Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Olivia Klaar
Foto: Ronnie Rönnkvist
Damhockey

Framtidens Damkronor: Olivia Klaar

Efter ett par tunga år med killarna har Olivia Klaar nu hittat tillbaka till glädjen med hockey igen. Nu satsar 15-åringen från Uppsala på att växa ut till en ledande spelare i Almtunas division 1-lag.
– Jag vill komma med i toppen av poängligan och göra fler poäng än förra säsongen. Samtidigt vill jag fortsätta utvecklas, säger Klaar till hockeysverige.se. 

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Olivia Klaar kommer från en gedigen hockeysläkt. Pappa Johan har spelat för RA73 och morbror Urban Jakobsson var med i det Väsby-lag som spelade i elitserien säsongen 1987/88. Nu är det alltså dags för 15–åringen från Uppsala att sätta sitt avtryck i hockeyvärlden. Bland annat är hon uttagen i den trupp som ska representera Sverige i ungdoms-OS i Lausanne.
 – Det är för det första kul att komma med i stor-truppen som tagits ut nu. Den slutliga truppen tas ut i december. Vi får se om jag kommer med, vilket jag hoppas på, berättar Olivia Klaar då hockeysverige.se träffar henne i en kylslagen Gränby ishall där ett gäng juniorer intagit isen och tycks köra en form av egenträning.

klaar-3-1570091823.jpgOlivia Klaar.Foto: Ronnie Rönnkvist

BÖRJADE KOLLA HOCKEY SOM SJUÅRING

Det var också här i Gränbys ishall i Uppsala som Olivia Klaar fick upp sitt intresse för hockeyn.
– Första gången jag såg hockey var nog inte på TV utan här i ishallen då Almtuna, herrarna, spelade mot något lag.
– Jag, min mamma (Annelie) och syster (Alicia) gick och kollade på matcher här. Det började med att min syster spelade hockey innan mig. Sedan hade min mamma en jobbarkompis som stod i mål här i Almtuna förut, Alexander Hamberg. Vi var och kollade mycket på honom.

Storasyster Alicia Klaar är numera 18 år och spelar för Linköping, men har ännu så länge inte fått chansen i klubbens SDHL-lag.
– Min syster började spela ganska sent så det var inte så att jag var i ishallen när jag var liten. Jag var runt sju, åtta år började jag kolla hockey. När jag var här och kollade på hockey hade jag inga tankar på att jag själv skulle börja.

Vad fick dig att börja?
– Det var min mamma som tyckte att jag skulle börja. Eftersom min syster spelade frågade hon även mig om inte jag också skulle prova på och sedan blev det så.

Har din syster varit en förebild för dig som hockeyspelare?
– Ja, lite, men jag har egentligen inga förebilder inom hockeyn. Det finns många som är otroligt duktiga idag. Klart att Maria Rooth ändå är en jag sett upp till. Jag var varit på hennes hockeyläger flera gånger och är lite av en förebild.
– Hon var första svenska kvinnan i internationella Hall of Fame. Jag gillar hennes personlighet och det hon åstadkommit är hel otroligt.

"FICK MIG ATT RUTTNA LITE PÅ KILLHOCKEYN"

Olivia Klaar är uppväxt i Uppsala och som hockeytjej har det till och från varit ganska tufft.
– När jag började med hockey spelade jag med killar och gjorde så fram till säsongen 2018/19. Säsongen 2017/18 spelade jag parallellt med damer och killar. Efter det spelade jag bara i damlaget eftersom jag inte trivdes alls i kill-laget.
– Tränaren där verkade inte gilla tjejer som spelade hockey, vilket också fick mig att ruttna lite på killhockeyn.

Det gick så långt att det var nära att Almtuna-forwarden var nära att sluta med hockeyn.
– Jag ville inte riktigt släppa hockeyn, men visst tänkte jag dom tankarna eftersom jag var rätt less där ett tag. Idag är jag jätteglad att jag inte slutade och att jag fortsatte kämpa.

Var du ensam tjej i det här laget?
– Nej, vi var ganska många ett tag, uppemot sju första säsongen. Sedan droppade det av tjejer och sista året där var det bara jag och en till tjej som spelade.
– Jag har alltid haft tjejerna med mig, men när man inte trivs i killgruppen blir det ändå lite svårt. 

klaar-2-1570091821.jpgOlivia Klaar.Foto: Ronnie Rönnkvist

A-LAGSDEBUTERADE SOM 13-ÅRING

Under Olivia Klaars uppväxt fanns det inte underlag för att ha flicklag i Almtuna, men nu börjar det se allt ljusare då det gäller den biten.
– Idag har vi ett flicklag, men dom är väldigt unga och inga vi kan ta upp i damlaget ännu. Jag tror det blir bättre hela tiden och dom satsar mer och mer på tjejerna här i Uppsala.
– Jag tror också att det finns ett stort intresse för tjejhockey här i Uppsala. Det känns som intresset växer och växer. Många småtjejer är och kollar på våra matcher och även på herrarnas, vilket är kul att se.

Olivia Klaar var bara 13 år då hon debuterade för Almtuna i division 1. Ett steg upp i damhockeyn hon minns med glädje.
– Det var såklart jättekul. Det här var under den tiden jag inte trivdes i kill-laget. Då var det jättekul att få komma till damerna och känna den här glädjen för hockeyn igen, få tillbaka energin.

Du har spelat två säsonger i ettan, hur har du utvecklats under den här tiden?
– Det är nu jag har tagit största kliven. Damhockeyn går lite saktare än herrhockey så man får lite mer tid på sig att göra dom här extragrejerna på isen, öva på dragningarna och lite så.
– Just att jag hittat glädjen i damhockeyn har betytt jättemycket. Om det inte är kul utvecklas man inte heller, säger Olivia Klaar med ett leende och det lyser verkligen igenom hur kul hon tycker det är med hockey igen.

TRÄNAR TRE ISPASS I VECKAN

Vad måste du utveckla för att bli en ännu mer komplett spelare?
– Oj… Det är svårt att värdera sig själv, men jag skulle vilja träna upp min skridskoåkning och snabbheten, vara mer explosiv i allt från närkamper till vad det nu kan vara.

Får du tid att träna extra på dom här bitarna?
– Det blir mest under egenträning som jag får göra utanför isen och på allmänhetens. Det blir inte så mycket på våra ordinarie träningar.

Hur mycket tid lägger du ner på hockeyn utanför ordinarie träningar och matcher mer Almtuna?
– Vi tränar ungefär tre gånger i vecka, vilket inte är så jättemycket. Jag försöker klämma in ett par pass i veckan ”off ice” på gymmet och så vidare. Ibland är jag här och kör också. På somrarna är det kul att köra här eller i andra ishallar.

Förra säsongen svarade Olivia Klaar som 14-åring för fem mål och totalt åtta poäng på 24 matcher för Almtuna i division 1.
– Det var en kul säsong. Nu gick det inte så bra för oss i laget, men jag tycker att jag själv hade en stor utveckling.

Vad blir ditt mål den säsongen som just inletts?
– Jag vill komma med i toppen av poängligan och göra fler poäng än förra säsongen. Samtidigt vill jag fortsätta utvecklas.
– Vi har ett ganska ungt lag i Almtuna, men det känns ändå mer lovande än förra säsongen. Det är bland annat fler som kommer och tränar nu, vilket ger en helt annan energi i laget. Jag tycker att det är ett helt annat driv och intresse nu. Det känns också bättre från klubbens sida, att dom satsat mer och mer på oss damer.
– Den här säsongen har vi exempelvis avgiftsfritt, mat, bussresor… Det känns riktigt bra.

klaar-4-1570091826.jpgOlivia Klaar.Foto: Ronnie Rönnkvist

SÖKT FYRA HOCKEYGYMNASIUM

En spelare som Olivia Klaar uppskattar lite extra i sitt Almtuna är förra Riksseriespelaren i Modo och Sundsvall ,Beatrice Johansson.
– Jag spelade en del med Bea förra säsongen. Det är riktigt kul att spela med henne och något jag trivs med. Man får jättemycket energi av henne och det kanske lite idolmaterial där också, säger Klaar med ett skratt.

Om Almtuna-talangen själv får bestämma så vill hon söka sig till något av hockeygymnasierna i Sverige framöver.
– Jag har lagt in preliminär sökning så vi får se hur det går. Jag har sökt Linköping, Leksand, Djurgården och Modo. Bland annat har jag hört att skolan ska vara bra i Modo samtidigt som man satsar bra på damhockeyn.
– Jag har redan hört från Linköping att dom vill att jag kommer ner på en try-out. Sedan tror jag Leksand har en dag där alla får komma upp på en try-out. Jag funderar på att även söka NIU om Brynäs hinner få igång det. Det vore såklart kul att gå där eftersom vi i Almtuna har ett samarbete med Brynäs den här säsongen.

Så om Erika Grahm ringer och frågar om du vill spela match med Brynäs så åker du upp?
– Ja, såklart, säger Olivia Klaar med ett leende och som också har spel i Juniorlandslaget som en långsiktig målbild.
– Absolut. Ett mål är att få dra på mig en landslagströja i U18 eller var det nu är. Det vore också kul att få spela på college, vilket också är en dröm. Att få åka till USA och Kanada och spela vore riktigt coolt.

Hur ska du nå till att bli den här hockeyspelaren du vill bli?
– Fortsätta träna. Den som tränar mest blir bäst så jag kommer fortsätta träna på det jag vill bli bra på, fortsätta utvecklas och så vidare.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten