Jonathan Marchessault och resten av Vegas Golden Knights kommer in i sin trejde NHL-säsong med en oplockad gås vid sina händer.
Foto: Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sport
NHL

Vegas Golden Knights: Skitsura och revanschsugna

Var det något vi lärde oss med Vegas Golden Knights under deras första NHL-säsong var det att de uppskattar att vara en underdog. Efter förra säsongens slutspelsskandal har de fått med sig nytt bränsle med sig in i säsongen. Uffe Bodin ser en potentiell Stanley Cup-finalist i ökenlaget.

De hade avancemanget som i en liten ask. Ledning med 3–0 med mindre än elva minuter kvar av den tredje perioden i den sjunde och avgörande matchen mot San José Sharks.

Det som hände sedan är mörk NHL-historia.

Matchstraffet som Cody Eakin felaktigt fick efter den olyckliga tekningsincidenten med Joe Pavelski blev början på slutet på Vegas Golden Knights slutspelsresa. Sharks sköt fyra raka mål under det fem minuter långa powerplay man tilldelades. Vegas kom tillbaka och kvitterade, men fick sedan drömmen krossad när Barclay Goodrow avgjorde matchen i förlängningen och skickade Sharks till den andra rundan.

Ett synnerligen bittert öde för ett Golden Knights-lag som, återigen, såg ut att vara av rätt virke för att gå långt i slutspelet.

Än i dag är minnet av matchstraffet på Eakin och det som följde efter det ett oläkt sår i Vegas Golden Knights själ. Det är en ilska som laget bär med sig in i den här säsongen. Kanske till och med en ilska som kan alstra energi och bli till inspiration att ännu en gång slå NHL med häpnad.

ishockey-nhl-attondelsfinal-3-vegas-golden-knights-san-jos-1562180879.jpegMark Stone.Foto: Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports

POÄNGKUNGEN

Mark Stone

Vegas Golden Knights såg redan ut som ett anfallsfarligt lag när man plockade in en av sportens bästa tvåvägsforwards i Mark Stone från Ottawa Senators. Förra säsongen var han snubblande nära att bli den första ytterforwarden sedan Jere Lehtinens dagar att vinna Selke Trophy som ligans bästa defensiva forward. Men när rösterna var räknade var Ryan O'Reilly 20 röstpoäng före Stone. Revansch i år? Det är inte alls omöjligt att Stone lyckas göra 30 mål och 80 poäng samtidigt som han är en kraft att räkna med i den egna änden av isen.

MÅLVAKTSETTAN

Marc-André Fleury

Snart 35 år gammal är Fleury fortfarande en målvakt att räkna med. Men hur hårt kan Vegas Golden Knights egentligen matcha honom? I fjol spelade han över 60 matcher och det kanske är i mesta laget för en målvakt i hans ålder. För tredje säsongen i rad har Fleury den ojämne Malcolm Subban som sin reserv. Det kanske inte är ett helt lyckat recept för Golden Knights just nu.

BACKESSET

Shea Theodore

Den skicklige backen, som gjorde 37 poäng i fjol, hade en tuff sommar. Efter hockey-VM i Slovakien upptäcktes det i samband med ett dopingprov att Theodore hade ett udda hormon i systemet. Men det handlade inte om något otillåtet preparat – utan testikelcancer. I en text för The Players' Tribune berättade han öppenhjärtigt om den jobbiga upplevelsen, men också hur han gått stärkt ur den och att han är hundra procent redo att återuppta karriären. Det är goda nyheter för honom själv men givetvis också för Golden Knights. Backsidan skulle kunna pekas ut som lagets svagaste del. Bakom Theodore och Nate Schmidt finns det inte jättemycket skicklighet efter att Colin Miller skeppats i väg till Buffalo Sabres och Erik Brännström försvunnit till Ottawa Senators i Mark Stone-trejden. 

GENOMBROTTSMANNEN

Cody Glass

Vid draften i Chicago 2017 hade Vegas Golden Knights tre val i första rundan. Två av spelarna man draftade där, Nick Suzuki och Erik Brännström, har skeppats till andra klubbar i trejder som förstärkt klubben för stunden. Kvar finns den smarte centern Cody Glass, som av allt att döma kommer att få chansen att slå sig in i NHL efter att ha avslutat förra säsongen i farmarlaget Chicago Wolves under deras resa till AHL:s Calder Cup-final. Glass är en analytisk och spelskicklig tvåvägscenter som är en riktigt vass passningsspelare. Inleder säsongen bakom William Karlsson och Paul Stastny i centerhierarkin, men det är antagligen bara fråga om något år innan han är lagets förstacenter. En dark horse i Calder Trophy-snacket.

SVENSKEN

William Karlsson

Efter supersuccén första säsongen i Vegas gick William Karlssons produktion ned till en mer förväntad nivå. Tappet från 43 mål och 78 poäng till 24 mål och 56 poäng kan förefalla gigantiskt, men mycket kan tillskrivas tur/otur. Om 26-åringen maxade sin utdelning år ett hade han en hel del otur under år två. Det är inte rimligt att tro att han ska kunna skjuta 43 mål igen, men gör han 30 mål och strax över 60 poäng är det gott nog. Karlsson, som skrev ett nytt åttaårskontrakt värt 5,9 miljoner dollar per säsong i juni, är mer än bara en poängproducent. Hans defensiva spel får inte tillräckligt mycket uppmärksamhet. På det hela taget är han en rätt komplett spelare.

Övriga svenskar i organisationen:
Oscar Dansk, mv
Lucas Elvenes, fw

DRAFTVALET

Peyton Krebs

Många ansåg att Golden Knights tilläts fynda när de kunde plocka den skicklige centern först som 17:e spelare i draften. Krebs spelade för WHL:s sämsta lag Kootenay Ice förra säsongen, ett lag som numera återfinns i Winnipeg. Där fick han göra det mesta på egen hand under förra säsongen. Alldeles efter säsongen slet han dessutom av ena hälsenan under ett träningspass alldeles innan draften, vilket kanske inte heller gynnade hans draftstatus. Men Krebs är väldigt tävlingsinriktad, smart och välutbildad center som Golden Knights säkert kan få god nytta av inom ett par säsonger.

COACHEN

Gerard Gallant

"Turk", som han kallas, har snabbt blivit legendarisk i Vegas Golden Knights organisation för vad han har kunnat göra för expansionslaget under deras korta existens. Han är en krävande men rättvis coach som alltid ställer sig bakom sina spelare när det blåser snålt. Det har gjort honom populär i omklädningsrummet såväl som bland fansen. Fick ut max av sitt manskap under första säsongen i ligan, när Golden Knights gick hela vägen till Stanley Cup-final, men spelmässigt sett hade de faktiskt en bättre säsong i fjol. Det kan anses vara ett gott omen. Börjar studsarna gå med Golden Knights igen kommer de att vara ett definitivt topplag den här säsongen.

PROGNOSEN

En del av mig kan inte låta bli att gå in på "tänk om-spåret". Tänk om Vegas Golden Knights hade vunnit den där konferenskvartsfinalen mot San José Sharks och tagit sig vidare till andra rundan. Någonstans är jag rätt säker på att det faktiskt hade ändrat karaktären på hela slutspelet.

Vegas Golden Knights hade den där känslan kring sig. Samma känsla som under jungfruresan som tog dem ända till Stanley Cup-final. Välcoachade, svårspelade och ettriga.

Även om de har tappat en del fina pjäser i Colin Miller och Erik Haula, en karaktärsspelare i Pierre-Édouard Bellemare och potentiell offensiv kraft i Nikita Gusev ser laget på det hela taget väldigt starkt ut. Så pass starkt att jag till och med har tippat dem att ta sig till Stanley Cup-final från den västra sidan.

Varför?

Tipset grundar jag på den offensiva bredden och hur förbaskat bra coachade de är. Under de här två åren som Vegas funnits i ligan och Gerard Gallant stått i deras bås har jag inte sett laget göra speciellt många dåliga matcher. Gallant har ett sätt att få spelarna motiverade och hungriga samtidigt som de har ett starkt system på plats. Att de går in i säsongen med en känsla av oförrätt efter det bittra slutet i våras är inte heller fel. Vegas Golden Knights trivs med att vara en skitsur underdog. De växer av vi-mot-världen-känslan och jag är övertygad om att Gallant kommer att spela hårt på den.

Finns det inga svagheter då? 

Backsidan ser en smula tunn ut bakom Shea Theodore och Nate Schmidt. I målet tror jag fortfarande att Marc-André Fleury kan hålla måttet i några säsonger till, men då behöver Golden Knights antagligen finna ett sätt att ge honom ledigt lite oftare.

Men det här stör inte mitt helhetsintryck av Golden Knights. Jag ser ett lag som kan spela in runt 100 poäng i grundserien, kanske till och med vinna Pacific Division och sedan ge sig ut på en sjuhelsickes slutspelsresa.

Igen.

nashville-tn-october-30-vegas-golden-knights-center-william-karlsson-71-is-shown-prior-to-the-1562179178.jpegWilliam Karlsson.Foto: Danny Murphy/Icon Sportswire

IN OCH UT   

Nyförvärv: Garret Sparks, mv, Toronto, Brett Lernout, b, Montréal, Nicolas Roy, fw, Carolina, Patrick Brown, fw, Carolina.

Förluster: Max Lagacé, mv, Boston, Colin Miller, b, Buffalo, Erik Haula, fw, Carolina, Daniel Carr, fw, Nashville, Pierre-Édouard Bellemare, fw, Colorado, Ryan Carpenter, fw, Chicago, Nikita Gusev, fw, New Jersey.

VEGAS GOLDEN KNIGHTS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#29
Marc-André Fleury (G)341984Sorel, QC, CAN18882L21/22$7,000,000
#30
Malcolm Subban (G)251993Toronto, ON, CAN18891L19/20$850,000
BACKAR
#5
Deryk Engelland (D)371982Edmonton, AB, CAN18897R19/20$700,000
#14
Nic Hague (D)201998Kitchener, ON, CAN19797L20/21$791,667
#22
Nick Holden (D)321987St. Albert, AB, CAN19397L19/20$2,200,000
#3
Brayden McNabb (D)281991Davidson, SK, CAN19394L21/22$2,500,000
#15
Jon Merrill (D)271992Oklahoma City, OK, USA19193L19/20$1,375,000
#88
Nate Schmidt (D)281991St. Cloud, MN, USA18387L24/25$5,950,000
#4
Jimmy Schuldt (D)241995Minnetonka, MN, USA18593L19/20$850,000
#27
Shea Theodore (D)241995Langley, BC, CAN18888L24/25$5,200,000
FORWARDS
#28
William Carrier (LW/RW)241994LaSalle, QC, CAN18896L19/20$725,000
#21
Cody Eakin (C)  281991Winnipeg, MB, CAN18386L19/20$3,850,000
#9
Cody Glass (C)201999Winnipeg, MB, CAN18984R21/22$863,333
#71William Karlsson (C)261993Märsta, SWE18586L26/27$5,900,000
#81
Jonathan Marchessault (LW/RW)281990Québec, QC, CAN17579R23/24$5,000,000
#92
Tomas Nosek (C/LW)271992Pardubice, CZE19195L19/20$1,000,000
#67
Max Pacioretty (LW)301988New Canaan, CT, USA18893L22/23$7,000,000
#73
Brandon Pirri (W/C)281991Toronto, ON, CAN18384L20/21$775,000
#75


Ryan Reaves (RW)321987Winnipeg, MB, CAN185102R19/20$2,775,000
#10
Nicolas Roy (C/RW)221997Amos, QC, CAN19394R19/20$720,000
#19
Reilly Smith (RW/LW)   “A”281991Etobicoke, ON, CAN18484L21/22$5,000,000
#26


Paul Stastny (C)331985Québec, QC, CAN18388L20/21$6,500,000
#61
Mark Stone (RW)271992Winnipeg, MB, CAN193100R26/27$9,500,000
#89
Alex Tuch (RW)  231996Syracuse, NY, USA193100R25/26$4,750,000
#7
Valentin Zykov (LW/RW)241995St. Petersburg, RUS185102R19/20$675,000
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten