Sök
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Så ska de allsvenska lagen locka tillbaka publiken
Vi är fyra matcher in på säsongen och jag märker redan nu att det börjat knorras en hel del bland vissa lags supportrar angående publiksiffrorna. Men hur ser egentligen årets publiksiffror ut jämfört med de senaste två årens? Och hur ska klubbarna locka till sig publiken? Jag kommer med tre långsiktiga åtgärdsförslag.

Säsongen 2017/18 låg publiksnittet på 2 758 åskådare/match i Hockeyallsvenskan efter fyra omgångar. Förra säsongen, 2018/19, låg motsvarande siffra på 2 906.

Inför årets säsong har ligan förvisso förlorat publiklaget Leksand till SHL men å andra sidan har man blivit av med sorgebarnet Pantern. Årets publiksnitt landar på blygsamma 2 519 åskådare per match.

Icke övertygande publiksiffror i de inledande omgångarna i år bortförklarades exempelvis med ”måndagsmatcher lockar ingen större publik” eller ”match innan löning är aldrig bra”. Visst kan det ligga något i dessa bortförklaringar men det går ändå inte att blunda för att ligan startar ungefär runt 20 september varje säsong och således hinner två omgångar spelas innan lönen tickar in.

I takt med att tv-produktionerna blir allt proffsigare och bättre kräver det allt mer från klubbarna när det kommer till att locka folk till hallen eller arenan. Klart som tusan det är bekvämt att stanna hemma i tv-soffan istället för att ta sig till hallen. Några betydande faktorer kan vara; tidssparande, billigare, ingen kö till varken kylen eller toaletten.

Hur ska klubbarna locka åskådarna till hallen?

INGEN KLUBB ÄR DEN ANDRA LIK

Alla åskådare är inte ”hardcore” hockeyfans som främst går dit för hockeyns skull. Vissa går dit för att uppleva stämningen, andra vill känna gemenskap eller rent av piffa upp vardagen med lite underhållning. En annan kategori människor kanske går till rinken av sociala skäl. Oavsett vilka orsaker som gör att åskådarna letar sig till hallen måste klubbarna bli bättre på att konkurrera med C More.

Ingen klubb är den andra lik, i Växjö kanske det fungerar med kräftskiva medan det inte alls är gångbart i Luleå eller Stockholm. Man måste hitta infallsvinklar som inte går att få genom tv-rutan. Stämningen är en klockren vinkel som tv:n inte är i närheten av att kunna konkurrera om. Det är dock svårt att locka folk till hallen genom att peka på en häftig inramning och stämning om det är halvtomt på läktarna. Däremot är en kokande, fullsatt arena bland det häftigaste man kan uppleva i idrottsväg, oavsett vilken sport det handlar om.

Utsålda lador är det varje klubb måste sträva efter. Men vägen dit är lång, väldigt lång till och med. Klubbarna måste ha stort tålamod, målmedvetet jobb samt en långsiktighet. När klubbarna sedan når en så pass hög beläggningsgrad att ladan känns full så är det mycket lättare att sälja biljetter då inramningen och stämningen är livesportens största vapen i jakt på betalande åskådare.

190125jl003-1569752272.jpgFoto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

DÅLIGA PÅ ATT LOCKA NYA GRUPPER

För att komma dit, när man är belåten med beläggningen i hallen, finns en rad långsiktiga åtgärder att ta till. Här kommer några:

Bygg profiler 

Idag är det inte ovanligt att spelarna avverkar tio klubbar under en karriär. Det gör det än viktigare att värna om sina redan befintliga profiler som är kvar från föregående år, men även att snabbt skapa profiler av lagets nya spelare. Här kan klubbarna gärna ta hjälp av sociala medier där även spelarna själva kan ta ett större ansvar att profilera sig själva och även skapa sig ett varumärke som kanske sträcker sig längre och djupare än bara hockeyspelaren. Bygg intresse, skapa en hype kring både dig själv och laget, ut och härja lite. 

Visst, det kanske inte passar alla klubbar, men spelare i mindre klubbar som Tingsryd, Kristianstad, Almtuna, Västervik, Karlskrona och BIK Karlskoga kan gott och väl ge sig ut och svinga lite. Profiler kan skapas på många olika sätt och det behöver absolut inte vara den bästa spelaren utan det kan lika gärna vara grovjobbaren som blockar fem skott varje match. Att utmärka sig på något sätt och ta sig tid för fansen även utanför rinken brukar vara vägvinnande koncept. Att sitta framför tv-spelet dagarna i ända är inte särskilt vägvinnande.

Ha en plan över nya målgrupper att locka

Att skänka bort biljetter till höger och vänster gör att produktens värde devalveras, vilket aldrig är någon bra idé. Däremot bör klubbarna inför varje ny säsong ha någon slags plan över nya målgrupper att locka till matcher med mindre förväntad publik. Jag tänker att det långsiktiga värdet i att exempelvis dela ut 100 fribiljetter vid utvalda matcher till exempelvis nyinflyttade, nyanlända eller på något sätt se till att dela ut biljetter till andra segment i samhället som i dagsläget kanske inte ens vet var hallen är belägen. Att dela ut fribiljetter till grupper som normalt inte går på hockey bidrar inte till att produkten devalveras, däremot bidrar det till en högre beläggningsgrad, bättre stämning och kanske även en eller annan framtida ”hardcore” hockeysupporter och intäktskälla. Jag upplever att klubbarna är dåliga på att locka till sig nya grupper och där är gratisbiljetter ett effektivt sätt.

Interagera spelarna med stadens invånare

Den viktigaste punkten för att få klubbarna att locka publik är att se till att spelarna interagerar med stadens invånare. En lösning på problemet skulle kunna vara att skriva lite mer omfattande avtal med sina sponsorer som innefattar att företaget ”får” en spelare som ska ”jobba” på firman exempelvis fyra timmar i veckan. Den här lösningen går med fördel även att applicera även på kommunen där spelarna kommer ut till skolorna. Den kortsiktiga vinsten är att klubben kan skriva fetare kontrakt med sina sponsorer då företagen faktiskt får något mer tillbaka än bara ”good will” som det i många fall är tal om. Den långsiktiga vinsten är att klubbarna kommer få mängder med nya kontakter i form av spelarnas direktkontakt med lokalbefolkningen. Den kontakten kommer bidra till att Anette, 48 år med god ekonomi går från att vara totalt ointresserad av sport till att gå på fem hockeymatcher per säsong enbart för att hon känner ”Pelle” som spelar i laget samt dras med i snacket på arbetsplatsen. Kanske är det så att Anna, 42 år går på matchen tillsammans med hennes barn som fått en ny idol i form av hockeyspelaren ”kalle” som råkar ”jobba” på barnets skola några timmar i veckan. Det ständigt återkommande hockeytugget på arbetsplatserna/skolorna runt om i kommunen gör att isladan långsamt fylls på med allt fler marginalsupportrar som med tiden förhoppningsvis utvecklar ett mer genuint hockeyintresse.

GÄLLER ATT HITTA "SIN GREJ"

Det här är bara några av mina tankar kring hur man kan göra för att locka publiken till ladorna. Det finns självfallet mängder av åtgärder och strategier att ta till där man ska komma ihåg att varje ort är unik och det som fungerar i Timrå kanske inte gör det i Tingsryd. Det gäller att hitta ”sin grej”.

En sämre strategi är att personer som kanske är involverad i föreningen eller har någon slags koppling till klubben hasplar ur sig något i stil med ”om staden vill ha ett allsvenskt lag i framtiden så får man banne mig komma till hallen”.

Dylika meningar blir endast kontraproduktiva. När man hört eller sett den meningen tillräckligt många gånger bygger det endast upp negativitet hos den potentiella besökaren. Här ska man även komma ihåg att det ofta bara är toppen av isberget då det inte sällan föreligger ständigt återkommande swish-kampanjer, olika konstruktiva bidrag eller försäljningar av inventarier samt reducerad hyra från kommunen. Allt sammantaget bygger negativitet snarare än något positivt.

Kan det vara så att produkten inte är bättre och mer attraktiv än vad åskådarantalet visar?

Elitidrott säljer uppenbarligen inte alltid sig själv, man måste jobba för sin publik där strategin och vägen dit kan variera. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten