Kan Patrik Laine och Winnipeg Jets resa sig efter den senaste tidens bakslag?
Foto: Jeff Curry-USA TODAY Sports
NHL

Winnipeg Jets: Från Stanley Cup-utmanare till stort frågetecken

ANNONS

Vilken skillnad ett år kan göra. Vid den här tiden i fjol lyftes Winnipeg Jets, med rätta, fram som en het Stanley Cup-utmanare. Nu är det många som inte ens tror att de tar sig till slutspel. Uffe Bodin har inte heller någon bra magkänsla kring Manitobas hockeystolthet.

Det är som om allt som kunde gå fel har gått fel.

Winnipeg Jets klev in i säsongen 2018/19 som en Stanley Cup-utmanare. Ett lag man utan problem kunde föreställa sig gå hela vägen och vinna bucklan som det första kanadensiska laget på 26 år.  

Så blev det som bekant inte. Efter en grundserie som inte mötte de högt ställda förväntningarna åkte Jets ut mot blivande Stanley Cup-mästarna St. Louis Blues redan i första rundan. De spelade inte alls med samma frenesi och passion som året innan, då de tog sig hela vägen till konferensfinal mot Vegas Golden Knights.

Efter den alltför tidiga sortin har bakslagen kommit på löpande band. Trejden som skickade Jacob Trouba till New York Rangers kändes inte speciellt bra. Att förlora Tyler Myers och Ben Chiarot på free agent-marknaden var lite mer väntat och kanske inte lika stora tapp sett till vad de för lön i sina nya klubbar. Däremot kom Dustin Byfugliens behov av en timeout för att fundera över framtiden som en riktig käftsmäll. 

Det kan alltså bli så att Jets kliver in i säsongen utan flera av sina hårdast matchade backar från förra säsongen. Och utan att egentligen ha fått in en ersättare värd namnet.

Som om inte det var nog tog det väldigt lång tid innan klubben hade fått Patrik Laine och Kyle Connor under nya kontrakt. Bägge spelarna missade träningslägret och kommer av den anledningen in i säsongen med vissa frågetecken kring sig.

Hur kommer det att påverka Jets?

10-80-1562192467.jpegMark Scheifele.Foto: Icon Sportswire

POÄNGKUNGEN

Mark Scheifele

26-åringen har varit pålitligheten personifierad de tre senaste säsongerna. I var och en av dem har han snittat mer än en poäng per match samtidigt som han har varit ansvarsfull i den egna änden av isen. Finns det en anledning att fortfarande tro på Jets är det mycket tack vare deras förstacenter, som mycket väl kan vara ligans mest underskattade spelare. I takt med att kaptenen Blake Wheeler blir äldre är det logiskt att mer och mer ansvar faller på Scheifele. Och kanske kan han höja sitt spel ytterligare en nivå.

MÅLVAKTSETTAN

Connor Hellebuyck

Efter genombrottsåret för två år sedan, där amerikanen nominerades till Vezina Trophy, upplevde han en liten tillbakagång i fjol. Det gör Hellebuyck till Jets stora x-faktor, en spelare som om han presterar på samma höga nivå som för två år sedan kan lyfta laget. Men är han tillbaka på en mer genomsnittlig nivå kommer det antagligen att bli desto tuffare för Jets att nå några högre höjder igen. Det blir intressant att se hur han påverkas av att Jets försvar tunnats ut rejält inför den här säsongen. 

BACKESSET

Josh Morrissey

Ingen Trouba eller Myers och ett stort frågetecken för Byfuglien. Det öppnar dörren för Josh Morrissey att ta nästa stora steg i karriären. För att undvika stökiga kontraktsförhandlingar, vilket Jets fått nog av efter alla turer kring Trouba, Laine och Connor, sajnade klubben Morrissey till ett nytt monsterkontrakt värt 50 miljoner kronor. Att det skedde ett år i förväg är om något ett tecken på att han är lagets toppback nu. Den skicklige kanadensaren var riktigt bra redan i fjol, men begränsades till 59 matcher på grund av skada. Håller han sig frisk i år kan vi räkna med att han gör uppåt 50 poäng.

GENOMBROTTSMANNEN

Jack Roslovic

Utöver bättre backar är behovet av centrar stort i Winnipeg. Bakom Mark Scheifele har Bryan Little blivit en institution i klubben. All heder åt Little, men han är inte längre en spelare du kan bygga en andrakedja kring. Där behövs det något mer dynamiskt som Paul Stastny och Kevin Hayes har bidragit mer under deras korta sejourer i klubben som kortsiktiga lösningar inför de senaste två årens slutspel. Kanske är Jack Roslovic den framtida lösningen där. Amerikanen har visat prov på stor potential i AHL, men inte riktigt fått det att stämma lika bra i NHL under sitt första ett och ett halvt år i ligan. Det är oklart huruvida Jets känner att Roslovic har vad som krävs för att spela center i NHL, men det skulle vara väldigt välkommet för klubben om 22-åringen kunde ta ett stort steg framåt i sin utveckling och avlasta toppspelarna. 

SVENSKARNA

Carl Dahlström

Lite som jag förutspådde i min analys av Chicago Blackhawks förra månaden lyckades inte Dahlström ta en plats där. Men som jag också skrev behövde han passera waivers för att kunna skickas till AHL och där gick Jets in och plockade upp honom. Dahlström kommer att bredda Jets försvar genom att erbjuda bra defensiva egenskaper med sin räckvidd och rörlighet. Offensivt har 24-åringen inte lika mycket att erbjuda.

David Gustafsson

Under JVM i fjol blev det tydligt att Gustafsson var en spelare som stack ut ur mängden. Inte minst på grund av sin brådmogenhet på isen. Han ser ut som en välskolad och ärrad veteran i sitt sätt att agera och är pålitlig i både tekningscirkeln och den egna zonen. Sett till hur han hade sett ut innan han begav sig till Nordamerika är det inte en jätteskräll att Jets ger 19-åringen chansen i NHL. Om det blir fler än nio matcher eller en återkomst till HV71 återstår att se. 

Övriga svenskar i organisationen:
Jacob Cederholm, b

DRAFTVALET

Ville Heinola

Jets hade inget förstaval i draften efter att ha skeppat det till New York Rangers i Kevin Hayes-trejden. Men när man skeppade Jacob Trouba till "The Big Apple" lyckades man få tillbaka det och förvandla det till den synnerligen spännande finske backen Ville Heinola. 18-åringen, som gjorde ett riktigt bra JVM innan han blev skadad, ser nu ut att kliva rakt in i NHL. Han gör det mycket tack vare sin hockey-IQ och sin förmåga att ta snabba, smarta beslut i trängda situationer. Har en säsong i Liiga bakom sig och är väldigt spelmässigt mogen för sin ålder. Precis som i fallet med David Gustafsson är det frågetecken för om han blir kvar i mer än nio matcher. 

COACHEN

Paul Maurice

Den karismatiske och humoristiske coachen går in i sin sjunde säsong som coach för Jets. Omständigheterna kunde givetvis ha varit roligare. Det känns som han går in i säsongen pressad. Dels för att klubben har varit inblandad i så mycket strul under sommaren, dels för att han får ett på pappret sämre lag att jobba med. Vissa tror att Maurice kan sitta löst efter förra säsongens besvikelse, men jag tror att det måste till en ganska rejäl genomklappning för att han ska få lämna klubben. Är det något general managern Kevin Cheveldayoff gjort sig känd för är det tålamod. På gott och ont.

PROGNOSEN

Ibland är man väl snabb att skriva fan på väggen när vissa lag har försämrats över en sommar. Det är som om alla experter, tyckare och förståsigpåare ska tävla om vem som kan räkna ut laget på det mest raffinerade sättet. Det leder till en ganska överdriven snöbollseffekt.

Kanske är det där vi har hamnat med Winnipeg Jets. 

För även om laget tappat en hel del kvalité på backsidan finns det fortfarande ett överflöd av offensiv potential. Får laget mer att klaffa i anfallszonen än vad som var fallet i fjol finns det goda möjligheter att laget får oss som tror att de missar slutspelet att se dumma ut.

Jag tänker ändå att Patrik Laine bara spelade på 75 procent av sin kapacitet i fjol och att Nikolaj Ehlers inte alls mötte förväntningarna. Om inte Laine är helt under isen efter sin utdragna kontraktsförhandling finns det sparkapital i massor här.

Men sedan till det negativa som gör att jag till viss del har tappat tron på Jets, ett lag jag tippade i Stanley Cup-final för ett år sedan. 

Magkänslan kring laget är helt enkelt inte bra. 

När de åkte ut ur slutspelet i våras såg de ut som ett splittrat lag utan harmoni eller sammanhållning. Den känslan minskade inte av alla turer kring Laine, att Trouba ville bli trejdad och att Byfuglien inte verkar helt säker på om han ens vill spela hockey längre.

Det är inget annat än spekulationer från min sida, men det är ändå en oroskänsla jag inte kan släppa. 

Jag tror att det här laget har en del interna problem att adressera. 

16-1-33612630-1562187567.jpegJosh Morrissey.Foto: Icon Sportswire

IN OCH UT   

Nyförvärv: Neal Pionk, b, N Y Rangers, Carl Dahlström, b, Chicago, Anthony Bitetto, b, Minnesota, Ville Heinola, b, Lukko, David Gustafsson, fw, HV71, Mark Letetstu, fw, Columbus, Gabriel Bourque, fw, Colorado.

Förluster: Eric Comrie, mv, Arizona, Jacob Trouba, b, N Y Rangers, Tyler Myers, b, Vancouver, Bogdan Kiselevitj, b, CSKA Moskva, Ben Chiarot, b, Montréal, Joe Morrow, b, klubblös, Matt Hendricks, fw, slutat, Pär Lindholm, fw, Boston, Brandon Tanev, fw, Pittsburgh, Marko Dano, fw, Columbus, Kevin Hayes, fw, Philadelphia.

WINNIPEG JETS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#30
Laurent Brossoit (G)261993Port Alberni, BC, CAN19192L19/20$1,225,000
#37
Connor Hellebuyck (G)261993Commerce, MI, USA19394L23/24$6,166,666
BACKAR
#88
Nathan Beaulieu (D)  261992Stratford, ON, CAN18891L19/20$1,000,000
#2
Anthony Bitetto (D)291990Island Park, NY, USA18595L19/20$700,000
#33
Dustin Byfuglien (D)   “A”  341985Minneapolis, MN, USA195118R20/21$7,600,000
#23Carl Dahlström (D)241995Stockholm, SWE193105L20/21$850,000
#14
Ville Heinola (D)182001Honkajoki, FIN18182L21/22$925,000
#7
Dmitrij Kulikov (D)281990Lipetsk, RUS18493L19/20$4,333,333
#44
Josh Morrissey (D)241995Calgary, AB, CAN18388L27/28$3,150,000
#4
Neal Pionk (D)241995Hermantown, MN, USA18386R20/21$3,000,000
#3
Tucker Poolman (D)261993Dubuque, IA, USA19398R20/21$775,000
FORWARDS
#82
Mason Appleton (C/W)231996Green Bay, WI, USA18891R19/20$741,667
#57
Gabriel Bourque (LW/RW)291990Rimouski, QC, CAN17893L19/20$700,000
#81
Kyle Connor (LW)221996Clinton Township, MI, USA18583L25/26$7,142,857
#9
Andrew Copp (C/LW)251994Ann Arbor, MI, USA18593L20/21$2,280,000
#27
Nikolaj Ehlers (LW)231996Aalborg, DEN18278L24/25$6,000,000
#19David Gustafsson (C)192000Tingsryd, SWE18789L21/22$817,500
#29
Patrik Laine (RW/LW)211998Tampere, FIN19493R20/21$6,750,000
#22
Mark Letestu (C)341985Elk Point, AB, CAN17888R19/20$700,000
#18
Bryan Little (C)   “A”311987Edmonton, AB, CAN18387R23/24$5,291,666
#17


Adam Lowry (C)261993St. Louis, MO, USA19595L20/21$2,916,666
#85
Mathieu Perreault (C/LW)311988Drummondville, QC, CAN17885L20/21$4,125,000
#28
Jack Roslovic (C/RW)221997Columbus, OH, USA18585R19/20$894,166
#55
Mark Scheifele (C)   “A”261993Kitchener, ON, CAN19094R23/24$6,125,000
#26
Blake Wheeler (RW)   “C”331986Plymouth, MN, USA195102R23/24$8,250,000
Du kanske även vill läsa:
Anaheim Ducks: Omstart med näbbar och klor
Anaheim Ducks: Omstart med näbbar och klor
Arizona Coyotes: En motvillig frälsare
Arizona Coyotes: En motvillig frälsare
Boston Bruins: Orkar veteranerna brumma en sista gång?
Boston Bruins: Orkar veteranerna brumma en sista gång?
Buffalo Sabres: Hög tid att bli kvitt loser-stämpeln
Buffalo Sabres: Hög tid att bli kvitt loser-stämpeln
Calgary Flames: Luftslott eller Stanley Cup-utmanare?
Calgary Flames: Luftslott eller Stanley Cup-utmanare?
Carolina Hurricanes: Festen har bara börjat
Carolina Hurricanes: Festen har bara börjat
Chicago Blackhawks: En påskyndad återuppbyggnad
Chicago Blackhawks: En påskyndad återuppbyggnad
Colorado Avalanche: På väg mot Sakics och Foppas höjder igen?
Colorado Avalanche: På väg mot Sakics och Foppas höjder igen?
Columbus Blue Jackets: Baksmälla eller pånyttfödelse?
Columbus Blue Jackets: Baksmälla eller pånyttfödelse?
Dallas Stars: Ett gubbgarde att se upp för
Dallas Stars: Ett gubbgarde att se upp för
Detroit Red Wings: Kan ikonens touch påskynda generationsskiftet?
Detroit Red Wings: Kan ikonens touch påskynda generationsskiftet?
Edmonton Oilers: Superstjärnor utan understöd
Edmonton Oilers: Superstjärnor utan understöd
Florida Panthers: En storsatsning som måste lyckas
Florida Panthers: En storsatsning som måste lyckas
Los Angeles Kings: Kungar utan tron eller krona
Los Angeles Kings: Kungar utan tron eller krona
Minnesota Wild: I behov av karta och kompass
Minnesota Wild: I behov av karta och kompass
Montréal Canadiens: En pånyttfödd stjärna ger slutspelshopp
Montréal Canadiens: En pånyttfödd stjärna ger slutspelshopp
Nashville Predators: En kostsam ommöblering
Nashville Predators: En kostsam ommöblering
New Jersey Devils: NHL:s mest förbättrade lag?
New Jersey Devils: NHL:s mest förbättrade lag?
New York Islanders: En målvaktslösning som förbryllar
New York Islanders: En målvaktslösning som förbryllar
New York Rangers: Rebuild med extra allt
New York Rangers: Rebuild med extra allt
Ottawa Senators: Ägaren största hotet mot en ljus framtid
Plus Ottawa Senators: Ägaren största hotet mot en ljus framtid
Philadelphia Flyers: En yngling kapabel att bryta förbannelsen
Philadelphia Flyers: En yngling kapabel att bryta förbannelsen
Pittsburgh Penguins: Är storhetstiden över nu?
Pittsburgh Penguins: Är storhetstiden över nu?
San José Sharks: Klockan tickar – är det nu eller aldrig?
San José Sharks: Klockan tickar – är det nu eller aldrig?
St. Louis Blues: En magi som blir svår att återskapa
Plus St. Louis Blues: En magi som blir svår att återskapa
Tampa Bay Lightning: Bara Stanley Cup räknas
Tampa Bay Lightning: Bara Stanley Cup räknas
Toronto Maple Leafs: Kan man vinna med enbart skicklighet?
Plus Toronto Maple Leafs: Kan man vinna med enbart skicklighet?
Vancouver Canucks: Hur långt kan Elias show bära?
Vancouver Canucks: Hur långt kan Elias show bära?
Vegas Golden Knights: Skitsura och revanschsugna
Vegas Golden Knights: Skitsura och revanschsugna
Washington Capitals: Behålla trotjänarna eller inte?
Washington Capitals: Behålla trotjänarna eller inte?
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL