Jonas Ahnelöv trivs i Leksand
Bildbyrån
SHL

En flytt som lyft Leksandsbacken: "Mer förtroende här"

ANNONS

Efter en hockeymässigt tung säsong i Skåne flyttade Jonas Ahnelöv till Dalarna. I Leksand har den tidigare OS-backen hittat flyt och spelglädje igen.  
— Jätteskönt att få en bra start och betydligt bättre än att åka på fem raka torsk som inledning, säger Ahnelöv till hockeysverige.se

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Inför förra säsongen återvände Jonas Ahnelöv till Sverige efter tre år i Ryssland och KHL, men återkomsten blev inte som backen tänkt sig. Även om han trivdes bra i Ängelholm och Rögle fick OS-spelaren från PyeongChang 2018 inte visa upp hela sitt register. Ahnelöv missade 13 matcher på grund av skador och noterades för tre mål och totalt sju poäng. Han snittade knappt 17 minuter per match och hade bara sjätte mest istid bland Rögles backar.  I en intervju med hockeysverige.se i våras berättade han om tiden i skåneklubben.
— De sa att de var nöjda med mitt spel och det jag gjorde, men jag vet inte om jag ska lita på allt det de säger eftersom jag innan omgång 30 inte haft över 20 minuter i speltid. Om jag varit coach och tagit in en spelare för de pengarna hade jag utnyttjat honom bättre.

I Leksand har han fått ny luft under vingarna och på ett sätt återfunnet glädjen i spelet igen.
— Absolut. Det är jättekul att spela. Jag hade glädje förra året också, men det känns väldigt bra i år. Det är svårt att säga vad det beror på men det känns bra, säger Ahnelöv.

Det märks på den förre detta landslagsbacken.
Under säsongsinledningen har han varit en av seriens mest framträdande backar. På de sex matcher som Leksand hittills spelat har 31-åringen ett snitt på 20:27 i istid. Han har fått spela powerplay och boxplay och tränarna har litat på honom i spel fem-mot-fem och i nyckelsituationer i matcherna. Mer istid har gjort att han också levererat poäng framåt, och redan nu är han bara tre ifrån att nå upp till fjolårsnoteringen. 
— Jag får lite mer förtroende här. Jag får spela lite mer powerplay och de tror på mig i det. Om man inte är van vid att göra det, då bygger man självförtroende. Kul att testa lite nytt, säger Ahnelöv.

LAGET HAR INLETT LOVANDE

Det är inte bara Ahnelöv som fått en bra start på säsongen. Leksand har tagit tre segrar på hemmais (Malmö, Skellefteå, Brynäs), en poäng borta mot HV71 medan de förlorat borta mot Oskarshamn och Ahnelövs tidigare klubb Rögle. Mot HV71 var det Ahnelöv som såg till att masarna fick en poäng med sig, det var nämligen han som satte 1-1-kvitteringen i slutet tredje perioden. Nykomlingen har levererat och ligger efter sex matcher i mitten av tabellen med tio inspelade poäng.
—  Det är jätteskönt att få en bra start och betydligt bättre än att åka på fem raka torsk som inledning. Det är en skön start, men vi kan inte vara nöjda där utan måste fortsätta trumma på. 

bb190921jj032-1569836596.jpg

Leksand jublar efter Ahnelövs kvittering borta mot HV71. FOTO: Bildbyrån

"EN GOLFSVING SEDAN ÄR MAN HEMMA"

Han valde spel i Leksand för att få en större roll och efter att ha snackat general manager Thomas Johansson föll bitarna på plats till ett tvåårskontrakt. Ahnelöv tog med sig familjen och flyttade norrut. De har bott i större städer som Göteborg, Örnsköldsvik, San Antonio och Omsk. Numera är det Leksand som gäller. En google-sökning berättar att invånarantalet i Leksand är knappt 6000 personer. Det är viss skillnad mot vad han är van vid.
—  Det har sin charm det också. Det är nära till allt, en golfsving sedan är man hemma. Det är skönt, både jag och familjen trivs grymt bra där uppe, säger Ahnelöv.

Att Leksand inte är en storstad betyder dock inte att pressen är mindre. Som ett av Sveriges mest folkära lag har han fått känna av att han och laget hela tiden har ögonen på sig.
—  Ja, men man tänker inte så mycket på det. Eller jag gör inte det i alla fall, man går ut och gör sitt varje match.

Ahnelöv och Leksand har lyckats med det hittills. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch