Hur ska HV71 göra med sina målvakter?
Foto: Bildbyrån
SHL
OLAUSSON: Kommer att vara i en klurig sits
ANNONS
Går det att ha för många målvakter som är lite för bra? Det är ju helt klart en lyxig situation att sitta i men för HV71 kan de få ett klurigt dilemma om ett par månader. 

HV71 har Jonas Gunnarsson som sin förstemålvakt. Det är klart sedan länge men där bakom är det mer tveksamt. 

Adam Åhman skulle vara burväktaren bakom Gunnarsson men nu har även Hugo Alnefelt seglat upp och visat att han är redo att ta sig an det uppdraget redan nu. Åhman missar säsongsinledningen efter att ha opererat sin höft, vilket har öppnat för Alnefelt.

Det är väldigt tidigt in på säsongen så det går naturligtvis inte att dra alldeles för stora växlar av det som har hänt än så länge. Däremot går det att säga att Jonas Gunnarsson inte har inlett SHL-säsongen på ett bra sätt. Jag tänker verkligen inte stå här och säga att han har varit dålig, för det har han inte varit. Han har bara varit okej på sina tre matcher mellan stolparna. 

Det finns självklart gott om utrymme och tid för Gunnarsson att hitta formen och bli den målvakten från i fjol som höll flest nollor i SHL. 

18-ÅRINGEN HAR ÖVERRASKAT

Faktum är dock att Hugo Alnefelt har varit bättre än förväntat i sina två första SHL-matcher och faktiskt ser ut att konkurrera med Gunnarsson om förstaspaden. 

På sina två första SHL-matcher har 18-åringen bara släppt in två mål och har sett väldigt säker ut i kassen. I sin debut mot Leksand var han den som länge höll HV kvar i matchen då Leksand övertygade offensivt utan att få utdelning. Alnefelt såg länge ut att få hålla nollan i sin debut men fick till slut kapitulera med endast 31 sekunder kvar av den tredje perioden.

Han räddade därefter alla straffarna och blev stor matchhjälte för Jönköpingslaget. 

I gårdagens match mot Djurgården hade stockholmaren inte lika mycket att stå då Djurgården var förvånansvärt uddlösa framåt. Alnefelt stod ändå för en helhjärtad insats och klev fram under förlängningen genom att göra en superräddning när Tom Wandell hade öppet mål. 

Efter två matcher har han 0,92 i insläppta mål per match (bäst i ligan) och har räddat 95,45 procent av skotten han har fått på sig, där är endast Tex Williamsson bättre.

Om Alnefelt fortsätter att övertyga på samma sätt kommer HV71 att sättas i en klurig situation när Adam Åhman återvänder från sin skada, något som kan ske redan om en månad. 

EN MÅLVAKT FÖR MYCKET?

Gunnarsson är HV:s uttalade förstakeeper och borde förvänta sig mycket speltid. Åhman blev lovad att spela i SHL efter att ha gjort succé under sin utlåning till Oskarshamn i fjol. Frågan är dock om Hugo Alnefelt bara kommer att snällt flytta på sig när Åhman kommer tillbaka?

Nu har han fått vara upp och spela med de stora grabbarna och dessutom gjort det väldigt bra, hittills. Det känns därför tveksamt att han skulle vara nöjd med att åka ner och spela i juniorlaget igen. Efter att ha imponerat i SHL kan Alnefelt mycket väl ha fått blodad tand och lär inte vara glad över att bara bli nedskickad igen. HV71 gav ju honom också ett kontrakt med A-laget efter sin SHL-debut. 

bb180130fk042-1569599251.jpgAdam Åhman har gjort tre SHL-matcher för HV71 och hoppas på fler under vintern.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Hur ska HV71 då lösa den här situation med tre duktiga målvakter som alla vill ha speltid?

Jag tror att chansen är stor att vi får se att Hugo Alnefelt blir utlånad till HockeyAllsvenskan, precis som Åhman blev i fjol. Han har redan visat att han håller på seniornivå, nu gäller det bara att göra det bra varje vecka. Den speltiden tror jag inte att HV kommer att erbjuda när det kommer till seniorspel utan där kommer nog Adam Åhman, som gjort tre SHL-matcher tidigare, få chansen att bli testad bakom Gunnarsson.

Jag har svårt att se att Jönköpingsklubben skulle flytta den 20-årige smålänningen nu efter att han spelade allsvensk hockey i fjol. Det enda som är glasklart här är att Gunnarsson sitter säkert. Det ska nog till något oväntat för att klubben ska släppa honom mitt under säsongen.

Efter den här säsongen blir det dock ännu mer spännande att följa vad HV gör med sina målvakter. Alnefelt har kontrakt med klubben till 2021 medan de andra två sitter på utgående kontrakt. Jonas Gunnarsson har tidigare ryktats till KHL och om en flytt till Ryssland blir verkligen kan vi få se ett riktigt ungt och spännande målvaktspar nästa säsong. 

Det får dock framtiden avgöra. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch