idag har vi ett flicklag, men dom är väldigt unga och inga vi kan ta upp i damlaget ännu. Jag tror det blir bättre hela tiden och dom satsar mer och mer på tjejerna här i Uppsala.
– Jag tror också att det finns ett stort intresse för tjejhockey här i Uppsala. Det känns som intresset växer och växer. Många småtjejer är och kollar på våra matcher och även på herrarnas, vilket är kul att se.

Olivia Klaar var bara 13 år då hon debuterade för Almtuna i division 1. Ett steg upp i damhockeyn hon minns med glädje.
– Det var såklart jättekul. Det här var under den tiden jag inte trivdes i kill-laget. Då var det jättekul att få komma till damerna och känna den här glädjen för hockeyn igen, få tillbaka energin.

Du har spelat två säsonger i ettan, hur har du utvecklats under den här tiden?
– Det är nu jag har tagit största kliven. Damhockeyn går lite saktare än herrhockey så man får lite mer tid på sig att göra dom här extragrejerna på isen, öva på dragningarna och lite så.
– Just att jag hittat glädjen i damhockeyn har betytt jättemycket. Om det inte är kul utvecklas man inte heller, säger Olivia Klaar med ett leende och det lyser verkligen igenom hur kul hon tycker det är med hockey igen.

TRÄNAR TRE ISPASS I VECKAN

Vad måste du utveckla för att bli en ännu mer komplett spelare?
– Oj… Det är svårt att värdera sig själv, men jag skulle vilja träna upp min skridskoåkning och snabbheten, vara mer explosiv i allt från närkamper till vad det nu kan vara.

Får du tid att träna extra på dom här bitarna?
– Det blir mest under egenträning som jag får göra utanför isen och på allmänhetens. Det blir inte så mycket på våra ordinarie träningar.

Hur mycket tid lägger du ner på hockeyn utanför ordinarie träningar och matcher mer Almtuna?
– Vi tränar ungefär tre gånger i vecka, vilket inte är så jättemycket. Jag försöker klämma in ett par pass i veckan ”off ice” på gymmet och så vidare. Ibland är jag här och kör också. På somrarna är det kul att köra här eller i andra ishallar.

Förra säsongen svarade Olivia Klaar som 14-åring för fem mål och totalt åtta poäng på 24 matcher för Almtuna i division 1.
– Det var en kul säsong. Nu gick det inte så bra för oss i laget, men jag tycker att jag själv hade en stor utveckling.

Vad blir ditt mål den säsongen som just inletts?
– Jag vill komma med i toppen av poängligan och göra fler poäng än förra säsongen. Samtidigt vill jag fortsätta utvecklas.
– Vi har ett ganska ungt lag i Almtuna, men det känns ändå mer lovande än förra säsongen. Det är bland annat fler som kommer och tränar nu, vilket ger en helt annan energi i laget. Jag tycker att det är ett helt annat driv och intresse nu. Det känns också bättre från klubbens sida, att dom satsat mer och mer på oss damer.
– Den här säsongen har vi exempelvis avgiftsfritt, mat, bussresor… Det känns riktigt bra.

klaar-4-1570091826.jpgOlivia Klaar.Foto: Ronnie Rönnkvist

SÖKT FYRA HOCKEYGYMNASIUM

En spelare som Olivia Klaar uppskattar lite extra i sitt Almtuna är förra Riksseriespelaren i Modo och Sundsvall ,Beatrice Johansson.
– Jag spelade en del med Bea förra säsongen. Det är riktigt kul att spela med henne och något jag trivs med. Man får jättemycket energi av henne och det kanske lite idolmaterial där också, säger Klaar med ett skratt.

Om Almtuna-talangen själv får bestämma så vill hon söka sig till något av hockeygymnasierna i Sverige framöver.
– Jag har lagt in preliminär sökning så vi får se hur det går. Jag har sökt Linköping, Leksand, Djurgården och Modo. Bland annat har jag hört att skolan ska vara bra i Modo samtidigt som man satsar bra på damhockeyn.
– Jag har redan hört från Linköping att dom vill att jag kommer ner på en try-out. Sedan tror jag Leksand har en dag där alla får komma upp på en try-out. Jag funderar på att även söka NIU om Brynäs hinner få igång det. Det vore såklart kul att gå där eftersom vi i Almtuna har ett samarbete med Brynäs den här säsongen.

Så om Erika Grahm ringer och frågar om du vill spela match med Brynäs så åker du upp?
– Ja, såklart, säger Olivia Klaar med ett leende och som också har spel i Juniorlandslaget som en långsiktig målbild.
– Absolut. Ett mål är att få dra på mig en landslagströja i U18 eller var det nu är. Det vore också kul att få spela på college, vilket också är en dröm. Att få åka till USA och Kanada och spela vore riktigt coolt.

Hur ska du nå till att bli den här hockeyspelaren du vill bli?
– Fortsätta träna. Den som tränar mest blir bäst så jag kommer fortsätta träna på det jag vill bli bra på, fortsätta utvecklas och så vidare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL