Nicklas Bäckström och Braden Holtby sitter på utgående kontrakt den här säsongen.
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
NHL

Washington Capitals: Behålla trotjänarna eller inte?

Behålla järngänget eller spränga det i bitar? Det är frågan som vilar över Washington Capitals inför den här säsongen. Med Braden Holtby och Nicklas Bäckström på utgående kontrakt måste general managern Brian MacLellan ta några svåra beslut. Uffe Bodin undrar om han har hjärta nog att göra annat än att behålla stjärnorna.

Det blev inte direkt någon baksmälla efter Washington Capitals vilda Stanley Cup-firande sommaren 2018. Laget var precis lika bra som vanligt och vann Metropolitan Division för fjärde året i rad. Men något nytt firande blev det inte för Ovetjkin och hans gossar. "Caps" rådde inte på Carolina Hurricanes i första rundan, utan åkte ur slutspelet efter en sur förlust i den sjunde och avgörande matchen.

Under sommaren har general managern Brian MacLellan gjort några mindre drag för att förändra laget. Matt Niskanen blev Radko Gudas efter en trejd med Philadelphia. André Burakovsky gavs möjlighet till en nystart i Colorado och Brett Connolly försvann till Florida som free agent. I övrigt har truppen breddats med forwardstrion Brendan LeipsicGarnet Hathaway och Richard Pánik

Är det tillräckligt för att Capitals återigen ska vara relevanta nog för att klassas som en Stanley Cup-utmanare?

bb190423bb024-2-1569964198.jpgAlexander Ovetjkin.Foto: USA Today Sports

POÄNGKUNGEN

Alexander Ovetjkin

Att 33 år gammal smälla in 51 mål och vinna Maurice Richard Trophy är få förunnat. Innan Ovetjkin gjorde det i fjol var det bara Bobby HullJohnny BucykJaromír Jágr och Phil Esposito som hade lyckats göra 50 mål eller fler i den åldern. Men Washingtons kapten är ingen spelare som följer normala ålderskurvor när det gäller produktivitet. Tvärtom har han kommit in i en andra andning de senaste åren och fortsatt att göra mål i ett rasande tempo. Även om Ovetjkin inte når 50 mål igen kan vi räkna med att han kommer att nosa på toppen av NHL:s målliga. Hans ruskiga direktskott är det få målvakter som klarar av att stoppa. 

MÅLVAKTSETTAN

Braden Holtby

Efter att Sergej Bobrovskij och Andrej Vasiljevskij skrivit sina feta kontrakt i somras måste Braden Holtby ha undrat vad han är värd. För till skillnad från de ryska stjärnmålvakterna har 30-åringen som bekant vunnit Stanley Cup. Med en säsong kvar på kontraktet med Capitals sitter kanadensaren med ett svårt beslut framför sig. För om han pressar Capitals i löneförhandlingarna kommer de antingen att tvingas släppa honom till free agent-marknaden nästa sommar eller trejda någon annan ledande spelare för att skapa utrymme för att sajna honom. Med tanke på att den lovande ryssen Ilja Samsonov, draftad i första rundan 2015, finns i organisationen är det inte helt givet att Washington kommer att ge upp himmel och hav för sin förstakeeper.

BACKESSET

John Carlson

Under de två senaste säsongerna är det bara Brent Burns som har gjort fler poäng (150) än John Carlson (138) bland backarna i NHL. Carlson är visserligen framför allt en maskin i powerplay, men även i spelet fem mot fem har han undan för undan blivit bättre och i fjol var det inte långt ifrån att han nominerades till Norris Trophy som ligans bästa back. Victor Hedman var bara drygt 30 röstpoäng före amerikanen. John Carlson fyller 30 år under säsongen, men spelar sin karriärs bästa hockey och bör ha några riktigt bra säsonger kvar i tanken. 

GENOMBROTTSMANNEN

Jonas Siegenthaler

Washington Capitals är inte laget som har något överflöd av unga stortalanger att peta in i laguppställningen efter att ha huserat i toppen av ligan under många år och sällan draftat tidigt. Jonas Siegenthaler kommer antagligen inte att bli mer än en breddback på sikt, men hans utvecklingskurva har ändå varit tillräckligt bra för att klubben skulle behålla honom i NHL och skicka den mer etablerade Christian Djoos till AHL. Schweizaren gjorde 26 NHL-matcher redan i fjol och kan antagligen se fram emot ännu fler i år. En enkelt spelande back som trots sin storlek är väldigt rörlig och stabil. Erbjuder däremot inte mycket i offensiv väg. Som junior hann han imponerande nog med att spela tre U18-VM och tre JVM för Schweiz. Det är svårslaget.

SVENSKARNA

Nicklas Bäckström

Liksom Braden Holtby kliver "Bäckis" alltså in i ett kontraktsår. Och man kan inte beskylla honom för girighet om han vill ha bra betalt efter att ha spelat av ett kontrakt med den i sammanhanget modesta lönetaksträffen 6,7 miljoner dollar. Snart 32 år gammal har Bäckström sina mest produktiva dagar bakom sig, men han är ändå en center som fortfarande är kapabel till att göra 70-80 poäng per säsong och ska ha betalt därefter. Allt under åtta miljoner dollar per säsong känns som rabatterat pris. 

Carl Hagelin

Efter en säsong som tog många jobbiga vändningar fann Hagelin arbetsro i Washington. Han trejdades från Pittsburgh till Los Angeles och sedan vidare till D.C. innan trade deadline. Caps gillade vad den speedige svensken hade att erbjuda och skrev ett nytt fyraårskontrakt med honom värt 2,75 miljoner dollar per säsong. Hagelin förstärker lagets botten sex och bidrar med frenesi och offervilja i deras boxplay. 

Övriga svenskar i organisationen:

Christian Djoos, b
Axel Jonsson Fjällby, fw

DRAFTVALET

Connor McMichael

Snabb och kreativ center som valdes som 25:e spelare i första rundan av Caps i somras. McMichael hade en lite ojämn fjolårssäsong med London Knights i OHL, men har startat årets säsong på bästa sätt. Han toppade juniorligans poängliga i ett tidigt skede efter att ha noterats för sju mål och tio poäng på sina fyra första framträdanden. Kommer likt de flesta 18-åringar att behöva göra sina säsonger i OHL och AHL innan han är mogen uppgiften att utmana de stora gossarna i NHL. Men med rätt utveckling har han kapacitet att bli en viktig kugge i Capitals framtida lagbygge.

COACHEN

Todd Reirden

När det stod klart att Barry Trotz inte skulle bli kvar i Capitals efter Stanley Cup-vinsten gick coachuppdraget till hans assisterande coach. Todd Reirden, som hade ett par koppar kaffe i NHL som spelare, tog sig an en extremt svår uppgift att ersätta en i det närmaste helgonförklarad föregångare. Man kan ändå inte gnälla på resultatet, även om slutspelet lämnade mer att önska. Caps var sig lika i grundserien och Reirdens ledarskap verkar gå hem hos de flesta spelarna. Han behöver dock ta laget längre än till första rundan för att sitta säkert på sikt.

PROGNOSEN

Behålla både Braden Holtby och Nicklas Bäckström och deala med konsekvenserna senare? Eller riskera att förlora någon av dem som free agents nästa sommar?

Jag vet att det är en smula tidigt att börja älta den här frågan redan nu. Men det är bara att konstatera att general managern Brian MacLellan har nått ett vägskäl där han måste bestämma sig för vilken väg Washington Capitals ska ta framöver.

Det går inte att blunda för att kärnan i laget börjar nå den ålder då spelare generellt sett har sina bästa år bakom sig. Om man satsar för mycket pengar på spelare över 30 är det generellt sett svårt att nå framgång i en liga som till stora delar dikteras av fart och ungdomlig entusiasm.

Alexander Ovetjkin, som har ytterligare en säsong kvar på sitt kontrakt, och Nicklas Bäckström har för all del åldrats med en rejäl dos värdighet. Men det är ändå att gambla att förvänta sig att de ska fortsätta att leda det här laget offensivt i alltför många säsonger till. 

Kan Holtby och Bäckström tänka sig att ta lägre lön för att kunna behålla kärnan intakt och ge klubben finansiella möjligheter att hålla laget intakt? Inte omöjligt, men inte heller givet. Under alla omständigheter är det ett par beslut som MacLellan kommer att få brottas med till dess att han antingen löst det eller gått vidare från en eller båda spelare.

Personligen tror jag att han kommer att behålla dem till nästan varje pris. Lojalitet är fortfarande väldigt viktigt för de flesta general managers i ligan. Ibland så viktigt att det får dem sparkade.

Tittar vi på årets upplaga av Washington Capitals bör den vara minst lika stark som fjolårets. Man skulle verkligen behöva få tillbaka 2018 års slutspelsvariant av Jevgenij Kuznetsov för att bli ett skräckinjagande lag igen. Men det är svårt att säga var den ryska stjärnan står efter det förnedrande avslöjandet om hans kokainmissbruk.

Om vi förutsätter att Ovetjkin och Bäckström spelar på gammal god nivå skulle Kuznetsov kunna vara tungan på vågen för Capitals. Stanley Cup-fönstret är inte lika vidöppet som tidigare, men tillräckligt mycket på glänt för att de skulle kunna få smaka på segerns sötma igen. 

las-vegas-nv-may-27-washington-capitals-defenceman-john-carlson-74-addresses-the-media-during-1562189167.jpegJohn Carlson.Foto: Chris Williams/Icon Sportswire

IN OCH UT   

Nyförvärv: Radko Gudas b, Philadelphia, Scott Kosmachuk, fw, Colorado, Brendan Leipsic, fw, Colorado, Richard Panik, fw, Arizona, Garnet Hathaway, fw, Calgary.

Förluster: Matt Niskanen, b, Philadelphia, Brooks Orpik, b, slutat, Aaron Ness, b, Arizona, André Burakovsky, fw, Colorado, Nathan Walker, fw, St. Louis, Brett Connolly, fw, Florida, Dmitrij Jaskin, fw, Dinamo Moskva, Devante Smith-Pelly, fw, klubblös.

WASHINGTON CAPITALS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#1
Pheonix Copley (G)271992North Pole, AK, USA19391L21/22$1,100,000
#70
Braden Holtby (G)301989Lloydminster, SK, CAN18896L19/20$6,100,000
BACKAR
#74
John Carlson (D)   “A”291990Natick, MA, USA19098R25/26$8,000,000
#33
Radko Gudas (D)291990Kladno, CZE18393R19/20$2,345,000
#3
Nick Jensen (D)291990St. Paul, MN, USA18388R22/23$2,500,000
#6
Michal Kempný (D)291990Hodonin, CZE18388L21/22$2,500,000
#9
Dmitrij Orlov (D)281991Novokuznetsk, RUS18196L22/23$5,100,000
#34
Jonas Siegenthaler (D)221997Zürich, SUI18999L19/20$714,166
FORWARDS
#72
Travis Boyd (C)261993Edina, MN, USA18087R19/20$800,000
#19Nicklas Bäckström (C)   “A”311987Valbo, SWE18497L19/20$6,700,000
#26

Nic Dowd (C/RW)291990Huntsville, AL, USA18889R21/22$750,000
#20
Lars Eller (C)301989Rødovre, DEN18694L22/23$3,500,000
#63
Shane Gersich (C/LW)231996Chaska, MN, USA18079L19/20$700,000
#62Carl Hagelin (LW)311988Nykvarn, SWE18084L22/23$2,750,000
#21
Garnet Hathaway (RW/LW)271991Naples, FL, USA18894R22/23$1,500,000
#92
Jevgenij Kuznetsov (C)  271992Chelyabinsk, RUS18693L24/25$7,800,000
#28
Brendan Leipsic (LW/C)251994Winnipeg, MB, CAN17882L19/20$700,000
#77
T.J. Oshie (RW)321986Mt. Vernon, WA, USA18086R24/25$5,750,000
#8
Alexander Ovetjkin (LW)   “C”341985Moskva, RUS187107R20/21$9,538,462
#14
Richard Pánik (RW/LW)281991Martin, SVK18594L22/23$2,750,000
#18
Chandler Stephenson (C/LW)251994Saskatoon, SK, CAN18086L19/20$1,050,000
#13
Jakub Vrána (LW/RW)231996Praha, CZE18389L20/21$3,350,000
#43
Tom Wilson (RW)251994Toronto, ON, CAN19398R23/24$5,166,666
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten